De 100 de ani încercăm zadarnic să ne găsim identitatea și demnitatea (trăim „bine” din cauză că ne-am obișnuit cu răul)

de Ștefan Ciocan

Nana Mărie era o bătrână de 96 de ani care locuia undeva într-un sat pierdut printre crestele domoale ale Apusenilor. Şi-a trăit cu demnitate ultimii ani ai vieţii, într-un mediu în care orăşenii nu ar putea vieţui nici măcar câteva zile. Am întrebat-o când am cunoscut-o: „Cum e, nană Mărie”? Bătrâna s-a uitat la mine cu o privire plină de duioşie. „Bine, maică! Bine! Că ne-am obişnuit cu răul”!

Nu ştiu dacă bătrâna din Apuseni mai trăieşte, dar replica ei rămâne un citat definitoriu pentru un popor care de aproape 100 de ani încearcă zadarnic să-şi găsească identitatea şi demnitatea. Avem impresia că trăim bine doar pentru că ne-am obişnuit cu răul.

De la începutul lunii s-au scumpit ne-necesar de drastic carburanţii. Oamenii nu au protestat, nu s-au blocat în maşini pe drumuri, arătând astfel că nu sunt de acord cu accizarea suplimentară a motorinei şi a benzinei, impusă de Victor Ponta. Românii au dat fuga cu o zi înainte la staţiile de carburanţi, au făcut un plin şi dacă au mai găsit vechile canistre de pe vremea „împuşcatului” le-au umplut şi pe acestea. Apoi s-au dus cuminţi, fiecare la treaba lor, înjurând printre dinţi şi mulţumind în acelaşi timp lui Dumnezeu, guvernului, lui Ponta sau lui Iliescu că „putea fi şi mai rău”.

Şi-au rezolvat pe termen scurt problema, au carburant la preţul vechi cât să umble câteva zile, maximum câteva săptămâni. Numai bine cât să se obişnuiască cu răul şi să le pară viaţa acceptabilă.mirela-palada-surprinzator

De doi ani a venit la putere un guvern care şi-a clădit succesul electoral pe minciună, demagogie şi în special pe specularea greşelilor de comunicare făcute de precedenta putere. Românilor li s-au promis lapte şi miere. Pensionarii au fost amăgiţi cu majorarea veniturilor, bugetarii cu reîntregirea salariilor. E drept că mediul economic privat nu a fost momit cu nimic, dar nici nu contează în ecuaţia politicienilor decât ca o sursă de finanţare a cheltuielilor bugetare. Mediul economic privat este vaca costelivă care se chinuie să mai dea puţin lapte ca să sature clasa politică veşnic flămândă. În loc de un trai mai bun, cum li se promisese în campania electorală, românii au primit o avalanşă de taxe şi impozite pe care le-au acceptat cu atâta seninătate de parcă statul le-ar fi dat, nu le-ar fi luat din buzunare. Presat de cercurile de interese ale baronilor locali, care stau în spatele sforilor de care atârnă Victor Ponta, premierul nu are altă variantă decât să mute capitalul din conturile investitorilor privaţi în cele ale statului şi de acolo să ghidoneze banii înspre firmele de partid. Guvernul PSD a pus la cale un circuit al banului în economie, atât de periculos pe termen lung, încât riscă să aducă România în pragul colapsului economic. Din ce în ce mai multe firme private se închid din lipsă de bani. Capitalul românesc se scurge sub formă de taxe şi impozite din bugetul agenţilor economici privaţi înspre cel al statului. Ponta nu poate controla banii privaţilor, dar odată transformaţi în taxe şi impozite are în mână banii publici pe care îi împarte apoi după cum îi dictează baronii politici care-l susţin. Bugetul este făcut în funcţie de interesele economice ale acestora şi nu de nevoile reale ale României şi implicit pe baza unei strategii de dezvoltare coerente care să nu omoare mediul de afaceri privat în detrimentul bugetului de stat. Continuând cu această politică fiscală, în scurt timp nu o să mai aibă cine se obişnui cu răul!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la De 100 de ani încercăm zadarnic să ne găsim identitatea și demnitatea (trăim „bine” din cauză că ne-am obișnuit cu răul)

 1. markwilliams zice:

  Romanul este obisnuit cu raul.Remarca ilustreaza firea romanului,din cele mai vechi timpuri si pin azi..Asa este genomul..fire pasnica,prietenoasa,deschisa,rabdatoare…De aceea neamul romanesc nu duce in spate ,nu poarta prin istorie cuceriri de alte teritorii..il recomanda stabilitatea si dragostea de tara..
  Pot parea vorbe mari..am incercat sa nu folosesc un limbaj golit de sens..
  Am rabdat de foame,de frig,constringeri inimaginabile impuse de bolsevismul instalat de rusi,ne-am calcat demnitatea applaudind si omagiind pe cirmaciul epocii de aur..pe propriul nostru calau..
  In 1989 ,daca nu ar fi existat scenariul loviturii de stat ,cu maestri regizori si actori renumiti ,daca nu ar fi existat sprijin direct extern..nu s-ar fi reusit rasturnarea sistemului..
  Mai apoi,s-a reinstalat MINCIUNA ,care a definit puciul drept o mare revolutie populara….Toti stim care este adevarul.
  Artizanul „revolutiei” ,Ion Iliescu este RAUL cel mai mare al Romaniei.A procedat exact cum i s-a dat ordin adica sa pastreze sistemul organizatoric comunist pe care urma sa aplice reforma gorbaciovista..perestroika..
  Pina in ianuarie 1990 se spunea „noua conducere – vechea conducere” si nu „noul sistem-vechiul sistem”,cind romanii au iesit in strada constientizind ca sunt pacaliti,trasi pe sfoara strigind:Jos comunismul!Jos Iliescu!Nu eram in Romania cind s-au petrecut toate astea ,nu stiu daca masele de oameni au avut lideri care sa fi organizat manifestatiile..banuiesc ca da..
  Ion Iliescu avind de partea sa institutii,organizatii,comunisti sau agenti acoperiti ,cu tot esalonul II
  al sistemului ticalosit,(in mod special armata si securitatea) a reusit sa ramana 10 ani la Putere,reprimind cu brutalitate orice manifestare care ar fi darimat structurile mostenite de la ceausescu.

  Din acest punct pleaca nenorocirile romanului ,perpetuate pina azi…esalonul II adus si mentinut la putere pina in zilele noastre
  Ne-am obisnuit cu RAUL numit Ion Iliescu…romanul nu a protestat pentru ca ,in mod premeditat a fost mintit,saracit,jefuit..,ca a ramas fara loc de munca..ca sub ochii lui s-a infaptuit capitalismul de cumetrie,ciocoii,baronii,mogulii ..ca mii de intreprinderi au fost abandonate si devalizate.,ca miliarde de dolari incap pe mainile unora ca Voiculescu…PSD-ul s-a intarit financiar, a acaparat functii,a promovat oameni in functii de conducere,a mimat pluripartidismul ,inlaturind orice autenticitate liberala sau taranista..cu infiintarea partide,lor satelit precum PNL,PRM,PNT…ba mai mult UNPR a fost infiintat sa colecteze dezertorii de moment si apoi sa se reincoloneze…

  De ce nu a iesit romanul in strada???De ce nu exista indivizi care sa organizeze si sa mentina o stare opozanta reactiva fata de toata ticalosia?
  Am, scris toata aceasta istorie ,pentru ca asta este oglinda societatii de azi.,in acest punct ne aflam..RAUL exista si ne-am obisnuit oare ,admitem oare pacaleala, si minciuna in care o scaldam din 1989 si pina azi??
  In 2012 aceasta Putere malefica ,diabolica a mimat o minirevolutie dupa scenariul din 1989…De aceasta data au colaborat si s-au unit BORFASII,PUSCARIABILII cu gulere albe ,care au sponsorizat mitinguri,manifestari de strada cu sindicate obediente,cu asistatii sociali,cu galerii de fotbal,cu falsii revolutionari,cu rromii platiti si cu televiziuni de casa..cu pesedistii incolonati ,imbarcati din toata tara,in frunte cu liderii USL..cu rezervistii militari..aceiasi care in 1989 au fost alaturi de Ion Iliescu..
  NU romanul obisnuit a iesit in strada dind jos doua guverne de centru dreapta,Nu romanul cel de toate zilele l-a suspendat prin puci pe Presedintele Romaniei…
  RAUL cel mare a fost si inainte de 1989,este si acum si va mai ramane ani buni ,daca romanul s-a obisnuit…cu paduchii, si plosnitele pe trupul sau..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.