Scrisoare argeşeană despre maghiari şi convieţuire

Vorba puiului de dac dromichetan „Ghilev Cel Mic”, că asta cică ar însemna Ghilencia în bulgara de frontieră, nu e treaba noastră să-i împăcăm pe toți românii cu toți maghiarii. Dar măcar e treaba noastră și bunul nostru simț să citim cărți. Și dacă le-am citit și am înțeles câte ceva, să împărtășim celor care vor să împărtășească și să să-i învățăm și pe cei care vor să cunoască Istoria. Și să nu se bată cu cărămida isteriei naționaliste în chieptul de aramă. Așa că, vă rog să citiți cu atenție ce scrie, chiar dacă e un text mai lung. Eu care sunt născut ardelean, cu părinții veniți care din Basarabia, care de lângă Buzău – Balta Albă. Vorba aia: după ce maghiarii fac un pas la stânga și românii unul la dreapta, noi, ardelenii, ce să facem?)

Ghilencia este un „regăţean” pur-sânge. Argeşean de multe generaţii, născut şi crescut în tradiţia „balcanică” din sud, cu tot ce înseamnă asta, bine şi rău.

Multă vreme a fost total dezinteresat de tot ce înseamnă Transilvania şi nu ştia despre ea, decât ceea ce ştie şi acum majoritatea muntenilor şi moldovenilor, şi anume că acolo au fost mari conducători „români”: Burebista, Decebal, Gelu, Glad si Menumorut, apoi au venit ungurii pe cai din Asia şi ne-au „cucerit” Ardealul. După aproape 1000 de ani am reuşit să-l „recâştigăm” (caz unic în istoria lumii) însă ungurii sunt revanşarzi şi revizionişti şi abia asteaptă momentul prielnic pentru a ne „lua” Ardealul.

E drept că marele Mihai Viteazul a realizat pentru „prima dată” marea unire politică a ţărilor române, dar ungurii nu au acceptat asta şi prin vicleşug i-au tăiat capul. Şi au mai fost câţiva români care au făcut ceva scandal pe-acolo, dar i-au omorât ungurii si pe-ăia: Horea, Cloşca şi Crişan. Singurul care a scăpat a fost Avram Iancu şi absolut nimeni în sud nu îşi pune intrebarea „de ce”. Cum de un „mare răsculat” a fost iertat de autorităţile vremii şi a murit liniştit de bătrâneţe?

În mare cam asta e povestea Ardealului în sud. Atât te învăţau la şcoală, asta era propaganda oficială a statului comunist şi mai ales astea erau filmele lui Sergiu Nicolaescu. Aşa… și a mai fost filmul cu Pintea Haiducul a cărui concluzie a fost că… l-au împuşcat ungurii şi pe-ăla. (ungurii sunt un fel de “Băsescu e de vină” al istoriei noastre naționaliste)

În orice discuţie în contradictoriu din viaţa reală sau pe reţelele de socializare cam astea sunt „argumentele” extremiştilor români. Pe cele ale extremiştilor maghiari recunosc sincer că nu prea le cunosc, dar din ce am văzut sunt cam aceleaşi: ei au fost primii, românii au venit de undeva din sud şamd. Practic totul se rezumă la comentarea calificărilor unei curse de Formula 1: “Cine a fost în pole-position”.

Păi, măi oameni buni, români şi maghiari, calificările la Formula 1 nu se punctează! Ele stabilesc numai ordinea de start în cursa adevarată. La Formula 1 contează ordinea la finalul cursei. Şi hai să vă mai spun un secret: Formula 1, deşi pare un sport individual, este de fapt un sport de echipă. Michael Schumacher sau Lewis Hamilton nu ajungeau multipli campioni mondiali, dacă nu aveau un monopost bun furnizat de echipă, un motor bun şi o echipă de mecanici bună. În cazul nostru echipa este Transilvania, motorul este Europa, iar piloţii şi mecanicii sunt românii şi maghiarii. Echipa este foarte bună, motorul este excelent, rămâne numai ca piloţii şi mecanicii să-şi facă treaba pentru ca echipa să facă performanţă. Evident că mai sunt şi echipe adverse, care fac totul pentru ca echipa noastră să nu câştige. Există şi echipe româneşti şi echipe maghiare, dar si de alte naţii, care nu doresc ca echipa noastră să câştige. Şi aici mă refer în primul rând la echipele ruseşti.

Am spus deja că principalele argumente ale extremiştilor sunt cele „istorice”. Nu cunosc direct ce scriu manualele de istorie din Ungaria, dar îmi pot închipui. Am mai încercat eu să citesc cu Google translate pe internet câte ceva despre varianta maghiară de istorie dar traducerea este extraordinar de proastă. Şi atunci am ales varianta „neutră”, în engleză. Pe Wikipedia poveştile sunt scrise tot de „istorici” români sau maghiari, dar tot îţi faci o impresie. La fel am procedat şi în cazul Dobrogei, teritoriu pe care bulgarii îl consideră a fi cel mai vechi teritoriu bulgăresc din sudul Dunării. Văd că toată lumea se cramponează de aceste argumente „istorice”. Dar nu istorice în adevăratul sens al cuvântului, ci de „istorie oficială”. În România se predă în mod oficial materia Istoria României.

Oare aşa să fie, sau materia ar trebui să se numească „Istoria românilor”?

Pentru că am observat că marii principi si voievozi transilvani sunt „expediaţi” în câteva pagini, iar românii pur şi simplu nu au de unde afla de măreţele lor fapte de arme, de politica lor externă în Europa Centrală, de măsurile luate pentru dezvoltarea economică şi culturală a Transilvaniei.

Păi, dacă Transilvania e a „noastră” aceşti conducători ai ei nu sunt tot ai noştri? Câţi români pur-sânge oare ştiu că familii princiare ardelene au condus şi în Ungaria, Polonia, Cehia? Câţi oare ştiu că prin secolul XVII Transilvania „noastră” era arbitrul politic şi militar în Europa Centrală? Câţi oare ştiu că prima unire politică şi cu documente a celor trei ţări române nu a fost făcută de Mihai Viteazul în 1600, ci de Sigismund Bathory în 1595? Pentru că astea erau regulile medievale unanim recunoscute din teritoriile americane ale Portugaliei şi Spaniei până la Istanbul şi mai departe până în îndepărtata Asie: relaţia senior-vasal. Sigismund Báthory era seniorul, iar Mihai Viteazul şi Aron Vodă (ulterior Ştefan Răzvan) erau vasalii lui. Locţiitorii lui în acele teritorii.

Şi dacă tot am ajuns la Sigismund Bathory iar nu am înţeles niciodată o chestie din cărţile de istorie româneşti: românizarea numelor. Zsigmond e Sigismund, György Dózsa e Gheoghe Doja, Ferencz e Francisc şamd. E cea mai mare nesimţire asta şi cred că asta ar trebui sa fie primul pas în normalizarea relaţiilor: remaghiarizarea numelor din istorie. Pentru că dacă nu se face asta, atunci ar trebui să-i românizăm pe toţi: Napoleon să fie Napolică, Rudolf să fie Rodotel, Ivan cel Groaznic să fie… Ion… escu.

Istoria paralelă însă ne spune altceva. Timp de sute de ani românii şi maghiarii au avut relaţii extrem de strânse. Şi pentru a afla adevărul trebuie să citeşti printre rânduri sau să cauţi surse istorice alternative. Ce aflăm citind cu atenţie în cărţile de istorie? Păi, aflăm că ambele state româneşti de peste munţi au fost înfiinţate de maghiari sau cu sprijin maghiar.

Tradiţia orală spune că Ţara Românească a fost înfiinţată de Negru Vodă, descălecătorul din Ardeal şi există documente sau teorii istorice româneşti care susţin că dinastia Basarabilor, vasală a regatului maghiar, era de origine cumană, probabil veniţi din Ardeal. Şi fiind Basarabii de origine turcică, mai bronzaţi, de aici şi denumirea de Negru Vodă.

La Moldova e extrem de clar: voievodul Dragoş a fost trimis de regatul maghiar peste munţi să înfiinţeze o marcă de apărare (adică Dragoş avea rangul de marchiz) în Nordul Moldovei de azi. Apoi alt voievod maramureşean de origine română s-a răsculat, a trecut munţii şi a înlăturat familia Dragoşeştilor din Moldova. Aceasta s-a reîntors în Ardeal (fiind cunoscută ca familia princiară Dragffy) şi a continuat să fie fidelă regatului maghiar, mulţi reprezentanţi ai ei având funcţii extrem de importante în Transilvania. Şi ulterior mulţi conducători au păstrat relaţiile cordiale dintre cele trei principate, găsind sprijin sau luptând împreună împotriva turcilor. Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Vlad Dracul, Vlad Ţepes, Stefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Matia Corvinul, Petru Rareş, Mihai Viteazul, Radu Şerban, Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen sunt doar câţiva dintre aceşti mari conducători ai celor trei principate, care au avut o viziune politică mai largă decât teritoriul condus la un moment dat şi care au coalizat forţe comune în lupta împotriva ţărilor ostile. În vremuri de restrişte conducătorii munteni se retrăgeau spre graniţe cu Ardealul sau chiar în Ardeal, aşteptând sprijin de la partenerii lor maghiari. Mircea Cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul au făcut asta. Ştefan cel Mare a fost ajutat la Vaslui de un contingent de 4000 de secui. Acest număr era imens pentru acele vremuri. Gândiţi-vă că la Călugăreni Mihai Viteazul avea o oaste de cca 10-12.000 de soldaţi. 4000 de secui reprezentau, probabil, cea mai importanta forţă militară a secuimii acelor vremuri. Şi s-au dus să lupte pentru o ţară „străină”. Tot secuii au fost principalii aliaţi ai lui Mihai Viteazul. Iancu de Hunedoara a coordonat lupta comună a maghiarilor, românilor, sârbilor şi a altor neamuri creştine împotriva turcilor. Atât voievozii munteni cât şi cei moldoveni au fost recompensaţi cu domenii importante în Ardeal pentru diferite servicii aduse Ungariei şi Transilvaniei. Făgăraşul, Almaşul, Severinul, Ciceul, Cetatea de Baltă au fost zone stăpânite de voievozii valahi în Transilvania şi Banat. Există de asemnea extrem de multe documente istorice care vorbesc despre privilegii economice acordate de conducători negustorilor din ţările vecine.

Şi noi vorbim azi de „argumentele istorice” cum că românii şi maghiarii au o duşmănie de sute de ani? Nu! Istoric vorbind, este demonstrat faptul că românii şi maghiarii au fost parteneri sute de ani şi că au avut legături extrem de strânse. E drept că au fost şi destule conflicte între maghiarime şi valahi, dar nu cred că aceastea au depăşit ca număr conflictele dintre Moldova şi Ţara Românească. Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş au fost la un moment dat cei mai mari duşmani, iar în acelaşi timp Vlad Ţepes era în relaţii cordiale cu ungurii, iar Ştefan cel Mare ataca împreună cu turcii Ţara Românească…

Observăm acum că de fapt aşa zisa duşmănie româno-maghiară a fost mai mult pe hârtie şi apărută din cauza intereselor politice abia undeva prin secolele XVIII-XIX, când ambele naţiuni din Ardeal erau de fapt sub dominaţie habsburgică. Iar aceştia aplicau cu deosebit succes principiul „dezbină şi stăpâneşte”. Aşa se explică şi faptul că Avram Iancu a trăit liniştit în Apuseni după evenimentele din anii 1848-1849. Pentru că austriecii au fost direct interesaţi ca revoluţionarii români şi maghiari să nu se înţeleagă. „Duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”. Asta era Avram Iancu pentru austrieci. Iar duşmanul principal al austriecilor era Revoluția maghiară…

Transilvania a fost tot timpul autonomă sau independentă de regatul maghiar. Şi o bună parte din timp a avut o relativă autonomie şi în cadrul Imperiului Habsburgic. Abia după înfrângerea catastrofală a austriecilor din 1866 şi crearea statului dualist Austro-Ungaria, în 1867, Transilvania a fost alipită forţat Ungariei. Deci de-a lungul istoriei numai cca 50 de ani Transilvania a făcut parte integrantă din Ungaria, în restul perioadei fiind o provincie cu o largă autonomie, cu reguli proprii, cu o elită proprie, mult timp cu o armată proprie. Totuşi şi în această perioadă cu cine avea România alianţa strânsă politico-militară? Ei bine: România era aliată tot cu Austro-Ungaria și cu Germania…

În primul război mondial interesele politice ale românilor şi ungurilor au fost diametral opuse. Poate pentru prima dată în istorie. Din punct de vedere naţional şi patriotic, ambele tabere cred că aveau dreptatea lor, dar sfârşitul războiului a dat câştig de cauză României. Ungaria şi maghiarii au trăit atunci o mare dramă. Milioane de maghiari si secui, deşi localnici de generaţii întregi, au rămas în afara teritoriului naţional al Ungariei. Nu ştiu cine e de vină… Soarta? Istoria? Cert este că în noile state apărute după destrămarea Imperiului Austro-Ungar, au apărut mari comunităţi maghiare. Şi în România, şi în Cehoslovacia, şi în Iugoslavia. Noile state poate că nu au ştiut să gestioneze foarte bine situaţia, şi vedem că şi după 100 de ani încă mai există probleme şi în România, şi în Slovacia, şi în Ucraina, şi în fosta Iugoslavie.

Problema minorităţilor este una deosebit de sensibilă şi depinde numai de noi toţi ca ea să nu escaladeze.

Noul regim din România de după 1989 a făcut o greşeală stabilind ziua naţională la 1 Decembrie. Majoritatea statelor lumii au ca zi naţională ziua declarării independenţei. Numai România a ales o zi în care o provincie s-a unit cu ţara-mamă, deşi o bună parte a populaţiei ţării pur şi simplu nu poate sărbători acea zi, pentru că unirea cu România este ziua despărţirii de Ungaria. De ce unirea cu Transilvania este mai importantă, decât unirea Moldovei cu Ţara Românească în 1859 sau unirea Dobrogei în 1877, sau unirea Banatului, Bucovinei sau Basarabiei? Cred că nimeni nu poate explica logic acest lucru.

Ziua Independenţei României este pe 10 Mai. Atunci în 1877 au fost semnate şi publicate documentele care proclamau acest lucru. Dar aceasta era şi Ziua Regelui şi fusese sărbătoarea naţională „burgheză” interbelică a României, iar unii nu au dorit asta. Au dorit să pună ziua naţională într-o zi tristă pentru compatrioţii noştri maghiari.

Acum vremurile s-au schimbat. Avem un presedinte ales, care este membru al unei minorităţi. Partidul comunităţii maghiare a fost la guvernare cel puţin jumătate din ultimii 25 de ani. S-au reglementat în favoarea minorităţilor destule revendicări ale acestora. Evident că nu este totul perfect, evident că mai sunt multe de făcut, dar premisele sunt bune. Interesul majorităţii române ar trebui să fie acela ca nici un minoritar să nu regrete măcar o clipă faptul că trăieşte în România.

Se va reglementa şi povestea cu drapelele, pentru că este ilogic, este o mare nedreptate să negi unei comunităţi naţionale sau locale dreptul de a-şi afişa identitatea.

Mai trebuie făcut însă ceva şi de jos în sus şi să nu ne mai uităm numai la politicieni. Trebuie schimbată actuala clasă politică. Atât cea română, cât şi cea maghiară. Şi nu mă refer numai la cea din România. Actualii politicieni si-au arătat limitele. Atât cei români, cât şi cei maghiari. Trebuie să spunem STOP. Trebuie să găsim alţi oameni. Numai împreună, români, maghiari şi celelalte naţionalităţi născute sau imigrate recent în România, putem clădi o lume mai bună.

O lume de unde să nu mai plecăm în Occident pentru o viaţă mai bună, ci să fim „invadaţi” de alte popoare mai necăjite ca noi, şi care speră că în România să înceapă o viaţă nouă şi fericită.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

69 de răspunsuri la Scrisoare argeşeană despre maghiari şi convieţuire

  1. catargiu vasile zice:

    IMPRESIONANT !….

  2. VARADI CSABA TG MURES zice:

    Stimate DOMN va felicit pentru viziunea dvs absolut democratica.Dar o randunica nu face primavara!

  3. Zoltan B zice:

    Singura, mare gresala: „Transilvania a fost tot timpul autonomă sau independentă de regatul maghiar. Şi o bună parte din timp a avut o relativă autonomie şi în cadrul Imperiului Habsburgic.”

    • Poate ca mai gresim si noi ca doar suntem oameni si nu roboti. Dar credeti ca daca va intoarceti iar la trecut rezolvati ceva? Traiti in 2015 in Ardeal si asta conteaza acum. Nu ce era pe vremea habsburgilor sau a Sfantului Stefan.

    • Szabó István zice:

      Eu n-as zice ca este „singura mare greseala” . Transilvania a ramas libera si dupa 1526 si a avut conducere separata si pe vremea lui Hunyadi, a lui Matyas, Bethlen,Bocskai ,etc. Deci, o buna parte a istoriei transilvane nu este in cadrul regatului maghiar, chiar daca a fost facuta de maghiarii din Transilvania. Cam aceeasi este situtia si cu secuimea, care s-a revoltat de multe ori ba impotriva principilor maghiari ai Transilvaniei, ba impotriva regelui maghiar. Dar asta ,zic eu, confima tocmai istoria comuna a locuitorilor intracarpatini.

  4. Reblogged this on CRONICA [R] and commented:
    Am citit cu plăcere. Știu. Rolul lecturii e informația, nu plăcerea. Dar sunt și exceptii, când informatia își dă mâna cu plăcerea. Nu-mi rămâne decât să vă recomand cu căldură…

  5. László zice:

    Ar fi un pas important pe calea pacii (sufletesti) daca retorica centrala politica, si cea jurnalistica ar aprecia realizarile maghiare din Ardeal si peste Carpati. In momentul de fata toate cele bune sunt realizarile sasilor si austriecilor, iar toate cele rele sunt datorite ungurilor.
    Cu stima

  6. Gavrila Gh. zice:

    In Romania, pe toate manualele de istorie scrie doar ISTORIE, autori si pentru ce clasa e manualul respectiv!

  7. radu zice:

    Flicitari! Multi români gândesc așa, dar și mai mulți învață din copilărie șovinismul și naționalismul și nu mai pot depăși niciodată această gândire. Atâta timp cât școala va face propagandă istoriografică aceste gânduri le vor avea doar cei ce mai citesc istorie, muult prea puțini. Apropo!!! Vezi că pană la Mohacs Transilvania a făcut parte integrantă din regatul Ungariei! Chiar dacă era voievodat.

  8. Pavalut zice:

    Absolut excelent si foarte pertinent comentariul!!! O „mica” eroare… NU echipa rusiei este marele adversar!!!

  9. Ladislau Izsak zice:

    Felicitez pe domnul care a fa’cut timp sa’ citeasca cartile de Istorie ,ce apare in archivel straine,si a scirs adeverul fara politica s-au principii nationalistice.Ardealul este si a fost totdeauna,a avut o populatie Romana,Maghiara,Germana si in numere mai mici Slovaci,Rusi,Polonez,Everei ect.Nu inteleg in secolul 21 de este pentru statul Roman o problema daca o strada este numit Sandor Petofi si nu Alexandru Petofi,de ce a trebuit s-a mutam statuia lui Szent Laszlo di piata Szent Laszlo (Sfintul Ladislau) si renumim piata Unirii si punem acolo Statuia lui Mihai Viteazul.Este o problema mare cind 20 de millione de Romani cred ca’ 2,5 millione de omeni de alta nationalitate cu cultura lor si limba lor este o amenitare pentru Cultura si limba romana s-au pentru stabilitatea Romaniei.Eu am onorea s-a traiesc intro tara (Canada) unde toata lumea voebesti in limbile lor Maghiara,Romana,Italiana,Germana,Engleza,Franceza,Rusa,Sirba,ect si nimenea nu face nici un repros.Nimenea nu crede ca cultura Ardeleana s-au Germana,romana o sa’ aiba or ce effect la viata noastra de zi pe zi.Daca’ nu statul si ideologii fac problemele la ambele parti ( romani ,Maghiar0 de ce nu este probleme intre aceste doua’ nationalitati in Canada,s-au USA,Ce trebuie fixat este la conducere ambelor state,,si dupa un putin timp s-a invatam copiilor istoria adevarata fara interferatii politice

  10. andrei zice:

    Hm.Imi aduc aminte cand ieram copil bunicul a intilnit un prieten si au inceput sa vorbeasca in ungureste.La un moment dat a venit un vecin nea Balsiu cu care au continuat sa vorbeasca pe ungureste desi nae Balasiu era un roman de multe generatii in Brasov A venit un alt vecin sas si toti trei au vorbit mai departe in saseste.Lucru ciudat pentru oamenii de aztazi .Fiecare stia de bine de rau limba celuilalt si nu erau dusmani.Si sa nu zic de Banatul meu drag unde daca vroiam sa ma joc imi trebuia minimum partu limbi sa vorbesc ca sa ma simt bine, dar daca vorbeam cinci era si mai bine.Slava conduceri stiintifico fantastice a romaniei azi aceste lucruri siunt povesti.Sunt multe lucruri ingropati de multe decenii cari te fac sa nu mai vezi nu mai auzi sdi sa intorci spatele.

    • Prin zonele cu populatie destula maghiara am cunoscut destui romani care vorbesc foarte bine ungureste.

    • Szabó István zice:

      As evidentia din comentariu „de bine de rau vorbea limba celuilalt”. Nu trebuie sa fii as in limba celuilalt. Trebuie sa fii as in limba ta, dar sa arati bunavointa macar prin a-l saluta pe celalalt in limba sa. Daca ai vointa de a invata si mai mult cu atat mai bine si mai ales sa nu se puna problema ca nu inteleg ce vorbiti,oare nu ma ijurati?

  11. Rezso zice:

    Interesant articol. Mi se pare fascinant cate variante de istorie adevarata ( din ala adevarata- adevarata, gen true-true din Cloud Atlas) poate exista pe o pata atat de mica pe harta cum e Europa mijlocie si de est. Sunt 1000% convinsi ca sunt atat romani cat si magjiari care se sensibilizeaza citind acest articol si vor enumera niste contraargumente pertinente, dovedite prin referinte la mari istorici romani sau maghiari sau super obiectivi de francezi sau germani. F.U.C.K. I.T.

    • Rezso zice:

      Scuze, nu am reusit sa termin si am dat go. 🙂 Ideea este: hai sa nu mai incercam sa gasim acel adevar istoric ci sa ne traim viata dupa niste principii crestinesti. Nu tin minte ca Isus ar fi zis, iubeste-ti semenul in cazul in care ju este negru, homosexual, roman, maghiar, tigan… orice… Haideti sa ne vedem de vietile noastre si sa facem din tara asta una functionala in care sa ne putem simti ca acasa, fie sa ne numim Ioan, János sau Johannis….

  12. Csaba zice:

    Fratilor singura greșeală, problema a Transilvaniei este ca nu a putut să rămână independent până în ziua de azi, am vecini români care erau cei mai bun prieten de familie cu părinții mei asta până l-a revoluție după au devenit dușmani ,acum iar sau împrietenit. Oare isi dau seama cat de mult au pierdut în timpul asta cât sau dușmănit???

    • Prostia e uniform raspandita pe suprafata pamantului. Acelasi procent de prosti sunt si la romani si la maghiari. Unii isi mai revin (ma refer la vecinii care s-au suparat degeaba). In ceea ce priveste chestia asta cu independenta dati-mi voie sa nu fiu de acord. Europa se indreapta catre o confederatie de state si regiuni, nu catre o faramitare a teritoriilor ca in Evul mediu. Daca descentralizarea ar fi reala si resursele locale ar fi investite cu cap nu ar mai interesa pe nimeni in ce tara traieste atata timp cat sunt in Europa. Credeti ca romanii si maghiarii stabiliti in Occident mai au ganduri de-astea de independenta sau autonomie in zonele lor actuale? Ideile astea vin AICI tocmai din centralizarea absurda a statului si luarea deciziilor importante NUMAI la Bucuresti.

  13. Catiusa Demeter Noi(adica familia mea) traim in Transilvania ,dar am muncit si in strainatate vreo 14 anidar nu asta e important.Important e cum stiu sa respect semenii mei ,asa voi fiu si eu respectat.Aici la noi traim mai multe natiune romani, maghiari, sasi, tigani si rusi niciodata nu am avut conflicte cu vecinii sau cu colegii de munca ca ce fel de natie esti!?Pastele sarbatorim de 2 ori ( si eu nu spali geamurile cind vecina merge la biserica de”Vinerea mare”)Si nici vecina nu bate covorul cind la mine vin copii „La stropit”(tot de pasti) Poate spuneti ca sint caraghioasa cu exemplele mele dar de aici incepe totul. daca copilul meu stie sa spuna” sarut mina Tanti Lenuta” daca micutul stie sa spuna mie ” kezet csokolom Kati neni” Si dimineatacind ne trezim sa zicem la vecini „D-zeu sa ne ajuta”Cind vrem sa traim fara granite intre state de ce ne trebuie sa impartim a cui a fost mai repede ARDEALUL. Ce ma incalzeste pe mine ca a fost a lui „-strabunicului” si eu nu am pe nimeni sa ma ajute daca am nevoie in curte sau ; n-am cu cine”sa birfesc” la cafea. DACA!?s-ar gindii toate lumea ca respectam OMUL sa fiu respectat!!!!!!!!

  14. casandra zice:

    Impresionant text. Sunt 100% de acord cu autorul. Poate pentru prima dată…

  15. Nea Caisa zice:

    Interesant,cum astazi toti avem veleitati de istoric. Si mai interesant,cum un asa zis argesean chipurile,care ne descopera apa calda si ne arata cum se impusca musca cu tunul ! Uluitor, ne spune dansul cum maghiarii au infiintat statele romanesti ! Uita insa sa ne zica de ce Sf Stefan vorbea numai romaneste in cortul si la curtea sa ! Bai sa fie ! Ce se facea Mihai fara secui ! Secuii care acuma nu mai exista, secuii care ,se pare ca ar fi urmasii avarilor,si nu au nici o legatura de rudenie cu maghiari ! Ce conteaza asta ? Parca mai conteaza ca Polonia nu a existat ca stat cateva sute de ani ? Ce conteaza pt asa zisul argesean ca romanii dupa 1848 nu aveau drepturi in Ardeal ? Ca doara l-au lasat ungurii in pace pe Avram , asta precis inseamna ca ungurul cu romanul = love ! Nu mai conteaza ca romanii nu aveau dreptul la biserica ,steag propriu ,invatamant superior in limba romana, dreptul de a se stabili sau face comert in orasele din Transilvania! Sssst, ciocul mic ba ! Ca aveati destule drepturi pt o natiune de rang inferior , care erati si sunteti voi romanii din Ardeal. Romania era aliata cu Austro-Ungaria !! Genial .Asta inseamna ca romanii ce fugeau de atata bine ce gaseau in Transilvania, in sud, peste Carpati la ceilalti romani trebuiau sa se laude cu tratamentul de iobag la care erau supusi ! Auzi tu , 1 decembrie este o zi gresit aleasa ca zi nationala! Bai neica, eu zic sa ne cerem scuze ca ne-am facut noi romanii o tara , si eventual sa reinfiintam iobagia in Trannsilvania, ca tot doreau grofii asta in 1918 ,cand au declarat la Trianon ca romanii sunt o natiune inferioara si nu pot trai liberi ci doar cu statutul de iobagi ! ZIUA INDEPENDENTEI ROMANIEI ESTE 1 DECEMBRIE , mai limbricule din Arges. ! Cat despre reglementarea drapelelor mai neica, in Romania ca si in alte tari nu este nevoie sa reglementezi asa ceva. Poti defila cu orice steag mai neica in Romania, fara sa ti se spuna absolut nimic de la nimeni ! Nu prea poti cu al Ungariei ! Dar se pare ca de retardat ce esti nu realizezi penibilul situatiei ! Ca sa reusesti sa intelegi, ia incearca dumneata sa defilezi in Serbia, Slovacia, Ucraina cu steagul Romaniei ,al Poloniei, sau al cui vrei tu ! Zice careva ceva ? Nu cred! Ei , acuma, marele destept si multiculturalist ce esti, ia incearca dumneata sa defilezi cu steagul Ungariei marie in toate aceste tari ! Ai tupeul asta ? Sa vedem ce zic oamenii aia cand defilezi cu steagul unei tari care a facut masacre serioase in acele zone ? Intamplator, si eu tot din Arges scriu ! Insa parintii si bunicii mei au fost refugiati de razboi din Transilvania de Nord si Bucovina de Nord.Din nefericire, nu erau atat de lipsiti de personalitate precum esti dumneata si atat de cu capul plecat si fara demnitate cum te dovedesti a fi dumneata , ……. Te felicit pt lipsa totala de demintate si persobnalitate pe care o dovedesti, si iti garantez ca nu vei intalni nici in Maramures si nici in Bucovina de Nord , actualmente Ucraina, romani atat de ,,mielusei” si pregatiti pt taiere cum esti dumneata ! Unii precum Boia, Lucian , fac acestetexte, si scriu carti , pe bani grei dumneata probabil o faci pe gratis ,din prostie si prea mult bine! Desigur, dumneata nu ai de unde sa stii ce inseamna sa fi roman sub ocupatie sovietica sau Horthy-sta ! Din nou , sincere felicitari !

  16. Horvath Claudiu Laszlo zice:

    Incerc sa inteleg aceste puseuri ale romanilor profund pro-maghiare. Tin sa precizez ca sunt rezultatul unei familii mixte romano-maghiare .Deci, stiu extrem de bine ce inseamna toleranta si convietuirea intre romani si maghiari . Da, asa este, da foarte european sa fii tolerant sau mai nou ,cum se zice? Muticultural ! Ei, multiculturalitatea asta,au omis bunicii mei maghiari sa imi vorbeasca despre dansa pana la 12 ani, cand am plecat de la dansii, mama divortand de tata ! Eu si fratele meu , fiind crescuti de la 56 ani ,pana la 11 ani de bunicii maghiari, parintii tatalui ! Acolo, am invatat eu ca mama mea este o imputita de romanca, inevoluata ca orice roman ,si care nu merita sa ma creasca pt ca voi ajunge un slugoi de roman ,prost,taran imputit,lipsit de mandrie si sange nobil .Ati amutit cumva ? Treziti-va .Da, asta este educatia ce o primeste orice maghiar in copilarie in Romania .Deci domnule argesean ,nu-mi predati mie despre toleranta si convietuirea dintre romani si maghiari in Transilvania. Singurul care a avut tupeul sa vorbeasca cu adevarat despre aceste relatii ,a fost Radu Banciu ,in emisiunile sale.Restul, o mare prefacatorie. Romanii se prefac ca sunt toleranti ,insa in familiile lor nu agreeaza nimic unguresc,in timp ce maghiarii, nici macar nu se mai prefac la ora asta .Ceea ce am spus eu aici, a confirmat si el in emisiunile sale . Deci, domnule Argesean ,cand doriti sa periati sau sa pupati un cur de maghiar , mai scrieti articole precum acesta . Va reuseste de minune .Ca dovada si felicitarile venite cu nemiluita din partea minoritatii maghiare , Despre situatia romanilor din Covasna si Harghita cum de nu scrieti nici macar un cuvant ? Ramane sa-i felicitati pt traiul minunat pe care il duc ei acolo ca tot transpirati de toleranta si maghiarisme ieftine. La 10 mai 1877 stimate domn din Arges, Romania nu cuprindea Transilvania! Deci este imposibil ca Romania sa aibe ca sarbatoare nationala , o data ce , ca tara si ca teritoriu , era formata doar din 2 provincii, cealalta provincie romanesca ( despre care nu suflati o silaba ca era majoritar romaneasca de sute de ani ) Transilvania in speta, fiind la acea ora sub ocupatie habsburgica, si nicidecum ocupatie maghiara !

    • Sare'n Ochi zice:

      scuza-ma, esti un biet asistat mintal. un bou sinistru.

    • Barna zice:

      Am mai auzit povesti din astea. Suna asa: In Secuime nu esti servit cu paine daca nu stii ungureste. Asi da mult s-ti vad fata si buletinul tau.

    • G. Nicolau zice:

      Horvath Claudiu Laszlo, felicitări! Trebuie apreciat faptul câ ați prezentat o imagine realistă (nu una ”maghiar-edulcorată”, un sirop grețos) în ce privește ”educația” pe care mulți maghiari (dacă nu majoritatea) o primesc de la bun început în cadrul familiei. În asemenea cazuri ”Cei șapte ani de-acasă” lipsesc, prin regresie sunt înlocuiți de ”Cei șapte ani din pustă” și astfel apar cazurile patologice gen Szocs Zoltan, Beke Istvan Attila, Csibi Barna, Laszlo Tokes (cunoscut in persona) ș.a. Dar ați făcut și victime colaterale, pentru că astfel ați aruncat și cu sare în ochii unui bou sinistru care se holba nerăbdator la comentarii, comentarii pe care le dorea/aștepta a fi unanim aprobatoare. I-ați dat peste cap toate așteptările, i-ați năruit speranța deplinei unități în cuget și… în muget. Și boul sinistru a mugit… E știut, sarea-n ochi ustură teribil, iar adevărul doare îngrozitor.

  17. Nea Caisa zice:

    Felicitari ! Observ cat de ziaristi sunteti ! Incapabili sa acceptati decat comentariile favorabile !

  18. David zice:

    ADMIN zice: Mare textier ești măi Domnu David. Și fin cunoscător al ieșitului din comun în ce privește diletantismul. Bășinoși mintal așa ca tine – care se și cred finuți critici – îngroașă rândul violatorilor de Istorie.

    • Sare'n Ochi zice:

      De restul alegațiilor de asistat mintal, rămâne cum am stabilit: hai siktir, bălosule!
      (cuvintele mele sunt negre în cerul gurii când dau de hahalere neterminate, neisprăviți care au impresia că pot înjura fără să și-o ia în rât)

  19. Coralia zice:

    Probabil le mai lipsesc ceva drepturi domnilor maghiari, si mai platesc prin Arges pt reclama. Mai ales pt reclama proasta pt romani ,mai ales.In facultate, la Cluj, tipa de rasuna scoala ca vor locuri speciale pt maghiari si nu vor sa dea examene la un loc cu romanii . Firesc dealtfel, daca dau examenele de admitere , maghiarii sunt la coada intotdeauna,dar sunt primii cu gura cea mai mare.Domnule din Arges, daca doriti va mai trimit niste maghiari sa le faceti reclama.

    • Sare'n Ochi zice:

      Era și momentul să apară dacii și dăcoaicele de 7 metri să comenteze.
      Cu puțin bun simț, măcar punctuatia la limba asta română puteai să o înveți dacă tot te dai și cu facultate și româncă.

  20. Golanski zice:

    ADMIN zice: te dai româncă și ai o ortografie și punctuație de repetentă.

    • Sare'n Ochi zice:

      Din respect față de limba română nu lăsăm toți agramații să-și expună frustrările.
      Scrii ca proasta de pe același IP din Câmpulung și mai ai pretenția să te și băgăm în seamă.

  21. Mesterul Manole zice:

    ADMIN zice: Madam Schizo, schimbă-ți IP-ul dacă vrei să pari mai multe persoane.

  22. Arges zice:

    ADMIN zice: Încă o ploșniță de 7 metri din Câmpulung

  23. 243436 zice:

    Doamnelor, domnilor,

    ADMIN zice: ca să fii dezamăgită, cineva trebuia să te amăgească (chestie de semantică – sunt sigur că nu s-a predat pentru BAC și chestia asta).

  24. Steff Szabó István zice:

    Actuala clasa politica nu sa schimbat inca,dar invazia altor popoare,a inceput deja… 😦

  25. calinakimu zice:

    Am fost invatati sa traim in TRECUT, de la Adam si Eva incepem sa taiem firul in multiplii lui 4… Lucrurile stau prea „simplu” pentru mintile noastre contorsionate de prejudecati. Noi oamenii…NU cunoastem ce inseamna a COLABORA cu adevarat. Fiecare intelege relatia ca o posibilitate, mai mare sau mai mica… de CASTIG. Cei „interesati” sa conduca prin dezbinare, vor baga batul prin gardul conditionarilor si vor inflama lucrurile. ASTA se petrece in lume de mii de ani. Pana cand?! Pana vom CONSTIENTIZA realitatea, firescul, simplitatea colaborarii intre noi cu RESPECT si RESPONSABILITATE, adica cu maturitate.

  26. Networkserver zice:

    ADMIN zice: un retardat ne scrie de sub un IP dat ca fiind în zona Curtea de Argeș. ce-am mai râs.

    • Sare'n Ochi zice:

      Prostane, nimeni nu afirmă nimic. Ip-ul de pe care postezi este disponibil oricărui copil de grădiniță. Că postezi cu unul mascat, variabil șamd – e altă poveste și nu intră în sarcina mea să te verific.
      Dar asistații mintal care se cred deștepți intră în datoria mea să râd de cât de retardați sunt.
      Așa că: hahahahahahahahaha!
      Prostane!

  27. Networkserver zice:

    ADMIN zice: băi, rrromânaș la fără frecvență, agrapinatule, învață să scrii românește, abia apoi dî-te rrrromân. Cu agramatisme de acest gen vrei să mă înjuri, băi, boanghenă: „Dpmnule deeducat ,maghiar ce face pe desteptul,poti jigni cat poftesti, ca asa sunteti voi educati,voi astia maghiarii,traiti cu nostalgia grofilor din evul mediu,daca ai fi macar 10% corect nu ai cenzura postarile si nici macar nu ai jigmnmi, maghiar rasist ce te dovedesti a fi”.

    • Sare'n Ochi zice:

      Asistat mintal cu BAC-ul luat la fără frecvență, învață semne de punctuație și ortografie și ortoepică, să poți înjura frumos, în frumoasa limbă română. Să poți scrie corect, ratatule, înjurătura, să priceapă și groful că nu ești un biet handicapat nespălat pe cur, dar prea spălar pe creierul mic care se crede mare.

  28. Networkserver zice:

    Domnule ,spre prostia mea inegalabila, te anunt ca postez din Oravita.

  29. Networkserver zice:

    Ai dreptate ,sun un bou needucat,și agramat. Faci bine căm-i tai comentariile.Să nu vadă ma-ma ce vită a plodit.

  30. cismigiu&company zice:

    ADMIN zice: învață, prostane, ortografia limbii române mai întâi. Despre cum se pun semnele de punctuație, abia apoi încearcă să scrii înjurături.

  31. Daniel Barz zice:

    Transilvania, o mie de ani sub stăpânire ungurească – un fals grosolan!

    Autor: prof. Ilie Şandru
    Articolul de faţă mi-a fost inspirat de rândurile scrise de un sârb, Miodrag Stanojevic, profesor de istorie la Novi Sad, revoltat, pe bună dreptate, de cele citite într-o publicaţie românească unde se scria despre umilinţele la care românii sunt supuşi, în propria lor ţară, de către minoritarii unguri, care îi batjocoresc şi îi umilesc în toate felurile. Profitând de faptul că „românii sunt un popor paşnic şi binevoitor”, la care autorul mai adaugă „imbecil de tolerant!”, ungurii din România îşi fac de cap.
    Aşa se explică faptul că un individ descreierat şi degenerat şi-a permis să spânzure şi apoi să dea foc unei păpuşi care îl reprezenta pe unul dintre eroii naţionali ai poporului român, crăişorul Avram Iancu. Ce s-ar fi întâmplat oare dacă un român ar fi procedat la fel: să dea foc unui păpuşi cu chipul lui Kosuth Lajos, la Budapesta? – se întreabă autorul. Sau, ar fi îndrăznit oare ungurii din Voivodina să le strige sârbilor „ţigani”, aşa cum le strigă românilor? Nu ar fi îndrăznit nici din întâmplare, fiindcă le-ar fi fost frică!
    La noi, în România, toate acestea sunt posibile, fiindcă noi, românii, ne comportăm exact aşa cum ne-a caracterizat Miodrag Stanojevic: „imbecili de toleranţi”! Tocmai de aceea îşi permit să afirme, cu obrăznicie, în gura mare, că „Transilvania aparţine Ungariei!”, cerând, tot mai insistent, autonomia ei, făcând referire la o închipuită stăpânire de o mie de ani a Transilvaniei, sau la autonomia catalanilor din Spania. Cât priveşte stăpânirea de o mie de ani, ne vom referi la ea în articolul de faţă. În ce priveşte Catalonia, ungurii „uită” însă un element esenţial, anume că locuitorii ei sunt băştinaşi acolo, pe când ungurii sunt alogeni, străini, nişte migratori asiatici, lucru ştiut şi recunoscut nu numai de istoricii străini, ci şi de cei unguri. În 1912, profesorul de istorie Laurentzi Vilmos scria într-un manual de istorie: „Spre sfârşitul veacului al IX-lea apare în Europa un popor necunoscut, care venea de undeva din ascunzişurile secrete ale Asiei. Neam de călăreţi sălbatici, al cărui scop de a fi era lupta şi având drept ţel cotropirea”.
    Acele „ascunzişuri secrete ale Asiei” erau undeva prin Extremul Orient de azi, fiind pe la anul 700, cronicile coreene vorbeau despre ei ca de nişte „nomazi primitivi care jefuiau nordul Coreei şi al Chinei”. După aproape două secole, pe la 896, fugăriţi de pecinegi, ungurii se opresc tocmai în Panonia, locuită, în acea vreme, de slavi, valahi, avari şi germani. Erau ceva mai mulţi de 250.000, aparţinând celor şapte triburi, aflate sub ascultarea lui Arpad.
    Erau puţini, dar erau răi, aşa cum au şi rămas. Fiind nişte „călăreţi sălbatici” şi având drept scop cotropirea, nu s-au astâmpărat, începând incursiunile de pradă în jur, aşa cum au făcut şi în Bulgaria, în 892, „unde au comis mari pustiiri”. Au ajuns chiar până în Apus, unde „timp de trei ani au pustiit, în mod bestial, ucigând şi arzând totul în Alsacia şi Lotharingia”. Asta până în anul 955, când împăratul german Otto I i-a zdrobit în lupta de pe râul Lech. Cei care au mai scăpat vii, în frunte cu ducele Toxus, au reuşit, cu greu, să se reîntoarcă în Panonia, umiliţi şi împuţinaţi.
    Şi-au dat seama atunci că nu mai aveau nicio şansă de a supravieţui ca popor dacă nu se vor înmulţi. Iar cum alt mijloc nu aveau, deoarece cu natalitatea nu s-au lăudat niciodată, au început un lung şi dur proces de maghiarizare a tuturor popoarelor din jur, cu care au intrat în contact: germanii, valahii, slavii. Acest proces a fost atât de intens şi de agresiv încât mulţi dintre cei de mai sus, care au avut neşansa de a convieţui cu ungurii, aproape au dispărut, în timp ce numărul etnicilor unguri a crescut spectaculos. În 1910, un istoric ungur constata că doar zece la sută dintre unguri mai erau urmaşii celor şapte triburi din 896! Deosebit de semnificativ este, în această privinţă, că aproape toate dintre marile personalităţi ale istoriei şi culturii ungare, cu care ei se mândresc, la origine nu au fost unguri. Este suficient să amintim numele celui mai ilustru rege al Ungariei, Matei Corvin, care a fost român. El era doar fiul lui „Ioan Huniade, al căror nume întunecă pe al celorlalţi, nu a sporit atât de mult gloria ungurilor, cât a românilor din coapsele cărora s-a născut”. Cel mai de seamă poet ungur, Sandor Petofi, a fost sârb; marele revoluţionar şi om de stat ungur, Kosuth Lajos, a fost slovac; din cei 13 generali ai armatei revoluţionare ungare, ucişi în 1919, după capitularea de la Şiria, doar doi erau unguri etc.. Mult mai târziu, unul dintre publiciştii germani de seamă, Harden, referindu-se la adevărată stare de lucruri din Ungaria, scria: „În această ţară, marea majoritate a popoarelor este lipsită de drepturi, fiind redusă la starea de robie. Aici domneşte silnicia brutală unită cu o viclenie perfidă şi orice gest care nu convine clicii stăpânitoare este reprimat cu o implacabilă cruzime”. Aşa a fost posibil procesul infam de maghiarizare a popoarelor din Ungaria.
    Cu toate acestea, politicienii de ieri şi de azi ai Ungariei afirmă, fără jenă, că aceasta a stăpânit Transilvania vreme de o mie de ani. Iar extremiştii unguri strigă, cât îi ţine gura, că „Transilvania aparţine Ungariei” ori „Transilvania nu e România”! Cei care susţin astfel de idei fantasmagorice, ar trebui să ştie că, exceptând o foarte scurtă perioadă, cea din 1848-1849, când Kosuth a proclamat independenţa Ungariei şi alipirea forţată a Transilvaniei, apoi cea din perioada 1940-1944, când doar nordul Transilvaniei a fost ocupat de Ungaria horthystă, în tot cursul istoriei sale Transilvania nu a aparţinut niciodată Ungariei. În cele două situaţii de mai sus, se ştie că armata revoluţionară ungară a fost înfrântă de armatele austro-ţariste, în 1849, la Şiria, lângă Arad, iar în 1944, nordul Transilvaniei a revenit la Patria-mamă, România, în urma înaintării victorioase a armatelor sovietice şi române.
    Astfel, de la Ştefan cel Sfânt (997-1038) până la dispariţia regatului Ungariei de pe harta Europei, în 1526, în urma înfrângerii catastrofale a armatei ungare de către turci, în lupta de la Mohacs, Transilvania şi-a păstrat situaţia de Voievodat autonom. După transformarea Ungariei în paşalâc turcesc, în 1541, până la înfrângerea turcilor la Viena, în 1683, Transilvania a fost declarată Principat autonom sub suzeranitate turcească. Mai mult, „dispariţia Ungariei în 1526 a permis Voievodatului Transilvaniei să se afirme ca o ţară independentă, iar aceasta nu a fost niciodată o ţară ungurească”. În 1867 s-a format uniunea bicefală austro-ungară, cunoscută sub numele de Imperiul Austro-Ungar, care, în urma înfrângerilor suferite în Primul Război Mondial, s-a destrămat. În toată această perioadă, Transilvania şi-a păstrat situaţia de provincie austriacă, administrată direct de Viena. La sfârşitul războiului, Ungaria şi-a putut, în sfârşit, declara independenţa. La rândul său, în conformitate cu dorinţa unanimă a românilor ardeleni, care formau marea majoritate a locuitorilor săi, Transilvania s-a unit cu România.
    Că acesta a fost adevărul istoric şi procesul socio-istoric pe care l-a parcurs Transilvania de-a lungul secolelor ne-o dovedeşte, între altele, acea înţelegere mişelească din 1438, cunoscută sub numele de Unio Trium Nationum, care a servit drept temei pentru reprezentarea ca naţiuni politice ale Transilvaniei numai pe nobilii unguri, saşi şi secui. Astfel, Unio Trium Nationum a devenit instituţia de bază a organizării constituţionale nedrepte a Transilvaniei, care a rămas în vigoare până la 1848. Acelaşi lucru îl dovedesc şi declaraţiile făcute chiar de istoricii unguri. De exemplu, istoricul Farczady Elek scria, în 1912: „Regii Ungariei au fost siliţi să încuviinţeze organizarea deosebită a Transilvaniei, cu voievozi puternici în fruntea ei”. În acelaşi an, un alt istoric, S. Szilagyi, arăta că: „Ungaria şi Transilvania nu au fost niciodată contopite, au rămas două ţări deosebite”.
    Cât priveşte procesul istoric şi legic ce avea să conducă spre deznodământul firesc al Unirii Transilvaniei cu România, în 1918, tot un istoric ungur, Szechenyi Istvan, scria încă în 1835: „Nicio frontieră, nicio supraveghere nu va reuşi să rupă firul moral ce-i leagă pe românii din Transilvania de vecina patria mamă, încă slabă, dar care ascunde toate posibilităţile de dezvoltare”.
    Ţinând seama de cele de mai sus, întrebăm: unde sunt cei o mie de ani în care Transilvania s-a aflat sub stăpânirea Ungariei? La această întrebare nu se poate răspunde altfel decât că această afirmaţie este o minciună, un fals grosolan prin care se încearcă, ca în atâtea alte situaţii, a se inventa un alt adevăr istoric decât cel real.

  32. Sergiu zice:

    Păi dacă „Transilvania a fost tot timpul autonomă sau independentă de regatul maghiar.” și
    „de-a lungul istoriei numai cca 50 de ani Transilvania a făcut parte integrantă din Ungaria”, nu e nejustificat faptul că după „primul război mondial” [sic!] „Ungaria şi maghiarii au trăit atunci o mare dramă. Milioane de maghiari si secui, deşi localnici de generaţii întregi, au rămas în afara teritoriului naţional al Ungariei. ” (deși, la fel de localnici ca și până atunci, pentru alte multe generații întregi)? Deci, de ce atât de mare problema?

  33. (tot) Sergiu zice:

    Interesantul dvs. topic nu pomenește nimic despre drama sașilor care au început să-și părăsească țara în care erau la fel de „localnici de generaţii întregi” după ce „Transilvania a fost alipită forţat Ungariei”…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.