Solicităm demisia prefectului Gheorghe Vușcan și cercetarea sa penală sub aspectul neglijenței în serviciu

de Acidutzu

Având în vedere prevederile Anexei la Ordinul Prefectului nr. 434 din 25.10.2013, privind Regulamentul de organizare și funcționare a Instituției Prefectului județului Cluj, potrivit căreia prefectul (Cap. II, Art. 4, 1.g,): “dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora şi foloseşte sumele special prevăzute în bugetul propriu cu această destinaţie”,

Constatând situația gestionată extrem de prost în teren cu ocazia accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, din cauza căreia, prin neintervenție conform prevederilor legii, s-a ajuns la decesul a două persoane, respectiv pilotul Adrian Iovan și medicul rezident Aurelia Ion, solicităm demiterea prefectului Gheorghe Vușcan, precum și cercetarea acestuia sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu.

Constituie neglijență în serviciu faptul că domnul prefect Gheorghe Vușcan nu a acționat conform prevederilor legii pentru a constitui Celula de criză a Inspectoratului pentru Situații de Urgență în așa fel încât să nu se producă pierderi umane – în intervalul orar dintre ora în care a fost alertat cu privire la accident, respectiv ora 16.20, și până la ora la care, de unul singur, în afara desfășurării extraordinar de inutile de forțe, un localnic a ajuns primul la locul accidentului, respectiv ora 21.13.

Modul haotic în care și-a manifestat autoritatea în teren demonstrează această neglijență în serviciu. Astfel, Serviciul Salvamont Cluj, deși este alcătuit din oameni cu experiență și dotare deosebită pentru condiții de intervenție pe munte a fost alertat ultimul, la câteva ore după primirea semnalului de alertă ISU. Conform declarațiilor șefului Serviciului Salvamont Cluj, „e o mare problemă, că am fost anunţaţi foarte târziu”. Iar serviciul “nu apare pe indexul de alarmare la 112. Dacă se întâmplă un accident pe munte, o rătăcire a cuiva pe munte, noi aflăm ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză”. Cu toate acestea, ei s-au „deplasat, după informaţiile primite, în Poiana Horii”, au „ajuns la centrul de comandă, unde erau reprezentanţii ISU şi prefectul” şi au „urmat strict indicaţiile date”.

Indicații contradictorii, date fără noimă, deoarece Prefectul Gheorghe Vușcan, șeful legal al ISU Cluj – pe raza administrativ teritorială a căruia s-a produs accidentul, și-a făcut apariția în zona localității Poiana Horea, lângă pădurea Ursoaia, luni seara, în jurul orei 20.00, la aproape 4 ceasuri după ce, conform legii, ar fi trebuit să constituie celula de criză. În plus, conform declarațiilor martorilor, ”avea un pliant turistic în mână și stabilea zonele în care trebuie să mergem”. De așa manieră a coordonat acțiunile încât, conform declarațiilor martorilor, ”în jurul orei 20.30 – 21.00, noi eram la Poiana Horea, la Pasul Ursoaia, și prefectul Gheorghe Vușcan ne-a transmis să ne deplasăm spre Crucea Iancului, din Mărișel, pentru că cei din avion au spus că au văzut o pistă de schi. Această zonă este în partea opusă zonei în care s-a prăbușit avionul, la circa 35 – 40 de kilometri distanță”.

Acest prefect total incompetent și care a acționat complet în afara atribuțiunilor de serviciu trebuie să fie demis și cercetat conform legii pentru neglijență în serviciu. Neglijență în urma căreia au murit doi oameni.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Solicităm demisia prefectului Gheorghe Vușcan și cercetarea sa penală sub aspectul neglijenței în serviciu

 1. Cei cărora trebuie să le impunem – nu să le cerem! – demisia sunt mai mulţi.

 2. ad.rian zice:

  De-ar fi doar el… Trebuie sa cerem demisia intregii generatii de neaveniti si parveniti care ne conduc. Dar cui? Alegatorilor bucurosi de pomeni electorale? Invartire in jurul cozii. Pan’ la explozia sociala.

 3. un procuror zice:

  OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă: La nivelul judetelor se constituie, sub conducerea prefectilor, comitete judetene pentru situatii de urgenta. (art. 11, alin. 1).

  HG 741/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:
  1. Comandantul acţiunii la faţa locului pentru salvarea supravieţuitorilor unui accident de aviaţie civilă este desemnat de comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă (art. 17, alin.3).
  2. Protecţia zonei se face în mod operativ de către unităţile de politie şi/sau de jandarmi care acţionează ca unităţi de sprijin în coordonarea comandantului acţiunii la faţa locului (art. 20, alin.1).
  3. Toate structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, serviciile locale de ambulanţă şi formaţiunile SMURD şi, după caz, unităţile SALVAMONT vor acţiona în coordonarea unitară a comandantului acţiunii la faţa locului, în scopul salvării şi protecţiei supravieţuitorilor accidentului de aviaţie, pentru acordarea asistenţei de specialitate victimelor la locul accidentului (art. 20, alin.2).

 4. Articol care dezinformeaza, in mod grosolan. Ma astept sa propuneti pedepse si pt. cei care i-au gasit si salvat pe supavietuitori, pt. ca n-au ajuns la timp la locul faptei ! Prefectul Clujului s-a deplasat personal in zona si n-a facut-o de dragul aventurii, ci din dorinta de a-i salva pe acei oameni. Nu a fost in competenta sau in puterea lui sa stabileasca locul exact al accidentului. Acest rol revine Comitetului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne, care i-a dezinformat, pe cei plecati sa intervina, cu stiri care se contraziceau de la un minut la altul. Acesti indivizi trebuiau sa localizeze precis zona accidentului, astfel, Prefectul ar fi putut sa-i coordoneze pe cei de pe teren. Nu e bine sa aruncati cu noroi in toata lumea.

  • Sare'n Ochi zice:

   dumneavoastra sunteti in mod grosolan o dezinformatoare. din cauza unora ca dumneavoastra este tara unde este pe mana unor borfasi. Legea este lege chiar si pentru nemernicii din PSD. Reproduc aici din LEGE:
   „OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă: La nivelul judetelor se constituie, sub conducerea prefectilor, comitete judetene pentru situatii de urgenta. (art. 11, alin. 1).”
   SUB CONDUCEREA PREFECTILOR, MADAM!

  • Sare'n Ochi zice:

   deci: putina decenta!
   intai LEGEA, apoi cu ce va spala creierul pe la sedintele de partid si/sau Latrinele TV.

  • Sare'n Ochi zice:

   madam, ca vad ca v-a trimis USLinoasa la Paris, sa tocati banii Patriei, ia mai cititi si asta:
   Având în vedere prevederile Anexei la Ordinul Prefectului nr. 434 din 25.10.2013, privind Regulamentul de organizare și funcționare a Instituției Prefectului județului Cluj, potrivit căreia prefectul (Cap. II, Art. 4, 1.g,): “dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora şi foloseşte sumele special prevăzute în bugetul propriu cu această destinaţie”,
   Deci, cum este cu legea? Pompatul prefect numit politic trebuia sa ceara in calitatea sa de „sef suprem” sa i se supuna toti si sa-si puna la dispozitie toate tehnologiile pentru depistarea epavei. Dar pompatul prefect numit politic s-a dus cu pliantul turistic sa se fataie in fata camerelor, in loc sa dea de pamant cu cei de la MApN, SRI, Politie samd sa conlucreze. Habar nu avea de existenta radarului de pe Muntele Mare – 50-60 km de locul accidentului, sau de elicopterele de interventie de langa Campia Turzii samd. Asa ca, somnu usor in somnul ratiunii!

   • larisa36062012 zice:

    Va inselati, Sare-n Ochi. La Paris n-am fost trimisa de USL si nu stau pe banii patriei, ci pe propriile mele picioare. Mai multa atentie la speculatii, v-ar da credibilitate mai mare. Asa cum va inselati in ceea ce ma priveste, va inselati, probabil, si in privinta Prefectului (nu stiu ce culoare politica are), pe care-l gasiti tap ispasitor. Sa lasam ancheta, in curs, sa-si spuna cuvantul. N.B desi am primit un dus rece, imi place blogul asta, este pe gustul meu. Toate cele bune.

  • Sare'n Ochi zice:

   Ia mai zi-ne larissssssa, cum mai este cu manipularea?
   http://citynews.ro/eveniment/exista-suspiciunea-de-conduita-culpabila-unor-ministri-cazul-accdientului-aviatic-din
   Există suspiciunea de conduită culpabilă a unor miniştri în cazul accidentului aviatic din Apuseni – Augustin Lazăr, procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia a declarat astăzi că există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză şi care au calitatea de ministru, în cazul accidentului de avion care a avut loc în 20 ianuarie în Munţii Apuseni. (ASTA I SE APLICA SI PREFECTULUI VUSCAN, DUPA CUM ATRAGEAM ATENTIA ACUM MAI BINE DE O SAPTAMANA: https://sareinochi.com/2014/01/22/solicitam-demisia-prefectului-gheorghe-vuscan-si-cercetarea-sa-penala-sub-aspectul-neglijentei-in-serviciu/)
   Cum bine ziceam: pacat ca mama asistatilor mintal umbla mereu gravida!

 5. larisa duncan zice:

  Sarrrrrre’o ochi, sunt de acord cu tine, pt. prima parte a comentariului. Cei din Ministerele de resort, in frunte cu mascariciul ponta, poarta raspunderea cea mare. Au stat linistiti in fotoliile lor si au urmarit evenimentele la TV. Daca era BOC Prim Ministru, nu se intampla asa ceva. Politica PSD-ului, a PNL-ului si cu atat mai mult a USL-ului, nu-mi inspira decat dezgust. Cu toate acestea, ma straduiesc sa nu fiu radicala si sa nu bag pe toata lumea in aceeasi oala. Daca analizam bine, exista oameni de buna credinta in toate partidele. Pe mine m-a impresionat faptul ca un Prefect ( om si el ca toti ceilalti, cu inima si suflet), a decis sa mearga la fata locului, asa dezarmat cum a fost, cu o harta turistica in mana, constient fiind (presupun) ca va fi criticat si batjocorit pt. gestul lui : unii, au zis ca a ajuns tarziu la fata locului, altii, ca trebuia sa stea la Cluj si sa coordoneze, etc. Cand faci ceva, esti criticat din toate partile, asa-i la romani, asa stiu sa se comporte dupa 24 de ani de libertate. Era poate mai bine ca Prefectul sa stea cu mainile in san si sa-i lase pe specialistii de la STS, ISU, ROMATSA si altii sa se descurce. Oricum, daca nu se implicau localnicii, victimele nu puteau fi gasite mai repede, pe baza coordonatelor furnizate de acesti specialisti, care situau accidentul pe o arie de cativa zeci de km. patrati, in muntii inzapeziti. Prefectul a incercat sa faca ceva, pe cand ponta si ceilalti mascarici din Guvern n-au facut nimic. Iata de ce nu pot sa-l bag pe Prefect in aceeasi ciorba cu infectul ponta, ar fi nedrept. PS. « Complimentul » pe care mi-l faci, la sfarsitul comentariului tau imi intareste convingerea ca nu m-am inselat in privinta intolerantei, la romani si a democratiei fara sanse de ecloziune in spatiul mioritic. O zi buna.

  • Sare'n Ochi zice:

   nu trebuia decat sa aplice legea. dar pentru a aplica ceva, trebuie sa cunosti. ori individul este o varza gonflata. si-atat.
   aplicarea legii nu are nici o legatura cu toleranta. astea sunt fandoseli de om care nu are puterea sa recunoasca nici cand i se arata concret ca a gresit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.