Vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Bica (vicepreședinte al PDL Cluj) a fost rținut luni seara de procurorii anticorupție, fiind acuzat de luare de mită, anunță DNA. Radu Bica a fost reținut, iar în cursul zilei de marți a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Ceea ce instanța, formată dintr-un complet condus de fosta președintă a secției penale a Curții de Apel Cluj, Delia Purice, s-a și conformat. Radu Bica a fost arestat pentru o perioadă de 29 de zile. Potrivit procurorilor, Radu Bica ar fi promis unor oameni de afaceri, în schimbul unei sume de bani, că le va atribui un contract de mentenanță la stadionul „Cluj Arena”. Urmăriți cu atenție succesiunea evenimentelor – încârlândâcul acestei afaceri pute. Dacă Radu Bica a greșit și s-a lăcomit la niște bani negri, să plătească. Să fie judecat de către justiție, nu de către politicieni. Abia aștept să iasă la iveală “qui prodest”. (Ca o paranteză, Nelu Iordache, 43 de ani, patronul companiilor Blue Air, Romstrade și La Mosie, care s-a retras cu tot cu companie de pe Aeroportul Cluj, tocmai ce a pierdut licitația de construire a noii piste a aeroportului. Iar comisia de licitație a fost condusă de către Radu Bica.)
- „In cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a acceptat oferta a doua persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului judetean Cluj, sa le furnizeze informatii obtinute in virtutea functiei si, astfel, sa faciliteze castigarea unei licitatii privind serviciile de mentenanta pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. In aceleasi imprejurari, inculpatul Bica Radu Vasile a pretins ca, la data de 27 octombrie 2011, sa-i fie remisa o prima transa, in suma de 10.000 de euro.La data de 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit de la una dintre persoanele cu care facuse intelegerea suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, ca obiect al infractiunii de coruptie, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante”, se arata in comunicatul postat pe site-ul DNA. DNA precizeaza ca a inceput urmarirea penala si fata de alte persoane, invinuite de dare de mita in acelasi dosar. Retinerea vicepresedintelui Radu Bica este catalogata ca una de „siguranta nationala”. Filajul efectuat de Serviciul Roman de Informatii (SRI) arata ca in acest dosar de luare de mita ar fi implicati si alti lideri din Consiliul Judetean Cluj, care vor fi chemati la audieri in urmatoarele ore.
- CityNews.ro scrie ca Radu Bica (51 de ani) este vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj din iunie 2008. El este presedintele mai multor comisii de licitatie importante, precum cea pentru realizarea pistei de 2100 de metri a Aeroportului International Cluj si cea pentru ambele proiecte de reabilitare a drumurilor judetene.
- UPDATE 11:40 Din cate se pare, Bica este acuzat ca a primit 43.000 de lei mita, echivalentul a 10.000 de euro, pentru o licitatie pentru mentenanta la stadionl Cluj Arena pentru anul 2012. In dosar sunt cercetate si alte persoane pentru dare de mita.
- UPDATE 11:41 „Consiliul Judetean Cluj nu cunoaste aspectele legate de problemele juridice ale acestui caz, instantele competente fiind cele in masura sa comunice orice informatie”, a anuntat Consiliul Judetean prin intermediul unui comunicat de presa. Potrivit reprezentantilor CJ, „Consiliul Judetean Cluj a fost informat telefonic de catre DNA Cluj cu privire la luarea măsurii retinerii vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, d-nul Radu Bica”.
- UPDATE 11:53 „Ceea ce spune Parchetul este punctul lor de vedere. Nu pot sa va spun daca a recunoscut fapta sau nu, va da declaratii in fata judecatorului”, a declarat pentru citynews.ro avocatul lui Bica, Mihai Paul Neamt. Radu Bica va fi dus la arest in jurul orei 14:00
- UPDATE 12:19 „Nu este in momentul de fata nicio licitatie pentru mentenanta stadionului in 2012. Dupa finalizarea constructiei s-au delegat mai multe servicii, cum ar fi intretinerea lifturilor, a gazonului si a iluminatului catre RAADPP, urmand ca in perspectiva acestea sa se externalizeze”, a declarat Victor Popa. Regia se afla in subordinea Consiliului Judetean si este condusa de Mircea Avram.
- UPDATE 12:19 „Nu este in momentul de fata nicio licitatie pentru mentenanta stadionului in 2012. Dupa finalizarea constructiei s-au delegat mai multe servicii, cum ar fi intretinerea lifturilor, a gazonului si a iluminatului catre RAADPP, urmand ca in perspectiva acestea sa se externalizeze”, a declarat Victor Popa.
- UPDATE 12:25 In urma cu cateva momente a sosit la sediul DNA directorul societatii Cluj Arena, Radu Ratiu. Acesta a declarat ca a fost chemat in calitate de martor si ca nu poate da mai multe informatii deocamdata. Directorul SC Cluj Arena SA, Radu Ratiu, fostul consilier personal al presedintelui CJ Cluj, Alin Tise, a intrat in jurul orei 12.20 in sediul DNA Cluj, la audieri in dosarul de luare de mita in care principal invinuit este Radu Bica. „Nu stiu de ce am fost chemat la DNA, dar banuiesc ca vor sa afle de la mine detalii despre aceasta licitatie. Contractul urma sa fie adjudecat in luna decembrie”, a declarat Radu Ratiu.
- UPDATE 12:47 „Ieri dupa ora 17:00 Radu Bica a primit o invitatie la Parchet, pentru a da explicatii. S-a dus de bunavoie, a dat explicatii, dar a fost retinut si a petrecut noaptea trecuta in arestul IPJ. Nu exista flagrant, iar banii nu au fost insemnati”, sustin surse apropiate lui Bica.
- UPDATE 13:48 Presedintele societatii Cluj Arena, Radu Ratiu, a iesit in urma cu cateva minute din sediul DNA si a spus ca a fost audiat doar in calitate de martor si ca nu stie despre ce contract de mentenanta este vorba, refuzand sa dea alte detalii.
- UPDATE 14:27 Surse judiciare au mentionat numele Aspazieiei Droniuc, administrator al societatilor Frarom Import Export, Frarom SRL si Groupe Frarom Agent de Asigurare, ca persoana care ar fi platit cei 10.000 de euro. Firmele aveau sediul initial pe strada Clabucet, in Manastur, insa s-au mutat in zona Buna Ziua, pe strada Trifoiului. Contactata telefonic, Aspazia Droniuc nu a dorit sa faca vreo declaratie, insa reactia ei a confirmat legatura cu acest caz. “Nu am ce sa declar pe acest subiect”, a precizat aceasta. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, ar fi primit spaga de 10.000 de euro de la patronul firmei Frarom, Aspazia Droniuc, cu sediul in Cluj-Napoca. Aspazia Deoniuc este sotia fostului director de dezvoltare al Polus Center, Robert Augustin, plecat intempestiv din functia de manager in urma cu cateva luni. Femeia de afaceri detine doua societati, Frarom Import-Export Cluj-Napoca si SC Groupe Frarom Agent de Asigurari SRL, avand acelasi sediu social in cartierul Manastur. Conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor, prima societate a mers pe minus in 2010, inregistrand o pierdere de 95.000 de lei si o cifra de afaceri de 601.000 lei. Societatea de asigurari a adus un profit de 72.000 de lei, la o cifra de afaceri de 601.000 lei. Aspazia Droniuc nu a fost retinuta de procurorii DNA Cluj, dar societatea Frarom ar fi incercat sa obtina contractul de mentenanta a stadionului Cluj Arena.
- Senatorul Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, a declarat ca i se pare ciudat ca Radu Bica sa fie retinut pentru un contrat de numai 60.000 de euro pe luna. „Pe informatiile pe care [le] avem mi se pare ciudat sa ia spaga pentru un contract care e de 60 de mii de euro pe luna, din care sunt si cheltuieli. Raman cativa firfirei„, a spus Marius Nicoara. Vezi AICI ce a declarat. (Cat de prost sfatuit trebuie sa fii ca sa declari ca suma unei spagi este mica? De unde atata stiinta la Marius Nicoara intr-ale spaguirii?)
- Radu Bica a fost retinut de procurorii DNA Cluj intr-un apartament de pe strada Teodor Mihali, din cartierul Intre Lacuri (apartament proprietate personala). Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj ar fi primit acolo 10.000 de euro. Oficialul CJ Cluj ar fi luat banii de la un avocat, iar de pe urma intregii afaceri ar fi urmat sa castige 25.000 de euro. Banii primiti de Radu Bica de la avocatul Bogdan Aldea nu erau marcati.
- Conform unor informaţii judiciare, pe lângă vicepreşedintele Radu Bica, mai este reţinut şi avocatul Aldea Bogdan, din cadrul Baroului Bucureşti (informatie infirmata ulterior). Avocatul Aldea Bogdan este cunoscut ca fiind reprezentantul omului de afaceri grec Jean Valvis, care s-a făcut remarcat în mediul de afaceri românesc prin faptul că a vândut SC Dorna Apemin SA către Coca-Cola Hellenic Bottling Company şi SC The Coca-Cola Company, iar în anul 2008, a vândut compania Dorna Lactate şi a brandului LaDorna către Grupul Lactalis. Conform aceloraşi informaţii, avocatul bucureştean ar fi fost persoana care i-a dat lui Bica prima tranşă de bani din partea unor reprezentanţi ai societăţii Frarom, firma care ar fi dorit să primească contractul de mentenanţă pentru Cluj Arena. Avocatul Aldea Bogdan este cunoscut ca fiind reprezentantul omului de afaceri grec Jean Valvis, care s-a făcut remarcat în mediul de afaceri românesc prin faptul că a vândut SC Dorna Apemin SA către Coca-Cola Hellenic Bottling Company şi SC The Coca-Cola Company, iar în anul 2008, a vândut compania Dorna Lactate şi a brandului LaDorna către Grupul Lactalis.
- UPDATE 14:33 Avocatul lui Radu Bica, Anatol Panzaru, a declarat ca este foarte posibil sa nici nu existe o propunere de arestare pentru 29 de zile deoarece nu exista nici o dovada care sa sustina acuzatiile. „Nu este vorba despre nici o mita si nici despre vreo firma. Nu sunt dovezi care sa sustina in vreun fel dosarul. Nu s-a organizat un flagrant”, a declarat Panzaru.
- UPDATE 14:43 „Nu s-a discutat de nicio firma si nu a fost dat numele niciunei firme in timpul audierii. Intr-adevar s-a discutat de doua persoane, una dintre ele cu un nume mai ciudat. Dar deocamdata nu va pot da mai multe informatii, pentru a apara interesele clientului meu. Eu sunt 100% convins ca in dosar vor exista interceptari telefonice”, a declarat Anatol Panzaru. Nu nu am reusit sa vedem nicio proba din dosar. Pot sa va spun doar ca domnul Bica a declarat ca nu se face vinovat de declaratiile Directiei Nationale Anticoruptie. Asteptam sa vedem daca se va face propunerea de arestare preventiva”, a spus si celalalt aparator a lui Bica, avocatul Mihai Paul Neamt.
- (ora 14.55) In urma cu doua minute, reprezentantul DNA Cluj a inregistrat dosarul la Curtea de Apel, prin care solicita arestarea pe 29 de zile a vicepresedintelui CJ Cluj, Radu Bica. Acesta urmeaza sa fie adus in fata instantei din arestul IPJ Cluj.
- UPDATE 15:25 La Curtea de Apel s-a afisat pe lista cauzelor aflate pe rol si cea a vicepresedintelui CJ, acesta fiind numit “inculpat”. Obiectul dosarului este propunere de arestare preventiva a inculpatului. Bica urmeaza sa fie adus in fata instantei la ora 16:00. (judecator Delia Purice)
- A treia persoană reţinută în scandalul de corupţie de la Cluj este Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom SRL, care are ca principal obiect de activitate asigurarea mentenanţei pentru facilităţi sportive şi de shopping. Stirea despre retinere s-a dovedit ulterior falsa, in fata instantei fiind prezentat doar Radu Bica.
- Surse din cadrul Curtii de Apel Cluj sustin ca Radu Bica va fi judecat de un complet condus de fosta presedinta a sectiei penale a Curtii de Apel Cluj, Delia Purice. Acest judecator s-a antepronuntat asupra altor cazuri, cum ar fi cel al omului de afaceri clujean Arpad Paszkany, iar din acest motiv a fost recuzata. In urma acestui scandal si-a dat demisia din functia de sef al Sectiei Penale din Cadrul Curtii de Apel Cluj. De asemenea, Delia Purice a fost acuzata ca ar fi presat-o pe judecatoarea Adina Lupea sa dea o anumita sentinta tot in cazul Paszkany. Dupa ce Purice s-a retras din procesul lui Paszkany, omul de afaceri a fost achitat. (VEZI UN ARTICOL DESPRE COMPLETUL „TOTAL DEATH”, CEL DIN CARE FACE PARTE DELIA PURICE AICI. RASPUNDE-TI IN RUBRICA COMENTARII DACA VOI CREDETI CA RADU BICA MAI POATE AVEA PARTE DE O JUDECATA DREAPTA CU UN ASTFEL DE MAGISTRAT?)
- UPDATE 16:00 Radu Bica a sosit in urma cu putin timp la Curtea de Apel.
- UPDATE 16:03 Bica nu a dorit sa faca nici o declaratie, spunand doar ca este nevinovat. In fata salii de judecata il astepta si sotia sa, care a declarat ca nu a vorbit nimic cu el si ca nu vrea sa spuna altceva. Acestia sunt, in momentul de fata, in sala de judecata alaturi de avocatul Anatol Panzaru. (Dosarul are numarul 1451/33/2011, iar Radu Bica este singura persoana din cadrul dosarului, fiind catalogata drept „inculpat.” Conform art 149 din Codul de Procedura Penala, partea 1, respectiv cea invocata in cadrul dosarului, judecatorii trebuie sa se pronunte daca ii vor acorda sau nu mandat de arestare preventiva de 29 de zile lui Radu Bica pana la expirarea actualui mandat de retinere dat de catre procurori, fapt care se va intampla in urmatoarele ore. „Cu ocazia prezentării dosarului de către procuror, preşedintele instanţei sau judecătorul delegat de acesta fixează ziua şi ora de soluţionare a propunerii de arestare preventivă, până la expirarea mandatului de arestare preventivă a învinuitului devenit inculpat sau, dacă acesta este reţinut, până la expirarea celor 24 de ore de reţinere. Ziua şi ora se comunică atât apărătorului ales sau numit din oficiu cât şi procurorului, acesta din urmă fiind obligat să asigure prezenţa în faţa judecătorului a inculpatului arestat sau reţinut”, se arata in articolul citat.)
- (ora 16.30) Radu Bica a spus numai ca este nevinovat, dar nu a comentat mai mult. Intrebat daca crede ca a fost vorba despre o ancheta coordonata politic, Radu Bica a spus ca totul e posibil.
- Procurorii DNA Cluj i-au mai audiat astazi pe avocatul Bogdan Aldea si pe Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom, dar cei doi nu au fost retinuti, fiind cercetati in stare de libertate in acest dosar.
- Sustine DNA: In acest dosar a fost retinut si un avocat din Bucuresti, care ar fi intermediat legatura intre oficialul CJ Cluj si oamenii de afaceri care vanau contractul de intretinere a Cluj Arena. UPDATE 17:41 Avocatul Bogdan Aldea: nu-l cunosc pe Radu Bica. In cazul penal in care vicepresedintele CJ Cluj Radu Bica e acuzat de luare de mita este vehiculat si numele unui avocat din Baroul Bucuresti, Bogdan Aldea, prin intermediul caruia ar fi ajuns banii la politicianul clujean. Citynews.ro l-a contactat pe singurul avocat cu numele Bogdan Aldea din Baroul Bucuresti, care a declarat ca nu stie nimic de caz. „Probabil e o confuzie, nu stiu. Nu stiu nimic…”, a spus Aldea. El a adaugat ca, mai mult, nici macar nu l-ar cunoaste pe vicepresedintele Radu Bica. „Nu-l cunosc, eu sunt in Bucuresti. Nu stiu nimic…”, a adaugat Bogdan Aldea. Avocatul Bogdan Aldea a fost apropiat al omului de afaceri grec Jean Valvis si amandoi au fost actionari ai SC Dorna Lactate. (si-atunci: unde este avocatul retinut?)
- Zice/sustine DNA: „In cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a acceptat oferta a doua persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului judetean Cluj, sa le furnizeze informatii obtinute in virtutea functiei si, astfel, sa faciliteze castigarea unei licitatii privind serviciile de mentenanta pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. In aceleasi imprejurari, inculpatul Bica Radu Vasile a pretins ca, la data de 27 octombrie 2011, sa-i fie remisa o prima transa, in suma de 10.000 de euro. La data de 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit de la una dintre persoanele cu care facuse intelegerea suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, ca obiect al infractiunii de coruptie, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante. Inculpatului Bica Radu Vasile i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 1 noiembrie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pentru 24 de ore. La aceeasi data, acesta este prezentat la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile”, se arata intr-un comunicat DNA Cluj.
- Dupa corespondentul EvZ la Cluj, Mihai Soica, dosarul penal în care vicepreședintele Consiliului Judetean Cluj a fost reţinut pentru luare de mită face parte din categoria dosarelor de “siguranță națională”. Urmărirea rețelei de corupție a fost monitorizată de Serviciul Român de Informații vreme de câteva luni. Zau?!
- UPDATE 21:22 Magistratii Curtii de Apel Cluj au decis in urma cu putin timp arestarea lui Bica pentru 29 de zile. Avocatii acestuia au declarat ca vor depune recurs. Dosarul nu are suficiente probe. „Dosarul provine dintr-un alt dosar unde era cercetat una dintre parti. In aceste conditii probele practic mi se par foarte neclare. Nu exista o inregistrare ca lumea, nici macar ambientala, nici nimic. Una dintre persoanele implicate a dat doar o declaratie. Din punctul meu de vedere lucrurile nu sunt clare. Nu prea sunt probe. Nu ai cu ce sa iti desfasori procesul”, sustine o sursa din apropierea procesului. Faptul ca Delia Purice a judecat acest dosar este “cu dedicatie” – dupa cum se spune in jargon. “Cu dedicatie”, pentru ca, sustin sursele, Radu Bica a fost prezentat catre judecare dupa ora 16, ora la care se stia ca acest judecator este de serviciu. Din momentul in care s-a stiut ca Delia Purice judeca cauza, s-a stiut ca Radu Bica va fi arestat. De aceea se pune intrebarea: QUI PRODEST?
- UPDATE 21:46 Avocatul Mihai Neamtu a declarat dupa aflarea verdictului ca nu i se pare unul corect avand in vedere probele din dosar si ca urmeaza sa sustina recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit declaratiei de avere depusa in 2005, Radu Bica avea un teren de peste 800 de metri patrati si o casa de 200 de metri patrati in Turda, ambele cumparate in 1982 si un venit anual de 75 de milioane de lei vechi dobandit din functia de director, fara a specifica locul de munca. In declaratia din 31 ianuarie 2007, in averea familiei mai intra un teren din Cluj-Napoca de peste 1.000 de metri patrati, cumparat de Andra Laura Bica. Tot in acel an, Radu Bica a luat un credit de 8.850 de euro de la BCR, iar sotia sa unul de 9.150 de euro de la aceeasi banca. Din aceasta declaratie mai reiese ca Bica a castigat 26.000 de lei ca sef la Autoritatea Rutiera Romana, 7.200 de lei in calitate de consilier judetean, 14.000 de lei pentru participare la examinare la diferite cursuri de pregatire si perfectionare din domeniul transporturilor autorizate si 2.400 de lei de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, in calitate de membru in consiliul consultativ. O a doua declaratie de avere a fost depusa la sfarsitul aceluiasi an, iar in aceasta apare un apartament de 65,9 metri patrati cumparat in Cluj-Napoca impreuna cu sotia. Apare, de asemenea, un credit scadent in 2022 in valoare de 56.250 de euro. Potrivit acestei declaratii, Bica a avut venituri de 31.200 de lei de la ARR, 7.200 de lei de la Consiliul Judetean pentru functia de consilier, 18.000 de lei pentru ca a fost membru in comisia de examinare la cursuri si 2.400 de lei de la AJOFM. In declaratia din 7 iulie 2008 apar aceleasi bunuri, datorii si venituri. In declaratia de anul urmator, respectiv 2009, veniturile de la ARR au scazut, fiind de 18.000 de lei, iar cele de la cursurile de perfectionare au fost de 10.000 de lei. Tot din aceasi declaratie reiese ca Bica a incasat 25.619 de lei ca vicepresedinte al Consiliului Judetean si 3.207 de lei in calitate de consilier. Potrivit declaratiilor din 2010 si 2011, Bica a avut venituri numai de la Consiliul Judetean pentru functia de vicepresedinte, acestea fiind in valoare de 48.754 de lei, respectiv 43.845 de lei. Bica era, potrivit declaratiei de interese din 2005, administratorul firmei SC Complex Prestari Servicii Turda, iar acum este actionar la aceeasi societate cu 18 parti sociale sau actiuni. Bica era si administratorul firmei Servagro Impex SRL, conform declaratiei din 2005. Pentru aceeasi firma, Bica a acordat un imprumut in nume personal in valoare de 18.000 de lei, in acelasi an.
Referinte:
- Ce ma mira: la nicio ora de la retinere, comentariile nu mai aveau legatura cu actul de coruptie in sine: se vorbea doar despre comenzi politice duse la capat. Ba ca sunt tabere de la putere care-si regleaza conturile, ba ca oameni ramasi fideli opozitiei de acum arata pisici, ba ca-i comanda de sus-sus – nimeni nu lua in calcul ca impricinatul ar putea fi chiar vinovat, nici vorba ca procurorii sa fie considerati fideli meseriei.
- Stati linistiti, in presa locala nu o sa vedeti foarte multe reactii pertinente despre subiectul arestarii ditamai vicelui Consiliului Judetean Cluj pentru luare de mita. Bica era omul care il inlocuia pe Alin Tise la emisiuni, la evenimente de inaugurare a investitiilor, era, putem spune fara sa gresim, mana sa dreapta. Va fi audiat Alin Tise? Eu cred ca da. Faptul ca SRI a coordonat aceasta operatiune, ma face sa cred fie ca Bica e implicat intr-un rahat de anvergura enorma, si atunci rahatul ii va pata pe multi oameni din Cluj si Bucuresti, fie ca SRI urmarea cu totul altceva si Bica a picat in plasa, si atunci rahatul are aceeasi anvergura si ii va pata pe multi oameni din Cluj si Bucuresti. Oricum am lua-o, arestarea lui Bica da direct in imaginea nepatata a lui Alin Tise, care nu a avut pana acum niciun fel de probleme de natura penala, fiind cel care si-a construit o imagine interesanta in acest sens. Bica a fost coordonatorul si seful de comisie al mai multor licitatii: la Aeroport, la stadion, la refacerea drumurilor judetene, licitatii de sute de milioane de euro. Frateeee, nici in Germania, asemenea bani nu i-ar fi lasat inerti pe cei mai ingerasi dintre functionari! Au SRI, DNA sau DIICOT si alte informatii despre trucari de dosare, spagi, interventii pentru subcontractori sau il vedem pe Bica iesind fain frumos de la instanta, liber si curat, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? 37 de milioane de euro de la Cluj Arena sunt bani multi, dragii mei, nu-mi ziceti ca agentul economic ACI i-a primit pe tava cadou si nu a scapat nimic pe jos in drum spre casa…
- Potrivit gsp.ro, Bica ar fi primit 10.000 de euro de la omul de afaceri Aspazia Droniuc, proprietarul firmei Frarom import-export SRL, iar în schimbul banilor Bica ar fi urmat să ofere informații despre licitația care urma să se facă în luna decembrie. Rezultatul acesteia ar fi stabilit cine se va ocupa de stadion din 2012.
- Gandul: Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica reţinut pentru luare de mită, după ce a acceptat oferta a două persoane de a primi 25.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena, a fost arestat, marţi, de Curtea de Apel Cluj.
- Jurnalul.ro: Radu Bica a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al CJ Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena
- Adevarul: Avocatul lui Radu Bica, Anatol Pânzaru a declarat că în cauză nu există un flagrant delict, nu există dovezi împotriva clinetului său şi că „în niciun caz“ nu poate fi vorba de luare de mită.
- În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, învinuite pentru infracţiunea de dare de mită, informează Mediafax.
- PSD Cluj jubileaza dupa retinerea lui Bica pentru mita: „Mafia PDL Cluj incepe sa se sparga”
- “Este primul gest de normalitate din partea acestei structuri a statului după o lungă perioadă. Toată lumea vedea cum le cresc averile aleşilor locali în urma diverselor proiecte publice. În sfârşit se face un prim pas spre verificarea legalităţii contractelor atribuite firmelor de casă ale PDL. Sperăm ca acest exemplu să nu rămână singular, ci să fie urmat de multe altele, deoarece există destule afaceri dubioase desfăşurate de băieţii deştepţi portocalii în Cluj”, a declarat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.
- Mircea Jorj, membru in CA al Cluj Arena: Radu Bica nu putea atribui contractul de intretinere a stadionului
parcă-s blestemate astea 3 stadioane noi.
trebuia să le construiască direct camere cu gratii.
Mita in rate. Foarte nasol cu criza aceasta!
Salut coane.
Nu trebuie sa-ti mai explic eu cum se fura la licitatiile astea. Totul depinde de caietul de sarcini. Eu am acces pe siteul de licitatii publicxe. Hai sa-ti dau niste caiete de sarcini de luna asta:
Regia Padurilor Romsilva, caiet de sarcini din 17.10.2011 pentru achizitie autoturism:
Autoturisme de teren cu cilindree sub 1600 cm3: 4 buc
CARACTERISTICI TEHNICE
1 capacitate cilindrică maxim 1600 cm3
2 putere maximă minim 80 kw
3 combustibil motorină
5 emisii de CO2 maxim 145 g/km
6 consum urban/extra/mediu maxim 6,5/5,5/5,6 l/100km
7 transmisie manuală
8 tracţiune integrală 4 x 4
9 cuplu maxim CEE minim 200 Nm
10 volum rezervor minim 50 l
11 volum portbagaj minim 400 l
12 norma de poluare euro 5
13 numar de locuri pe scaun minim 5
14 garda la sol minim 200 mm
15 lungime minim 4000 mm
16 Numar de uşi 4+1
DOTĂRI MINIME
SIGURANTA
1 ABS cu EBV şi asistenţă la frânarea de urgenţă, sistem de franare faţă discuri, spate tamburi
2 airbag frontal şofer, airbag frontal pasager.
3 centuri de siguranţă faţă şi spate, centuri de siguranţă faţă în 3 puncte reglabile pe înălţime
4 tetiere faţă şi tetiere spate reglabile pe înălţime
5 ASR – ESP; antidemaraj electronic
INTERIOR
6 aer condiţionat cu reglare manuală; incalzire – ventilare cu 4 viteze şi comanda reciclare aer
7 computer de bord; indicatoare digitale:carburant, temperatură, lichid răcire, kilometraj
8 geamuri cu acţionare electrică faţă-spate; geamuri cu tentă de culoare
9 închidere centralizată cu telecomanda
10 iluminare cutie de documente, iluminare portbagaj
11 radio CD-MP3 cu satelit de comanda pe volan, pre-echipare radio
12 proiectoare ceaţă
13 stergator parbriz cu minim 2 viteze şi temporizare fixă, ştergator luneta
14 luneta degivrantă şi ştergator luneta
15 direcţie asistată hidraulic
16 indicatoare digitale : carburant, temperatura lichid racire, kilometraj
17 bancheta spate rabatabilă, tableta portbagaj tip înfăşurător
18 scaun şofer reglabil pe înălţime
19 volan reglabil pe înălţime
20 reglaj faruri din interior
21 Semnal optic portiere deschise
22 Stingere progresivă a iluminării interioare
23 parasolar pasager cu oglindă de curtoazie
EXTERIOR
1 oglinzi retrovizoare exterioare cu reglaj electric şi degivrante, retrovizor interior cu reglaj noapte/zi
2 mânere deschidere uşi din exterior în culoarea caroseriei
3 Protecţii laterale, protecţie praguri, scut protectiv faţă spate
3 jante de oţel 16’’
4 Culoare: metalizată. Ofertantul va oferi o paletă de minim 5 culori.
GARANTIE
minim: 3 ani sau 100 000 kilometri
garanţia anticoroziune minim 6 ani, garanţie vopsea minim 3 ani fară limită de kilometri
Lipseste doar denumirea masinii, restul e luat cu copy-paste din cartea tehnica a unui anumit tip de autovehicul. Si atunci cum sa mai castige si altul? O sa revin cu alt exemplu si mai elocvent, numai sa-l caut (sunt date inclusiv dimensiunile exterioare)
Aceleasi cerinte, foarte putin modificate exista si intr-o licitatie organizata de Directia Silvica Timis. Este vorba de consum 6.5/5.5/5.5 si puterea motorului o idee mai mica dar trecuta tot cu minim.
Se poate observa ca „blatul” cu SUV-urile de un anumit model este la nivel national si contractul este „impartit” pe directiile judetene la misto, ca sa nu bata la ochi.
P.S. din pacate nu mai gasesc anuntul cu licitatia pentru autoturisme in care erau date si dimensiunile exterioare ale autovehiculului (bineinteles cu o marja de 1-2 cm sa nu bata la ochi)
P.P.S. coane, ti-am trimis un mail…poate gasesti ceva interesant pe-acolo pentru un viitor material.
am primit si studiez caietul de sarcini. multumesc, coane.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj le-a spus ieri judecatorilor si procurorilor ca suma de 43.000 de lei, echivalentul in euro pe care ii luase de la Aspazia Droniuc erau pentru plata mai multor facturi de achizitie de cereale si ingrasamant pentru un teren pe care il are in Salaj. Intregul dosar al procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie se bazeaza pe cateva interceptari telefonice si pe o declaratie data de cea care i-a imprumutat banii lui Bica. Cei 10.000 de euro pe care Bica i-a primit de la Aspazia Droniuc erau necesari pentru plata mai multor facturi agricole pentru un teren de 24.000 de metri patrati pe care Bica il detine in comuna Napradea, judetul Salaj. “El a incercat sa contracteze un credit bancar, dar acesta a intarziat si trebuia sa plateasca urgent acele facturi. Pe Aspazia Droniuc o cunoaste de aproximativ patru, cinci ani si a intrebat-o daca nu cunoaste pe cineva care sa il imprumute cu acesti bani. Aspazia Droniuc a luat la randul ei banii cu imprumut de la avocatul Bogdan Aldea, din Bucuresti, cu care se pare ca a incheiat mai multe afaceri, si apoi banii i-a dat lui Bica”, a explicat o sursa pentru citynews.ro. Aceeasi sursa a explicat ca Aspazia Droniuc este verificata de procurori inca din anul 2009 si exista suspiciuni ca ar fi comis si alte infractiuni. Tocmai de aceea, dosarul lui Radu Bica include doar o parte din toate interceptarile realizate. “Ea a fost audiata si luni si marti, iar in declaratia data luni a incercat sa faca o intelegere. Acum s-a ajuns la cuvantul ei impotriva cuvantului sau”, a explicat aceeasi persoana. Interesant este ca desi Aspazia Droniuc este o cheie in dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, aceasta nu a fost arestata, impotriva ei luandu-se masura obligarii de a nu parasi tara.
Procurorii au aratat insa in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj ca banii primiti de Bica nu insemnau nicidecum o datorie si un ajutor pentru plata unor facturi, ci o atentie pentru ca Bica sa furnizeze informatii cu privire la o viitoare licitatie pentru incheierea unui contract de mentenanta la Cluj Arena. Avocatii lui Radu Bica s-au ferit sa intre in detalii in legatura cu dosarul insa arata ca probele sunt foarte subtiri. “In Codul de Procedura Penala se vorbeste despre indicii temeinice. Aceste indicii temeinice pot justifica efectuarea unor acte premergatoare si pot sta la baza unor sesizari. E important ca aceste sesizari sa se faca privind infractiuni care s-au savarsit si nu care ar putea sa se savarseasca. La noi in tara suntem ascultati in ideea in care la un moment dat vom fi predispusi sa incalcam legea”, a explicat unul dintre avocatii lui Bica, Anatol Panzaru. Acesta a mai aratat ca Radu Bica nu avea nicio atributie in incheierea vreunui contract de mentenanta si nici nu era factor de decizie.
Mincatorul de rahat al procurorilor, goarna EvZ Mihai Soica(ca) raspandeste mizerii pe asa-zisa presa nationala: „DNA şi SRI l-au filat luni de zile, au aşteptat să ia şpaga şi imediat au bătut la uşă. Scuza penibilă a lui Bica: „Am împrumutat banii”. http://www.evz.ro/detalii/stiri/marirea-si-decaderea-lui-radu-bica-unul-dintre-cei-mai-puternici-oameni-din-cluj-prins-c-952203/pagina-comentarii/1.html
Bai, cretinule! Parca alte susre gurnalistice sustin ca a picat „din intimpalre” pe filaj. ‘Zgura!
da, am citit materialul publicat de catre procurorii DNA Cluj sub semnatura lui Mihai Soica. chiar ma amuza sa dau cateva citate, savuros de contradictorii fata de ceea ce au publicat alti jurnalisti clujeni. dar, asta nu ma impiedica sa remarc duritatea de limbaj si sa va rog sa nu o repetati (caz in care am sa va trec pe moderare. multumesc).
Timp de doi ani, Radu Bica a a fost filat într-un dosar de siguranță națională. Existau bănuieli dar nu s-a putut dovedi niciodată vreo acuzație. Aceasta până în urmă cu două săptămâni.
„Consiliul Județean a anunțat că vrea să organizeze o licitație pentru asigurarea mentenanței la Cluj Arena. Prețul 60.000 de euro/lună. Pe fir a intrat Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom SRL, cu sediul în Cluj Napoca, specializată în asigurarea mentenanței clădirilor de interes public. Până acum, firma a derulat contracte importante cu mall-ul Polus Center din Cluj. Aspazia Droniuc nu îl cunoștea pe Radu Bica așa că a apelat la serviciile avocatului bucureștean Bogdan Aldea, prieten de familie cu politicianul. Înțelegerea viza faptul ca licitația pentru serviciile de mentenanță să nu mai aibă loc iar lucrările să fie încredințate în mod direct firmei Aspaziei Droniuc. Şpaga negociată pentru Bica ar fi urmat să fie de 25.000 de euro. A primit doar prima rată de 10.000 de euro, pe 31 octombrie 2011, chiar în apartamentul în care locuia și a cărui chirie era achitată de Consiliul Județean Cluj. La scurt timp, după ce plicul cu cei 10.000 de euro au ajuns în posesia lui Bica, procurorii DNA și polițiștii au demarat o percheziție imobiliară, banii fiind găsiți ascunși într-o cameră din apartament. Luat la întrebări despre proveniența banilor, Bica a spus ce spun toți cei care sunt prinși cu mită. „I-am împrumutat de la Aspazia Droniuc”. În dosarul de față nu există mituitor și nici flagrant. Asta pentru că întreg probatoriul s-a făcut pe baza unei anchete a SRI. S-a știut exact totul, locul și timpul de predare a banilor. Luați la întrebări, ceilalți doi inculpați au fost foarte coperanți, pentru a nu ajunge în arestul IPJ CLuj.
În schimb Bica a dat declarații controversate, care nu au lămurit situația. Acesta a fost prezentat la Curtea de Apel Cluj pentru a se obține un mandat de arestare preventivă. Faptul că Radu Bica nu o cunoștea pe Aspazia Droniuc, deci nu avea cum să ia un împrumut a fost confirmat de soția politicianului, doctorul Antonica Bica. Aceasta a spus că nu cunoaște nici o persoană care să poarte numele de Aspazia Droniuc.”
Corect. Si-mi cer scuze pentru limbajul folosit cu privire la o „limba a procurorilor”. Ce vreau sa tentionez sunt urmatoarele aspecte:
– Reprezentanţii CJ Cluj spun că nu se derulează, în prezent, nicio procedură de licitaţie pentru mentenanţa „Cluj Arena” şi doar au existat propuneri, întrucât costurile, estimate la 60.000 de euro pe lună, nu pot fi suportate din bugetul judeţean. „S-au făcut mai multe propuneri în şedinţele Consiliului de Administraţie de la SC Cluj Arena SA, iar una făcea referire la faptul ca toate contractele de mentenanţă, de închirieri, să se atribuie prin licitaţie. Nu s-a discutat niciun moment despre vreun contract de mentenanţă pentru un serviciu anume şi nici nu s-a luat vreo decizie în acest sens. Costurile de mentenanţă au fost estimate la 60.000 de euro pe lună, aici intrând servicii pentru gazon, iluminat-nocturnă, sistemul IT şi de camere de supraveghere”, a explicat Mircea Jorj, membru în Consiliul de Administraţie de la SC Cluj Arena SA. De altfel, Jorj a precizat şi faptul că Radu Bica nu avea nicio atribuţie pentru a organiza o astfel de licitaţie.
– Avocatul vicepreşedintelui CJ Cluj, Anatol Pânzaru, a declarat marţi seară pentru „Adevărul”, imediat după pronunţarea deciziei instanţei, că s-a formulat deja recurs împotriva hotărârii prin care Radu Bica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. „Dosarul va fi înaintat la Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Apreciez că în dosar nu există indicii că domnul Bica a săvârşit o faptă penală, nu a fost implicat în niciun fel de activitate infracţională”, a arătat Anatol Pânzaru. „Nu a existat un flagrant. Ca să existe un flagrant, trebuie să fie prinşi, în acelaşi moment, şi cel care dă mita, şi cel care ia mita. Aşa ceva nu s-a întâmplat în acest caz”, a adăugat Pânzaru. Potrivit avocatului apărării, este foarte posibil ca termenul de judecată să fie fixat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru vineri, 4 noiembrie, sau cel mai târziu luni, 7 noiembrie.
CAZUL PUTE!
nu credeti ca ar fi mai bine sa lasam ICCJ sa se pronunte? de aceea are dl. Bica avocati ca sa-i faca o aparare beton, nu?
Sotia lui Radu Bica a refuzat sa spuna daca cunoaste numele Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom, cea care i-ar fi dat mita vicepresedintelui CJ Cluj, Radu Bica. „Sa lasam justitia sa isi faca treaba. Il voi sustine neconditionat”, a mai spus sotia lui Bica.
http://www.time4news.ro/cluj/ultima-ora/sotia-lui-radu-bica-este-nevinovat-am-incredere-neconditionata-in-el.html
Soica(ca) unde a auzit faptul ca aceasta doamna ar fi declarat ca nu o stie pe presupusa mitutoare? In biroul procurorului DNA, nu?
Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom, cea care ar fi vrut sa obtina contractul de mentenanta la Cluj Arena si care i-ar fi dat spaga 10.000 de euro lui Radu Bica, a fost in perioada 1999 – 2000 reporter la Monitorul de Cluj. Aspazia s-a retras din presa si s-a casatorit cu Robert Augustin, fost manager al Polus Center pana acum cateva luni. Aspazia Droniuc nu a fost retinuta de procurorii DNA Cluj, dar surse judiciare mentioneaza ca l-ar fi „vandut” pe Radu Bica, despre care a spus ferm ca banii primiti, cei 10.000 de euro, reprezinta mita pentru adjudecarea contractului de mentenanta pe Cluj Arena, in valoare lunara de 60.000 de euro.
Mai multe despre „amarata” necasatorita „care n-avea pe nimeni”, venita din Moldova sa se faca „om” la Cluj… 🙂
http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/cine-este-femeia-care-i-ar-fi-dat-spaga-lui-bica-206505/
Potrivit unor surse judiciare, Aspazia Droniuc ar fi colaborat cu anchetatorii. Desi femeia este indicata ca fiind persoana care i-a dat 10.000 de euro vicepresedintelui CJ Cluj, prin intermediul avocatului Bogdan Aldea, din Bucuresti, ea nu a fost arestata. Cat despre relatia misterioasei femei, care este practic cheia intregului dosar de coruptie, cu vicepresedintele CJ Radu Bica, surse judiciare au declarat astazi pentru citynews.ro ca cei doi se cunosc de 4-5 ani, iar banii erau, de fapt, un imprumut.
Super tare, frate! Daca banii sunt un imprumut, de ce s-au dat 29 de zile arest? Era in toane bune Delia Purice, sau tocmai cde mai matrasea un dosar pentru a-si multumi sefii procurori?
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, a intrat în atenţia DNA din întâmplare. Procurorii aveau mandat de interceptare a convorbirilor Aspaziei Droniuc, patroană a firmei Frarom Import-Export SRL, şi au dat peste o discuţie între ea şi Bica. Arestat pentru 29 de zile la finalul zilei de marţi, Bica susţine că e nevinovat. Procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DNA susţin că, luni seară, în jurul orei 19, Radu Bica ar fi primit 10.000 de euro de la avocatul bucureştean Bogdan Aldea, în contul Aspaziei Droniuc. Ea dorea să câştige licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de mentenanţă la stadionul din Parcul Central. Licitaţia urmează să fie organizată luna viitoare, după cum a declarat la DNA Radu Raţiu, directorul societăţii Cluj Arena SA, care administrează stadionul. Avocaţii lui Radu Bica, Mihai Neamţu şi Anatol Pânzaru, au declarat că investigatorii aveau în vizor de circa doi ani firma Frarom a Aspaziei Droniuc, pentru o anchetă penală. Printre convorbirile ei interceptate de procurori s-ar fi aflat şi una cu Radu Bica, fără legătură cu dosarul iniţial, convorbire în care se anunţa “tranzacţia”. Mită pentru obţinerea de informaţii despre licitaţie, au spus procurorii. Împrumut de la o cunoştinţă veche, susţin avocaţii. Cert este că procurorii nu au propus arestarea nici în cazul Aspaziei Droniuc, şi nici în ceea ce-l priveşte pe avocatul bucureştean Bogdan Aldea. Ceea ce ar putea însemna că a existat o înţelegere între ei şi procurorii DNA: libertate în schimbul deconspirării lui Bica. Aspazia Droniuc a primit doar interdicţie de a părăsi Clujul. Nu a existat un flagrant. Banii nu au fost marcaţi şi nu a existat un denunţ, mai spun avocaţii Neamţu şi Pânzaru. Alertaţi în legătură cu presupusa tranzacţie, procurorii au descins luni seară în locuinţa de serviciu a lui Bica, imediat după ce ieşise avocatul Bogdan Aldea. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean nu a contestat primirea banilor, dar spune că sunt în contul unui împrumut. Argumentul său este faptul că se cunoaşte de circa 5 ani cu Aspazia Droniuc. Dosarul este unul complicat, deoarece nu există un flagrant în sensul clasic, cu bani marcaţi, ci un mituitor care face înţelegere cu acuzarea pentru a scăpa. In ce-o priveste pe Aspazia, asta, eu nu inteleg de ce anume era in vizorul SRI inca de acum 2 ani. In 2009, vezi foto de mai jos, vindea ghivece intelligente de la firma sotului pe site-urile de socializare, dandu-se drept o consumatoare dezinteresata!!!

Procurorii au cerut arestarea preventiva pe 29 de zile considerand ca Radu Bica este o persoana periculoasa. De asemenea, procurorii au cerut cercetarea in libertate a celeilalte persoane implicate in dosar. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticorupţie Cluj, Elena Botezan, permite constatarea rezonabilă că s-ar putea ca domnul Bica să fi luat banii si si-au bazat cererea doar motivand printr-o simpla declaratie a Aspaziei Droniuc si prin faptul ca s-a gasit o suma de bani. Surse din apropierea lui Radu Bica recunsc ca in interceptarile telefonice va aparea cuvantul „bani”, dar ca nu este nimic ilegal in cadrul acestor interceptari. Avocatii au cerut sa se mearga pe prezumtia de nevinovatie si ca Radu Bica sa fie cercetat in libertate. „Se poate judeca un om si in stare de de libertate.Nu poti sa spui ca Aspazia Droniuc e corupta si o cercetezi in libertate, pe cand Radu Bica să fie cercetat în arest?”, ar fi spus unul dintre avocaţi. Deşi nu a apărut încă motivarea instanţei, avocaţii au declarat deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar motivarea recursului va fi făcută după ce instanţa de la Cluj va susţine arestarea preventivă pe 29 de zile. „Aceasta panica de a-i aresta rapid se lasa cu achitari si manjitul imaginii unui om si apoi ce se face, isi cere scuze? Ar trebui sa pornim de la ideea ca ar putea fi nevinovat. Nu stiu daca maniera in care se conduc arestarile este una ok”, sustine Mihai Neamtu, unul din avocatii lui Radu Bica.
Vad ca PDL s-a miscat iute: Vicepresedintele CJ Cluj, Radu Bica, a fost suspendat din PDL!
http://www.ziarelive.ro/stiri/vicepresedintele-cj-cluj-radu-bica-a-fost-suspendat-din-pdl.html
Intreb ca prostul: Aspazia Droniuc, care deţine în Cluj două firme care au declarat un singur angajat, este cea care i-ar fi dat mita vicepreşedintelui CJ Cluj? Cum plm?
Scrie Soica(ca) si publica EvZ, fara sa mai verifice: http://www.evz.ro/detalii/stiri/vicepresedintele-cj-cluj-retinut-de-dna-952092.html „A treia persoană reţinută în scandalul de corupţie de la Cluj Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom SRL, care are ca principal obiect de activitate asigurarea mentenanţei pentru facilităţi sportive şi de shopping. La percheziţia efectuată în apartamentul politicianului s-au găsit 10.000 de euro. Banii reprezentau prima tranşă pentru cedarea contractului de mentenanţă a noului stadion din Cluj.”
Pai, in alta parte sustine ca s-a realizat un flagrant, apoi altii scriu ca muierea este in stare de libertate? Vreun idiot de editor de la EvZ verifica ce afirma flacaul acesta, goarna procurorilor clujeni? Eu vad ca iau cu furca orice gunoi le livreaza individul si-l arunca in pagina.
„Inalta Curte il suspenda pe vicele Radu Bica din functie” – da CityNews titlul profesionist (prin batista). Ori aflam din corpul maetrialului ca: “Conform legii 215 art.59 daca masura de arest preventiv este mentinuta si la Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci se impune suspendarea din functia de consilier judetean in temeiul acesteia fiind si functia de vicepresedinte. In acel moment instanta transmite Prefecturii Cluj cererea de suspendare si prefectul emite ordinul. Functia poate fi reluata in momentul in care inceteaza conditiile suspendarii mandatului. La fel s-a intamplat si in cazul primarului din comuna Calatele care si-a reluat functia”, a declarat Mircea Jorj. Radu Bica isi va pierde definitiv functia in Consiliul Judetean in momentul in care este condamnat si primeste o pedeapsa cu executare.”
Radu Bica nu-şi pierde nici funcţia de vicepreşedinte, şi nici pe cea de consilier judeţean, până la o sentinţă definitivă a instanţei, spune prefectul Florin Stamatian. „Când mi se va aduce la cunoştinţă sentinţa definitivă, voi emite un ordin prin care să-l suspend din funcţii. Până atunci, nu are ce să se întâmple”, a spus Stamatian.
Macar PDL aplica o lege interna in ce-i priveste pe acei membri ai sai care sunt cu onoarea nereperata: „Radu Bica a fost suspendat de drept din calitatea de membru al PDL. “Domnul Radu Bica a fost, de-a lungul anilor, un factor de echilibru si corectitudine in interiorul Partidului Democrat Liberal Cluj. Domnia sa se bucura de prezumtia de nevinovatie, urmand ca aceasta sa fie probata in fata organelor abilitate. Din punct de vedere politic, ii sunt aplicate dispozitiile articolului 23 litera c din Statutul Partidului Democrat Liberal, fiind suspendat de drept din calitatea de membru al PDL”.”
Nu ca janghinosii din USL care se auto-suspenda de sanchi. Ca Adrian Severin si ca Catalin (sic!) Voicu a carui auto-suspendare „a incetat din proprie vointa”.
Motivarea arestarii preventive a vicepresedintelui CJ Cluj. Procurorii sustin ca a luat mita in masina si a ascuns-o sub saltea:
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-10599116-motivarea-arestarii-preventive-vicepresedintelui-cluj-procurorii-sustin-luat-mita-masina-ascuns-sub-saltea.htm
Potrivit motivarii instantei, in sala de judecata procurorii au relatat ca Radu Bica a primit mita in masina administratoarei firmei din Cluj si ca banii i-a ascuns sub salteaua unei canapele din apartamentul sau.
Bun, si-atunci unde este avocatul din baroul Bucuresti?
2.200 de intercepari pe siguranta nationala realizeaza ofiterii Serviciului Roman de Informatii in fiecare an avand la dispozitie un buget de 907.769.000 lei. Una dintre interceptari ar fi fost al unei aproapiate a PDL, Aspazia Droniuc, care ar fi cercetata in doua dosare din 2009: unul de trafic de influenta si unul de evaziune fiscala. A intrat in vizorul SRI din cauza evaziunii fiscale si a traficului de flori din Olanda si a „castigat” un mandat de interceptare telefonica. Relatia de cunostinta a acesteia cu Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean(CJ) Cluj, a fost fructificata imediat de catre SRI si apoi transmisa la DNA. Dupa cateva ore dupa ce Aspazia Droniuc i-ar fi imprumutat 10.000 de euro lui Radu Bica, procurorii DNA l-au saltat pe cel care era cunoscut drept seful licitatiilor in Consiliul Judetean Cluj si unul dintre liderii PDL pe plan local. Procurorii DNA s-au gandit ca ar fi prins „un peste mare”, insa probele sunt subrede si singurul fapt pe care se bazeaza e a marturiei unei persoane care este invinuita in alte doua dosare. Aspazia Droniuc pentru a-si spala imaginea din celelalte dosare in care este urmarita de catre DNA Cluj s-a hotarat sa il „toarne” pe vicele CJ Cluj si sa faca o intelegere rezonabila cu procurorii. Momentan, singurul lucru bun de care a beneficiat a fost ca nu a fost arestata preventiv, dar a ramas invinuita in dosarul de presupusa „dare de mita” catre Bica.
http://www.gazetadecluj.ro/citeste/6187-radu-bica-victima-sri