Scrisul s-ar cuveni să prindă rădăcini

Acidutzu

Cât de gravă e degradarea limbii române în ultima vreme observă oricine. O simplă ieşire pe stradă înseamnă confruntarea cu o adevărată năvală de vulgaritate, de vorbe “murdare” ieşite din gura nu numai a “mitocanilor” care au înghiţit un păhărel în plus, ci şi a elevilor de la gimnaziu sau liceu, băieţi sau fete, deopotrivă dedaţi expresiilor celor mai triviale. Folosirea unui anumit argou e firească până la un punct, făcând parte din “codul” fiecărei generaţii sau categorii profesionale şi conferind limbii o anumită expresivitate pitorească. Ceea ce se aude însă aproape le fiecare pas probează o foarte slabă cultivare a limbii şi a respectului pentru ea, în consecinţa, de fapt, a unei tot mai proaste educaţii ce se cam generalizează. Mijloacele de comunicare în masă – radiourile şi canalele TV, dar şi, uneori, presa cotidiană – au o uriaşă vină în acest proces de decădere. Cultura “înaltă” fiind practic exclusă sau marginalizată la extrem din majoritatea acestor “medii”, se dă apă la moară cu precădere pălăvrăgelii infinite pe teme cu totul minore şi, mai ales, într-un limbaj ce nu depăşeşte, adesea, nivelul celui de mahala. Ravagiile făcute de formaţii precum “Vacanţa mare”, grupuscurile zise umoristice ce se perindă pe ProTV și Antene, revărsarea textelor insalubre ale “manelelor”, prostul gust din emisiunile kitsch date frecvent chiar și pe posturile naţionale pot fi constatate fără efort. Chiar dacă fenomenul este oarecum “internaţional” şi inevitabil, şi chiar dacă limba are, la urma urmei, şi “un ce profit” din “colorarea” astfel obţinută, el nu e deloc de neglijat în consecinţele sale negative şi poate fi un semnal de alarmă legat de ansamblul “căderilor” la care e supusă societatatea românească a acestui moment şi, ca atare, expresia ei lingvistică.

Că se şi scrie tot mai prost ştiu, cei dintâi, profesorii de limba şi literatura română, de toate nivelele. S-a sesizat şi Academia Romînă, care pune și repune în discuţie chiar chestiunea legiferării, prin decizie parlamentară, a respectării ortografiei, pentru care s-au emis, cum se ştie reguli ce indică o revenire la o parte din vechile norme, de dinainte de “reforma” din 1953. Reviste şi edituri importante nu respectă regulile academice, din pricini diverse, poate mai ales de ordin politic, date fiind erorile făcute de instituţia noastră culturală supremă în anii post-decembrişti. Ce-i de făcut? – Argumentele pro şi contra prescripţiilor academice sunt numeroase şi, dacă le tot desfăşurăm la infinit, riscăm să  rămânem “neguvernabili” şi în această elementară privinţă. Argumentul cel mai simplu pentru acceptarea generală a deciziei academice de după 1989 vine, în fond, din necesitatea de a asigura, în ciuda tuturor opoziţiilor individuale sau de grup, o regulă şi o “lege” care, fie şi imperfecte, să dea odată şi odată, sentimentul unei anumite stabilităţi în ţara cam prea multelor  neaşezări  care este de foarte multă vreme Romînia. Vorbele, zburătoare prin definiţie, vor rămâne în zbor sau vor cădea după cum le va ajuta soarta şi… educaţia şcolară, familială, socială a rostitorilor lor. Scrisul, măcar el, s-ar cuveni să prindă rădăcini şi să se fixeze, dacă nu vrem să rămânem o ciudată excepţie printre ţările cât de cât civilizate ale lumii în care trăim.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Scrisul s-ar cuveni să prindă rădăcini

  1. Catz Kitty zice:

    „Canalele TV” Bine spus ! Mai merge si „canaliile TV” ! 🙂

  2. scrierea în limba română suferă modificări importante, în medie, o dată la 16 ani.
    este un stimulent cât se poate de eficace pentru ca românului să nu-i pese cum scrie (i se naște în subconștient ideea că regulile sunt făcute să fie schimbate, deci nu sunt reguli).

    pe de altă parte, în ultimii ani se scrie tot mai prost în toată lumea.
    cu precădere în țările civilizate (pentru că acestea au fost primele care să folosească comunicarea electronică).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.