Majoritatea lui Ponta este mai mică decât majoritatea lui Boc

de Ștefan Ciocan

“O chemare nouă ţara o străbate / În Senat să facem, noi, majoritate”

Aşa ar începe celebra melodie mobilizatoare „Cincinalu-n patru ani şi jumătate” cântată de urmaşii foştilor comunişti, din România. Adevărul este că cei doi co-preşedinţi ai USL, Victoraş şi Crinel sunt într-o acerbă competiţie. Ambii concurează pentru titlul de „Cel mai penibil politician” şi am bănuiala că acesta se va decerna până la urmă „ex aequo”.

Luni dimineaţa, atât Ponta cât şi Antonescu au umplut ecranele televiziunilor de ştiri anunţând cu surle şi trâmbiţe marea victorie a „clasei muncitoare” (sic! Mai ales când e vorba despre Crin Antonescu) care a reuşit să-şi facă o majoritate în Senat. Până şi Geoană, care dovedeşte că nu a învăţat nimic din experienţa nopţii „cu pricina”, s-a hazardat să mai desfacă odată sticla de şampanie sărbătorind realizarea majorităţii în Senat. Imediat după votarea moţiunii simple adresate Ministerului de Externe, Geoană a făcut ce ştie mai bine, a pus înapoi dopul la şampanie şi a plecat acasă la Mihaela-dragostea-sa. Tot ce ştiu mai bine au făcut şi cei doi Michiduţă din fruntea opoziţiei unite. Au ieşit public cu declaraţii care mai de care mai elucubrante, prin care să explice de ce nu a început încă sezonul marii migraţii de politicieni.

Este deja axiomă faptul că Ponta, acest domnu’ Goe al politicii dâmboviţene este un iresponsabil.  Declaraţiile belicoase prin care chema diferite categorii ale clasei muncitoare la revolte populare au fost doar începutul unei atitudini pe care pot să o calific ca fiind antinaţională. Zilele astea istericul Ponta şi-a acoperit declaraţile inepte referitoare la realizarea majorităţi în Senat cu atacuri la adresa justiţiei, care după părerea fostului procuror, ar acţiona la comandă politică. După părerea lui Ponta, Parchetul, Poliţia şi DNA acţionează la comanda puterii atunci când trimit în judecată parlamentari PDL, înalţi funcţionari din ministere şi alţi şefi sau funcţionari din instituţiile statului. Ceva mai inept nu putea să nască nici creierul lui Antonescu, care cred că a murit de ciudă auzind argmentele colegului său din fruntea USL.

Văzând vehemenţa lui Ponta când vine vorba despre majoritatea parlamentară m-am întrebat: Ce-l mână pe el în luptă? De ce vrea neapărat USL să schimbe raportul de forţe din Parlament? Există cel puţin două răspunsuri pe care le voi analiza sistematic.

1. Să răstoarne Guvernul până la vacanţa parlamentară, ca nu cumva să apuce Băsescu să numească un prmier tehnocrat, probabil Mihai Tănăsescu, faţă de care PSD să nu mai aibă ce „cârâi”. Cu o asemenea mişcare Băsescu ar da şah opoziţiei punându-i în special pe parlamentarii PSD într-o situaţie delicată. Pe de altă parte, ar credibiliza guvernul şi instituţia prezidenţială, continuând reformele şi evitând pomenile într-un an electoral.

În cazul răsturnării lui Boc printr-o moţiune de cenzură, USL, înregistrat ca alianţă, ar putea să-i impună lui Băsescu un premier, care să culeagă roadele reformelor nepopulare asumate de PDL şi coaliţia de guvernare.

2. Odată formată o majoritate, chiar şi numai în Senat, USL ar putea bloca sau amâna toate legile de reformare a administraţiei publice. Printre altele s-ar putea bloca legea care modifică modul de alegere a primarilor. Conform acesteia edilii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, după modelul preşedinţilor consiliilor judeţene. În condiţiile în care PDL are mai mult de o treime din primării în funcţie din România, partidul „portocaliu” ar avea un avantaj dacă această lege s-ar aproba până anul viitor. Modificarea Constituţiei, atât de dorită de Băsescu şi schimbările propuse în Legea Educaţiei, care ar putea arunca în aer relaţiile PDL – UDMR, sunt doar câteva mize pentru care Ponta vrea musai majoritatea în Senat, şi să-şi pregătească astfel terenul pentru alegerile din 2012, în condiţiile în care este evidentă atât scăderea în sondaje – sub 50 la sută – a USL şi creşterea, pe fondul redresării economice, a PDL.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Majoritatea lui Ponta este mai mică decât majoritatea lui Boc

 1. « De ce vrea neapărat USL să schimbe raportul de forţe din Parlament? »

  acum, io nu mă pricep la chestii dintr-astea, și n-am deloc informații.
  da’ după mine lucrurile sunt clare.
  și eram sigur că în zilele acestea sau în următoarele se va încerca ceva.
  din cauza ieșirii din recesiune.

  până acum USL putea avea majoritatea în oricare moment.
  mulți din PDL ar fi sărit cu toată disperarea în barca opoziției.
  dar USL n-a vrut să aibă nicio majoritate.
  pentru că n-a dorit să guverneze.
  era clar și pentru ei că n-ar putea face nimic mai mult/bine decât guvernul Boc, și singurul rezultat era să scadă în sondaje.
  și nici nu mai era nimic de furat.

  acum, dacă creșterea economică e pe plus, situația s-a schimbat.
  să fie ei la guvernare, să culeagă roadele.
  și poate-poate se mai găsește ceva și de furat.
  dar, în primul rând, să nu fie asociată de populație creșterea cu PDL.

  și dacă creșterea se va menține și în trimestrul actual, USL va forța cu disperare obținerea majorității.
  și o va obține, dacă nu se vor întâmpla alte chestiuni importante (apariția unui Albă ca Zăpada etc.).

 2. Pingback: Blogosfera Saptămânii 22 /5– 28/5 « Politeía

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.