Se cam fură

de Victor Lungu

Ştiam eu că românu-i frate cu codrul, dar nu bănuiam că asta se datorează faptului că la noi se fură ca-n codru. De câteva săptămâni, procurorii tot depistează câte un vameș, polițist, sindicalist sau funcționar superior sărac şi cinstit. Să nu mai vorbim despre politicieni. De la dovezile de sărăcie şi corectitudine ale lui Gabriel Bivolaru (dacă vă mai aduceţi aminte, pe vremuri, un deputat sărac cu o soție ce-a gestat o sarcină cam 36 de luni) care zăceau sub formă de 3 milioane de lire sterline într-un cont din Londra şi până la Năstase, Mazăre, Ridzi, Oprişan, Falcă șamd, cu ale lor afaceri necurate, toate ne dau dovada că în țara noastră se confundă interesul public cu cel personal şi bunăstarea publică cu cea personală.

Pe mine m-au doborât matematicile ori de câte ori calculul depăşea capacitatea de memorare a celor zece degete; cu toate acestea, îmi pun următoarea întrebare de trei simplă: dacă un nene sărac dar cinstit al Patriei noastre are în contul ce se vede câteva milioane de lei, atunci, „X”, un nene mai semnificativ din sistem, câte sute de miliarde de lei a reuşit să agonisească prin muncă, se înţelege, cinstită? Sau, că tot nu mi-a plăcut matematica: care este viteza V1 cu care se dă o aprobare A0 (indiferent de care), dacă un plic cu masa monetară M parcurge distanța dintre mâna solicitantului D și buzunarul aprobantului B cu viteza V0 în timpul T? Normal, n-o să chinuim procurorii, SRI-ul sau vreun alt serviciu secret să defecteze şi să calculeze altfel decât cu bla-bla-uri de genul: „au fost evidenţiate”, „grupuri de interese”, „ilicite”, „au încurajat”, „au favorizat” şamd.

Procurorii, judecătorii, serviciile noastre secrete ori se joacă de-a rapoartele, ori îşi bat joc pe faţă de aleşii neamului, ori se scapă în pamperşi să nu-şi piardă pituca în cazul în care, prin marile lor dezvăluiri ar „da în gât” vreun potentat al zilei. Faptele pe care le-a relatat presa, zilnic, pe parcursul a 20 de ani de democratură, sunt mai complete şi mai ilustrative în ce priveşte jaful la drumul mare ce s-a executat și încă se mai execută prin folosirea abuzivă a autorităţii în România. Numai că presa nu încasează banii procurorilor, judecătorilor și serviciilor secrete (chiar dacă mulți din presă își adjudecă să joace și acest rol, inclusiv al celui de-a încasa bani nu pentru meseria pe care ar trebui să o practice). Iar când „rapoartele” ei sunt băgate în seamă este doar atunci când câte un vremelnic „potentat” al zilei se simte cu onoarea „nereperată” şi acţionează gazetarii în judecată.

Suntem ca în povestea aceea cu individul care trăgea să moară şi îi şopteşte soţiei: „Tu, dragă, nu-i aşa că ai fost alături de mine în toate momentele mele grele”? „Am fost” – îi răspunse aceasta, înnecată de lacrimi. „Ai fost alături de mine şi-n tinereţe când am avut acel accident groaznic de maşină”? „Am fost”. „Şi când am delapidat şi m-a priponit Miliţia”? „Şi atunci”. „Şi când mi-au depistat cancerul”? „Şi”. „Şi-acum când sunt pe moarte”? „Şi-acum”. „Măi, femeie” – tresare omul – „tu-mi porţi ghinion”.

Chiar aşa, de peste 2000 de ani, noi, românii, suntem alături de România în cele mai tragice situaţii ale ei. De unde aș putea trage concluzia că-i cam purtăm ghinion…

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Se cam fură

 1. TANO zice:

  stim cu totii ca se cam fura, nu-i nimic nou sub soare

 2. Greva_fiscala zice:

  Nene, vorbeste cu ticu-tu’ Albert! El a inventat E = MC2 (patrat)! Cum crezi ca poti sa vezi spaga, cand are viteza luminii? La noi, de fapt este MC3 (la cub)! Doar la noi, merge bine principiul „nimic nu se pierde, nimicul se castiga si totul merge numai in buzunarul personal”.

 3. « în România, dacă nu se fură, înseamnă că s-a furat. »
  [Academia Cațavencu ante-vânturiană]

 4. NUSEUALA zice:

  Pai ce pot sa faca cei ce stiu ca altii fura?Ii baga la apa pe ceilalti. Numai ca nu cu scopul de a nu se mai fura ci ca sa fure ei tot ce se poate fara concurenta.
  Imi povestea mai demult un prieten cum cei care s-au imbogatit prin furat fac asemenea legi incat ce au furat sa intre in legalitate si nimeni altcineva sa nu mai poata utiliza metoda decat cu licenta de la ei.

  • Sare'n Ochi zice:

   chiar si eu zic la fel 🙂
   Romania este un zigurat pe platformele superioare ale caruia s-au catarat toti borfasii prin intermediul legilor (ca pe niste scari). ajunsi sus, au retras legile cu ajutorul carora au furat (sic!), sa nu se mai poata catara nimeni la ei.

 5. apellamemorie zice:

  Ma intreb, daca de 20 de ani se tot scrie in presa, se vorbeste pe la toate posturile de tembelizare la nesfirsit pe aceiasi tema a jafului national, coruptiei generalizate, sistemul mafiot etatizat, devalizarii si destructurarii statului si cu toate acestea nu se intmpla nimic, la ce bun sa ne mai facem nervi in plus si sa le oferim ocazia de-a se „spala” fiecare prin aratarea mizeriei in care se afla adversarul sau (caci pina la urma se pare ca numai asta se urmareste prin toata campania asta) si daca n-ar fi mai bine sa stingem cu totul lumina in tara asta si sa-i lasam sa fure (pentru ca tot asta vor face pina la urma! e singurul lucru la care se pricep) asa cum le place, intr-o bezna totala!!!

  • Sare'n Ochi zice:

   da. bezna totala a modului in care se aplica legile la noi. lumina ar trebui sa se faca in institutia Justitiei, printre cei care se prefac ca aplica Legea dar, de fapt, sunt in pozitia ghiocel fata de oricare manifestare a puterii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.