Îngerul întărîtă porcul

(Colegul Ambrus Bela m-a rugat să-i scot de pe blog materialul „Au turnat ciment peste bunica” deoarece nu vrea sa-i apară pe linkuri și share-uri șamd – chestii tehnice. M-am conformat – V.L.)

de Alin Fumurescu

… pentru că între politic şi biologic există mai multe legături decît v-aţi putea imagina la o primă vedere. Şi nu mă refer aici la conexiunile evidente, gen „porcul ăla de parlamentar” sau „boul ăla de primar” ci la cele mult mai serioase, studiate de lumea academică internaţională. La inceputul acestei saptamani am fost invitat sa sustin o prezentare la Montreal, la conferinţa anuală a APLS (Association for Politics and Life Sciences). Una dintre temele discutate a fost şi creşterea popularităţii partidelor extremiste de-a lungul şi de-a latul Europei. (Da, da, la această oră aproape fiecare democraţie europeană se poate mîndri cu vadimii şi peremiştii săi, mai mari sau mai mici, după puteri.) Profesori universitari din Belgia, Germania, Anglia, Canada şi SUA şi-au dat cu presupusul asupra cauzelor acestui fenomen, încercînd să-i desluşească mecanismele ascunse. Este xenofobismul o manifestare normală sau pataologică?

Vă voi scuti de preţiozităţile academice, la fel de plicitisitoare în română ca şi-n engleză. Concluziile acestei mese rotunde, însă, merită toată atenţia. Xenofobismul este normal, au căzut de acord participanţii la discuţii. Dar, înainte ca alde Funar să apuce să zîmbească, mă grăbesc să adaug – „doar în sfera biologicului”. La nivelul turmei, cirezii sau a tribului, masculul are datoria de a veghea asupra purităţii zestrei genetice şi-atunci, în mod absolut firesc, orice intrus este privit cel puţin cu suspiciune, dacă nu chiar cu ostilitate. El poate fura femelele sau, mai rău, le poate însămînţa, creînd progenituri care îi vor purta genele, în locul celor ale tribului, intrînd în competiţie directă cu ierarhia tradiţională.

Toată această terminologie biologică nu trebuie însă privită cu dispreţ. Biologicul face parte integrantă din fiecare dintre noi. Greşeala partidelor tradiţionale, s-a spus la Montreal, a fost că au neglijat, mai ales în ultima decadă, presiunile biologicului asupra individului de rînd. Negînd existenţa acestor tendinţe, adînc gravate (inclusiv) în genomul uman, politica „oficială” a creat frustrări şi complexe ce nu îşi puteau găsi defularea decît prin supapa extremistă. Încercînd să facă pe îngerul, politicienii au înfuriat animalul. În definitiv, oricît de aristocrat vei fi fiind, cînd „îţi vine”, îţi vine. Animalul, vorba unui poet clujean, te strigă pe diferite căi. A-ţi nega piticiii, înseamnă a-i face doar mai puternici. Din acest punct de vedere partizanii toleranţei excesive sau contestatarii vehemenţi ai sentimentelor naţionale sunt responsabili în bună parte pentru succesul partidelor gen PRM.

Pe de altă parte, s-a mai spus, politicul este politic (iar omul, om, m-aş grăbi să adaug) taman în măsura în care izbuteşte să îşi depăşescă biologicul. Din această perspectivă abia, xenofobismul devine patologic. Nu poţi rămîne pradă instinctelor primare cîtă vreme te afli la tribuna parlamentului sau în fotoliul ministerial, fără a fi suspectat, pe bună dreptate, de comportament deviant. Va fi fiind lumea politicii o junglă, dar asta nu e o scuză nici pentru politicieni, nici pentru electorat pentru a rămîne, ca să zic aşa, la nivelul maimuţei. Toată lumea simte nevoia, bunăoră, să mai facă sex, dacă nu chiar dragoste, dar nimeni nu aleargă pe străzi, în pielea goală, masturbîndu-se. Aproape nimeni. Metaforic vorbind, jumătate dintre clujeni şi cam 12% dintre români cam asta fac, o dată la fiecare patru ani cînd se prezintă la urne.

A trebuit să ajung pînă la Montreal pentru a-mi aminti un lucru învăţat acasă: dacă nu suntem îngeri, nici porci nu suntem. Şi că măcar ne putem strădui să fim oameni.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Îngerul întărîtă porcul

  1. ab zice:

    Salut Victor,
    te rog sa scoti acest articol al meu de pe blog. Chiar nu tin sa apara peste tot indexat pe web.

    Merci,
    ab

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.