Vai mie, vai nouă: Statul ne lucrează la pământ

Tot nu-mi dă pace gândul la taxa aia pe terenurile nelucrate, ce va intra în vigoare în 2011. O altă măgărie guvernamentală formulată drept ”salvare a României” prin agricultură, aşa cum am scris în postarea anterioară. Dar cu dreptul de a uza cum crezi de cuviinţă de un bun al tău cum rămâne? Dar cu oamenii care au pământ şi efectiv nu pot să-l lucreze, sau nu au cui să-l dea în arendă, cum rămâne?

Pe ţigani nu-i pun la socoteală, că ei nu trebuie să muncească ca să trăiască

Eu, de pildă, locuiesc în Cluj şi am moştenit ceva pământ într-un sat din Sălaj. Acum ce să fac, să mă transform în agricultor-navetist? Să vând şi să renunţ la tot în Cluj şi să mă mut la ţară să mă pun pe arat şi semănat? Nu pot şi nu vreau. Să-l dau în arendă? L-aş da, dar cui? Că la ultimul recesământ mai erau pe-acolo vreo câţiva, nu mulţi, care cu greu îşi mai lucrau pământul. Şi mai erau doi moşi şi trei babe în aşteptarea obştescului sfârşit, vreo cinci-şase alcoolici în putere dar fără chef de muncă şi un supraponderal care nici să-şi lege şireturile nu poate. În rest… ţigani fără număr, fără număr (se-nmulţesc ăştia, ceva de speriat).

Dar pe ţigani nu-i pun la socoteală, că ei nu trebuie să muncească ca să trăiască. Au ajutor social şi indemnizaţie de creştere a copilului, başca alocaţia copiilor. Şi, oricum, la cum se pricep ei la arat, săpat, semănat, nu te poţi baza pe ei. Tot ce ştiu ei despre agricultură și muncile câmpului este partea cu recoltatul. Noaptea. Ar putea şi ziua, că tot n-are cine să-i vadă sau să-i prindă, dar aşa-s ei, s-au obişnuit să „lucreze” numai în schimbul trei. Ziua se odihnesc, sprijină uşa bufetului că-şi permit, le-a creat Statul condiţii. Aşa că, cei câţiva care mai lucrau pământul zici că erau din „Balada meşterului Manole”, varianta agronomică: tot ce semănau ei primăvara, culegeau ţiganii toamna. La cartofi era şi mai şi, nici nu apucau toamna: îi punea omul azi, şi pe dimineaţă erau scoşi. Ei bine, după ce au văzut oamenii şi-au tot văzut că şeful de post nu-i Ana lui Manole… ce să facă? S-au lăsat. Au depus sapele şi hârleţele.

Mi-aş da pământul şi în cinste, l-aş dona, numai să scap de el. Dar cine-i prost să-l ia? Poate Valeriu Tabără, poate Emil Boc sau, de ce nu, Traian Băsescu? Nici măcar ei nu-s atât de proşti. Am tatonat terenul la primărie. Zic eu, hiclean: „Dacă nu plătesc impozitul, nu-i aşa că mă executaţi şi-mi luaţi pământul?” Zice funcţionarul, mieros: „Da, vă executăm, dar nu pământul, căutăm bunuri de valoare, cum ar fi casa sau maşina”. Măcar am încercat.

„Singurul rost al pământului e să înghită lacrimile muritorilor”, spunea Emil Cioran.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Vai mie, vai nouă: Statul ne lucrează la pământ

  1. anonimus zice:

    Pot sa fiu de acord cu tine, dar cu cei care vor sa-l cumpere sau sa-l arendeze si nu pot din cauza unora cu simtul proprietatii dezvoltat si asi in cultivarea maracinilor si buruienilor cu studii inalte in bufetul satului, ce facem? Ii incurajam sa faca agricultura pe parcele de 2000 mp? Ne lasam batjocoriti de lanturile internationale (Carefour, Cora, Profi etc) care vand produse agricole din Turcia, China, pentru ca nu se poate dezvolta un producator autohton care sa poata plati taxele pentru listarea produselor?

    Decizia aceasta trebuia luata inca din anul 1990. Si nu mai vedeam terenuri necultivate si nu mai eram obligati sa aducem lapte si carne din Ungaria sau usturoi din China.

  2. ionut zice:

    Salut,
    Cred ca este o incercare neprofesionista de a repara ce au facut cand au retrocedat pamantul.L-au dat de fapt generatiei urmatoare celei care l-a achizitionat si muncit.Unei generatii pt care pamantul a fost moneda de schimb pentru apartamente, masini si tel smechere.Cu aceasta ocazie au crescut ca baloanele preturile si tot asa si smecherii.Partea proasta este ca tot ei, smecherii, au cumparat pamanturile de la cei carora le-au vandut apartamente si masini la un pret mult sub cel al vanzarilor lor. Si astfel s-a realizat in Romania „minusvaloarea”
    Nu te da tu exemplu cu ceva pamant nu stiu unde, ca nu e bun exemplul.Problema este in sud unde milioane de hectare au fost cumparate pe nimic si tinute in paragina.Ba chiar Uniunea Europeana incurajaza nemunca platind 200 euro pt detinatorii de pamant nelucrat.Ai vazut tu roman sa primeasca ceva gratis si el sa lucreze in plus sa sporeasca ce are pe degeaba?(Daca da inseamna ca taica-sau era sas si maica-sa unguroaica).Europa exasperata de exporturile romanesti este in sfarsit linistita. Nu numai ca a scapat de concurenta dar si-a deschis o piata de 20 mil oameni.
    Perfect gandit, perfect lucrat, perfect laboratorul de incercari.
    Asa ca tine-ti pamantul, plateste impozitul si amenda si din cand in cand mergem acolo la un gratar, ca altfel trebuie sa mergem in Faget pe pamantul altuia nu platim nimic si economia tarii nu se va mai revigora in urmatorii…

    • Sare'n Ochi zice:

      corecta partea cu Sudul si cu banii pentru ne-munca dati de catre Uniunea Europeana. cel mai mare beneficiar de fonduri UE, ca detine pamant, nu gluma, este Culita Tarata. ca munceste, ca nu, el incaseaza in fiecare am 1,5 milioane euro pe partea de „agricultura”. si, inca o data ai dreptate cand afirmi ca ne-am transformat in piata de desfacere. „luati domnu’ rosii d-astea de gradina”! „de gradina, de gradina”? „da”. „da’ afara-i iarna”…! „pai, e fundu’ gradinii mele care mere hat pina-n Antalia”.

  3. Florin zice:

    Domnule/Domnisorule Emil Cioran, despre ce sat din Salaj e vorba, mai aveti pamantul de acolo? As vrea sa iau in arenda cel putin 10 ha de pamant , m-ar interesa! Vad ca articoulul a fost postat in 2010 , 1 dec! Trimiteti-mi un email la : ionasflorin_93@yahoo.com daca sunteti interesat !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.