Vamă, Vamă, tu n-ai mamă…

de Ștefan Ciocan și Victor Lungu

Să mai zică cineva rău intenţionat, că Bihorul a fost nu-ş ce provincie a dacilor liberi şi că bihorenii nu se trag de la Râm. După modelul vechiului imperiu latin unde toate drumurile duceau la Roma şi în Bihor toate drumurile duc la Blaga. Omul care era cât pe ce sa ajungă „guvernator” al cetăţii lui Bucur nu a putut fi lecuit de gândurile de preamărire decât de doctorul Oprescu, care i-a scos pentru moment din cap tentaţia de a controla capitala. Buldogul s-a mulţumit în lipsa tronului lui Bucur cu frâiele a tot ce mişcă în domeniul controlului fiscal şi legislativ, de la legiunile albastre de boactări până la şpăgarii care stau de pază la fruntaliile scumpei noastre patrii, nu care cumva să intre un fir de ţigară neşpăguită. Un prim semn de întrebare care se naşte din cv-ul fostului şef printre purtătorii de caschete zburătoare este perioada 1993 – 1996 când, în plină guvernare Văcăroiu, sub oblăduirea PDSR, preşedintele FSN (uterior PD) Bihor este pus director la Direcţia Regionala Vamală din Oradea. În traducere liberă asta ar suna cam aşa: ciobanul pune lupul să numere oile. Păi ci’n să creadă că blajinul inginer Blaga de la fabrica de îndoit plev din Dr Petru Groza (pe stil nou Ştei) este pus în fruntea celei mai profitabile maşini de făcut bani pentru partid şi anume VAMA. Și de către cine? De către „fraierii” pedeserişti, la aceea vreme în duşmănie cu aripa rebelă din PD. Din două una: Ori Văcăroiu înecat de aburii „Săniuţei” a uitat să-l şteargă pe Blaga din registrele luate pe grabă la evacuarea sediului FSN în momentul în care Petre Roman dădea cu mătura prin Modrogan. fie Vasile Blaga a ştiut, după bunul obicei roman (vezi originea Râmească), să cumpere bunăvoinţa şefilor de la centru.

Să facem o paranteză şi să vedem ce se întâmpla în aceea perioadă pe frontiera de nord-vest la care buldogul cu caschetă punea pieptu-i de aramă şi buzunarele cât mai încăpătoare. O fericită coincidenţă face ca în perioada în care Blaga conducea maşinăria vămii Oradea să înflorească afacerile fraţilor Micula, stăpânii la aceea vreme a Bihorului. Creşterea imperiului Scandic – European Drincks s-a făcut în jurul a trei cuvinte: taxe vamale, accize, TVA. Două dintre acestea erau la momentul respectiv în mâna precinstitului fost prim-poliţai al ţării Vasile Blaga. Şi este de notorietate ce creştere a avut imperiul fraţilor Micula în perioada 1993-1996, anii de glorie ai vodcii „motorola”. Închidem paranteza şi nu deschidem alta cu toate că ar mai fi multe de evocat din istoria vamală a acelor vremuri. (Ori vom reveni cu amănunte, ori ne vom reveni)

În intenţia de a-şi proclama supremaţia printre „pretorieni”, Blaga şi-a pus în mişcare falangele conduse de tribuni de încredere, veniţi alături de el din provinciile nord vestice, ale Bihorului, indiferent de culoarea lor politică. Un rol esenţial în conducerea legiunilor bihorene l-a avut fostul şef al Vămilor din România, Radu Traian Mărginean. Acesta a avut o carieră fulminantă de vameş, în special după ce drumurile sale s-au intersectat cu cele ale lui Blaga. În 1994 Blaga îl numeşte pe fostul lucrător din Vama Borş, în funcţia de Şef Serviciu Proceduri Vamale dându-i pe mână toate vămile din partea de nord-vest a României (inclusiv vama Halmeu). Direct proporţional cu creşterea în partid şi stat a lui Blaga, indiferent de culoarea politică a guvernanţilor, a crescut şi importanţa în structura vămilor a lui Mărginean, până la momentul 2009 când ajunge în vârful scării. Este foarte interesant de urmărit cum creşterea în ierarhia Direcţiei Generale a Vămilor a demisului director, a avut loc atât în perioada de conducere a PSD cât şi în guvernarea Tăriceanu, atingând apogeul, odată cu protectorul său, în “epoca” Boc.

Na, că nu ne putem abține și deschidem o nouă paranteză: în perioada 2001 – 2005 Mărginean, este numit în plină guvernare Năstase pe acelaşi scaun pe care Blaga l-a ocupat pe timpul lui Văcăroiu. Şi din nou se nasc aceleaşi întrebări. Să fi fost Bombonel şi toţi pesediştii bihoreni în frunte cu controversaţii Theodor Maghiar şi Mihai Bar atât de proşti încât să nu-şi pună un om de încredere la Vamă? Greu de crezut, cu atât mai mult cu cât şi în aceea perioadă se înregistrează o creştere a infracţionalităţii economice în zona de vest, legată de contrabandă cu alcool şi ţigări. O altă explicaţie ar fi preluarea omului de încredere a lui Blaga de către vechii săi protectori şi stăpâni transpartinici ai Bihorului, fraţii Micula şi ulterior de jupânul Marius Vizer. Nu întâmplătoare este descălecarea în Bucureşti a lui Mărginean şi ungerea într-o funcţie importantă în DGV în aceeaşi perioadă în care Blaga era avansat şef peste poliţişti, fie ei de circulaţie sau de frontieră.

Închidem şi acestă paranteză şi ajungem mai aproape de zilele noastre. În care Blaga, bine cocoţat în structurile de partid şi de afaceri, personal sau prin diverşi intermediari (vezi contractile cu statul ale ginerelui Ionuţ Rudeanu) vrea să scoată capul din PDL mai mult decât i-ar permite ceafa îngroşată cu peşcheşurile vameşilor şi atenţiile poliţiştilor. Unul dintre contracandidaţii săi, mai tânăr, mai tenace şi mai “fin” cu cine trebuie vine tot din zona de vest. Spre deosebire de Blaga, care şi-a tras ciracii după el la Bucureşti, tânărul contracandidat şi-a trimis avangarda să cureţe terenul. Aşa se face că atât şeful ANAF, Sorin Blejnar, mai marele peste vămi cât şi şeful Internelor, Traian Igaş, mai marele peste forţele speciale, ca să nu mai vorbim despre prim-adjunctul directorului SRI Florin Coldea sunt toţi arădeni, oameni de încredere ai principalului contracandidat a lui Blaga la şefia PDL.

Și de aici totul devine mai limpede decât serviciile secrete.

PS: Că s-a inserat în comunicatul DNA că banii au fost destinați unui partid politic, Frăția USL au sărit mediatic să identifice partidul beneficiar ca fiind PDL – de parcă frontierele României, vămile și vameșii au apărut de numai 2 ani, iar înainte, inclusiv pe vremea micului trafic de frontieră de pe vremea lui nea’ Ceașcă, numai “injeri” stăteau de strajă Patriei. Multe ne-ar putea spune actualii oameni de afaceri români, mulți dintre ei niște frontieriști vivace care știau cum să umple portbagajul “Daciei” cu conserve, suc și salam unguresc, blugi și năframe turcești (nu-i așa domnu’ Marius Nicoară, sau domnu’ Hourea Uioreanu?), sau să repatrieze “Dacii” din Polonia (n’șa domnu’ Ioan Rus, fost ministru pesedist de Interne, sau domnu’ Băciuț, actualul prorector al UMF și finul lui Ioan Rus, care a fost plimbat cu cătușele la mână pe la NCN într-o perioadă de tristă amintire?). Asta să nu pomenesc despre Busuioc, zis Casierul”, șef la un departament din ANAF și care a fost printre conducătorii de campanie electorală ai lui Crin Antonescu la prezidentiale.

În urmă cu câteva săptămâni, fostul ministru de Finanțe, Ionuț Popescu, a susținut că remanierea i s-a tras atunci când s-a băgat în seamă și a vrut să înlăture din Vămi câțiva șefi corupți. N-a dat nume, dar dacă citim printre rânduri, cei pe care fostul ministru i-a chemat la el ca să le ceară demisia au fost: Cristian Banu, șeful Regionalei București și Iulian Butnaru, director-adjunct la Direcția de Supraveghere și Control Vamal. Cei doi au susținut atunci că, în calitatea lor de funcționari publici, ajunși pe post prin concurs, nu au de ce să demisioneze. După care Ionuț Popescu a fost remaniat. Mai apoi a fost demis Cristian Banu, dar Butnaru a rămas pe funcție. În ceea ce-l privește pe Iulian Butnaru, interesele sunt vechi. Până la prospera activitate din vamă, acesta a fost acționar într-o firmă de consultanță alături de Camelia Săpunaru, soția lui Nini Săpunaru, fost șef al Vămii. Din firmă a iesit doar când a fost numit director.

Un altul care s-a lins pe degete după borcanul banilor mai mult sau mai puțin publici este Dan Radu Rușanu, vicepreședinte PNL. Acesta și-a numit apropiații în funcții de conducere la Vamă, ANAF și Ministerul de Finanțe. Directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Gelu Diaconu, vicepreședintele ANAF, Daniel Chitoiu și secretarul de stat al Ministerului de Finanțe, Doina Dascălu, sunt finii familiei Rușanu. Nimeni din mass media nu a behăit după acești fini cum au behăit isteric după “finul” Alin Tișe al lui Emil Boc. “Caractița” “uslașului” Dan Radu Rușanu (aka “stăpânul” Hunedoarei) se completează cu nepoata Daniela Jurebie – numită în funcția de director al Administrației Financiare a Sectorului 2. Pentru că în “lumea lor” politicico-economică-interlop-mafiotă nu strică o dublă protecție, Daniela Jurebie este și fina primarului Mircia Muntean, președinte PNL Hunedoara. Urmează: Cristina Ștefan, director general adjunct al Administrației Financiare București, Emil Neguț în funcția de șef al Corpului de Control al premierului, Carmen Radu – președinte Eximbank și Ovidiu Ispir, consilier al Curtii de Conturi. Acesta din urmă a fost șeful de cabinet al lui Dan Radu Rușanu.

Deci? Este clar că TOATE partidele, după cum scriam nu de mult, sunt principala sursă de corupție din România. Că banii “sponsorizează” partidele (total netransparent), iar partidele, în contrapartidă, “sponsorizează” cu funcții și posturi (total netransparent). De aceea ar fi bine să vedem cum îi putem obliga pe politicieni să ne arate de unde au bani și pe ce criterii fac promovările atât în interiorul partidelor cât, mai ales, în funcțiile publice.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Vamă, Vamă, tu n-ai mamă…

 1. ela zice:

  Excelenta analiza; am dat mai departe,cu voia dvs!

 2. da, foarte faină analiza.

  io am urmat linkul către saitul lui Marius Nicoară.
  Dumnezeu cu mila: doar spații goale și „lorem ipsum”.
  cum sărăcia a putut să dea undă verde la așa ceva?

  • Sare'n Ochi zice:

   din pacate omu-i slab si usor de ghidonat. si crede ca odata ajuns sus, ramane vesnic.

   • Securistu'_din_servici' zice:

    „Despre”, M. uioreanu, (pardon H, dar seamana cu M) incercati sa gasiti, undeva prin arhive, „Romdeltaexchange”, sau cum se numea! Mai cautati si vreo fabrica de imbuteliat alcool (la fostul patinoar), vreo brutarie (undeva prin Gruia) si „dupe” aceea sa-l suspectati, ca nu ar avea/avut, „dureri” cu Statul Român!
    Temã: „Oare, cum de nu se mai face, nici un „tam-tam”, despre primul jaf armat din Romanica post…1989?
    a) Am uitat/nu stiu
    b) psdr+pnl-ul erau la putere?,
    c) Ne doare’n bascã,
    d) In Romãnica, nu se cunoaste cuvantul „hotie”,
    e) Urma, vechea „alliantza”. (vezi B)
    f) poate, o fi „prescris”?
    g) erau, de-a lui? ca au ajuns la o intelegere?

 3. radu lucian zice:

  Foarte faina ancheta..Asteptam si altele.

 4. CFG zice:

  Bun post. Felicitari.

 5. Sare'n Ochi zice:

  gata si-a revenit in (ne)simtiri Crinela:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8290451-crin-antonescu-pnl-salutam-actiunea-ministerului-interne-vami-insa-limpede-exista-amestec-factorului-politic.htm
  este limpede: intotdeauna va exista un amestec al factorului politic. si nici o declaratie fara de Bsescu:
  „daca Basescu are ceva de spus despre Sapunaru si Rusanu, sa o spuna”
  „domnul Traian Basescu a facut din nou niste consideratii politico-ideologice”
  „Basescu minte, minte mult si frecvent”
  ia sa vedem cat de mincinos este Basescu:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8289945-live-text-traian-basescu-rra-cum-posibil-acuzi-partidul-guvernamant-coruptia-din-vami-cand-aceasta-operatiune-desfasoara-acum-cand-acest-partid-guvernare-actiune-intoxicare-uriasa.htm
  „Va amintiti de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume cum sunt cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va spun ceva legat de vami.” eu cred ca i-a raspuns bine Crinolinei. in ce priveste Clisura Dunarii si traficul cu combustibil in timpul razboiului cu fosta Iugoslavie a viitorilor nostri aliati, Ion Iliescu avea instrumentat un dosarel – pe unde o mai fi acel dosarel?

 6. baricada zice:

  Vorba, Elei, excelentă analiză Mr.E… Am dat şi eu mai departe… Cu sau fără voia dumneavostră… Şi multumesc, ascensiunea mult apreciatului Blaga în perioada aia tulbure şi propice pentru tunuri şi contrabandă cu trenul nu o cunoşteam… 🙂

 7. NeverMore zice:

  Ieri seara, la 10TV, in emisiunea Nasul, liderul de sindicat al Prolex, Vasile Lincu, a dezvaluit cine este regina si regele de pe tabla de sah pe care a machetat-o. Povestea este urmatoarea: Nini Sapunaru, actualmente deputat PNL si cel mai corupt sef de vami pe care l-a avut vreodata Romania, l-a numit pe acest Radu Marginean ca secretar la ANV in 2005. Toata aceasta structura mafiota, toata aceasta retea a fost pusa la punct de Nini Sapunaru care sifona prin oamenii lui sute de milioane de euro pentru PNL. In 2009, Radu Margineanu a fost numit sef al ANV de catre Dan Nica, ministrul al Adiministratiei si Internelor din partea PSD. Pana la numirea lui ca sef al vamilor Radu Marginean a fost co-actionar la o firma cu sotia lui Nini Sapunaru. Vasile Lincu a dezvaluit ca banii ajunsi la acest Radu Marginean cat si pe alte filiere au fost folositi in campania la prezidentiale a liderului liberal Crin Antonescu. Pe scurt Vasile Lincu a spus ca regina de pe tabla de sah este PNL si regele este Crin Antonescu.
  Aceasta a fost declaratia liderul sindicatului lucratorilor vamali, liderul Prolex, Vasile Lincu, la 10TV in seara zilei de ieri 09.02.2011.
  Urmeaza vama Constanta, un fief PSD unde PSD fura ca in codru.

 8. andrei zice:

  Excelenta analiza. Se naste o echipa de analisti: Victor Lungu – Stefan Ciocan? Si noi care credeam ca Mr. Blaga este adevaratul exponent al politicienilor cinstiti. Acum inteleg de ce plangeau dupa el pesedistii si penelistii cand a fost schimbat din functia de ministru al internelor.

  • Sare'n Ochi zice:

   Corect. Dar sa vedem continuarea scandalului. Ne asteapta surprize din toata sfera politicului.
   Fostul ministru de interne, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat telefonic pentru http://www.puterea.ro faptul că îl cunoaște pe Eugeniu Petrescu (intermediarul mitei luate de fostul șef al Vămilor, Radu Mărginean, și făptuitor în dosar, potrivit procurorilor) în calitate de coleg de partid. Cât despre Radu Mărginean, susține că are în continuare încredere în el, așa cum a avut și atunci când l-a propus șef al Vămilor.
   -În ce măsură îl cunoașteți pe Eugeniu Petrescu?
   -Firește că-l cunosc, doar suntem colegi de partid.
   -Adică domnul Petrescu are carnet de membru al PDL?
   -Păi… cred că da, dar cel mai bine ar trebui să întrebați la cadre, pe domnul Antonie.
   -Dar măcar știți din ce organizație face parte? De București sau alta?
   -Nu știu, nu știu, întrebați la cadre, ei știu cel mai bine.
   -Despre Radu Mărginean ce ne puteți spune? Cine l-a propus șef al Autorității Naționale a Vămilor în februarie 2009?
   -Eu. Nu știu dacă știți, dar domnul Mărginean era atunci adjunct al șefului Vămilor.
   -Da, știu.
   -Bun, eu l-am propus în funcția de președinte al ANV pentru că am avut încredere în el și am în continuare încredere în el și îi susțin nevinovăția.
   -Știți cumva ca multdiscutatul sistem piramidal de colectare șpăgilor la granițe să fie o legendă sau este adevărat.
   -Din câte am văzut, pare să fie o realitate.
   -Vă mulțumesc.
   Hai sa vedem si pentru ce are incredere domnul Blaga in domnul Marginean (fragmente din încheierea de ședință a Tribunalului Satu Mare în care s-au decis arestările în cazul mitei de la Vama Halmeu):
   „(…)solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate (…)”
   „În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins de la învinuita Dobrescu Nicoleta – inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra făptuitorului Mărginean Radu Traian – şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor (ANV), şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îl va determina să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Influenţa de care s-a prevalat inculpatul Florian Liviu a fost reală, el făcând demersuri la făptuitorul Mărginean Radu Traian prin intermediul făptuitorului Petrescu Eugen, astfel că în 23 septembrie 2009 învinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată în funcţia de de şef al Biroului Vamal Halmeu prin Ordinul şefului ANV”

 9. Dan zice:

  Erata: finul lui Ioan Rus, si purtator de catuse pe NCN nu e fostul rector UMF Bojita ci actualul prorector Baciut.

 10. Dan zice:

  Abia astept sa urmeze vama Constanta, Giurgiu, Tulcea, sa vedem atuci ce iese. Rechinii acolo sunt. Daca nu urmeaza parerea mea ca este doar foc de paie.

 11. tibi f zice:

  Victore sau ai tu televizoare mai performante care dau filmu mai repede sau am eu dreptate. eu stiu…ca la NCN nu a aparut niciodata dl Bojita sau dl Baciut cu „catuse”. AAA ca dl Bojita a aparut intr-un clip electoral al lui Ioan Rus, in 2004, ok, aia da, ca ambii sunt prieteni cu dl Rus. Deci imi poti explica ce e cu faza asta cu „catusele”, ca eu nu o inteleg…mersi. poate gresesc eu.
  ps
  vezi ca m-am apucat de lucru pt…aia. stii tu

  • Sare'n Ochi zice:

   faza apare intr-un montaj de stiri locale. se intampla in anul de gratie 1995 sau 96. crede-ma ca stiu ce scriu. doar l-am confundat ca m-am bazat pe memorie si nu pe arhiva (maine o deschid si-ti zic cu exactitate). si sa-ti zic si povestea: statul roman avea niste „dacii” exportate in Polonia pe care flacaii le-au repatriat – asta insemnand eludarea unor taxe si facand din masini niste masini foarte ieftine la vanzare in Romania. statul roman crezand ca a fost prejudiciat a facut o tentativa de recuperare a banilor. nu i-a reusit decat pret de un spectacol, ca de obicei. si este vorba despre Baxiut, am facut corectura.

 12. dacă n-ați făcut-o încă, citiți și articolul lui Rahoveanu.

 13. 204 zice:

  Mulţumesc nenea pentru scriere……………. a TOT cuprinzătoare!
  Şi lui Danette !

 14. rahoveanu zice:

  felicitari! Era nevoie de o asemenea radiografiere a preistoriei postdecembriste vamale din zona de NV. Mai ales ca scriitura este excelenta! Poate asa se explica si de ce liderii tuturor partidelor(fara PDL) il vorbeau numai de bine pe Blaga. Au mincat din „mina” lui. E pe principiul „toate femeile de la masa sunt curve, exceptind-o pe Zambilica(ptr ca aia s-a culcat (si)cu mine! 😉

  • Sare'n Ochi zice:

   exact ce spunem si noi. everibody love Blaga! culcat, rostogoleste-te, play dead! ce „buldog” de treaba! ales presedinte al PDL ce mai „pupat Piata ‘Dependentii” ar mai iesi!
   PS: minunat comentariul tau.

 15. Sare'n Ochi zice:

  Se impute treaba pentru „vocalul” Marica. Chiar pe postul unde a latrat cel mai mult este acuzat de mita. Acuzaţie (pe Realitatea.net): Şpagă de 20.000 de dolari pentru liderul de sindicat Vasile Marica. „O atenţie de 20.000 de dolari este suma cu care o inspectoare vamală şi-ar fi cumpărat postul în urmă cu câţiva ani. Aceasta este declaraţia unor surse din interiorul sistemului vamal, care precizează că banii au ajuns la actualul lider al Sed Lex, Vasile Marica. Femeia, proprietara unei vile de patru etaje în comuna Ghermăneşti, confirmă plata, despre care spune că a fost făcută de fostul soţ. Pe care Vasile Marica şi-l aminteşte, dar căruia zice că nu-i datorează nimic. Numele lui Vasile Marica a mai fost vehiculat zilele trecute în cazul scandalului şpăgilor din vamă.”Domnul Marica este un şurub esenţial al maşinăriei diabolice de acoperire a evaziunii fiscale, fiind veriga de legătură dintre PNL şi celelalte grupuri de interese din cadrul Autorităţii vamale, iar preşedintele Băsescu, anul trecut, la întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale i-a rugat pe aceştia să transmită domnului Marica că patronează un sindicat care gestionează contrabanda şi evaziunea fiscală”, a precizat Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex.”
  Normal, ca de obicei in asemenea cazuri, cea care se rusineaza si plange ca are un copil nemernic este chiar mama nemernicului: „Cum îţi permiţi să spui că dau bani la presă. Şi o pui pe mama să stea la televizor să plângă pentru că mă acuză cineva. Nu ţi-e jenă (…)”, a replicat Vasile Marica.

 16. NeverMore zice:

  Capusele din vami – cum lideri de sindicat si-au facut firme de comisionare vamala:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/capusele-din-vami-cazul-marica-921322.html

 17. Pingback: S-a ridicat Blaga de-un cot, fug “băsiștii” cât ce pot | Sare'n Ochi

 18. Pingback: S-a ridicat Blaga de-un cot, fug “băsiștii” cât mai pot | Sare'n Ochi

 19. Pingback: Crizel Antenescu l-a scăpat pe Săpunaru la Transporturi | Sare'n Ochi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.