Poporul, în mod democratic, îl va alege pe Barabas

de Ștefan Ciocan

Democraţie!? Să fim serioşi! Pe Iisus l-au răstignit în cel mai democratic mod cu putinţă. Oare nu era pregătit Pilat să-l graţieze? Oare nu a întrebat poporul cine să fie iertat? Şi oare nu Măria Sa Poporul a hotărât că tâlharul Barabas trebuie să scape şi El, Fiul lui Dumnezeu, Proorocul, “Mielul”, trebuie să moară. Teologii spun că aşa a fost voia Domnului. Că astfel Dumnezeu a vrut să le dea o lecţie oamenilor. Dar ateii, cei care interpretează istoria aşa cum s-a întâmplat nu pot să nu constate că Hristos a fost condamnat la moarte în urma unei consultări populare. Un referendum. Un vot până la urmă. Asta este democraţia. Asta se întâmplă când poporul, manipulat, îşi exprimă voinţa. De 2000 de ani manipularea poporului a atins cote de neimaginat. Trăim astăzi într-o epocă în care informaţia ne bombardează zi şi noapte pe toate căile. Suntem copleşiţi de informaţii în aşa măsură încât binele şi răul se amestecă ntr-un vârtej care ne înghite discernământul. În urmă cu două milenii Iisus a fost condamnat pe baza unor zvonuri, răspândite de la om la om. În ziua de azi, sunt convins că Iisus ar fi avut aceeaşi soartă, dar la o vârstă mult mai fragedă. Cred că un paparazzo indiscret i-ar fi pus pe masă lui Irod poza cu Pruncul şi Sfânta Maria, indicând exact locaţia în care se ascund. Ca să nu mai vorbim că tabloidele ar fi făcut sute de supoziţii despre cine ar putea fi tatăl Copilului Mariei. Până şi cei trei magi ar fi fost invitaţi în zeci de talkshow-uri şi descusuţi despre ce şi cum s-a întâmplat în grajdul din Bethleem. Din fericire pentru El, Iisus nu a trăit în zilele noastre şi a murit aşa cum El singur şi-a ales să moară, pentru a învia a treia zi. A rămas însă în viaţă Barabas. Acel tâlhar care a fost salvat de popor. Poporul de fapt şi-a ales omul pe care-l poartă ca pe o povară sisifică. Peste câteva luni, poporul va fi iar întrebat pe cine să salveze de la pieire. Şi din nou, aşa cum o face de două milenii, poporul, în mod democratic, îl va alege pe Barabas.

Iisus a şi dispărut din povestea aceasta. El stă undeva, zugrăvit pe pereţii bisericilor, sau acoperit de bărbile popilor pe icoanele agăţate în lanţuri de cocalar la gâtul sfinţiilor lor. Barabas apare peste tot, chipul său multiplicat pe mii de afişe, bannere, mash-uri ne va rânji o lună implorându-ne să-l salvăm. Nici nu vom avea altă opţiune, pentru că Barabas este pretutindeni, ne va intra în case prin intermediul televiziunilor, în minte, în suflet. Ne va invada zilele şi nopţile, într-un coşmar de care nu vom scăpa decât printr-un vot mântuitor. Pilat din Pont ne pune în faţă o turmă de Barabaşi din care trebuie să alegem unul. În lipsa lui Iisus îl vom salva pe Barabas. Nici nu mai contează pe care dintre ei. Îl vom salva şi apoi vom aştepta din nou patru ani mântuirea. Şi după asta vom avea alt Barabas de ales, şi altul, şi altul… Mâtuirea este departe de noi. Nu va veni şi nici nu are rost să sperăm la ea. Pentru că Iisus ne zâmbeşte doar de pe pereţii bisericilor şi de sub bărbile popilor. Nu și din inimi…

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Poporul, în mod democratic, îl va alege pe Barabas

  1. ribelalu zice:

    Asa este, dar dupa aceste evenimente Isus a ramas la putere pana in zilele noastre. E drept ca fanii lui au facut si greseli in aceasta perioada dar au facut de infinit de mai multe ori bine.

    • Sare'n Ochi zice:

      😀 da Coane, domneste, iar fanii fac bine in numele Lui si in interesul lor. din pacate, contorizarea raului se face in dreptul numelui Lui.

      • ribelalu zice:

        :). In buna parte adevarat coane. Dar nu 100%. De-a lungul istoriei au fost multi care au facut bine dezinteresati si care au contribuit la dezvoltarea societatii umane. Inca din antichitate templele, bisericile si manastirile au fost centre tehnologice si de cultura. Multe inventii si descoperiri au fost facute in umbra religiilor de orice fel. Mai putin caloriferul.

  2. macgregornews zice:

    Sare, eu am fost la MISA fix in 2004. In urma evenimentelor am ajuns la aceeasi concluzie inca de atunci. Nu insist asupra tuturor aberatiilor inventate de presa pe seama noastra (orgii, droguri). Important este ca, cu cat erau mai aberante, cu atat poporul le imbratisa mai feroce. Iar daca iesea si un strop de adevar la iveala, poporul intorcea capul sa nu il vada.

    • Sare'n Ochi zice:

      servus Mac,
      te cred.
      „boborul” are o reactie morbida de a pune in carca altora exact ceea ce ar face cu voluptate. madama la care aveam niste prieteni in gazda pe vremea studentie statea lipita cu ochii de video cand mai scpam la cate un pornache si zbiera: „ce porcarie, nici nu ma uit” – dar nici nu o mai puteai dezlipi de acolo…

  3. macgregornews zice:

    E practic ca si cum dracul trage sforile, iar poporul executa. In fine, am fost un pic depresiv atunci.

  4. macgregornews zice:

    Sare, in calitate de oameni de dreapta, cred ca e timpul sa acceptam ceea ce se dovedeste a fi adevarat:
    1 poporul e prost
    si
    2 soarta lui este sa fie manipulat

    Dreapta are nevoie de un trust de presa (televiziune + ziar) pentru ca sa castige in Romania. Sa-i convingem pe toti oamenii de dreapta cu bani sa infiinteze un trust de presa. Asa cum trebuie sa finanteze un partid care sa le apere interesele, asa trebuie sa finanteze si televiziunea.

    • Sare'n Ochi zice:

      in 2004, dupa ce Boc a castigat Clujul si Basescu presedintia exact asta le-am spus ca trebuie sa ne facem propriul trust de presa. nu m-au ascultat. am scris atunci un editorial (dupa bataia data lui Bombo) intitulat „Am scapat de Matusa Tamara, cine ne scapa de Unchiul Costache Patriciu?” – unde am tratat exact tema destramarii Aliantei DA pentru ca av fi otravita prin mesaje mass media, mesaje ce nu pot fi contracarate decat prin mass media proprie. suntem in 2012 la final si nu avem nimic. s-au bazat pe Pinalti si Prigoana ca fac ei ceva. si ce-au facut? manele si gunoaie – exact linia mentala a domniilor lor.

  5. macgregornews zice:

    In cazul MISA, ei convingeau 100.000 de oameni intr-o seara. Eu convingeam 10 pe saptamana.

    Mai pe scurt, trebuie sa lasam lupta asta in susul dealului. Nu ca am fi slabi: suntem puternici. Dar luptam de pe pozitii dezavantajoase.

    Pur si simplu trebuie sa ocupam si noi un deal. Adica o televiziune prezenta in grila RDS.

    • Sare'n Ochi zice:

      ma consider bun in comunicare. am si idei – multe expuse pe acest blog – despre cum va arata viitorul in comunicare (mijloace si suporturi de comunicare). o parte le vad puse in aplicare la luni sau ani de cand le-am teoretizat – asa ca inteleg perfect ceea ce zici. pana si eu as fi fost amabil sa pun botul la alegatiile anti-MISA daca nu aveam prieteni printre ei. ori eu nu ma imprietenesc chiar cu oricine.

  6. aronpetru zice:

    Am gasit undeva :
    Decalogul americanului Chomsky
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

  7. aronpetru zice:

    Imi cer scuze. A intrat de doua ori.

  8. ceaikovski zice:

    Salutare Victor, domnule Ciocan, tuturor!
    In ceea ce priveste povestea lui Hristos, eu cred ca si el a manipulat oamenii 😛
    I-a facut sa creada ca e Mesia, deoarece a intrat calare pe magar si altele.
    In vremea aceea, lupta era sa scape de romani, probabil Iisus s-a inteles cu Iuda, de care unii zic ca ar fi fost fratele sau, sa-l „tradeze”, sperand ca arestarea sa va duce la o revolta ceva, prin care sa poata scapa de romani.
    Boborul insa… a reactionat ca si al nostru: pasnic, plangand, smulgandu-si parul, etc. 😛
    Ideea este ca la baza crestinismului sta de fapt INVIEREA lui Hristos. Ori aceasta idee a adus-o Maria Magdalena 🙂

  9. ceaikovski zice:

    Cer scuze, am pocit numele domnului Ciocan…….. 😦

  10. ceaikovski zice:

    Imi place insa ca si domnul Ciocan vede toata treaba cu votul, ca pe o tradare a poporului insusi, singur isi f… interesele, sau creaza eroi?
    Peste tot popoarele sunt la fel, ba unele sunt chiar mai imbecile ca al nostru.
    Moama ce le mai tusesc…

  11. ad.rian zice:

    De fapt, pana acum s-a cam spus tot. „Timpul nu mai are rabdare” cu dreapta. Nu stiu la ce-a le-a stat mintea celor care se pretindeau de dreapta, dar au asteptat ca si cum ar fi fost de… stanga. (Chiar daca sensurile astea, „stanga-dreapta”, sunt pentru zapacirea in continuare a poporului asistat social si mental, spalat pe creier de viziunea Felix.) O televiziune continua sa fie „artileria grea” in batalia mediatica, nu internetul, telefonul si sms-ul. Inca nu s-a atins masa critica la tara, acolo unde – totusi – am inteles ca oamenilor carora le-a intrat prin curte urna mobila au votat „d’al dreaq’ ” punand „nu” pentru demitere, ceea ce arata un sictir general pe care ne „putem baza”, in lipsa unei televiziuni care sa prezinte si cealalta „viziune a sentimentelor” privind optiunea occidentala si nu orientala a tarii. Asta-i, de fapt intrebarea dramatic de valabila si astazi, la peste douaseci si doi de ani, pusa si de Ion Ratiu in ’90: „Daca vreti sa mergeti spre Rasarit, votati-l pe Ion Iliescu. Daca vreti sa mergeti spre Vest, votati-l pe Ion Ratiu”. Si lumea, „boborul” (liber, nu-i asa?) l-a votat pe…Baraba.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.