Marga dă calorifere la-ntreg Mapamondu’

– Ieri a nins cu zăpadă artificială.
– De unde știi?
– Am luat un calup, l-am pus pe calorifer, și nu se topește.

Cum își usucă o blondă părul? Și-l taie și și-l pune pe calorifer. Nu știu dacă Andrei Marga s-o fi blondit de când cu vârsta… dar, de la o vreme (cam de pe vremea când trebuia să se pensioneze), a cam bolunzit. Extras de la Ministerul de Externe (unde confunda Estul cu Vestul) și parașutat la șefia Institutului Cultural Român, domnul Marga confundă secolul acesta cu cel trecut și cultura cu propaganda. Adus într-o emisiune la Realitatea.net, Andrei Marga i-a descoperit caloriferului un părinte român. Drept pentru care a declarat că promovarea caloriferului va face parte din noua orientare pe care vrea să o dea Institutului.

 • „Caloriferul este o invenție românească care trebuie promovată prin intermediul Institutului Cultural Român. Promovarea caloriferului va face parte din noua orientare pe care vreau să o dau Institutului.” – Andrei Marga (presedinte ICR)

Curios din fire l-am rugat pe-al lui Căcărău (băiatul interimar la Cotroceni astă vară care l-a parașutat pe Marga în fruntea ICR) să-mi silabisească din Wikipedia chestia cu caloriferul. Acesta (și în calitatea sa de istoric-muzeograf) mi-a vânturat din mâini următoarele:

 • “Ză romăn ipocăust ăăăă taip of radieităr for bilding speis hiting vaz discraibin anodominififtiiiin. Batză modărn iting reidieităr vaz inventăd bai Franțsangali bivin eitiinfiftifaiv en eitiinfiftisevăn. Hi vaz ăăăăă poliș born rașian ăăăăă biznizmen from Pitărzburg.

Deci, unicul strămoș al caloriferisticii zace printre romanii care, prin anii 15 ai Domnului nostru Isus Hristos, nu cred că se gândeau să colonizeze Dacia – care Dacie, nu cred că bănuia că se va numi Felix. Este drept că, în 2011, o echipa formată din profesorii Ioan Pop, Carmen Bal, Nicolae Bal şi şeful de lucrări Ioana Deneş Pop, toţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), au brevetat un proiect numit „Sistem neconvenţional de obţinere a energiei termice”. Sub titulatura de “calorifer sonic”, acest brevet a obţinut medalia de aur în cadrul secţiunii Inginerie Mecanică de la a 60-a ediţie a Salonului internaţional de invenţii şi inovaţii INNOVA 2011 – Eureka, desfăşurată la Bruxellels între 17 şi 19 noiembrie, precum și un premiu special acordat de Federaţia Rusă.

No, acum să urmărim firul roșu din capul lui Andrei Marga: el, mare admirator al Federației Ruse și a politicii lui Vladimir Putin, a rămas blocat pe un premiu primit de către o echipă de clujeni pentru un „calorifer” din partea Federației Ruse, care calorifer are un „părinte” polonez născut în Rusia care avea o afacere în Saint Petersburg, cunoscut mare oraș din cadrul actualei Federații Ruse… Ori, cum singurul gen de cultură pe care-l înțelege și-l poate pune în practică un băiat precum Marga, aspru școlit în dosare care se pare că au legătură cu șpioni specializați pe fostul spațiu sovietic, este propaganda – modelul anilor ’50, ani în care trăiește senin (și tot mai senil). Deci, este normal ca și românii (ca pe atunci sovieticii) să inventeze totul: de la radio, la bormașină, de la apa caldă la calorifer, de la mersul pe jos la gaura din macaroană și umbra la om. În fond, poate un român a inventat pusul boarfelor (de la cele textile, la cele care se declară virgine) pe calorifer…

Așa că, „să moară și capra vecinului”, „las’ că merge și-așa”, să fim noi „capra râioasă cu coada pe sus” și „prostul [care] nu e prost destul până nu-i și-un pic fudul”… Am putea promova și sensibilitatea drojdierului român care nu se mișcă din bufetul inundat să vadă cum îi ia viitura agoniseala de o viață (sau măcar cum muncesc jândarii să-i scoată nămolu’ din curte). Putem promova nelipsitul bairam, paranghelia, țațele (gen Buruinaă, Olguța Vasilescu, Tatoiu șamd) cu și fără silicon, țoiul (prea de timpuriu uitat), șprițul de vară până-n seară (cu gheață de la calorifer – mai ales în iarna care va veni), roaba de mici cu lopata de muștar aferentă consumați în curtea bisericilor cu diverse ocazii de sfinte, sfinți și mucenici, berea la pet (sau măcar petul aruncat în dorul lelii peste tot în natură), beția și bătutul nevestei. Nu știu dacă toate acestea au fost inventate chiar de noi, dar măcar le-am perfecționat, le-am adus la categoria artă. Cum își bate un român cheaunit de beții și tâmpit de lipsuri (că nimeni nu-i dă nimic) nevasta și cum o dă afară din casă împreuna cu copiii și numai în miez de noapte, este artă pură nu altceva. Mai ceva ca și caloriferul de care legau milițienii și securiștii suspectul să-l bată manual atunci când se săturau de mașina de bătut…

REFERINȚE:

 • „Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate”, a spus Marga, invitat miercuri seara la Realitatea TV.
 • Caloriferul sonic este format dintr-un piston care oscilează într-un cilindru gol, lovind marginile acestuia. Această mişcare provoacă vibraţii sau unde sonice, care se transmit printr-un tub gol către o altă ţeavă, umplută cu lichid (care poate fi şi apă), în formă de spirală, cu diametrul mic. Profesorul universitar Ioan Pop susţine că datorită undei sonice lichidul se deplasează prin spirală, iar prin frecarea de pereţii ţevii produce căldură. „Noi îi spunem calorifer sonic. Am pornit de la o invenţie a lui Gogu Constantinescu, prin care se obţine căldură prin frecarea lichidului pe pereţii unei conducte. Practic, noi am realizat un calorifer care poate funcţiona atât în sistem normal, legat la o centrală termică, cât şi pe principiul sonicităţii”, spune  profesorul Ioan Pop. Inginerul  Gogu Constantinescu (1881- 1966) a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori români, având brevetate circa 130 de invenţii. De numele lui se leagă un domeniu nou al mecanicii, la acea vreme, şi anume sonicitatea, care reprezintă transmiterea energiei prin vibraţii în corpurile fluide sau solide.
Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Marga dă calorifere la-ntreg Mapamondu’

 1. doru cu motoru` zice:

  Cum poate un universitar ,totusi,cu o cariera in spate sa se faca de rasul curcilor,Doamne Dumnezeule iarta-l ca nu stie ce face 😀 😀 Sara buna oameni buni !

 2. he, he, heee, ridem, noi, si glumim, da’ glumetzu’ asta ne ‘ntrece pe totzi!

 3. Marga are dreptate, caloriferul este o invenție românească.
  îmi amintesc ce drag îmi era caloriferul în facultate, când puneam Carpații fără filtru pe calorifer, să se usuce cât de cât, altfel nu se puteau fuma (se stingeau în câteva secunde).
  ce, voi ați auzit de vreo invenție străină pentru facilitarea consumului de Carpați fără filtru?!
  noi am fost primii!!!

  • Sare'n Ochi zice:

   aveai caldura in calorifer sa-ti usuci tigarile in facultate? pe vremea lui Ceasca? in Cluj? nomenclaturistule!
   io-i puneam fularel si caciulita caloriferului sa nu crape… numai de-o inundatie nu aveam chef.
   😀

   • aaa, nu la căldură mă refeream.
    dar fereastra nu se închidea bine, și ușa la fel, așa că în zona caloriferului băteau veritabile alizee și așa se uscau țigările.

    [acum pe bune: am făcut facultatea pe vremea lui Iliescu (primele 2 mandate), nu a lui Ceașcă.]

    • Sare'n Ochi zice:

     aha 😀
     io am exersat lampa cu petrol si manusile fara degete pe vremea lui Ceasca.
     si ai dreptate, caloriferul chiar atrage toti curentii de aer din zona.

 4. observator zice:

  In Romania in premiera mondiala a fost inventat caloriferul rece pe post de bibelou la actualul pret al gugacaloriei , noi suntem obisnuiti cu caloriferul rece de pe vremea impuscatului

 5. De-aia e Caragiale la fel de actual. Actuala e de asemenea si poezia asta a lui C. Tanase

  Si cu asta ce-am facut? – Constantin Tanase, 1939
  Ne-am trezit din hibernare
  Si-am strigat cit am putut:
  – Sus Cutare!
  – Jos Cutare!?
  Si cu asta ce-am facut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Si-am luptat, cum am stiut,
  S-avem noua guvernare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ca mai bine sa ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar traim in saracie
  Si cu asta ce-am facut?

  Ia coruptia amploare,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Scoatem totul la vinzare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Pentru-a cistiga o piine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Ratacesc prin tari straine!
  Si cu asta ce-am facut?

  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decazut,
  Cresc intruna taxe-accize?
  Si cu asta ce-am facut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte
  Si cu asta ce-am facut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Tara-i plina de vedete
  Si cu asta ce-am facut?

  Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarasi am votat ca prostii.
  Si cu asta ce-am facut?

 6. ceaikovski zice:

  Da Doamne cu caloriferu’n mine,
  Ca-s tampit si nu ma mai fac bine.

  Daca totusi sunt calorifere de cultura, atunci poate il coopteaza si pe ala micu’ de la agricultura. Sau poate pe Androneasca, dar e musai sa se faca o comisie, care sa stabileasca ce fel de cultura: de camp, generala, de solar, de laborator, etc.

 7. ceaikovski zice:

  Oricum, va anunt ca fiica-mea, de cand cu declaratia lui Margau, s-a apucat de pictat calorifere. Daca n-o expune nataraul la Paris, ii dau cu calorifiru in dovleac!

  • Sare'n Ochi zice:

   😀 o expunem noi la Cluj
   chiar merge de un flash mob…

   • ceaikovski zice:

    E de bine. Trebuie sa faca mai multe, si daca se poate ceva sculpturi, basoreliefuri, poate chiar si niste cusaturi romanesti in punct, cu calorifere, genul de la bunica de acasa:
    „caloriferul nu tine loc de caldura aproapelui”, sau „cine calorifer iubeste, de caldura nu se lipseste”.
    Cu talentul meu, o pot ajuta sa facem si martisoare cu calorifere, niste bratari, eventual si niste agrafe de par.

 8. ceaikovski zice:

  Sa vorbim cu niste cofetari de marca, sa expunem la Viena niste torturi calorifer, aranjamente de masa tip calorifer, obiecte de cult calorifer, antice, gasite la Sarmizecetusa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.