O păpușă cu diplomă aurită legată de gât și cu un caracter suficient de mizerabil

de Ștefan Ciocan

Petrescu-o stupida

S-a dus și habarnista asta de Ioana Petrescu la Latrine să ne confirme cât e de lipsită de caracter: „Nu m-am simțit nevoită să îmi confirm diploma de la Harvard la Cotroceni. Am refuzat să fiu implicată într-un război politic pentru că despre asta a fost vorba. Toată frica mea a fost că proiectul meu de CAS e prins într-o discuție politică. Era clar de la început că era o întâlnire politică. Nu m-am dus să vorbesc despre cifre sau despre o teorie politică. Eu știam că Băsescu o să îmi distrugă proiectul de CAS, voiam să îl iau și să plec. Eu am fost politicoasă, nu am replicat. Cât despre MTO, nu aveam cum să discutăm atâta timp cât nu aveam un proiect de buget făcut.”

Oricât de prestigioasă ar fi o universitate, nu dă diplome pentru caracter. Fie că vorbim despre Harward sau Spiru Haret, an de an ies de pe băncile lor în egală măsură lichele sau oameni cinstiți. În România de regulă oamenii cinstiți își văd de treabă, de multe ori fără să le folosească studiile prea mult, în timp ce lichelele ”se orientează” și ajung în posturi cheie, chiar până la cel mai înalt nivel al Guvernului. Dacă pubera tocilară care ocupă actualmente funcția de Ministru al Finanțelor ar fi avut caracter pe lângă pretinsele diplome de Harward, și-ar fi semnat demisia încă pe holurile palatului Cotroceni. Ar fi împrumutat o coală de hârtie de la Băsescu și un pix de la Ponta și ar fi scris urgent demisia. Dar fetița asta, care decide politicile fiscale și calea urmată de economia României, nu numai că s-a dovedit total nepregătită ci și absolut nesimțită. A plecat senină de la întâlnirea cu președintele Băsescu, lăsându-l pe Ponta să-i ascundă cu fard vânătăile cauzate de pumnii – metaforic – încasați în ringul de la Cotroceni.

De când am văzut prestația lamentabilă a puștoaicei de la finanțe în discuțiile pe marginea reducerii CAS m-am întrebat, dincolo de nelămuririle legate de competența ei, cum mai poate să dea ochii cu profesioniștii adevărați din Ministerul Finanțelor? Cum s-a dus a doua zi la serviciu și i-a chemat la o ședință oparativă pe secretarii de stat și directorii din minister? După prestația de la întâlnirea cu Băsescu, ce prestanță mai poate să aibă biata puștoaică în fața subalternilor, a bancherilor cu care negociază împrumuturi publice, a partenerilor internaționali sau a delegației FMI? Va fi greu ca un negociator serios care o va avea în față să nu zâmbească ironic, așa cum le este greu liderilor din țările vestice să treacă peste plagiatul lui Ponta. Demisia, sau demiterea fetiței harvardniste de la Finanțe se impune nu de dragul lui Băsescu sau în ciuda lui Ponta, ci în interesul României.

Lipsa de reacție a subalternilor ministrului Finanțelor și a colegilor din PSD ai premierului Ponta față de prestația jalnică a ”pupilei” sale arată cât de jos este nivelul respectului de sine a bugetarului și politicianului Român. În mod normal, un secretar de stat bine pregătit, sau un director din minister profesionist – dacă există așa ceva în România – și-ar fi căutat urgent de lucru și nu ar fi acceptat să mai colaboreze cu un asemenea șef, care în mod evident a pierdut orice ascendent profesional – dacă l-a avut vreodată – în fața subalternilor. Aceeași atitudine ar fi fost de așteptat, într-o țară normală, și din partea pesediștilor cinstiți, a celor naivi care au ales acest partid doar pentru că mai cred în valorile doctrinare de stânga. Se pare însă că nu există astfel de oameni în PSD. Împăratul e gol, se prezintă în toată hidoșenia nudului său și nimeni nu are curajul să-i spună acest lucru. Toți supușii lui Ponta stau cu capetele plecate ca nu cumva să zărească nici măcar printre gene goliciunea șefului. De cealaltă parte sforarii țin tot mai strâns de sforile cu care manipulează marionetele fără să le pese de prestația lor publică. Interesele baronilor sunt satisfăcute de un Ponta cât mai prost dar docil în relațiile cu aceștia și de un ministru al Finanțelor cât mai naiv. O păpușă cu diplomă aurită legată de gât și cu un caracter suficient de mizerabil ca să le accepte baronilor orice moft, contra funcției care îi va completa mapa profesională.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la O păpușă cu diplomă aurită legată de gât și cu un caracter suficient de mizerabil

  1. Adrian Mitis zice:

    Articole cu muuult mai inteligente si mai bine scrise decat realitatea crunta a secetei reperelor morale, prin care trece a treia generatie de dupa sovietizarea Rimaniei.

  2. calinakimu zice:

    Păpuşă?…Nici măcar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.