de Ștefan Ciocan
România stă cu sula rusească în coaste şi „marele prieten” de la Răsărit pare din ce în ce mai hotărât să controleze rezervele de gaze şi ţiţei din Marea Neagră. Este evident pentru oricine cunoaşte puţină istorie că ruşii vor să controleze gurile Dunării şi Marea Neagră. Nimeni nu mai garantează întinderea platoului continental şi implicit accesul la rezervele importante de gaz şi ţiţei pe care ţara noastră le-a obţinut recent la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Odată cu anexarea Crimeei, Rusia a pus mâna şi pe platoul continental al Ucrainei din Marea Neagră şi e greu de crezut că va respecta decizia judecătorilor de la Haga. Marea Neagră devine în partea nordică controlată de ruşi, iar un conflict în Ucraina ar creşte importanţa geostrategică a României în această zonă, cu atât mai mult cu cât Bulgaria nu pare prea “curioasă” să adere la planurile occidentale de sancţionare a surorii slave, putând deveni un pion al intereselor ruseşti în sudul litoralului nostru.
În acest context, Victor Ponta şi Guvernul condus de acesta îi face cadou portul Constanţa unui personaj care prin manifestări şi declaraţii nu poate fi numit decât iresponsabil. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi „stăpânul” principalei porţi maritime a României.
Prin pixul lui Dan Şova, prim-ministrul vrea să crească ponderea acţiunilor deţinute de Primăria Constanţa la Port, de la actualul nivel de 20 de procente la 33 la sută. Principalul acţionar al portului este în prezent statul român, prin Ministerul Transporturilor, cu 60 la sută din titluri. Primăria Constanţa şi Fondul Proprietatea au fiecare câte 20 la sută din acţiuni. Dacă Ponta îşi va ţine cuvântul faţă de Mazăre, Ministerul Transporturilor şi Primăria Constanţa urmează să aibă o cotă egală de acţiuni la Portul Constanţa, respectiv câte 33 la sută, un pachet de 14 la sută va fi listat la Bursa de Valori, iar restul vor fi deţinute de Fondul Proprietatea. Schema pusă la cale de Şova va face ca Primăria lui Radu Mazăre să deţină puterea în port mai ales că va fi o formalitate pentru oamenii de afaceri din jurul edilului să pună mâna pe pachete de acţiuni listate la Bursă.
Printr-un gest iresponsabil, Ponta îi satisface astfel pofta celui mai guraliv baron local punând sub controlul lui Mazăre un obiectiv strategic esenţial pentru România atât din punct de vedere militar, cât şi economic. Este surprinzător că în aceste condiţii opoziţia se arată mai preocupată de listele pentru alegerile europarlamentare decât de manevra economică, cu afecte grave în ceea ce priveşte securitatea naţională, pe care o pun la cale Ponta şi Şova. Candidatura Elenei Băsescu l-a îngrijorat mult mai mult de Vasile Blaga şi pe ceilalţi lideri ai opoziţiei parlamentare, decât preluarea controlului lui Radu Mazăre asupra Portului Constanţa. Interesele economice față de poarta maritimă a României sunt infime faţă de cele geostrategice. Aici se află principalele depozite petroliere, silozuri de stocare a cerealelor şi a materialelor de construcţii. O eventuală blocare a Portului ar da o lovitură puternică întregii economii româneşti, iar Ponta lasă acest obiectiv strategic pe mâna circarului Mazăre, cu complicitatea tacită a opoziţiei.