de Ștefan Ciocan
Fără îndoială ştirea săptămânii este acţiunea procurorilor împotriva şefului BCCO Alba, Traian Berbeceanu. Personajul mult prea „poliţist” pentru a-l putea aprecia, mă cam enerva prin aroganţa sa. Dar mai mult m-au enervat postările pe facebook ale unor personaje care de-a lungul timpului au încăput pe mâna lui Berbeceanu. Imediat, inculpaţi din dosarele „Hidra”, „Spumă şi Bibanu”, „Farmaciştii” sau membri ai familiilor acestora s-au grăbit să comenteze şi să posteze toate articolele care făceau referire la ridicarea de către mascaţi a şefului BCCO Alba. Nu ştiu dacă Berbeceanu este sau nu vinovat. E treaba procurorilor să-i demonstreze vinovăţia şi a judecătorilor să-l condamne sau să-l achite în funcţie de probe. Dar faptul că Berbeceanu este dus la audieri şi acuzat de săvârşirea unor infracţiuni nu le spală păcatele celor implicaţi în dosare instrumentate de poliţiştii conduşi de acesta. Ketamina rămâne o substanţă periculoasă şi faptele celor implicaţi în traficarea acesteia rămân în afara legii, chiar dacă dosarul în care de altfel au şi fost condamnaţi a fost instrumentat de un serviciu condus de Berbeceanu. Nici fapta farmaciştilor şi a medicilor care au traficat citostatice nu devine brusc legală şi morală odată cu reţinerea lui Berbeceanu. În afară de faptul că a fost reţinută şi capra vecinului, membrii grupurilor infracţionale de pe raza Curţii de Apel Alba Iulia nu au de ce să se bucure prea tare. Ridicarea lui Berbeceanu ar trebui să-i pună pe gânduri. Dacă se demonstrează vinovăţia acestuia, înseamnă că sistemul judiciar din România a început să funcţioneze şi procesul de reformare a justiţiei este ireversibil. Era de neconceput în urmă cu 10 ani ca un şef de birou din poliţie să fie ridicat de colegii săi, percheziţionat şi dus la audieri, eventual chiar arestat. S-au întâmplat multe lucruri bune în sistemul judiciar în care cercurile de interese încep să-şi piardă influenţa. Culmea este că la reformarea sistemului a contribuit chiar şi Traian Berbeceanu prin dosarele instrumentate în care au fost implicate nume grele din afaceri, politică, administraţie şi chiar poliţie. Acum sistemul l-a prins în propriul păienjeniş. Mi-e greu să cred varianta înscenării, pe care o vehiculează şeful BCCO Alba, pentru că ar fi mult prea multe „forţe” puse în mişcare. Un angrenaj stufos de anchetatori şi judecători care este aproape imposibil de driblat în cazul unor înscenări. Dar chiar dacă ar fi Traian Berbeceanu vinovat în acest dosar, nu-i sunt cu nimic diminuate meritele pe care le are în depistarea, probarea şi condamnarea unor reţele infracţionale periculoase.
Nu-mi venea să cred aseară, când am văzut știrea la tv!
ei, daca ar fi actionat asa de bine si pe vremea cand Toma Rus era sef BCCOA la Cluj, de-i crestea averea intr-o zi cat la altii intr-o viata. din sofer general, asta da vis romanesc!
S-a bagat ca ursul la borcanul cu miere!Pacat.Din toate stirile se pare ca a fost un politist adevarat care din pacate a schimbat taberele.Parca seamana cu politicienii nostri care sunt ba in opozitie, ba la putere.
pacat pentru rezultatele avute.
Eu recunosc, nu prea onorez TV-ul cu prezența, așa că știrea e premieră pentru mine. Mi-a plăcut de la titlu până la final… m-ai făcut curioasă și-o să-l pun pe dragul de Google la treabă! 🙂
Eu mi-s totuți mai sceptică și parcă n-aș ridica în slăvi sistemul judiciar din România. Zici că a deranjat îndeajuns de multă lume… asta e îndeajuns cât să i se țeasă și lui o plasă că, deh, e om și era imposibil să nu calce în străchini. aș înclina să cred că a fost un picuț „ajutat”, fix cât să fie pus pe tușă și să abată atenția cumva. Ceva gen Hai să îmbătăm capra vecinului, poate-i crește alcoolemia și crapă! 😀
tocmai ca nu ridicam sistemuljudiciar din Romania in slavi – nu dupa ce am vazut mite de un milion jumatate de euro pentru „dreapta” si „onesta” aplicare a legii.
din experienta de jurnalist, cred ca baiatul a fost bine intentionat la inceput si si-a facut onest meseria. apoi a inceput sa patineze. de obicei oamenii se cantaresc pe balanta dupa ceea ce-si doresc cel mai mult – iar ceea ce-si doresc cel mai mult sunt satisfacerea orgoliului si banii. bun, vei zice ca banii satisfac si orgoliul. nu neaparat. vezi ca si-n porunci cele doua pacate al furtului si al trufiei sunt trecute separat 😀
oricum, cand un brat al ba;lantei este sus, cand celalalt. din pacate, ca oameni, avem anturaj, slabiciuni samd (Caragiale sa traiasca). un prieten, o ruda samd iti zice „mai lasa-l pe ala, e baiat bun, il stiu din copilarie, m-a ajutat” samd. inchizi ochii o data, de doua ori, iar cand ii deschizi tocmai ce-ti bate DNA-ul la usa.
cam asta-i – pana si diavolul a fost odata inger. dar a decazut.
….
Bun, din câte am citit pe net, e cam cu dus și întors arestarea asta – mă așteptam la un flagrant cu mită, la niște interceptări, stenograme sau ceva cât de cât cu greutate în probatoriu… se vede treaba că a cam derajat prea-cinstita tagmă a procurorilor și-acum se joacă partida la masa verde – sper să aibă cărțile bune și le să sufle potul de sub nas…
Ei, acum chiar e probă de foc pentru sistemul judiciar! Că nu s-o face gaură în cer dacă se desecretizează Raportul de control referitor la sesizările legate de procurorul Mureşan. Ce atâta mister, de vreme ce toate-s curate ca lacrima?! Sau le trebuie timp să curețe mizeria sesizată de „cârtița” pusă la rece pentru 29 zile?!
vom avea ocazia sa vedem cine pentru cine lucreaza. am mmai asistat la lovituri sub centura date de catre sistem sistemului pe vremea cand politia economica a fost inlocuita cu garda financiara. arestau cei de la politia economica oameni din garda pe capete. pana la urma s-a dovedit ca erau facaturi, dar oamenii aceia au fost nenorociti pe viata. fiecare schimbare aduce victime. cand vrei sa iei din mijloacele de trai ale sistemului (controalele economice, dosarele, flagrantele – cum se facea atunci cu politia economica), acesta reactioneaza. ca-i lasi pe oameni in foame. poate si baiatul acesta lua din pita altora, sau deranja „vanatul”.
vom vedea.
Hmmm… ce-ai scris tu mi-a amintit de tehnica scuturării sacului cu șobolani, fix cât să-i mai dezorganizezi un pic.
Destabilizezi un cap mai bine așezat și-i lași pe următorii să se bată pentru supremație. Și vorba ta… e posibil ca unul din viitorii lideri să-ți fie cumva apropiat, să-i cântărești faptele și să-ți spui că ar merita un mic ajutor. Cert e că ăsta-i un mare dezavantaj în joaca de-a hoții și vardiștii, curat Călcâi al lui Ahile pentru un om al legii.
Pe de altă parte e un avantaj cunoașterea asta – poți tempera un pic activitatea infracțională pe un segment măcar. Că de eradicat complet, e imposibil de realizat…
plus ca este una dintre cele mai scarboase metehne ale procurorilor sa fabrice dovezi cu individul retinut 29 de zile. fara omul pus la rece tipii nu-si pot face meseria . niciodata nu se face diferenta cu privire la pericolul social pe care-l reprezinta arestatul. plus ca retinerea de 29 de zile obliga apoi magistratul sa dea ceva sentinta sa justifice deranjul – sa nu plateasca sistemul. eh, poveste lunga, prea lunga. am un material scri prin 2001, este undeva si pe blog, in care povestesc experienta mea cu un procuror din epoca care se lauda ca poate sa aresteze si sa retina timp de o luna pe oricine din cartea de telefon. sa-i dau cartea, el inchide ochii, o deschide la intamplare, pune degetul pe un nume si-si face damblaua.
Aaaa, da! Chiar aseară am văzut filmul cu Michael Douglas în rolul procurorului care fabrica dovezi incriminatorii – Beyond a Reasonable Doubt. Fum fără foc nu iese… 👿
Cât despre afirmația-laudă a procurorului cunoscut de tine – ehe, dacă vrei să cauți nod în papură, îl găsești! Remember Cel mai iubit dintre pământeni și Așteptăm ordonanțele dumneavoastră? Cine știe câte abuzuri s-or mai fi făcut așa?! 😕
Noi, oamenii, chiar și neșcoliți în ale Dreptului, avem darul de a întoarce după bunul plac o situație. Gen Firește că taci, că doar ești vinovat! Sau Mai ai nas să vorbești, deși ai făcut-o de oaie? D-apăi unul de are studii… he he, găsește intenții infracționale chiar și-n bunele intenții, așa că nu m-ar mira povestea cu aleatorul selectat din cartea de telefon… 😉