Singura şansă a Rusiei de a rămâne mare putere este să controleze Europa

Şeful SRI a declarat că Roşia Montană este subiect de securitate naţională. Logic să fie aşa din moment ce toate rezervele minerale ale României sunt secrete şi fac obiectul atenţiei serviciilor speciale. Un banal permis de exploatare pentru o balastieră, eliberat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, este clasificat ca document secret. Cu atât mai mult rezervele de aur şi alte minerale strategice asociale acestuia în zăcământul de la Roşia Montană. Grav, în declaraţia lui George Maior, nu este faptul în sine, că exploatarea minieră este în atenţia serviciilor speciale, ci că acestea „latră” la lună şi nu sunt luate în seamă. Ce s-a întâmplat cu cele peste 500 de rapoarte întocmite de SRI pe tema Roşia Montană? Pentru că este strigător la cer ca un serviciu special, plătit din banii contribuabililor, să culeagă informaţii, să facă rapoarte şi situaţia la Roşia să fie una apropiată de anarhie. Declaraţia lui Maior, care nu a intrat în amănuntele afacerii Roşia Montană, acuză mai direct sau mai voalat administraţia României din 1997 până în prezent că deşi a fost informată despre plusurile sau minusurile afacerii „Roşia Montană” nu a clarificat situaţia exploatării miniere de acolo lăsând cu bună ştiinţă lucrurile încurcate.

Cine avea de câştigat sau de pierdut de pe urma tergiversării proiectului şi ce puteau conţine rapoartele SRI?

Afacerea Roşia Montană a pornit de la început sub semnul întrebării. Controversatul om de afaceri Frank Timiş a pus mâna pe câteva hărţi geologice întocmite de fostul IPEG – hărţi clasificate ca fiind secrete – pe baza cărora a obţinut finanţare ca să înceapă negocierile cu Minvest, firmă care deţinea licenţa de exploatare în perimetrul minier Roşia Montană. Cu datele privind rezervele de aur obţinute dubios, fără să investească foarte mult în lucrări de explorare, Frank Timiş a pus mâna pe cel mai mare zăcământ de aur din Europa şi l-a vândut în scurt timp firmei canadiene Gabriel Resources. România a cedat licenţa de exploatare în cadrul unei asocieri în care Frank Timiş avea 80,69 la sută din acţiuni, iar Minvest 19,31 la sută. Negocierile s-au purtat total netransparent, opinia publică nefiind informată despre „afacerea” Roşia Montană decât prin intermediul unor zvonuri culese pe surse de către jurnalişti.

În acel moment au avut mult de câştigat de pe urma proiectului Frank Timiş, directorii Minvest, factorii responsabili din ANRM şi Ministerul Industriilor. Ulterior, incertitudinile legate de proiect au dus la fluctuaţii majore ale acţiunilor Gabriel Resources, speculate de brokerii companiei. Dar câştigătorii cei mai mari ai tergiversării proiectului, cei care se opun acum prin toate mijloacele începerii exploatării sunt ruşii.

Rusia stă foarte prost din punct de vedere geostrategic. A pierdut influenţa asupra Europei de est, are mari probleme cu chinezii care au început să colonizeze efectiv Siberia, iar în Orientul Mijlociu a pierdut influenţa în dauna americanilor. Singura şansă a Rusiei de a rămâne mare putere este să controleze Europa din punct de vedere  al resurselor. Fără exclusivitate pe robinetul de gaz, poansonul de aur şi zăcămintele de minereuri neferoase, Rusia nu mai reprezintă o forţă a lumii. În aceste condiţii, este evident de ce SRI stă cu ochii pe Roşia Montană.

Doar comunitatea din Roşia Montană a avut de pierdut din tergiversările cauzate de indecizia politicienilor care s-au poziţionat permanent în tabăra celor ce aveau de câştigat.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Singura şansă a Rusiei de a rămâne mare putere este să controleze Europa

 1. Gelu Romanu zice:

  Pai inseamna ca interesele rusilor converg cu ale noastre. Nici noi nu dorim sa fim otraviti, nici rusii. Daca e asa cum spui(desi eu cred ca incerci sa ne prostesti), inseamna ca avem aliati. Credeam ca noi romanii, suntem singuri impotriva tuturor.

  • Sare'n Ochi zice:

   unii sunt gata otraviti mintal.
   daca independenta energetica este otrava si rusii care ne-au zis ca nu nevor lasa „nici ochii sa plangem” ne vor binele, atunci ce sa mai zic? decat ca esti gata prostit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.