Nu numai fotbalul este lipsit total de performanţă în România

de Ștefan Ciocan

Am văzut ieri pe Arena Naţională un meci de fotbal elocvent pentru locul în care România se află pe harta Europei. Şi nu numai a Europei fotbalistice. Am văzut o echipă englezească ai cărei fotbalişti au jucat realmente cu zâmbetul pe buze. Se simţea în atitudinea britanicilor bucuria jocului, în timp ce românii se mişcau crispaţi, ca nişte jucători deranjaţi din timpul şedinţelor foto sau evenimentelor mondene şi aduşi să joace într-un meci din grupele Champions Ligue. Englezii erau fotbalişti foarte buni, în timp ce ai noştri au fost vedete. Jucătorii campioanei României sunt mai prezenţi în revistele de scandal sau chiar în emisiuni mondene decât în faţa porţii adverse. Schimburile de pase între fotbaliştii români nu se mai fac cu mingea, ci cu piţipoancele. Jucătorii campioanei, şi din păcate nu numai ai Stelei, ci şi ai altor echipe de diverse ligi,  sunt mult mai cunoscuţi pentru aventurile amoroase sau bahice decât pentru performanţele realizate pe terenul de fotbal.

Dar nu numai fotbalul este lipsit total de performanţă în România. Puţini români mai sunt  animaţi de bucuria lucrului  bine făcut. Aproape toată lumea din România vrea să fie vedetă, dacă se poate peste noapte; să câştige cât de mulţi bani cu cât de puţină muncă. Asta se vede şi la sportivii români care pleacă să joace în străinătate şi care nu îşi găsesc loc la cluburi prestigioase.  Dar se vede şi la acei numeroşi cetăţeni români care frânează acceptarea României în zona Schengen.

În România nu se aplică legile şi regulile fundamentale ale convieţuirii umane bazate pe modele şi o scară de recunoaştere şi apreciere a valorilor morale. Tinerii se gândesc să plece din ţară nu pentru că în Occident pot să se împlinească din punct de vedere profesional şi uman, ci pentru că „afară” se câştigă banul mai uşor. Tinerele scapă mai uşor de corvoada muncii. Este mult mai simplu să se combine cu vreun bătrân italian sau de orice altă naţie vestică şi îşi rezolvă simplu viitorul apropiat. Ce au ele de oferit? Imaginea proprie şi a ţării ca o pepinieră nesecată de curve. Dar astea sunt modelele de succes promovate de televiziuni. Fotbaliştii şi curvele.

La sfârşitul săptămânii trecute am avut un exemplu elocvent când a fost hipermediatizată nunta unei curve cu un prezentator de buletin meteo. Două personaje insipide, a căror viaţă privată nu ar trebui să intereseze pe nimeni în mod normal. Pornind de la aceste exemple, sunt multe mame care nu numai că nu îşi ţin fetele adolescente sub o atentă observaţie, ci le şi încurajează să-şi găsească fericirea pe undeva prin Occident, combinate cu bărbaţi bogaţi de vârsta bunicului.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nu numai fotbalul este lipsit total de performanţă în România

  1. ad.rian zice:

    Marturii adevarate pentru istoria recenta care ne va uita, mirandu-se.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.