Concurenţa nu i-ar deranja pe actualii guvernanţi dacă ar trece şi prin buzunarele lor

de Ștefan Ciocan

Cu toată vâlva care se mai face în jurul ultimelor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu cred că firmele private din domeniu vor pierde finanţarea de la CNAS. Mai repede văd aceste declaraţii ca pe un război economic, un fel de a arăta pisica şoriceilor privaţi din domeniul medical, care au îndrăznit să ciugulească din caşcavalul arondat şobolanilor de stat, fără să-i dea nimic înapoi marelui motan – poate chiar Felix. Să ne aducem aminte de perioada în care mentorul actualului premier, aproape împuşcatul Adrian Năstase conducea destinele României. Nu mişca nimic în domeniul medical şi farmaceutic să nu fie controlat de partidul aflat la putere. Firme precum Euromedic, sau farmaciile Sensiblu, controlate de oameni apropiaţi familiei Năstase, încheiau atunci contracte grase cu CNAS. Şi lucrurile nu se li­mitau doar la contractare, ci şi la „ghidonarea” pacienţilor spre unităţile agreate de partidul aflat la guvernare. De atunci lucrurile s-au schimbat mult în sănătate. Firme puternice din Europa sau oameni de afaceri serioşi au investit în domeniul medical. Clinicile sau cabinetele privte au fost utilate cu echipamente de ultimă ge­neraţie. Cei mai buni medici au preferat să iasă din sistemul de stat şi să treacă în mediul privat. Astfel a apărut şi în România o concurenţă reală în domeniul medical. O concurenţă care nu i-ar deranja pe actualii guvernanţi dacă ceva din beneficiile cabinetelor şi cliniclor private ar trece şi prin buzunarele lor. Cea mai simplă metodă, la care recurge Nicolăescu e să-i pună în situaţie dificilă pe investitorii din domeniul medical şi să ameninţe cu tăierea finanţărilor. În scurt timp, firmele care au investit mi­lioane de euro în centre medicale private vor face presiuni asupra guvernanţilor pentru îmblânzirea lui Nicolăescu. Şi cel mai eficient argument va fi şpaga, sub diverse forme. După ce se vor vedea cu banii în conturi şi cu perspectiva primirii altor şpăgi, guvernanţii vor nuanţa delaraţiile şi vor renunţa în final la măsurile propuse. În fond argumentele corecte vor fi tocmai în sensul liberalizării pieţei medicale. De aceea nu cred că până la urmă măsurile prezentate de contabilul Nicolăescu cu girul „ero­ului” Raed Arafat vor fi puse în practică.
De fapt banii colectaţi de CNAS din contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor nu sunt fonduri publice. Ele ar trebui să fie fonduri care să stea la dispoziţia asiguraţilor, după principiul „banii urmăresc pacientul”. În ţările civilizate, pe piaţa medicală există un „actor” foarte important, care în România lipseşte cu desăvârşire, „Asociaţia Asiguraţilor”. Această asociaţie este cel mai „feroce” apărător al drepturilor persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, fie el privat sau de stat. În România, aşa cum suntem obişnuiţi, odată ce statul ne ia banii, nimeni nu mai răspunde pentru cheltuirea lor.
În urmă cu un an, oamenii au ieşit în stradă speriaţi că se va desfiinţa un serviciu medical susţinut de Ministerul de Interne. Acum nu protestează nimeni la gândul că există posibilitatea să se desfiinţeze multe unităţi medicale moderne. Aş vrea să-i văd din nou în stradă pe românii care-l adulau pe doctorul Arafat, acum când acelaşi doctor Arafat cu „contabilul” Nicolăescu lângă el, vrea să pună „crucea” pe medicina performantă din România.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Concurenţa nu i-ar deranja pe actualii guvernanţi dacă ar trece şi prin buzunarele lor

  1. Ma miram sa nu apara numele si in acest domeniu, aproape impuscatului Nastase…Mai ales ca trebuie sa se libereze acum…asteptam razbunarea!!?Pazea nea Traiane!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.