Au detestat cu adevărat românii comunismul?

de Ștefan Ciocan

După 23 de ani putem privi detaşaţi evenimentele din decembrie 1989. Copiii Revoluţiei au trecut deja de mult de vârsta adolescenţei şi se uită ciudat la noi, „decreţeii” care le mai povestim despre România întunecată şi tembelizată de Comunism. Este firesc să nu înţeleagă mare lucru, pentru că, pe de o parte habar nu au ce înseamnă „libertatea”, iar pe de altă parte sunt şi ei, la rândul lor, „tâmpiţi” de lumea aberantă în care trăim. După 23 de ani de când la Timişoara, Cluj, Sibiu, Braşov şi mai la urmă Bucureşti, lumea a ieşit în stradă să-şi ia „raţia de libertate”, mă întreb dacă românii au detestat cu adevărat comunismul şi dacă acum nu suntem în pericol de a-l reinstaura. Tinerii nu pot nici măcar să-şi imagineze lumea fără zeci de programe TV, Internet, telefonie mobilă, cluburi, vacanţe în străinătate sau plimbări „fără număr” cu maşina. Oricât le-am povesti nu au să înţeleagă niciodată setea de libertate care-i mistuia pe cei care, în ’89, aveau vârsta lor. Pe de altă parte, bătrânii au nostalgia perioadei comuniste. A acelor vremuri în care erau tineri, puternici, puteau să fure liniştit din fabrici, de pe ogoare. Doar erau proprietari, producători şi beneficiari. Regimul comunist le asigura un apartament şi un loc de muncă. Ei erau nevoiţi să aştepte în linişte pensia, orbiţi de propaganda care se revărsa în timpul celor două ore de program TV. Doar noi, „decreţeii”, mai avem puterea de a ne aminti ororile comunismului şi de a tânji încă după libertatea pe care ne-o doream în decembrie ’89.

Un comunism cu faţă umană cred că şi-ar dori atât bătrânii, cât şi tinerii din această ţară. Primii din nostalgie şi cei din urmă din ignoranţă. Revenind la întrebarea iniţială: Au detestat cu adevărat românii comunismul? Analizând acum evenimentele din urmă cu 23 de ani, nu putem răspunde afirmativ. În Timişoara, oraş cu peste 400 de mii de locuitori, au ieşit pe străzi câteva mii de tineri, mulţi dintre aceştia studenţi. Restul românilor au preferat să se ascundă prin case, să privească din spatele draperiilor. Nu ştiu care a fost cauza, poate şi frica, dar şi nepăsarea unui neam obişnuit să-i lase pe ceilalţi să-i rezolve problemele. Poate nu întâmplător, Revoluţia din ’89 a plecat de la un pastor reformat maghiar, Laszlo Tőkes. Şi tot nu întâmplător, mişcarea anticomunistă a plecat de la Timişoara. Un oraş cosmopolit aflat între Serbia şi Ungaria, două ţări cu o mult mai mare deschidere spre valorile occidentale, decât o avea România în momentul respectiv. Şi tot nu întâmplător, Revoluţia s-a extins în Cluj, Sibiu, Braşov şi alte oraşe din Transilvania. Pentru că aici cultura Occidentului catolic nu a fost eradicată complet în cei 71 de ani de balcanism, indus odată cu unirea cu „ţara mamă”. Chiar credeţi că bucureştenii ar fi ieşit pe străzi dacă nu-i scotea maşinăria pusă în funcţiune de Iliescu şi sistemul securist răzvrătit împotriva lui Ceauşescu? Eu sunt convins că oamenii din capitală nu ar fi mişcat nici măcar un deget dacă nu ar fi existat printre ei agitatori. Sau credeţi că cele câteva sute de mii de locuitori din Teleorman, Olt, Mehedinţi, Gorj, Dolj sau Vrancea, care votează acum aşa cum le dictează baronii locali, au avut în urmă cu 23 de ani vreo părere pro sau contra regimului comunist? Eu sunt convins că trăiau în aceeaşi carapace de ignoranţă, îmbătaţi cu aburii ţuicii de corcoduşe, cum trăiesc şi astăzi.

Şi poate cel mai puternic argument pentru afirmaţia că românii nu au detestat niciodată comunismul este alegerea în funcţia de Preşedinte a unui prim-secretar comunist, la nici şase luni după ce pe străzile Timişoarei şi a marilor oraşe din Transilvania, câţiva tineri au murit pentru libertate şi pentru ca în România niciodată să nu mai fie comunism.

Acest articol a fost publicat în Decembrie 1989 și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Au detestat cu adevărat românii comunismul?

  1. Erebus zice:

    Cand cosmetizezi o lovitura de stat intr-o revolutie asta primesti. Pun pariu ca toate instigarile au venit ca ordine directe de la Kremlin.

  2. Dan zice:

    Problema este cred eu ca Romanii n-au avut cum sa vada adevaratul capitalism (cel din tarile
    unde acest sistem a fost creat) pentru ca in Romania nu se poate vorbi ca a existat capitalism
    ci mai degraba o intinare a capitalismului facuta de cei care aveau convingeri comuniste.
    Avind astfel de „parere” despre ce este capitalismul Romanii au hotarit ca e mai bine sa se revina
    la comunism considerind aceasta ca pe ceva mai bun…..
    Bineinteles ca si criza mondiala a avut importanta ei.
    Eu personal am avut colegi de munca in comunism, care nu stiau decit sa schimbe sigurante
    electrice la tablourile electrice si au dus-o foarte bine.Important era sa vii la program si seful hotara cine se ducea la problemele mai complicate.Se spunea:Trimite-l bai pe x ca ala nu stie.
    Si culmea era ca x avea salariu mai mic de regula si era sarit si de la prime.
    Problema mare este ca x daca vede ca se poate si altfel se va lua dupa ce „se cere” si va deveni si el la fel ca toata lumea.
    Capitalismul cere mai multe cunostinte profesionale si crearea de noutati si inovatie in domeniul
    profesional.Aceasta este problema comunismului si imi recunosc subiectivismul considerind ca nu are o selectie a valorilor umane.In rest toate ar fi bune.E un ideal nobil sa o ducem bine cu totii si nimeni nu vrea sa fie rau.Dar idealul ramine totusi un ideal neacoperit in realitate din pacate.
    In primii mei ani de scoala ni se spunea de catre profesori despre grevele cfr-istilor de la grivita si de cit de rai erau capitalistii in goana lor mare dupa profit.Le parea rau ca ei nu vor „prinde” vremurile in care v-a curge lapte si miere de pe urma comunismului.In ochii mei de copil eram foarte convins de ce ni se spunea……

  3. arii zice:

    prietene in orasul meu si la intreprinderea mea prima data am ramas toti blocati cind am auwit ce se intimpla in timisoara uni plingeau altii erau fericiti,altii le parea rau de ceasca, iar dupa mai multe ore de dezmwticire cine crezi ca ne.a incolonat si ne-a dus in centru unde erau tancurile si inca nu se facuse pace cu armata,directorii de intreprinderi erau in fruntea coloanei au scos toata platforma industriala din estul orasului 10 mii si mai multi de muncitori am mers kilometrii pe picioare pina la tancuri iar acum fostul director de atunci a ajuns patronul fabricii mele pe care a cumparat-o cum scria pavel corut pe o pereche de adidasi originali bine ca acest director a mai cumparat o alta intreprindere falimentara nu mai spun si ce culoare politica are,dar gindindu.ma la revolutie cei care au avut legaturi cu trecutul cu comunismul o duc super bine si la ora actuala,inclusiv nepotii lor mai au sa rezolve viitorul nepotilor,pina acum mai speram sa isi revina tara dar nu are cum ca singele rosu circula din bunici in tati ,in fii si stranepotii poate numai sa fim invadati de alte popoare sa ne schimbam

  4. Cei sătui de comunism au plecat imediat ce s-a putut.

  5. Andrusco Gelu zice:

    `masinaria lui Iliescu`,care a scos in strada bucurestenii,a facut parte dintr-o masinarie mai mare, care l-a scos in fata pe tokes si in strada pe timisoreni.Toti am fost parte din scenariu.Nu sunt bucurestenii mai prosti decat timisorenii sau altii.Daca nu ieseau si bucurestenii nu mai aveam`revolutie`,cum vor unii sa-i zica.Iar unii spun ca initial ,`onoarea` deschiderii evenimentelor, trebuia sa revina iesenilor.Deci ordinea desfasurarii acestor evenimente,nu noi am hotarat-o.

  6. Pingback: Cât ne costă falșii revoluționari: un miliard de euro in 23 de ani | Lupul Dacic

  7. Pingback: Au detestat cu adevărat românii comunismul? | Anonimus

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.