Un şut „de succes” în ugerul bugetului (Să jefuim frumos II)

Vi-l mai amintiți pe Ioan Nicolae de la Interagro – șantajistul miliardar care vrea gaz ieftin, altfel aruncă 7000 de angajați pe drumuri? În cele ce urmează, vă descriu încă o devalizare de succes a averii statului realizată de către acest individ în colaborare cu ex-pesedistul (că a decedat în 2009) Ovidiu Muşetescu prin intermediul APAPS, respectiv aşa-zisa privatizare a Societăţii Naţionale Tutunul Românesc. După cum vă spuneam, fraţii politicieni îşi fac jocurile. Statul de tip mafiot a creat infractorul de partid şi de stat, individul căruia i se dă mână liberă la jaf, timp de patru ani, cât timp sunt ai lui la putere, pentru a putea umple puşculiţa de partid. În plus, ţin trează imaginaţia votanţilor în restul de patru ani, cât timp se prefac că-l anchetează de-i merg fulgii şi-l bagă la răcoare ăia din opoziţie dacă ajung la putere. Una peste alta, istoria de mai la vale a costat bugetul de stat zeci de milioane de dolari.

La începutul anului 2000, Autoritatea pentru Privatizare a vândut SNTR firmei Interagro, aparţinând lui Ioan Nicolae, la preţul de 40 de milioane de dolari. Din aceştia, numitul Nicolae, a plătit un avans de 10 milioane de dolari, s-a împroprietărit cu regia şi a lăsat pe seama timpului să aştearnă uitarea peste restul de bani pe care ar fi trebuit să-i achite. Ulterior, SNTR s-a apucat să producă ce ştia mai bine, nu ţigarete, ci datorii la bugetul de stat. Acestea s-au umflat an de an, ajungând la circa 122 milioane de dolari (peste 3.000 de miliarde de lei cu tot cu penalităţi, pentru cititorii care au deschis mai târziu blogul). Asta în pofida eşalonărilor şi reşalonărilor acordate de către Ministerul de Finanţe. Deci, rezumat: în loc să-şi plătească datoria la stat pentru plata a ceea ce cumpărase, Nicolae nu-și plătea nici măcar datoriile fiscale care se acumulau prin derularea de afaceri în contul SNTR. El băga banul în buzunar şi statului îi dădea cu tifla.

Între timp, în urma unei contestaţii făcute de către “un competitor”, Leaf Tabacco Michailides, SNTR s-a întors în proprietatea statului, roasă de datorii şi cu conturile devalizate. Mai mult, regia a fost silită (prin aşa-zisa Justiţie românească) să returneze Interagro o parte din avansul plătit iniţial de aceasta. Apoi, în contul sumei rămase de plată până la 10 milioane de dolari, Interagro a primit (la un schimb total echitabil, nu?), o cotă din acţiunile societăţii Tutunul Românesc (un fleac de 43, 6 la sută). În plus, Ioan Nicolae a cerut pe aceste acţiuni de pripas nu mai puţin decât 9,5 milioane de dolari, preţ care reprezintă valoarea „investiţiei” pe care nu şi-a recuperat-o de la SNTR, plus o mică dobândă de 7-8 la sută. Deci, un fleac: preţul solicitat și obținut de către Nicolae pentru cota de 43,6 la sută din capitalul SNTR (procente ale firmelor sale: Interagro, Astra şi Asirom) este de 6 ori mai mare decât cel obţinut de statul român prin vânzarea a 56,4 la sută din acţiunile acestei biete regii, şi anume, 1,6 milioane de dolari. Practic, autorităţile române au vândut SNTR printr-o tranzacţie totală de 12 milioane de dolari, dar din care doar 1,6 milioane de dolari reprezintă preţul efectiv al acţiunilor, restul fiind, ca de obicei, promisiuni de investiţii ale Tobacco 2003 şi, chipurile, datorii preluate de acesta. Deci, consorţiul Tobacco 2003/UE, format din comapniile CTS SRL din Italia şi Galaxy Energy International Ltd. Din Insulele Virgine, membră a grupului Galaxy Energy, implicat în afaceri cu petrol şi gaze în România, a dat, de fapt, 1,6 milioane de dolari pentru 54,6 la sută din acţiuni, după care a dat (că i s-a cerut) 9,5 milioane de dolari pentru 43,6 la sută din acelaşi tip de acţiuni.

Lăsăm la o parte valoarea patrimoniului SNTR care, numai acesta, în anul 2001 a fost evaluat la câteva zeci de milioane de dolari şi ne punem întrebarea firească: de ce ar plăti Tobacco 2003 de 6 ori mai mult pentru un pachet mai mic decât cel cumpărat de la statul român? Pentru că, cititori dumneavoastră, Ioan Nicolae, fostul acţionar majoritar la SNTR, are legături cu ambele companii din consorţiul care a devenit noul acţionar majoritar la SNTR. Cu italienii de la CTS, Nicolae a avut relaţii de afaceri în domeniul tutunului, iar cu Galaxy Energy Group, „mama” celeilalte companii din consorţiu, împarte, niţel, acelaşi sediu.

Dar, s-o luăm pe firul scurt (adică roşu) al mânăriei: Kronos Energy este un comerciant de carburanţi (la fel ca şi Astra a lui Nicolae). La această firmă, şoptesc insistent sursele, acţionar este şi Ioan Nicolae, patron şi la Interagro. Doi reprezentanţi ai lui Kronos, Gheorghe Albu şi Aurel Băcilă, au fost aleşi, pe 19 decembrie 2002, administratori ai rafinăriei Astra Ploieşti (acelaşi Ioan Nicolae). Kronos Energy împarte în Bucureşti sediul cu firma Galaxy international Trading, proprietate a lui Galaxy Energy Group, care controlează pe noul patron de la SNTR. Deci, firma în care este acţionar patronul de la Interagro şi reprezentanţii celei înregistrate în Insulele Virgine Britanice, împart acelaşi sediu. Galaxy este prezentă de mai mulţi ani în România şi a câştigat, cel puţin în iarna lui 2002, o licitaţie organizată de Termoelectrica, fiind furnizorul de păcură pentru termocentrale, iar în sectorul energetic îşi desfăşoară, o parte din afaceri, şi Ioan Nicolae (rafinăria Astra).

Deci, rezumat: CTS, prin intermediul firmei arădene Tiber Tobaco (proprietate a sa) a făcut afaceri cu Interagro, iar Galaxy, cu care Nicolae împarte măcar un sediu face afaceri în domeniul energetic. Este că ați amețit? Cum să nu devii miliardar, dacă-ți reușesc toate privatizările de succes, încă de mic copil?

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Un şut „de succes” în ugerul bugetului (Să jefuim frumos II)

  1. Greva_fiscala zice:

    Punem pariu, ca „strada”, „soseaua”, „”autostrada””, care urmeaza acu’ in zona „miticilor” si, care trece, dintr-o profunda mare „greseala-partz”?, chiar prin cotetzul fratilor negoitza (doi penali, marca psd), va acoperi datoria lor, (enorma, de alfel, si fara penalizari, ca-i smecher prin parlament) chiar, statul, adica noi, vom suporta diferenta de chash, de penalizari, majorari de intarziere… Noi suntem, „papagalii”, noi permitem, tuturor jigodiilor, sa ne reprezinte! Noi suntem de fapt „jairii” din franta, care fura, rromii din italia, care omoara! Am ajuns mai jos, ca vecinii, din, soviet socialist, republik offf Moldova!

  2. dan zice:

    da ,astia ne palmuiesc de ceva ani,ca sintem zapaciti.dar ne trezim noi si vor plati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.