Paranoia și Megalomania fac politică în România

de Ștefan Ciocan

O mare parte a politicienilor care se aruncă în lupta electorală prezintă anumite simptome descrise în tratatele de psihiatrie. Pot fi regăsiţi peste tot. Sunt acei oameni care se consideră cei mai buni comunicatori, chiar dacă nu au ţinut un discurs în viaţa lor şi nu au vorbit niciodată în faţa unei camere de luat vederi. Sunt candidaţii care se văd câştigători doar pentru că familia sau subalternii de la serviciu nu îndrăznesc să le spună că nimeni nu i-ar vota. Tratatele de specialitate definesc paranoia ca fiind:

  • „un proces de gândire puternic afectat de anxietate sau frică, de multe ori până la iraționalitate și delir. Gândirea paranoică este caracterizată de obicei prin neîncredere sau suspiciune față de ceilalți. Un aspect important al gândirii paranoice îl reprezintă centralitatea: faptul că paranoicul se vede ca o personalitate centrală într-un scenariu care poate fi periculos sau grandios și interpretează evenimente care nu au nicio legătură cu el în realitate ca fiind direcționate spre el sau despre el.”

De aici şi frica de a vorbi la telefon. Câţi politicieni nu aţi văzut având reţineri de a comunica şi cel mai banal lucru la telefon de frică de a nu fi ascultaţi. Sunt oamenii care se tem şi de umbra lor, şi pentru care orice coleg de partid sau un coleg de serviciu reprezintă un concurent care trebuie cu orice preţ eliminat. Paranoicii îi vor detesta întotdeauna pe oamenii care la un moment dat le fac bine, pentru că nu suportă sentimentul de datorie faţă de cineva. Paranoicul va interpreta ca o persecuţie din partea cuiva, sau un plan general din partea societăţii, orice deziluzie în plan personal, atribuind orice eşec celor din jurul său. Întrucât se aşteaptă permanent la ostilitate, ridiculizare şi trădare din partea celorlalți, paranoicul ajunge uşor să sufere de mania persecuţiei. Și uite așa, dacă le analizăm declarațiile și acțiunile, se pare că cei mai mulţi dintre politicienii care sunt „loviţi” de mania persecuției (“dorm cât vreau, în orice poziție”) – unii dintre ei fără să ştie acest lucru (că boala recunoscută este pe jumătate vindecată, nu?) – suferă, de fapt, de Paranoia Megalomanică. Este vorba despre cei afectaţi atât de paranoia cât şi de megalomanie. Aici pot fi încadraţi toți aceia care îşi cumpără titluri sau trofee (mai o ieșire “la nivel înalt” prin străinătățuri – apropos, a mai auzit cineva, ceva, despre marile întâlniri la nivel înalt, făcute luna trecută de către Crizel Antenecu? -, mai o conferință să facă poze alături de fote personalități ale politicii internaționale șamd), fără niciun merit real, doar pentru a-şi întări credinţa în propria putere sau competenţă. Din păcate, testele psihologice şi consultaţiile psihiatrice nu sunt obligatorii pentru promovarea în funcţii de conducere şi nici pentru acceptarea unor candidaturi. Asta face ca mulţi nebuni să zburde liberi şi să păcălească ori electoratul, ori liderii politici, pentru a se cocoţa în funcţii înalte de unde să influenţeze soarta țării, ori a unor comunităţi.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Paranoia și Megalomania fac politică în România

  1. Da-i omului puterea si vezi ce face cu ea. O gramada de insi sunt normali (aparent) pana ce ajung intr-o functie oarecare. Abia atunci paranoia e la ea acasa.

    • Sare'n Ochi zice:

      generatiile de azi nu mai au cum sa experimenteze la modul cel mai dur realitatea celor spuse de tine. in armata pe care am facut-o la inceputul anilor 80, am simtit pe pielea mea cum se transforma un om cand primeste drept „de viata si de moarte” asupra a numai 3-4 oameni (fruntasi, caporali si sergenti cu omorul pe bibani).
      cred ca astfel de indivizi sunt selectati de sistem – ca nu-si fac probleme de constiinta, chiar se lauda ca n-au mama, n-au tata.

      • Ba au cum sa experimenteze si fara sa faca armata. Cand un coleg este numit sef peste ceva. Cand un tip oarecare pana ieri se vede si el cu o dregatorie intr-o organizatie oarecare uita de bun simt, uita de orice, trebuie doar sa-si arate muschii. creierul nu-i mai foloseste. Daca nu mai poate face tarash-marsh cu cineva, asta nu inseamna ca nu-si poate da masura mitocaniei. Cunosc cativa astfel de indivizi pentru care orice intrebare sau parere contrara este „puci” sau „sherparie” si intra intr-un discurs paranoid..
        Caprarii, fara uniforma de asta data, sunt printre noi. Cum ziceam, e suficient un pic de putere data pe mana unora si ies la iveala toate beteshugurile.

        • Sare'n Ochi zice:

          😀 he, he – macar in civilie poate sa zica (daca are coloana): te bag, te scot – si sa-si ia la revedere.
          in Armie taceai si inghiteai (unii-s mai puneau teava pustii in gura, sau il lichidau pe nemernic). dar, in general, se incainoseau si deveneau soldatii perfecti – uniformi si fara de gandire. imi aduc aminte ca era sa ma calce masina la prima permisie in oras (Bucuresti, d-aia-l si iubesc :P) dupa 2 luni de sarma ghimpata. nu mai stiam sa umblu decat cu comanda „stangul-stangul, stang-drept-stangul”, „ateniei, stai”. asa ca o zi mi-am dt singur comenzi… 😀

        • Sare'n Ochi zice:

          dar ai dreptate si cu serparia din civilie. mai ales cea din interiorul „asociatiilor” (partide, in primul rand).
          natura umana – caracterul, din pacate, este foarte usor degradabil. inseamna ca nu are fundamente solide de se naruie la primele incercari.

        • ceaikovski zice:

          La fel reactioneaza si cei care se afla in posesia unei legitimatii. De fisc, de politie, de garda, de orice organ de control…
          Devin paranoici. De ce nu-i baga la „nebunatici”? Pt ca megalomania si paranoia acelora este constienta. 🙂

  2. Un subiect serios. Din păcate , prea mulți șefi, ajunși numai în urma unor sforării în posturi cheie, ar trebui să fie categorisiți astfel.
    Cunoscându-i doar pe ei am ajunge la concluzia că suntem un popor de paranoici.
    Apropos, și Adrian Năstase tot astfel era. Dorea să dețină întreg controlul.

    • Sare'n Ochi zice:

      buba mare la cap – sa detii controlul.
      din pacate, inclusiv in familie („celula” de baza a societatii) se dezvolta astfel de metehne. cred ca tine de egoismul propriei sigurante – sa stii unde, ce fac, cu cine, de ce, cei din familie. sa faca ce spui samd. de aici si gelozia, si toate dramele. cred ca ar trebui facuta si educatie familiala. era o fraza intr-un film: „pentru a conduce o masina ai nevoie de un permis, pentru a avea o arma ai nevoie de un permis… dar toti nenorocitii pot sa faca un copil si-apoi sa-si bat joc de el, fara sa-i evalueze nimeni”.

  3. Mih. zice:

    Paranoicul din fotografie sufera si de un delir al grandorii, ilustrat si prin acest exemplu de mega-umor involuntar:
    „Este foarte puţin probabil că Mihai-Răzvan Ungureanu va putea face vreodată politică de pe principii şi cu mijloace comparabile sau compatibile cu ale mele”, a afirmat preşedintele PNL.”(RL)
    Cat despre…prostia badaranoasa a celuilalt personaj, mi-a fost greu sa ma decid asupra exemplului: sunt ft. multe si se actualizeaza permanent, nu mai fac fata…

  4. Mih. zice:

    Salut, Sare! 🙂
    Mai in gluma, dar si in serios, dovezile de atitudini psihopatologice in USL sunt tot mai evidente, numeroase si extinse…E epidemie de…nebunie! 😛

  5. Valentin zice:

    Perfect adevarat. Ma intreb cam ce pot sa spun despre cei ce privesc cu detasare venirea USL la putere.

  6. ceaikovski zice:

    Eu nu cred in aceasta paranoia.
    Nu stiu daca sunt ascultati cetateni si/sau politicieni, abuziv, fara mandat, de catre organe ale statului. Habar nu am. Daca au ceva de ascuns, cei ascultati se tem, daca nu, nu. E simplu. Cei care sunt asculktati fac din asta o adevarata drama, personal-politica, pt a se disculpa, transforma un gest perfect legal, intr-o sintagma, de acum obisnuita, aceeade „stat politienesc”.
    Paranoia asta e facatura, mascheaza de fapt vinovatii, cu accent pe i.
    Ca in clasele primare, cel care da, ala urla mai tare si pufneste in plans ca este martir…
    Megalomania e alta poveste. Uneori e tot o facatura, o exacerbare voita pt a insinua ceva in mintea alegatorului, gen mitul invingatorului la americani. Nasty era megaloman si Ceausescu. Restul sunt doar prefacuti. Niste lasi, infractori, narcisici, actori de duzina, sunt capabili sa adopte orice rol impune momentul, ca sa iasa bine.

    • Sare'n Ochi zice:

      io zic ca-s si megalomaniaci si paranoici.
      si mai zic ca o buna parte dintre ei s-au bagat in politica sa se protejeze si sa castige facil – informatii, putere, bani.
      altfel vedeam o viziune cu privire la Romania – scopul si locul ei in lume, viitorul nostru ca natiune romana si/sau europeana. in schimb n-am realizat decat Top 50, Top 100, Top 500 cu imbogatiti de razboi.

  7. observator zice:

    Viitorul ministru Radu Mazare – Viitor luminos tara va avea
    La una dintre grădiniţe, Radu Mazăre a observat că fetele stăteau într-o parte a sălii, iar băieţii în cealaltă parte. „Dar voi aşa staţi aici, fetiţele într-o parte şi băieţii în alta, nu vă încălecaţi ?”, a întrebat primarul Constanței. „Noi suntem copii educați!”, a venit răspunsul unei fetițe.
    „Când o să mai creşteţi o să vă încălecaţi”, a replicat Mazăre.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/mazare-la-o-gradinita-mirat-ca-fetitele-stateau-separat-de-baieti-cand-o-sa-fiti-mar.html#comentarii#ixzz1rGsnMnyU

  8. theo- nona zice:

    ACESTUI BOPFASI; AR TREBUII SÄ I SE INTERZICÄ;
    ORCE CONTACT CU MINORII:

    ESTE UN PERVERS INTERLOP MAZÄRE:

  9. Arizonianul zice:

    Pentru cei care sărbătoresc Paştele săptămâna asta, urările mele pentru un Paşte fericit, bogat şi plin de pacea unei primăveri de marcă!
    La mulţi ani!

  10. ceaikovski zice:

    Fratilor, l-ati ascultat pe Crizel la congresul ala al lor?
    Daca faceti rost de discursul sau, va rog eu, numarati de cate ori a zis: CAMARAZI si ARMATA.
    Pe urma a zis si ALTAR, si alte cuvinte care pe mine m-au inspaimantat!
    Asta are ceva legionar in el?????

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.