Telenovela ca baby-sitter (nu lăsa televizorul să-ți educe copiii – ajung generațiile spălate pe creier de până acum)

de Victor Popa

Românii au prins aprig gustul gustul telenovelei. Ştiţi dumneavoastră, chestiile acelea cu mustăciosul creol, pe care îl iubeşte la nebunie servitoarea tinerică şi focoasă, pe care o şicanează pemanent senora aia rea şi acră, care e stăpîna casei. Iar de aici, tot felul de complicaţii siropoase, întru deliciul telespectatorului mioritic.

Toate bune şi frumoase, dar… Se ştie că, copiii au o deosebită apetenţă pentru imaginile dinamice de pe micul ecran. Fără a pricepe mare lucru, cu ochişorii lor în care luceşte inocenţa, bebe se uită avid la imaginile care se succed miraculos pe televizor. Dacă ai un copilaş foarte dinamic, ca şi părinte simţi uneori nevoia unui mic repaus, necesar, cel puţin, pentru a-i prepara masa. Aşa încît, în inconştienţa ta, îl aşezi în faţa televizorului. La orele la care cel mic se hrăneşte, invariabil, pe mai toate posturile, se „dau” telenovele. La care bebe stă şi cască gura, privind cum Isabela îl trişează cu Alfonso pe Manuel. Mă rog, în acest caz este vorba de opţiunea părintelui. Care poate să pună, cu ajutorul telecomandei, un program de desene animate sau unul săltăreţ, de muzică contemporană.

Mai grave devin lucrurile în momentul în care bebe mai creşte şi, în inconştienţa ta de părinte încrezător în reţetele sociale îţi trimiţi progenitura la grădiniţă. Care instituţie s-a racordat la tehnica contemporaneităţii, beneficiind deci, implicit, şi de luciul unui ecran magic de televizor. Aici „educaţia” continuă. Mai precis, doamna educatoare – fapt probat în realitate -, care are, datorită „maturităţii” domniei sale în raport cu cruzii învăţăcei, acces direct la chestia aia numită telecomandă, ne telenovelizează progeniturile cît e ziua de lungă. Aşa încît Georgel, Mihăiţă, Mara sau Gianina nu mai au parte de jocuri şi jucărele, asimilînd în schimb aceleaşi „probleme” ale creolilor actori cu care s-au obişnuit şi la vremea graseierii primelor asociaţii naive de silabe. Ca urmare am o propunere pentru Guvern – indiferent care va fi fiind acela (exercițiul financiar bugetar fiind închis pentru anul în curs). Dacă va simți nevoia unor economii peste economii la buget, să nu le mai indemnizeze pe mămici, să nu mai plătească educatoarele. Cu economiile făcute să subvenţioneze cumpărarea de televizoare întru educarea decentă a viitorului naţiei. Vom rămîne şi cu banii şi cu generaţii halucinate de aşa educaţiune. Mai mult, toată chestia e aproape şi de povestea aia din Mioriţa. Care e profundă, da’ pîn’ la urmă tot telenovelă.

Acest articol a fost publicat în Țara lu' 1001 de nopți și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Telenovela ca baby-sitter (nu lăsa televizorul să-ți educe copiii – ajung generațiile spălate pe creier de până acum)

 1. doru cu motoru` zice:

  Buna ziua 😀 domn`e , la toamna vom vedea cati suntem iubitori de manele,pardon,telenovele si cati nu. Promisiunile din „programul tv„ al usl ului, care pe langa indemnul ( alo procuratura !) conitei Olguta Vasilescu,de a-l omora pe PM ,scris cu subiect si predicat: ordinul edecului comunist Ilici, 😀 dat la Pitesti ,ca salariile trebuie musai marite,ca diktatorul le-a taiat,ca usl le VA DA inapoi,ca doar deficit,grad de indatorare,sustenabilitate si ale prostii capitaliste nu-s de luat in discutie, de munca mai incolo! Cati profitori ,lenesi,si chiulai (il stiu pe nr. ul 1 din senat!!!) prostiti la tv urile maneliste si manelizate ( 😀 😀 ) ca vor primi bani multi si fara munca .ca judecatorii „rai„ vor raspunde,ca atunci cand o intarca balaia unii ziaristi,probabil vor sapa la canalul Bucuresti Dunare si alte promisiuni care vor sa intoarca timpul,ii vor vota??? La toamna,tragem linie si socotim. 😦

  • ceaikovski zice:

   Ce facem cu cei tineri este f important. Dar ce facem cu cei de varsta noastra, care n-au avut telenovele si care acum imi spun: 20 de ani ne trebuie sa reparam ce-au distrus astia! Au distrus invatamantul, au vandut tot, au distrus industria, au omorat oameni de saracie!
   Dorule, ce facem cu astia???
   Pe mine ma omoara faptul ca IDIFERENT care/cate argumente le dai, ei raman blocati in aceasta paradigma. Multi au cel putin o facultate… Ma rog, stim cu totii, ce fel de colegi am mai avut la facultate 🙂 😉

   • Sare'n Ochi zice:

    au fost extrem de bine spalati de televizoare. Stalin zicea ca o minciuna spusa suficient de multa vreme ajunge sa fie considerata adevar. iar invatatura lui Stalin s-a perpetuat prin deseul uman numit Ion Ilici Iliescu.

  • Sare'n Ochi zice:

   ziua buna, dorule 😀
   sunt jurnalist din 1990. am fost fugarit de mineri si s-a aruncat cu pietre dupa mine de catre sustinatorii deseului cu fata umana Ion Ilici Iliescu – dar mi-am facut datoria. nu mor caii cand vor javrele 😀
   😀 parca ma simteam mai bine (confortabil) pe vremea lui Adrian Nastase cand ii tavaleam in sos de limba pe carnatarii care se considerau guvernanti. este mai simplu sa scrii despre gunoaiele de la putere decat despre cele din opozitie. din 2008 mi-e foarte greu sa explic ca sunt mult mai nocivi cei din asa-zisa opozitie decat o buna parte dintre cei de la putere. cel mai tragic lucru pentru tara asta a fost ca nu s-a ajuns niciodata sa se voteze o majoritate corecta si cinstita care sa poata confortabil sa dea peste bot capitalistilor de cumetrie inventati de catre deseul cu fata umana Ion Ilici Iliescu.

 2. ceaikovski zice:

  Nu pot sa cred ca la gradinita educatoarele se uita la telenovele, in timp ce are in grija cel putin 25 de copii!!!!!!!

  Adevarul este ca e foarte greu, istovitor sa ai grija de un copil mic, nu mai spun de adolescentii pe care trebuie sa-i asculti, oblojesti, mangai, monitorizezi de departe, sfatuiesti, etc….
  Toata ziua iti trece stand efectiv alaturi de cel mic. Imi amintesc spre ex ce s-a intamplat cand era fiica-mea de vreo 3 ani: m-am dus la toaleta, cam 5 min. In acest timp, ea se urcase pe pervazul de la geam (care e foarte jos, cam 70 cm de podea) si se pregatea sa se uite afara. Am inghetat!
  N-am scos un sunet, m-am apropiat tiptil de ea si am luat-o in brate. Mi-a fost teama ca daca scot un strigat sau un cuvant, face un gest si se duce jos…
  Nu va spun ca nu i-am citit nici povestea cu covorul zburator al lui Alladin, deoarece auzisem ca un copil a vrut sa vada daca e adevarat, cu o carpeta din casa si… a murit.
  Este greu intr-adevar, sa fii cu un pas inaintea copilului, sa te gandesti la toate pericolele care-l pasc, inclusiv acela de a ingera o substanta toxica, sau un obiect aflat la indemana. Totul trebuie sa fie sub cheie, urcat unde nu poate ajunge sub nici o forma, supravegeat tot timpul, dar cel mai important, este sa-i dai mereu ceva de lucru. Mintea unui copil este ca un burete: absoarbe tot ce-i dai.

  Felicitari Victor pentru articol!
  Parintii si profesorii, educatorii si bonele trebuiesc educati inainte, nu copiii 🙂

  • Sare'n Ochi zice:

   fetita unui forte bun prieten al meu a sarit de la geam pentru ca s-a crezut fulg. a fost iubita de Dumnezeu si nu a patit nimic desi a sarit de la etajul 5. acum este fata mare, atunci avea 3 ani. (poetul Ion Muresan a scris un eseu despre asta – trebuie musai sa-l caut si sa-l pun si pe blog). este bine sa ai grija ce anume le spui copiilor si cum.

  • « Nu pot sa cred ca la gradinita educatoarele se uita la telenovele, in timp ce are in grija cel putin 25 de copii!!!!!!! »

   să-ți zic una și mai și?
   făceam orarul unei secții de studenți.
   și o doamnă profesor universitar a ordonat: nu i se pun ore după-masa, fiindcă la 4 (parcă) începe o telenovelă pe care trebuie s-o vadă.
   a trebuit ca studenții să aibă ferestre, pentru ca cucoana să-și poată urmări porcăria aia de serial.

 3. observator zice:

  zimi,05/04/2012 16:21
  Varujan Vosganian VENIT DE PARLAMENTAR Vezi Caragiale n-a murit valoarea beneficiilor non profit dar bag in buzunar anual 120.000 lei
  Declaratie de interese Nr 95 / 14.o6.2011 ( nr inreg senat)
  cunoscand prevederile art 292 cod Penal, privind falsul in declaratii, declar pe proprie raspundere:
  Ununea Armenilor din Romania- Calitatea presedinte, valoarea beneficiilor- Non -profit
  Uniunea Scriitorilor din Romania – Calitatea prin vice, valoarea beneficiilor – Non profit
  Prezenta declaratie constitue ACT PUBLIC si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplect al datelor mentionat
  data complectarii 14 iunie 2011
  DECLARATIA DE AVERE SENAT Nr 96/14.06.2011
  VII. Venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familile .realizate in ultimul an fiscal incheiat (potrivit
  senator 66.049
  Uniunea Armenilor din RO 68256 Presedinte curat ( non profit)
  Uniunea Scriitorilor din RO 49568 prim vicepresedinte ( non profit)
  Institutul National de cercetari economice Cercetator 14.500
  Titular Drepturi Autor 20.000
  8.1 Venituri din alte surse
  1.1 Legea recunostintei Donate integral 17 350 pentru merite deosebite in levolutie
  total=218373 pentru domnul senator fara legea recunostintei
  total = 1200/an pentru nepotul meu intrebare de bun simt cu aceste venituri isi poate intemeia o familie ??? domnul senator castiga intr-un an cat nepotul in 18 de ani.

  • Sare'n Ochi zice:

   ar fi interesant care sunt meritele deosebite din timpul lovilutiei ale lui Guzganian.
   dreptate printre guzgani nu aveti sa gasiti – singura speranta este ca nepotul fiind tanar va apuca sa-si croiasca alta soarta intr-o lume fara guzganieni.

 4. doru cu motoru` zice:

  @ceaikovski 🙂 ce ti-a casunat si pe bone,ai? Sper ca nu te gandesti la cele filipineze? 😀 😀 😀
  Ca vepe ul este pus pe plangeri….
  Coane 🙂 sansa noastra ca mai avem nevoie si de munca sa traim;ca nu pierdem prea mult timp la tv uri pe care nu le consideram singurele surse de informare. Ca anumite posturi 😉 nici macar nu ne intereseaza,ignorandu-le total. Ei nici nu au treaba cu noi. Mi-ar place sa vad vre-o doua fise de evaluare la cel putin doua vuvuzele. Cu mineriada….,of Doamne;sora mea era la facultate, si s-a bagat si ea pe acolo in seama.Da` n-au prins-o pe zvarluga ! `oata,dupa ce a terminat (92) i-a facut capul mare unui „macaronar„ si dusa-i ! In rest avem parte de „action„ nu ne plictisim! Doar ne mai enervam cu nervii,venim aici 😀 si ne „racorim„ 😀 😀

 5. Arizonianul zice:

  Dragă Sare,
  dacă stau bine şi mă gândesc, Goebels (Joseph Goebels), care era ministru al propagandei în timpul Reichului lui Hitler, el a venit cu butada că repetând de zeci de ori o minciună, ea devine adevăr… Poate o fi spus-o şi tătucul de la Kremlin, dar în cazul lui, minciuna era continuă – neîntreruptă de adevăr…
  Cât despre TV…
  Eu catadicsesc să-l folosesc numai când urmăresc filme de pe DVD-uri sau benzi VSH. Altminteri, nu folosesc televizorul Vă sfătuiesc să faceţi asta şi veţi fi înmărmuriţi ce de timp liber vă faceţi!

  • ceaikovski zice:

   Stii cata dreptate ai?
   Cand mergem vara la tara nu avem decat vreo cateva programe, tvr1, tvr2 (cu documentare si filme f bune) pro, prima si vreo 2 bulgaresti, la care degeaba ne uitam 😉 Aaaa sa nu uit si fosta realitateaTv, acum nu mai stiu pe care o prindem, sau daca mai e vreuna…
   Toata ziua trebaluim, iar seara cadem rapusi de oboseala, ce sa te mai uiti la tv?!
   Acolo, pana la 10 dimin am toata treaba facuta, am forta, energie, chef, tot ce vrei!
   Dupa o vara petrecuta asa, ne intoarcem la Bucale fericiti, ODIHNITI. Nu trece mult si ne vezi iar cu mutrele acre…

  • Sare'n Ochi zice:

   multumesc pentru atentionare, dragul meu.
   oricum, dupa ce am scris, mi-am adus aminte ca propagandistul-sef al lui Hitler a zis respectiva butada. dar, de dragul continuitatii in metehne a carpei kaghebiste Ion Ilici Iliescu am hotarat sa las comentariul ca atare 😀
   televizorul merge la mine numai pe filme (exact ca la tine) si pe canalele cu documentare.

 6. Arizonianul zice:

  Nu trebuie să te scuzi: când ai un blog de gestionat, este normal ca să mai şi greşeşti.
  Deh: numai cine nu munceşte nu greseşte! N’aşa?
  🙂 🙂 🙂

 7. @ceaikovski , am avut o educatoare în subordonare, una dintre cele care a fost din umbră autor moral a unei urâte plângeri scrise împotriva mea, care se ajuta în munca sa de televizor.
  În timp ce ea pleca la o altă locație pentru o activitate necesară portofoliului său pentru gradația de merit sau stătea la o cafeluță cu o persoană din instituție sau nu, televizorul funcționa pe post de educator !
  Dacă mituești bine un șef, în cazul ei inspectoarea de specialitate, poți face orice în sistemul bugetar. Chiar să schimbi directorii incomozi ce îți cer să muncești !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.