Traian Băsescu le-a luat ciolanul din fasole

… cu Legea sănătății pe care nimeni nu vroia să o mai discute, toți vroiau doar să stingă lumina în semn de „respect” față de Raed Arafat și să-l fugărească pe Diktator de la Cotroceni că vrea să „privatizeze” SMURDu’ – așa le turnau tembeliziunile minciuni de pe tubul catodic până-n anodicul Facebook-ului (pe unde-și dădeau unioniștii suspinelor și lamentațiilor „like”-uri de adeziune și luptă).
Și ce le-a făcut Măritul și Odiosul Diktator? Le-a luat subiectul bătutului apei în piuă de sub nas, a cerut retragerea proiectului Legii sănătății. Vorba prietenului de blogăreală @Ribelalu: „le-a luat șunca din fasole”. Eu zic că le-a luat complet ciolanul…

  • „Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea. Inteleg din toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea. Cer public premierului retragerea proiectului care viza reforma in sanatate… Inteleg ca sunt foarte multi multumiti de starea actuala a sanatatii”, a anuntat presedintele Traian Basescu, in aceasta seara, intr-o conferinta de presa pe tema proiectului noii Legi a sanatatii.

Firește, nici nu s-a răcit bine declarația, că s-au materializat în studiourile tembeliziunilor (mai iute ca în Star Trek) toți klingonienii înțelepți ai neamului să ne explice cu nițică spumă-n colțul gurii, maxilarul încleștat și cu privirea fixă că sunt părți bune în legea pe care doar cu o secundă înainte o desființau și să ne anunțe ceea ce știam oricum: „Jos Băsescu”! Auzi la ei: “pe ce bază a renunțat la proiect?” Mă umflă râsul când văd disperarea diverșilor comentatori care acum se dau de ceasul morții că le-a luat Președintele singurul motiv de scandal aflat pe piață. Acum îl înjură că a retras proiectul de lege și se-ntreabă până la a-i cere demisia că pe cebază – de parcă nu ar fi dreptul său să retragă un document emis la Cotroceni…
Cei care nici acum nu văd manipularea pe față pe care și-o permit tembeliziunile și așa-zisa Opoziție, își merită soarta.

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

81 de răspunsuri la Traian Băsescu le-a luat ciolanul din fasole

  1. I-am văzut și eu cum începuseră să laude legea.

  2. noradamian zice:

    Seara bună 🙂 victoria useleului asupra sănătăţii propriilor susţinători, o culme a manipulării! Ce au făcut antenele din creierii ăstora n-a reusit toată propaganda de pe vremuri a lui cească.

  3. ribelalu zice:

    E bine coane. Bag-o si pe-aia cu organizatorul „apolitic” de la Tg Mures, Alex Halatiu (amendat de jandarmi), lider TSD Mures.

    Base e mai destept decat toti papagalii aia de la televiziuni si dupa parerea mea, a facut iar o miscare de „maestru”. Sa explic.

    In lunga lui cariera politica Baescu nu a pierdut niciodata un razboi. Batalii da, cum a fost aia cu caseta, dar s-a intors si i-a distrus pe toti. E un fel de Rocky Marciano. Si tembeliziunile au strigat azi victorioase: „Dictatoru` a facut pentru prima data un pas inapoi”. Asa sa fie oare? Eu cred ca nu. Basescu, dupa 8 ani de presedintie, cu flerul lui, a gasit in sfarsit un adversar pe masura: Arafat. Simpatizat, destept, cu influenta. De-asta a si intervenit peste el la Realitatea TV. Cand a mai facut Basescu asta (sa intre in direct)? Puradeii Ponta si Crin nici in visele lor cele mai optimiste nu viseaza asta. Scopul interventiei presedintelui a fost scaparea de un adversar incomod, adversar declarat al schimbarilor din sistemul de urgenta, si dupa cum s-a vazut in aceste zile, nu dezinteresat. Scopul presedintelui a fost atins si Arafat, o piedica mult mai mare decat „opinia publica” a fost indepartat.
    A doua lovitura de maestru a presedintelui a fost surpriza de azi. Aceasta miscare a nimerit mai multi iepuri dintr-o lovitura:
    1. Va pune capat conflictului supermediatizat de moguli Basescu-Arafat
    2. Va pune capat manipularilor cu vanzarea/desfiintrarea SMURD
    3. In sfarsit, dintr-o data, au inceput dezbaterile publice pe prevederile din lege
    4 Subit, toti cei care zbierau din toti borjogii ca legea este „criminala” au descoperit prevederile bune din ea (alea care sunt bune, nu erau tpate perfecte) si necesitatea reformarii sistemului: CTP, Ponta, Astarastoaie, analistii A3 si ai RTV-urilor
    5 Consecinta fireasca acestor lucruri va fi ca legea va fi pusa pe tapet din nou, de dat asta de Guvern si culmea, acest lucru se va intampla la cererea opiniei publice si a sistemului medical. Legea va trece usor, intr-o forma usor modificata, avand sprijin larg si cuvintele Arafat si Basescu nu vor mai apare in dezbateri decat asa, ca da bine la Tv sa mai bagi un „Jos Basescu”

  4. Yeba zice:

    Ribelale, tu ai lansat conceptul asta haios cu sunca luata din fasole?! Felicitari! L-am citit la Rogo in comentarii, ca si ala e necajit, normal. Oricum, e vineri si nu se cadea sa manance sunca, a stiut Base ce face.

  5. vala zice:

    m-a sunat Raed si m-a rugat sa vorbesc cu dl Presedinte sa nu retraga prioiectul…
    da’ acu’ ca pana si ponta a salutat decizia de retragere, sincer nu stiu ce sa fac
    mi-e ca daca il conving pe presedinte sa revina asupra deciziei de retragere a proiectului … isi da si ponta demisia… nu stiu exact din ce.. da’ si-o da…
    na io acu’ ce sa fac?

    • Sare'n Ochi zice:

      😀 zic sa tragi de timp pana merg revolutionarii la culcare – poate vine si frigul promis si-i imprastie mai repede. apoi scrii un biletel si-l arunci peste gard bagat in vreo cascheta de la mitingul trecut (ala al militienilor). numai vezi sa nu te vada vreo tembeliziune ca iar incep sa strige „armata e cu noi” 😀 si-si pune Victoras piciorul in gips si-i fuge naibii inima lui Iliescu si-l ia un elicopter SMURD catre „clinica” Targoviste, iar Crin cand se trezeste crede ca-i din nou ministrul Tineretului… nu de alta, dar iar are sa aiba Patriciu pretentia sa incaseze redeventa Petrom.

    • mudi zice:

      Esti mortal!Multumesc pentru buna dispozitie care mi-ai creat-o citind randurile tale.
      Asemenea tineri,banuiesc,reusesc sa-ti redea optimismul.

  6. Sare'n Ochi zice:

    mugetele sistemului:
    21,10 – Au aparut manifestanti cu steagurile federatiei sindicale Sanitas.
    21,20 – Protestatarii (asa-i numeste Hotnews-ul lui Vlaston) scandeaza din nou „Iesi afara, javra ordinara” si „Arafat, Arafat”. Unul dintre cei aflati in fruntea protestatarilor este Nicolae Dide, revolutionar cu state vechi.
    un comentariu de pe Hotnews (MarianEugen [utilizator]):
    „Felicitari baieti! Ati reusit sa va adunati in strada peste 150 de participanti, mai precis 151 de participanti, cu tot cu jandarmi! Adica cam 0,01% din cati erati inscrisi cu mare pompa pe acest site! Toti batrani, fara educatie, nebarbieriti, cu IQ-ul proletariatului din perioada comunista! Sunteti o rusine nationala, mentalitatea voastra comunista, dorinta voastra de a opri Romania in loc se va rasfrange coplesitor asupra viitorului vostru si al copiilor vostri. Eu nu voi suferi pentru ca muncesc, in timp ce marea voastra majoritate furati, primiti spaga, sunteti asistati, sunteti bugetari sau pensionari de lux, nomenclaturisti, securisti sau pur si simplu niste prosti cu creierele spalate de interesele interlope a mafiei din sanatate trambitate de Antenele lui Voiculescu si Realitatile lui Vantu care nu aveti mijloacele necesare mereu sa platiti spaga imensa pentru o asistenta medicala adecvata ! Traian Basescu va merge la Viena iar voi veti merge la spitalele care scot mai multe cadavre decat oameni sanatosi! Veti da spaga ca la balamuc si doar BUNUL DUMNEZEU va mai poate scapa sanatosi!!! Doctorii romani merg pragmatic, pe bani, in timp ce voi vreti sa fiti vindecati. In mai putin de 6 luni, o sa va para rau ca legea nu a fost adoptata. Cand veti da spaga, va veti injura pe voi insati si nu pe Basescu, care a vrut sa schimbe lucrurile. Iar v-a ciuruit! Asta e viata!
    Vreau voturiel celor care cred ca acesti comunisti spalati pe creieri nu trebuie lasati sa voteze in locul nostru, ci sa mergem la vot si sa castigam dreptul celui care munceste si plateste cinstit!”

  7. Bască ilie zice:

    O imagine perfectă: ilustrează ruleta rusească la capul descreieratului; se leagă la cap și cu securizata teamă a gazofililor de sistemul judiciar funcțional. E criză mare… de timp, dar au nimerit- din plin, până acum- câteva gloanțe oarbe.

  8. Sare'n Ochi zice:

    cum banuiam:
    21.40 – Media de varsta a celor ramasi e destul de ridicata, multi dintre tineri plecand deja.
    imediat ii invinge frigul si pe restul. numai daca nu cumva sunt cu norma la stat si scandat. si-atunci mai stau de-un ulei si-un kil de zahar.

  9. FuriousWordPressRipper zice:

    Absolut bestial!

  10. filadel zice:

    Bun de tot! Pot să bag nijte înjurături că știu și pot multe????
    😆 😆

  11. ceaikovski zice:

    Foarte tare titlul!!!!
    Excelent!!!
    Asa este!
    Am vazut-o pe Dragoteasca in emisiune, era zapacita, tulburata, rau: „si noi acum ce facem?” zicea ea, brusc gasind ca e foarte necesara reforma in sanatate, etc.
    M-am ras cu stropi, ca sa zic asa…
    Deci sare’n oki, iti dau dreptate. Le-a luat ciolanul din fasole 🙂 🙂 🙂

  12. bau zice:

    tovarasu marinar basescu avea pregatiti niste baieti destepti si in sanantate sa ia potul cel mare ca si in energie dar opinia publica a reactiona-bravo ei, sa se intoarca basescu la badaranii,beutura, tigari si minciuni

    • Acidutzu zice:

      😀 Esti prost cu spume. Genul din poza – iti tragi un incarcator de cartuse in cap si alearga alea pana obosesc sa-ti gaseasca creierul. Ia adevar de la Ipocrin si Pontanache!

    • veve zice:

      bau…esti exact ca pseudonimul,UN MARE BAU ))))))))))))

      • Nope! un mare bOu, a gresit tasta cand si-a ales nick-ul.

      • Cathy Todoran zice:

        Cathy_California
        Ai gresit o litera, Veve…un mare BOU.
        Pentru inceput, un salut calduros si La multi ani pritenilor acestui blog (cu exceptia celor ca „Bou” si alte animalute cu IQ nul). Pentru gazda noastra (Sare’n Ochi) tot respectul si admiratia mea. Acest blog este o mare desfatare pentru mine. Marea majoritate a romanilor mei mi-au produs imense dezamagiri dupa ’89. Dar eu tot ii iubesc, pentru ca mai sunt destui ca Sare’n Ochi si prietenii lui.

    • ceaikovski zice:

      Vezi ca habar n-ai de ce s-a dus „opinia publica” la Cotroceni?
      Ca sa-l sustina pe Arafat, n-are nici o legatura cu legea sanatatii care nu mai e… 🙂 🙂
      Din cate stiu, s-au solidarizat si cu o coroana abandonata de unii… e treaba serioasa, iar tu habar n-ai! 🙂 🙂

  13. Bască ilie zice:

    Odată cu înlocuirea ciolanul scos, le-a fost dată porția cuvenită- tot pe românește- cu mucii în fasole.

  14. Twisted zice:

    Multumesc 😀

  15. BM zice:

    daca are ceva in pantaloni, marinarul ar trebui sa continue. avem nevoie de aceasta lege

  16. nightmare zice:

    salutare dragilor !!!!….au luat-o in freza la marea arta …ha ha ha ha ..bài frate, nici acum nu-si revin,,,,,si ziarele on line uslamiste sunt derutate ….

    Lovitura de maestru” kung-fu „

    • mayausa zice:

      Trebuie sa recunoastem Night ca la asa ceva nu se astepta nimeni. La auzul acestei vesti am ramas ametita, dar dupa primul soc mi-am revenit si m-am gindit imediat ca acesta este panul B al Presedintelui si o sa mai urmeze si alte surprize. Asa cum spunea si Ribelalu a lovit mai multe muste cu un singur plici.

    • Parerea mea coincide cu a mai multora de pe aici. Dupa ce li se termina saliva in gura – desi mai pe adevar ar fi sa scriu veninul – guvernul sau TB va repune in discutie Legea sanatatii. Se vor scoate lucrurile care put, ca sunt si din acelea, dar macar s-a dezumflat „balonul” Arafat. Banuiesc ca in curand vom vedea cam cum a fost uman posibil sa „reziste” langa borcanul cu miere fara sa se linga pe degete. Oricum, sa profiti de ceea ce esti sa faci circul care l-a facut, mintind, omitand sa spuna intreg adevarul, manipuland, lasandu-se manipulat, pe mine m-a facut sa-l scot din lista de favoriti.
      😀 l-am sters de pe „hi5″…

  17. BM zice:

    ceaikovski, putina concentrare nu strica. aici e daca (intrebare), acolo credeam dar in insenta bat in acelasi loc

  18. BM zice:

    nu inteleg de unde ti-a rezultat tie ca aici l-as ridica in slavi si acolo i-as fi dat in cap

  19. BM zice:

    http://saccsiv.wordpress.com/2012/01/13/chestiunea-smurd-traian-basescu-inceputul-revoltelor-in-romania-militarii-care-il-apara-pe-basescu-sunt-dotati-cu-munitie-de-razboi/, verifica matale ce am spus eu aici ca pe la alexa, m-ati acuzat ca as fi cu ailalti. eu fac ceva pe toata clasa politica, tineti minte asta

  20. veve zice:

    SALUTARE!…mai devreme am fost nepoliticos…nu am zis…scuze!
    Am ras in seara asta cel mai bine…
    Iar le-a tras-o CASCHETA,le-a aplicat un „osi-guri” BOSTANARILOR )))))))))))))

  21. Mih. zice:

    Adrenalina!
    Si sa vrei sa mori, Basescu nu te lasa.
    Atata s-a urlat ca „e vina lu’ Basescu”, ca de ce s-a luat de Arafat, ca el a inceput scandalu’…
    Ce e drept, e drept, la sanatate nu avem un Funeriu.
    Nu-i (chiar) bai! Suplineste Base.
    Cum stie el mai bine…Si stie.

  22. ery zice:

    ola, he Sare o sa tocesti tastaturi multe, pina cind poporul roman nu se va trezi din cucaiala,de cite ori au mitiingit ei ptr sustinerea unei legi ptr viitorul tarii, sau acum ptr scumpirea carburantilor ,stau acasa cu telecomanda in mina,,si in strada mitingeaza toti guitatorii platiti,

  23. zigzag zice:

    salut sare 🙂 am o curiozitate : stii cumva arafat are grad de ofiter?ma gandesc ca daca smurd este o institutie militarizata condusa de un colonel cum a zis domn Basescu..ar fi posibil ca si unii medici sa aiba grade militare- gen spitalul militar.e o intrebare foarte serioasa care ar putea fi cheia scandalului, ar explica modul in care s a adresat presedintele arafatului.daca poti afla merita efortul.eu ma gandesc ca un civil nu poate da ordine la pompieri,piloti etc . de asta am ridicat problema 🙂

    • Sare'n Ochi zice:

      salut zigzag 😀 – este ofiter, oficial, numai dupa Ordinul primit – medaliere 😀 (neoficial, habar nu am ce sa zic)
      Raed Arafat a obtinut diploma de doctor in medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, dupa care a efectuat perioada de rezidentiat in anestezie – terapie intensiva la U.M.F. Cluj si U.M.F. Targu Mures. Este absolvent al unui numar foarte mare de cursuri de medicina de urgenta si management al dezastrelor, atat in Romania, cat si in strainatate: cursurile de Comandant de Operatiuni de Salvare (C.O.S), la Brigada de Pompieri din Paris, Urgente Nucleare Civile, US Army National Guard, Maryland, SUA, Medic sef de urgenta – Copenhaga, Danemarca sau Transport medical aerian – Serviciul de Ambulanta Aeriana Norvegia. Din septembrie 1991 si pana in prezent, fondator si coordonator al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Mures (SMURD).
      In 2001 a devenit coordonatorul extern al Dispeceratului Integrat 112 din judetul Mures. In perioada 1999 – 2001, a ocupat functia de expert tehnic pentru Programul Bancii Mondiale pentru implementarea si integrarea serviciilor medicale de urgenta bazata pe modelul din Tg. Mures.
      A primit in anul 2003 distinctia Ordinul pentru Merit in grad de Cavaler si in 2005 Ordinul pentru Merit in grad de Ofiter. Raed Arafat este instructor in probleme de medicina de urgenta. A fost membru al colectivului de instructori al cursurilor internationale de medici de urgenta din Grecia, Noua Zeelanda, Austria. A pregatit studenti la medicina din SUA, Marea Britanie, Olanda, Irlanda si Danemarca.

    • Sare'n Ochi zice:

      in rest exista medici militari si ei chiar au grade si se subordoneaza MApN.

      • zigzag zice:

        daca e ofiter activ – se schimba datele problemei.insubordonare, nerespectare a superiorului ierarhic etc.ar avea regim special fata de politruci.

        • Sare'n Ochi zice:

          nu cred ca l-ar fi executat careva pe aceasta tema – ar fi iesit urat.
          am inteles ca l-a tras de urechi Liga araba din Romania 😀 (acolo-i insubordonarea flacaului)
          apoi nu stiu cum va mai face amicul sau de la Gilau (Cluj) afaceri de milioane de euro cu ambulante.
          dar am un coleg jurnalist care face niste investigatii mai neaose cu privire la acest amic si a promis ca va publica in curand niste chestiuni mai aparte. abia astept sa vad despre ce este vorba.

  24. ceaikovski zice:

    He he he, aseara era prea devreme, n-au ajuns bombele… 🙂 🙂
    Daca aduceau canistrele, faceau mai cald, mai stateau nitel, nu plecau la 12 noaptea… 🙂 🙂 🙂

  25. Pingback: Despre dezinformare, aflatul în treabă cu orice preț și despre ce varză este în căpșorul domnișoarelor mobilizatoare “feisbusiste” | Sareinochi's Blog

  26. doru cu motoru` zice:

    Facand un efort suprablabla,trezindu-se inainte de ora 14 , cel care se vrea president of…a fost surprins fredonand aceasta melodie :

  27. Pingback: Despre dezinformare, aflatul în treabă cu orice preț și despre ce varză este în căpșorul domnișoarelor mobilizatoare “feisbusiste” | Sareinochi's Blog

  28. Pingback: Despre dezinformare, aflatul în treabă cu orice preț și despre ce varză este în căpșorul domnișoarelor mobilizatoare “feisbusiste” | Blog de Calafat

  29. E cu „ma gavte la natta, stronzi”. A tunat şi v-a adunat. Trăiţi bine, nu?

    • Acidutzu zice:

      Esti bou cu spume. Da, traim bine – spre deosebire de tine care nici sa traiesti de bou ce esti nu poti.

    • Prin batista zice:

      Inca un cretin USLinos la orizont 😀
      Traim bine ca ti-o dam tie prin batista, exact cum ti-au dat-o toti pana acum. Iar tu ai proteine.

    • Prin batista zice:

      In fotografia de mai jos:
      http://4.bp.blogspot.com/-I0RqbYUSDT0/TxDRORfEduI/AAAAAAAAC6o/jwPKfP16o7Y/s1600/Image.jpgbou uslinos
      Conform blogului Sorinei Matei, individul chelios din stânga – Mihai Barbu, secretar general PSD Ilfov, peste 10 dosare penale pentru evaziune, individul din centru, cu șuviță pe mijlocul frunții- Marian Paraschiv, PSD Ilfov, de profesie șofer.
      Adica un bou ca tine care sta in genunchi sa o ia prin batista.

    • ”El îi explică unui reporter Realitatea Tv c-a ieşit în stradă pentru că: “Băsescu a mai distrus un simbol din acestea, SMURD-UL. După desfiinţarea SMURD-ului, toţi trăim din ce în ce mai greu” – Dupa asa ceva, chiar sunt convins ca noi, astia normali la cap, o sa traim din ce in ce mai greu intr-o mare cleioasa de idioti…

    • Evanghelista zice:

      “LEONIDA
      Aşa, cum îţi spusei, mă scol într-o diminează, şi, ştii obiceiul meu, pui mâna întâi şi-ntâi pe ‘Aurora Democratică’, să văz cum mai merge ţara. O deschiz… şi ce citesc? Uite, ţiu minte ca acuma: ’11/23 Făurar… a căzut tirania! Vivat Republica!’
      EFIMIŢA
      Auzi colo!
      LEONIDA
      Răposata dumneaei – nevastă-mea a d-întâi – nu se sculase încă. Sar jos din pat şi-i strig: ‘Scoală, cocoană, şi te bucură, că eşti şi dumneata mumă din popor; scoală, c-a venit libertatea la putere!’
      EFIMIŢA (afirmativ)
      Ei!
      LEONIDA
      Când aude de libertate, sale şi dumneei răposata din pat… că era republicană! Zic: găteşte-te degrab’, Miţule, şi… hai şi noi pe la revuluţie. Ne îmbrăcăm, domnule, frumos, şi o luăm repede pe jos pân’ la teatru… (Cu gravitate:) Ei, când am văzut… ştii că eu nu intru la idee cu una cu două…
      EFIMIŢA
      Ţi-ai găsit!… dumneata nu eşti d-ăia. Ehei! Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva.
      LEONIDA
      Ori să zici nu ştiu ce şi nu ştiu cum, că adicătele ‘acu, unde eşti tu republican, ţii parte naţiunii…’
      EFIMIŢA
      Aş!
      LEONIDA
      Dar, când am văzut, am zis şi eu: să te ferească Dumnezeu de furia poporului!… Ce să vezi, domnule? Steaguri, muzici, chiote, tămbălău, lucru mare, şi lume, lume,… de-ţi venea ameţeală nu altceva.
      EFIMIŢA
      Bine că n-am fost în Bucureşti pe vremea aia! Cum sunt eu nevricoasă, Doamne fereşte! Păţeam alte alea…
      LEONIDA
      Ba nu zi asta; puteai trage un ce profit. (Schimbând tonul:) Ei, cât gândeşti c-a ţinut toiul revuluţiei?
      EFIMIŢA
      Până seara.
      LEONIDA (zâmbind de aşa naivitate, apoi cu seriozitate)
      Trei săptămâni de zile, domnule.
      EFIMIŢA (minunându-se)
      Nu mă-nnebuni, soro!
      LEONIDA
      Ce te gândeşti dumneata, că a fost aşa un bagadel lucru? Fă-ţi idee: dacă chiar Galibardi, de-acolo, de unde este el, a scris atunci o scrisoare cătră naţiunea română.
      EFIMIŢA (cu interes)
      Zău?
      LEONIDA
      Mai e vorbă!
      EFIMIŢA
      Adică cum?
      LEONIDA
      Vezi dumneata, i-a plăcut şi lui cum am adus noi lucrul cu un sul subţire ca să dăm exemplu Evropii, şi s-a crezut omul dator, ca un ce de politică, pentru ca să ne firitisească…
      EFIMIŢA (curioasă)
      Da’… ce spunea în scrisoare?
      LEONIDA (cu importanţă)
      Patru vorbe, numai patru, da’ vorbe, ce-i drept! Uite, ţiu minte ca acuma: ‘Bravos naţiune! Halal să-ţi fie! Să trăiască Republica! Vivat Prinţipatele Unite!’ Şi jos iscălit în original ‘Galibardi’.

  30. Never More zice:

    Ipoteza de luctu:
    1. In informatica sistemul este o cutie negra, in care imputurile au rezultat outputuri. Fiecare sistem poate la randul lui fi divizat in subsisteme care pentru ansamblu devin cutii negre.
    Un domeniu social (sanatate, invatamant, finante, justitie, etc…) este un subsistem al societatii.
    A pregati o reforma intr-un domeniu , insemna a pregati datele care sa imbunatateasca prin ele insele (prin evolutia lor proprie) performantele sistemului/subsistemului. (in continuare voi utiliza cuvantul sistem pentru subsistemul social al “sanatatii”.
    Dar daca sistemul este neperformant din pricina interactiunilor cu mediu, nu insemna ca nu trebuie modificat el. Faptul ca se baga inputuri proaste (legea “gunoi bagi, gunoi iese”) sau se deturneaza outputurile, este alta discutie.
    Legea se ocupa de un singur sistem: de sanatate. Daca el raspunde prost la imputuri corecte, ori in interiorul cutiei este ceva stricat, ori in output-uri este ceva deturnat.
    In cazul sanatatii, imputurile sunt clare: Banii din sitem (CAS + contributii buget) si morbiditatea sociala. Raspunsurile asteptate, au ca feedback : scaderea morbiditatii si optimizarea sumelor (poate suna cinic, dar real, “cati bani trebuie sa bag sa obtin o scadere a morbiditatii cu x%? daca trebuie sa bag mult mult in sistem, pate devini nerentabil (inclusiv social)) .
    Daca nu se intampla asa, poate insemna 2 lucruri:
    1. Banii sunt sub necesarul modificarii primei cifre sau
    2. In interior masinaria nu functioneaza.
    Oricum, la ora asta sistemul functioneaza suboptimal.
    Raspunsul cel mai probabil este o combinatie intre cele doua cauze.
    Legea, intrucat nu este exhaustiva, reglementeaza interiorul cutiei. Nu se ocupa de coruptie, ci de mecanismele in care banii sunt optim utilizati de sistem. Sifonarea lor, se face prin alt mecanism decat cel de sanatate.
    A sustine incremenirea modificarii functionarii mecanismului intern pe baza argumentelor (perfect valabile) privitoare la alt sistem, mi se pare deja un sofism.
    Legea, buna/rea se ocupa de mecanismul de sanatate propriuzis. Specialistii isi pot da cu parerea daca e bun sau rau. Nu mi-am dat cu parerea, am cerut doar opinii referitoare strict la mecanismele intrinseci. Isteria mediatica se refera la cu totul alt aspect: la cel privitor la sifonarea imputurilor/outputurilor. Dar asta este alta discutie. Din pacate, atat “ïdolul meu”, cum ma tachinati, dar va asigur ca nu despre idolatrizare e vb.), cat si Arafat (care are in continuare de la mine tot respectul), s-au referit iar la aspectele mediatice ale problemei si la aspectele neesentiale pentru functionarea mecanismului. A fost (pentru ca am inteles ca a fost retras proiectul) o falsa disputa pe o falsa problema – cel putin daca s-a pretins ca s-a discutat despre sanatate. Dar nu despre sanatate s-a discutat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.