Ce lipsește unui partid de dreapta? (II)

În primul rând o țară… România nu este țara în care să se poată manifesta un partid de dreapta (și când zic „dreapta”, mă refer la toată gama de așa-zise declarări/declarații de apartenență ideologică ce cuprind centrul și se deplasează spre dreapta). La 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 și de declarare a Republicii România, țara noastră este una socialistă. Când exercițiul bugetar al României conține cele mai ridicate ponderi ale cheltuielilor sociale dintre fostele țări ale “lagărului socialist”, despre care capitalism sălbatic facem vorbire – despre jaful sistematic al activelor fostului buna al întregului popor în beneficiul foștilor activiști PCR, UASCR, UTC și foștilor ofițeri ai diverselor servicii secrete?
Oricum am lua-o, suntem socialiștii Europei. Conform datelor EUROSTAT, conținute în Raportul pe 2010 al Consiliului fiscal, rezultă că din toți banii pe care statul reușește să-i aresteze (cloectez) din buzunarele populației prin taxe și impozite, peste 70% se duc pe salariile din sectorul public și pe asistența socială. Când peste 40% din banii pe care îi ia statul din economie îi folosește doar pentru propriii lui angajați, nu știu cum se pot declara unii, partide “de dreapta”, mă miră că cineva mai are pretenția să existe în România alegători pentru astfel de partide “de dreapta”. Nu-i de mirare ce se scrie în Raportul pe 2010 al Consiliului fiscal: “ponderea cheltuielilor sociale în România nu este una sustenabilă”. Normal, se aruncă cu banii publici, în special pentru a mitui, acesta a fost sportul preferat al fiecărei guvernări post-decembriste. Este o chestie similară cu sportul practicat în portul Marsilia: „aruncarea piticului”. „Sportul” are ca obiect/subiect un pitic cu mamă şi tată, nu de grădină. Marsiliezul (marsilianul?) obosit, stresat de lupta cu existenţa, chitit pe şeful de la serviciu, are la dispoziţie un băruleţ în care se poate delecta aruncând… piticul. Este vorba despre un pitic cu buletin de Marsilia, echipat cu un costum special (cască, genunchere, cotiere) şi două mânere de care, aruncătorul apucă, ca la aruncarea ciocanelor şi zvârr! – lansează piticul în atmosferă. Fiecare-şi închipuie ce vrea: piticul că e „Superman”, iar aruncătorul că dă cu şeful (soacra, nevasta, miliţianul de la colţ etc.) de pereţi. Oare ce sentimente îi încearcă (i-au încercat) pe politicienii români atunci când aruncă (au aruncat) banii bugetului?
“Doar reducerea cheltuielilor sociale”, se arată în Raport, “va elibera spațiul fiscal pentru cheltuieli de investiții mai ridicate”. Explic pentru cei care și-au deschis mai târziu ochii și mai cred în gargară politicianistă: investiții = infrastructură = o undiță în mâna flămândului, să-și câștige singur peștele zilnic, nu să aștepte cu mâna întinsă să i se arunce în blid cât să nu moară de foame. Se câștigă respect față de valoare muncii, se câștigă auto-respect. Un om care nu stă la mâna nimănui, independent, nu mai poate fi manevrat/manipulat pentru două lulele, două surcele – în sfârșit politicienii ar fi obligați să plătească prețul corect pentru că sunt lăsați/promovați sa facă politică. Ar face, cu adevărat politică – s-ar ocupa de strategie publică și ar folosi resursele și puterea agențiilor publice pentru a atinge ținte publice, nu personale. Și-ar aminti că public înseamnă preocuparea față de oameni și că interesul public se află mai presus decât interesul statului.
Revenind la “țara” care-i lipsește unui partid de dreapta să se manifeste, de fapt guvernarea și politicile de guvernare, care lipsesc cu desăvârșire în România, vă amintesc faptul că în perioada 2006 – 2009, am avut parte de cea mai mare alocare bugetară din Uniunea Europeană – peste 5% din PIB și peste 16% din veniturile bugetare. Cu care rezultat? Am avut parte de cea mai mare cheltuială de capital în cadrul țărilor europene și de rezultatele cele mai modeste în ceea ce privește calitatea și cantitatea infrastructurii în care s-a investit. Am plătit mai mult decât Polonia, Ungaria și Bulgaria pentru a obține mai puțin și mai prost.
Și o altă veste proastă ar fi că rata anuală a inflației depășește 8%. Prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 9,92%, ale mărfurilor nealimentare cu 7,11% și ale serviciilor cu 5,7%, iar cea mai mare contribuție la aceste creșteri a avut-o creșterea TVA de la 1 iulie 2010 (dacă este să dăm crezare datelor puse la dispoziție de către Institutul Național de Statistică). Rezultă de aici că vânzătorii de bunuri și servicii (și prin ei, pe termen scurt, până la returnarea TVA, statul român) și-au scos pârleala/au profitat de populație – consumatorii care nu-și recuperează TVA precum producătorii/vânzătorii/prestatorii. Rezultă că populația este cea mai lovită la coșuleț, mai ales că creșterea prețului la alimente în structura cheltuielilor unei gospodării deține o pondere de 35%. Iar împreună cu serviciile (factura de gaz, curent, apă) ajunge la aproape 65-70%. O populație învățată/educată cu mult și, dacă se poate, pe gratis, cum poate să gândească în termeni de “dreapta” – fără intervenția statului pe piață? Iar cei care muncesc și văd/simt de 20 de ani că statul le ia fără să-i bage în seamă, că politicienii au nevoie de banii lor doar pentru a-i mitui pe cei al căror “răspuns” îl cunosc, de ce s-ar înghesui să meargă la vot?
Așa ne întoarcem de unde am plecat: în România votează cam 44% dintre cetățenii cu drept de vot, iar majoritari sunt funcționarii, pensionarii și asistații social. De aceea statul cheltuie așa cum cheltuie, iar politicienii fac gargagra politicianistă pe care o fac. De aceea, în lipsa onestității politice (a unui angajament autentic), nu există partide autentice de dreapta și nici contraponderea acestora, partide autentice de stânga.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Ce lipsește unui partid de dreapta? (II)

  1. apellamemorie zice:

    Nu stiu de ce, in ciuda importantei subiectului si a modului serios in care este tratat, m-a fulgerat un zimbet la gindul cita cerneala si nervi sint risipiti in…van. Nu stiu de ce am avea mai degraba nevoie de-un partid de dreapata pe cind nu avem inca unul de stinga, ca sa nu mai vorbim de mult cautatul centru stinga-dreapa! Cred ca inainte de-a avea partide cu o doctrina politica la baza, cu teluri si mijloace de aplicare ale diferitelor filozofii economice, politice, sociale, diplomatice, etc, avem inainte nevoie de oameni politici responsabili. Oameni cinstiti, onesti, devotati interesului celor in slujba carora se decid sa-si inchine viata, un soi de martiri din povesti.

    • Sare'n Ochi zice:

      corect. vezi ca am scris despre lipsa de onestitate a clasei politice zilele trecute.

      • apellamemorie zice:

        Intr-o societate atit de putreda si orupta cum este cea din Romania, institutia votului universal contrar opiniei generale, este un rau catastrofal. Democratia presupune o populatie instruita, inteligenta, nu o masa de idioti si de milogi porniti sa-si ofere votul pe te miri ce, plecind de la o punga de malai pina la citeva milioane de lei. Cele citeva procente care voteaza potrivit constintei si in cunostinta de cuza n-au nicio importanta! Un regim despotic este de mii de ori de preferat bramburelii si harababurii democratiei muribunde. Ca sa astepti educatia maselor intr-o tara in acre nu se doreste, este vorba in vint. Doar un regim despotic determinat pe o perioada fixa in care sa fie separat griul de neghina si luminate apele in Romania prin tragerea la raspundere la toti vinzatorii de neam si de tara s-ar mai putea ajunge la liman. Altfel, o sa inotam in ape tulburi cu aceiasi trepadusi pina ori se va alege praful, ori se va stirni furtuna. Sint deja 21 de ani. Sa nu uitam ca „socialismul cu fata umana” a domnit 45. Adica sintem cam la jumatate de etapa pina la un cutremur.

  2. ceea ce ai scris e absolut corect; și la propriu, fără nicio urmă de figură de stil.
    asta-i lipsește în România unui partid de dreapta: o țară.
    pe de o parte, societatea românească nu permite dezvoltarea dreptei economice.
    pe de alta, societatea cere corupție.
    și are ce dorește.

  3. nelucraciun zice:

    Nu aş zice că România trăieşte încă în perioada socialistă. Este perfect adevărat că foştii „activiști PCR, UASCR, UTC” și foști „ofițeri ai diverselor servicii secrete” au preluat puterea în România, dar nu singuri. Alături de aceştia a stat şi stă încă clasa hoţilor, a şmecherilor puşi la muncă de regimul lui Ceauşescu. Unii dintre aceştia pătrunseseră deja, pe parcursul celor peste patru decenii de „socialism” în rândurile nomenclaturii, nomenclatură care numai socialistă nu putea fi numită. Şi cu atât mai puţin nu poate fi considerată socialistă astăzi! Ce, baronii locali sunt socialişti? Sau funcţionărimea de stat ultra coruptă poate fi considerată socialistă? Ori sindicatele, corupte şi acestea? Activiştii partidelor politice? Nicidecum!
    Atunci unde sunt socialiştii? Mita electorală nu este caracteristică socialismului. Socialismul s-a impus prin forţă, nu prin pomeni electorale! Exceptând , poate, primul deceniu, când au jefuit clasele „asupritoare” dar mai ales ţărănimea, pentru a ridica subiectul ideologiei: proletariatul! Astea au fost pomenile lor, transferul de bunăstare de la toate clasele către una singură. Iar când proletariatul s-a dezvoltat dincolo de orice limită, a intervenit criza cronică a sistemului!
    Fără să mai detaliez, mă rezum la a afirma că nu, nu continuăm socialismul, suntem undeva şi mai în urmă, undeva prin epoca fanarioţilor când hoţia se practica pe faţă şi la drumul mare.
    Ştiu că vor fi unii care se vor grăbi să facă apologia regimului fanariot, eu nu am trăit atunci, dar aşa am citit în cărţi despre veacul al 18-lea, care în apusul Europei a fost unul iluminist, iar la noi unul al jafului sistematic! Şi nu otomanii au fost principalii responsabili!

    • apellamemorie zice:

      Ar trebui sa intelegem si noi ce intelegeti domnia voastra prin „fanarioti” si „greaoa lor mostenire”. Daca e vorba de tiganii Ion Ilici Iliescu, Adrian Nastase, Marean Vanghele, Oprisan, & 90 % din conducerea psd, sau alta „mostenire” cu mult mai grea.

    • Sare'n Ochi zice:

      eu vorbesc despre exercitiul bugetar. acesta este de stat socialist. iar indivizii despre care vorbiti numai capitalisti nu sunt – sunt ceea ce definea Lenin drept „burghezie comunista”. afacerile baronilor locali si celorlalti capitalisti de cumetrie nu rezista in afara cuplarii la bugetul de stat – acesta este si motivul urii impotriva lui Basescu si Boc, acestia au atentat in profunzime la bunastarea personala a acestor hoti. i-au decuplat de la afacerile cu statul – din pacate, in nisa lasata libera s-au aciuat alti pradatori – de aceea si se misca greu orice „reforma” in Romania: sunt prea multi bani publici de risipit despre care nimeni nu se mai intreaba nimic. noi, cetatenii, nu ne interesam unde ni se duc banii – ne doare in cot de ei. banii din taxe si impozite sunt pentru noi ca si cum i-am arunca la canal, pur si simplu ni-i stergem din minte dupa ce ne-au fost luati.

      • apellamemorie zice:

        In acest caz, dupa umila mea parere, termenul „fanariot” este unul fortat, daca nu chiar fals. Pentru ca principala caracteristica a sistemului politic reprezentat de fanarioti era faptul ca la conducerea tarii se aflau elemente straine natiunii romane. Tot asa cum vor proceda mai tarziu comunistii, care se folosesc de ei pentru a impune noul regim, pentru a realiza colectivizarea, rescrie istoria, pentru ca aceste elemente straine natiunii nu erau legate prin nimic de tara, de interesele nationale, pamint etc. Dovada elocventa ce s-a intimplat dupa 1989 cind aceste elemente au ajuns la conducere, Roman, Brucan, Severin, Nastase, Ion Ilici, etc. Sistemul politic instaurat de ei a fost unul al jafului national si distrugerii totale. Nu-i acuza nimeni de origine alor, faptele vorbesc de la sine. Puteau sa dovedeasca ca sint buni romani si patrioti adevarati. Din nefericire pentru noi au fost elemetele de influenta ale unor interese straine si propriului interes. Iar daca urmaresti politica lor ea este si azi aceiasi. Din pacate si cei provenind din rindul natiunii romane in toate partidele politice s-au lasat purtati pe dumul propasirii personale. Cind o natiune ajunge sa se lase condusa de astfel de indivizi in mod firesc se nasc semne de intrebare cu privire la gradul ei de inteligenta.

  4. baricada zice:

    Partidului de dreapta îi mai lipseşte şi răgazul de a se defini în spectrul de rigoare…
    Altfel, tizule, am executat, sper să-ţi placă:

    Leşinurile Realităţii TV

  5. ribelalu` zice:

    este si greu sa existe un partid de dreapta pentru ca fostii prim-ministri FSN-PDSR s-au imprastiat in toate partidele mari (uneori sprijiniti de fosti ministri de externe) si majoritatea au si functii pe-acolo:
    – Petre Roman si Teodor Melescanu PNL
    – Teodor Stolojan PDL
    – Adrian Nastase PSD
    Si mai rau, cheltuirea banuilor contribuabililor este „verificata” de nea Nicu Vacaroiu
    Pactic avem FSN-ul in tot si in toate, mai rau ca in 1990.

    • Sare'n Ochi zice:

      un secu pe vechi mi-a spus ca acesti indivizi (din enumerare) fac parte dintr-un vast program de racolare si educare de „cadre de nadejde” ce exista la inceputul anilor 60 in tot lagarul socialist. ai nostri au monitorizat in jur de 40 de mii de asemenea „copii” (de suflet) carora le-au vegheat destinul pana i-au dus pe bancile „Stefan Gheorghiu” si-apoi in functiile in care s-au potrivit. ar mai fi de completat lista cu Mugur Isarescu, Adrian Severin (si mai puneti nume de care va amintiti). marturisitorul meu sustine ca acest program nu a mai fost reluat incepand cu anii 80 – de cand cu megalomania lui nea Ceasca (dar cata incredere poti sa ai in ce spun „ei”?)

  6. Sare'n Ochi zice:

    Stiri despre inflatia din luna martie a anului curent:
    http://www.mediafax.ro/economic/romania-a-avut-si-in-martie-cea-mai-mare-inflatie-din-ue-8160349
    România a avut şi în martie cea mai mare inflaţie din UE.

  7. Pingback: 2000 de ani de istorie obosesc națiunea (despre nevoia de vacanţe, sărbători și concedii) | Sareinochi's Blog

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.