Gura care-și pune buzele să pupe dosurile, întotdeauna are o poveste de zis

Ion Novăcescu, veșnic în foame, veșnic cu farfuria plină la toate manifestațiile cu presa – o fotografie numai bună de afișat în campania electorală pentru Parlament cu mesajul: „Mi-e foame, dați-mi! Măcar un loc în Parlament”.

Ion Novăcescu, „jurnalist, ca ocupaţie şi modest istoric, ca pasiune”, după cum chiar el se caracterizează pe blog, are 43 de ani şi a publicat primul său articol în noiembrie 1992. A absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității Babeș Bolyai. Notez din discuțiile vremii că colegii de armată îl porecliseră “Ciocârlia” – că-i cam ciripea, zic ei, iar cei din camera de la cămin din timpul facultății “Manolo” și “Țup-Țup” – că se zgâlțâia patul cu el când își folosea “manolo” să facă “țup-țup” pe sub pătură. Din perioada căminului datează și colaborarea lui Novăcescu cu organele de Securitate ale lui Nea’ Ceașcă.

În perioada 1992 – 1997 a supt și el un ban cinstit fie ca purtător de cuvânt (ha, ha, ha, ha!) al Vetrei Românești, apoi de la Banca Dacia Felix unde fusese angajat la Biroul de Presă al respectivei spălătorii de bani a “Caritas”-ului clujean. Din acea perioadă am auzit despre Ion „Niki” Novăcescu că-i un licău celebru – unul capabil să-și ducă copiii la toate manifestările cu presa să-i hrănească de cu de dimineață și de prânz și de cină, apoi mi-am întărit impresia că este mereu în foame din vremea când s-a apucat de făcut emisiuni pe la la NCN cu Funar – unde combătea de se umpleau de stimă toți telespectatorii de duritatea întrebărilor: „nu-i aşa domnule primar, că-mi faceţi parc de joacă pentru copii, lângă blocul meu, în cartierul Zorilor? Nu-i așa?”. Asta era interogația dură de presă.

Că tot am ajuns la modul de a face presă a acestui celebru jurnalist clujean (am pus ghilimele peste tot), să vă relatez momentul în care Niki se lăuda în direct cum l-a sunat pe Ștefan Dimitriu (celebru om politic și de afaceri de stânga – nu neaparat în ordinea aceasta – din Cluj în domeniul construcțiilor) și i-a zis să facă una, sau alta – vezi, Doamne, ce tare e el, Novăcescu, cum sfătuiște el oamenii politici cu bani ai Clujului napoc și aceștia se execută prompt… Numai că, pe când se umfla milogul de profesie mai tare în pene, sună telefonul în direct și-l întreabă Dimitriu: “Când ai sunat matale vreodată domnule Novăcescu? Că tu doar dai bip și închizi”… Păi, din aceste celebre bip-uri și-o fi făcut Novăcescu bruma de avere personală în Cluj.

Bun, dacă ar fi să intre în politică, că-i loc de lichele în aceste tulburi vremuri, ce credeți, Ion Novăcescu din partea cărui partid ar putea fi el propus într-un colegiu de deputați din Cluj-Napoca? Da, ați ghicit: a fost propus de către Partidul Poporului a lu’ Domnu’ Dan. Numai un limbric putea să propună votului clujenilor o tenie.

REFERINȚE:

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Gura care-și pune buzele să pupe dosurile, întotdeauna are o poveste de zis

  1. Sare'n Ochi zice:

    Trebuie reamintită constatarea lui Eminescu in 1877:
    „…scaunele institutionale existente le-au umplut caraghiosii si haimanalele, oamenii a căror muncă si inteligentă nu plăteste un ban rosu, stirpiturile, plebea intelectuală si morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rind si mai injosit in orasele poporului romanesc (…) Ţărani? Nu sint. Proprietari nu, invătati nici cit negrul sub unghie, fabricanti – numai de palavre, meseriasi nu, breaslă cinstită n-au, ce sint dar? Uzurpatori, demagogi, capete deserte, lenesi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boierasi si fudui (…) Oameni de stat cari nu pot justifica nici săvirsirea scoalei primare, advocati fără stirea lui Dumnezeu, pictori orbi si sculptori fără de mini, generali cari nu stiu citi o hartă, subprefecti iesiti din puscărie, legiutori recrutati dintre stilpi de cafenele, jucători de cărti si oameni cu darul betiei, caraghiosi care inaintea erei liberale vindeau bilete la cafe chantant, iată banda ocultă care guvernează azi Romani”

    • ceaikovski zice:

      In ultima vreme, vad ca se redescopera acel Eminescu, jurnalistul, fin analist al politicii vremii. Eminescu ar trebui studiat pe langa poet, si ca ziarist, mai ales ca a scris cateva carti extraordinare, despre statul roman, despre evrei, etc.
      Sunt carti pe care le-am achizitionat on-line, nu le-am gasit in librarii si e mare pacat. Eminescu a studiat economie, sociologie, politica. A inteles perfect mecanismele care functionau in societatea anilor 18xx. De aceea, poate si posibilitatea ca el sa fi fost inlaturat, este cu atat mai plauzibila.

  2. Dan Ielciu zice:

    Despre perioada Dacia Felix as putea sa-mi aduc si eu aminte anumite lucruri.

  3. Acidutzu zice:

    Bai, da ai pomenit de Armonia si nu ai zis nici pas despre tunurile din Bistrita-Nasaud de la diversele zile ale orasului? Si nimic de cum il peria cu limba-i fina pe Apostu, iar dupa ce a fost saltat primarul cum si-a opintit limba sa scrie despre coruptia acestuia cu manie proletara?

  4. ad.rian zice:

    Insectarul curiozitatilor cu tupeu public. Fiecare localitate, nemaivorbind de Bucuresti, cu exemplare de Cartea Recordurilor, isi are nesimtitii pe care-i suporta cum poate.

  5. ceaikovski zice:

    Vezi ca se supara Corut, ca pomenesti de marele sau fost partid… 😛 😛 Si-ti arunca o psihotronica de nu te vezi 😛

  6. ceaikovski zice:

    Dragul nostru Eminescu era pe deasupra om de „dreapta”. Iata ce scrie dansul in cartea numita „Statul, functiile si misiunea sa”:
    „Aceasta ar fi fost calea de desvoltare prin munca. Am luat calea contrara. Pe vechii profesori de liceu i-am prefacut in profesori de universitate, desi nu se potriveau de loc, caci nu se ocupase toata viata c-un singur obiect, apoi am facut o multime de scoli secundare, pe care le-am umplut cu care cum ne-au esit inainte, apoi mii de scoli primare, la numirea personalului carora chiar de cap ne-am facut! Afirmam ca sunt sute de invatatori care nu stiu sa desparta cuvintele unul de altul, nici sa puie punct si virgula unde trebuieste. Nu mai pomenim de sintaxa sau de ortografie, caci in privirea aceasta e vavilonie curata, si fiecine crede ca poate scrie cum ii place.
    Ne-au trebuit o administratie mai buna. Boierii – isi procopseau vechilii de mosie, facandu-i zapcii. Rau si fara cale, n-o tagaduim, dar ce-au facut liberalii? Au numit pe orisicine, numai sa fi stiut a innoda doua slove, adica tot pe acei vechili, numai ca le dadura dreptul de a juca pe autoritatea statului fata de fostii lor stapani. Ce treaba aveau insa zapciul vechi? Sa ingrijeasca ca oamenii sa-si semene tot pamantul, sa depuie partea lor in cosarele de rezerva si, cand in cand, ii mai scotea si la cate un drum a carui facere o poruncise domnia […]
    Dar fiindca la aproape toate posturile din tara poate aspira oricare cenuser, de aceea fiecine care a-nvatat doua buchii lasa plugul, cotul si calupul in stirea lui Dumnezeu si ravneste a se face roata la carul satului. S-au facut ei, nu-i vorba, mii de locuri in care sa incapa, dar nu-i incape pe toti, incat acuma au de gand sa mai scoata la maidan alt moft, decentralizarea si electivizarea functionarilor publici, ca cel putin pe rand, sa incapa in pita lui Voda, adica vor sa creeze un guvern de zece ori mai scump, c-un personal de zece ori mai numeros si mai netrebnic decat cel de azi, care sa se schimbe din trei in trei ani si sa se sature toti, caci numai cu libertatea, egalitatea si fraternitatea sadea nu se carpesc toate coatele rupte.”

    • Sare'n Ochi zice:

      deci de mai bine de 100 de ani Romania este patria căcărăilor – a sugacilor de la buget.

      • ceaikovski zice:

        Culmea stii care e? Ca cel mai tare, Eminescu ii „iubea” pe liberali! Daca citesti ce scrie despre ei, te iei cu mainile de cap. Ma infioara gandul ca n-au/n-am evoluat deloc. De peste 100 de ani, societatea stagneaza, ba, de multe ori e mai rau, se prosteste.
        Toata lumea il citeaza pe Caragiale, ca sa arate ca tot ce se intampla acum se potriveste cu epoca marelui C. Pt ca poporului ii place gluma, satira.
        Dar serios vorbind, mai degraba as aduce scrierile lui Eminescu ca exemplu de asemanare. Dar ce spun eu, asemanare? Nimic schimbat! Totul e identic. Aceleasi metehne, acelasi mmod de actiune, acelasi fel de oameni, personaje reincarnate.
        Au avut si liberalii un singur om, Bratianu, care a avut o contributie la viata tarii. Atat. In rest, contrapui tot ce a insemnat liberalismul si gasesti numai mizerii. De la rascoala din ‘907, pana la greva muncitorilor, oprita in mod criminal.

  7. Din păcate țara este plină de pupin… iar unii, culmea, o fac și degeaba!

  8. Liana zice:

    Dragut personaj. Imi pare rau pentru baietii de la Luna Amara ca au patit asa ceva. Eminescu il gasiti reeditat tot la editura National. Uneori era putin cam retrograd din punctul meu de vedere. Dar cred ca din punct de vedere al ideilor, incerca sa aduca Romania in randul statelor care descoperisera gandirea politica si economica. Publicistica lui am citit-o pe toata. Pacat ca politicienii nostri nu pun mana pe carte. Idiotii faceau misto de MRU cand spunea ca a citit Marx. Dar habar nu au cine e Marx ca ganditor si teoretician.

  9. ceaikovski zice:

    Taiss, sper sa citeasca si altii si sa priveasca cu seriozitate tot ce se intampla pe scena politica, de satira caragialesca ma cam satur, din ce in ce mai mult…
    Iata in continuare, parerea lui Eminescu despre liberali:
    „Acuma, cumu-i omul, de ce se gandeste mai intai la sine, el nu vede legatura in care stau toate lucrurile cu munca si punga lui, nu vede ca toti liberalii nu speculeaza decat sa traiasca de la dansul, pentru ca n-au nimic si nu stiu nimic, ci crede ca-i spun gazetele, care ies ca ciupercile asupra alegerilor si tipografii jidovesti, tiparite pe datorie, si astfel omul, besmeticit, alege cinstitele obraze propuse si se-njgheaba Camera liberala.
    Acuma adunatura de gheseftari din Dealul Mitropoliei se pune sa judece lumea. Mai intai toti din guvernul trecut, fie ministri, fie functionari, a fost cel putin hoti, stabilesc d-nia lor.
    De aceea, proces tuturora, iar functionarilor – destituire. Daca unuia nu-i gasesti nici macar cusurul pe care-l are soarele si daca are mai multa stiinta decum s-ar cere pentru serviciul lui ii desfiintezi deocamdata postul pentru ca trebuie facute economii, apoi il reinfiintezi cand tara e iar bogata si-ti pui ciracul in locul gasit vacant, ca din intamplare.
    In predmetul alegerilor li se face primarilor cu ochiul de a proteja la muncile agricole pe cei ce tin cu guvernul, pe rudele ministrilor si prefectilor, iar la ceilalti rechizitii si perchezitii si ordin verbal, ca nu cumva taranul sa le lucreze pe mosie. […] Familiile ultraliberale s-au deprins si cu treaba asta. Au tras la sorti sa vada, care dintre ei sa fie „conservator”, si apoi acela face treaba celorlalti candu-s conservatorii la putere, iar restul rosu face trebile celui unul, cand sunt liberalii la putere. Si astfel mii de oameni ravnesc in tara aceasta sa capete avere si onori pe calea statului sau cel putin sa traiasca de la dansul. Prin ideea curat negativa a libertatii, care nu insemneaza nicaieri alta decat ca sa nu fiu oprit de a munci, adica de a produce bunuri reale, liberalii au ajuns la ideea pozitiva ca libertatea trebuie sa le dea de mancare si incaltaminte si lux si tot ce le pofteste inima, iar clasa muncitoare pe apa Sambetei mearga!”

  10. ceaikovski zice:

    „Conservatorii au incercat ani indelungati de zile de a carpi o cladire a carei temelie chiar e o mare greseala. Astfel i-am vazut ca, inspaimantati de delapidarile de bani publici, de plastografii liberale, au botezat crimele delicte, ca sa vie inaintea tribunalelor, adica inaintea unor oameni care avea constiinta greutatii crimelor; au voit sa reduca prefecturile, au redus primariile la sate, pentru a putea controla mai de aproape pe primari, notari si perceptori, erau pe calea de-a infiinta scoli reale si de meserii, in care sa intre progenitura acestei clase corupte si sa-nvete ceva cu care sa se poata hrani. As! De-a doua zi cum au venit liberalii, au suflat in ele si au disparut ca si cand n-ar fi fost de cand lumea. De cate ori le arati toate ispravile, zic: „Apoi n-am fost decat foarte putin la guvern” Dar un palat zidit in zece ani se strica in doua zile, d-nii mei, si dac-ati fost in stare sa treceti intr-o buna dimineata cu buretele peste toata desvoltarea istorica a tarilor, cu cat mai mult veti izbuti intru aceasta, neavand de risipit decat reparaturile facute cu greu de conservatori.”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.