Povestea Roattei şi incredibilele evenimente care i-au urmat

de Dan Ielciu

În urmă cu câteva zile, într-o bună dimineaţă, se trezi lac de sudoare. Avusese un vis tare urât. Se făcea că, în România, canci democraţia. Dictatură carevasăzică. Mai întâi, cu câteva găleţi bine plasate, la timpul potrivit, sinistrul Băsescu dădu de pământ cu cavalerul tristei figuri pe care le-a făcut-o atâtor şi-atâtor oameni de bine (care mari speranţe îşi puseră într-însul) Mircea Geoană. Acesta fu momentul în care au prins a miji zorii dictaturii. Căci cum altfel se explică victoria Băsescului asupra lui Geoană, când toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe cel din urmă, decât printr-o malversaţiune dictatorială? Apoi, oare nu cumva apucăturile dictatoriale îl fac pe Băsescu să nu-şi dea demisia, în ciuda apelurilor fierbinţi la care este supus de Vântu, de Voiculescu şi-ai lor prea umili servitori? Răspunsul nu poate fi altul decât un hotărât ba da! Mai mult, încă, pe Băsescu îl doare de ce zice Antonescu, undeva mai jos de operaţia aia de hernie de disc. Iar Antonescu zice că lui i se cuvine să fie preşedinte, că el este „Alesul”, izbăvitorul Vântului şi-al Voiculescului. Şi dacă Antonescu zice, interesul naţional zice. Iar Ponta… zice şi el ce zic Iliescu şi Năstase. Care Iliescu şi Năstase, lunecoşi şi vicleni ca toţi seceraşii şi ciocănarii, zic că să plece Băsescu, dar nu-i foarte clar pe cine vor în loc. Una peste alta, toată suflarea ţării îl vrea plecat pe Băsescu, numai el nu se dă dus, ceea ce înseamnă că-i dictator. Iar dacă Băsescu e dictator, se cheamă că-n România e dictatură.

Drept pentru care, doamna Alice Rotta, fericită soţie de milionar în euro, simţi cum, după visul ce-l visă, o cuprinse nefericirea. Găsi că-i de ruşine votul dat cândva lui Băsescu, o luă un val de indignare de mai-mai să se sufoce, se linişti şi hotărî că aşa nu se mai poate, că trebuie făcut ceva. Şi mai hotărî să nu meargă în Dubai, să stea puţin pe-acasă, cu poporul oprimat, să lupte paşnic pentru libertate, pentru democraţie, pentru eliberarea de sub jugul băsescian. Aşa se făcu că, de câteva zile încoace, doamna se plimbă prin centrul Clujului având atârnate la gât două cartoane – unul pe piept, pe care scrie „Jos Băsescu” şi unul pe spate, pe care scrie „Jos Guvernul Boc”.

Deschid o paranteză: Se ştie, Guvernul Boc este, vorba poetului, o repetabilă povară, şi se compune din însuşi Emil, din voluptoasa Elena şi din alţii care oricând pot fi remaniaţi, aşa că nu merită să-i mai numesc aici. Şi se mai ştie, Guvernul Boc este o aripă ascultătoare a Guvernul Băsescu, Emil şi Elena fiind mâna stăngă, respectiv mâna stângă a lui Traian. Mâna dreaptă fiind, desigur, serviciile, încă mai ascultătoare decât Guvernul Boc: ascultă de Traian şi, în plus, ne-ascultă pe noi. Vedeţi, d’aia serviciile sunt mai aproape de inima lui Traian decât Guvernul Boc, pentru că Traian ţine la popor şi vede că serviciile – cum ar spune Marko Bela – ascultă la noi, pe când Guvernul Boc nici nu aude. Închid paranteza, revin.

Ei, şi cum se plimba doamna Rotta de colo-colo, pe strada Eroilor, prin faţa sediului PDL, numai ce o ajunse braţul înarmat al dictatorului, acelaşi care nu demult dădea cu caşchetele de asfaltul din faţa Cotroceniului de le săriră lui Băsescu şi Boc girofarurile de la înaintare. Braţul, aşadar, scrise o citaţie prin care doamna Rotta era poftită la sediu în calitate de contravenientă pe motiv de tulburarea a liniştii şi ordinii publice. Care linişte şi ordine publică, între noi fie vorba, în România se află de multă vreme tulburată rău de tot. A doua zi, la sediu, doamna Rotta a primit scuze de la însuşi comandantul Păcurar. Ioan Păcurar.

Cât ai clipi, mass-media locală a transformat-o pe doamna Rotta în simbol al libertăţii, în eroina care luptă pentru redobândirea demnităţii şi a democraţiei pierdute. Ba, amicul Tavi Hoandră, o compară chiar cu Doina Cornea. Aferim, Tavi, dragă. Aşa-i cum spui tu, vizitele doamnei Cornea la Securitate seamănă izbitor cu vizita doamnei Rotta la Poliţie. Bine, sunt câteva mici diferenţe, nesemnificative, cum ar fi, de pildă, că doamna Rotta s-a dus la Poliţie, în tip ce doamna Cornea a fost dusă la Securitate, sau că doamnei Rotta i s-a cerut scuze, în timp ce doamnei Cornea i s-a cerut să tacă, la schimb cu câţiva pumni. În rest, dacă bine mă gândesc… da, ca şi doamna Rotta, doamna Cornea se plimba liberă prin centru, cu cartoane la gât. Da, una dintre diferenţe ar fi că, pe atunci, strada se numea dr. Petru Groza, iar acum se numeşte Eroilor; cealaltă diferenţă este că pe cartoanele doamnei Cornea scria „Jos Ceauşescu” şi „Jos comunismul”. Nesemnificative diferenţe: În esenţă este aceeaşi stradă şi aceeaşi dictatură, uşor cosmetizate şi cu alte nume. Ia să vedem, ce asemănări mai sunt? Ah, da, am înţeles că la sfârşitul săptămânii, sâmbătă şi duminică, doamna Rotta nu a fost văzută în stradă, ceea ce înseamnă că, uite, şi ea, ca şi doamna Cornea, a avut domiciliu forţat.

Ar mai fi ceva de spus? Doar că este uimitor cum o săptămână de fâţa-fâţa pe ştrase a doamnei Rotta, ajunge să valoreze cât mulţii ani de dizidenţă ai doamnei Cornea. Sau, cum o hachiţă de milionară plictisită, ajunge să fie comparabilă cu sacrificiul doamnei profesoare Cornea. Incredibil, nu?

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Povestea Roattei şi incredibilele evenimente care i-au urmat

 1. NeverMore zice:

  Daca nu ar fi trista aceasta poveste cred ca ar fi chiar adevarata. Doamna aceasta nu este sotia domnului care a facut fotografiile din Piata Libertatii in decembrie 1989? Stiu sigur ca acele fotografii au poposit, in dupa-amiaza acelei zile, direct pe biroul generalului de securitate Ion Serbanoiu. Dar alta cred ca este povestea… Nu cumva domnului Compexit i se pregateste vreun dosar pe la vreunul din nenumaratele parchete, pentru te miri ce, si doamna a fost trimisa la inaintare sa se poata striga in mass media ca Basescu n-a putut sa se razbune pe doamna, ci numai pe domnul? Dosar politic! Sau o fi fiind doar un joc politic de-al liberalilor sa-si trimita sotiile membrilor sa protesteze in strada. Oricum, comparatia cu Doina Cornea este total lipsita de decenta. Insul care a facut-o nu cred ca are prea mult discernamant sau scoala. Sau joaca in barca lui Ion Iliescu de prea multa vreme de incearca sa o compromita pe doamna Doina Cornea.

  • Securistu'_din_servici' zice:

   Lasati copii (papagalii) in pace! Nu au nici o vina, doar au invatat in scolile si facultatile „personalizate” de indivizi gen marga. Cat despre faptul ca acele fotografii ar fi ajuns vreodata la serbanoiu pe birou, este o aberatie! Nu cred ca le-am mai fi vazut niciodata, sau poate ceea ce vedem acum sunt niste fake-uri? Da, intampaltor dl. rotta a ajuns prin piata Libertatii atunci si tot intamplator avea si un aparat de fotografiat. Istoria, nu poate nega acest lucru, dar va dovedi candva si alte scopuri ale acelui aparat de pozat! Apropo, dl. rotta este si el „erou”? Banuiesc ca da! Ca sa vedeti de unde mai vin niste milioane pentru a putea sa o adaugam pe madam’ la comparatia „papagalului” cu d-na Cornea!

 2. Domnul Goe zice:

  Fratilor cand milionarii incep sa ia apararea celor multi si oprimati e groasa rau.Incepeti si cautati prin poduri si pivnite acumulatorii, caloriferele cu samota si termoplonjoanele.Cat despre asemanarea cu Doina Cornea acum este mult mai simplu.trebuie doar sa descarce niste poezii de pe Goagal si sa gaseasca un alt tap sa conduca o mare alianta.(Cred ca asta s-a si rezolvat)

 3. ary zice:

  PRESEDINTELE nu poate sa faca mare lucru findca nu are putere, iar din guvern cred ca jumatate joaca la mai multe capete,si justitia isi face singura repertoriul de jucat depinde cum bate vintul. IAR MADAM ROTULA asta cred ca este strinsa cu usa de vechea garda ca tot ei sint si acum in justitie,cine stie ce contracte are si acum este santajata. Pacat de romanii ce o sint ameni ca lumea si patrioti ca restul se lupta sa rupa din frumoasa noastra tara si ultima firimitura.

  • Sare'n Ochi zice:

   Ea, dupa cum stiu eu, nu are nici un contract. Sotul domniei sale este om de afaceri. In rest, este pacat ca lumea nu intelege care sunt prerogativele presedintelui Romaniei si are de la acesta asteptarile pe care ar trebui sa le aiba de la parlamentari si de la guvernanti.

 4. Pingback: Doina Cornea în cleştele Securităţii | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.