Alba-neagra cu dosarele fostei Securități

Un ziar, trei capace, o momeală și o grămadă de fraieri. Jocul poate să-nceapă. Care are, care n-are, dosar de racolare?

Consilierul prezidenţial Corina Alexandrina Gătej (fost director Unilever, divizia Europa Centrală şi de Est), a fost recrutată de Securitate în 1989, conform unui document CNSAS. Numele ei conspirativ era „Florina”. N-a mai apucat să dea cu subsemnatul către fosta Securitate deși, „ofiţerul ei i-a remarcat entuziasmul de a colabora” (surse din Consiliu), deci există posibilitatea ca să fi avut o relație post-recuperatorie cu băieții cu ochi albaștri de pe nou (SRI, SIE, DIE). Cazul unileveresei (după ce-ai făcut “Cibernetica” pe vremea lui Răposatu’, să vinzi în sistem MLM) angajate ca și consilier pe mediul de afaceri la Cotroceni pentru mine-i doar o dovadă în plus cu privire la falsitatea deconsipirării dosarelor fostei Securităţi. Cred că este ca şi la „alba-neagra”. Cei strânşi în jurul celui care amestecă capacele „marcatoare” sunt tot de-ai lui – deşi, pentru a le pica fraierul în gheare, se prefac c-ar fi ei înşişi jucători. Se-mbulzesc, îşi dau cu părearea, cică mai şi trişează: numai ce-l vezi pe câte unul că-şi bagă degetul în gură şi, pe furiş, marchează capacul „marcator”, pariază (şmenarul şef cică nu vede nimic) şi câştigă. Câştigă de câteva ori la rând până ce se încing spiritele şi se dau mai aproape de joc „guvizii”. Haţ! – vezi că sare câte un „guvide” să muşte la capacul marcat cu salivă. Surpriză! – şmenarul şef remarcă dâra de salivă şi vrea să renunţe la pariu. Nu! – sar cei din jur (ăia ai lui), a pus omul mâna, cinstit e să vadă ce-i acolo, să câştige. Mă nenorociţi! – se vaietă şmenarul şef, după care, lovit de inspiraţie acceptă cu o condiţie: dublu sau nimic! Dublu sau nimic – guvidelui i se aprind ochii a câştig (nu simte că se zbate de mult pe mal cu cârligul în buză) şi se caută la portofel. Normal că aia „marcată” nu e aia „marcatoare”… Cam la fel îi văd eu încârdăşiţi pe aceia care ne tot „marchează” cu salivă când un dosar când altul. Cât despre cei „desconspiraţi” ca „marcatori”, atât de ostentativ, ce să spun: dublu sau nimic?!

Că în România numai administratorii de blocuri n-au rămas necercetaţi că, în loc să-şi vadă de cifre şi facturi, au practicat un fel de poliţie politică. Căci, ce-i altceva decât poliţie (de ce nu miliţie?) politică statul cu ochiul şi timpanul pe activitatea cotidiană a bieţilor locatari? Câtă dragoste de administrator putea dobândi cetăţeanul de la bloc când acesta-i putea bate la uşă la orice oră din zi şi din noapte, putând pretinde (conform unor reglementări la fel de tembele ca şi cel care le-a aşternut pe hârtie) să-i intre în habitat pentru a-i aplica sechestru, la o adică, inclusiv pe chiloţi? Credeți că se întâmpla numai pe vremea lui Ceaușescu sau în anii ’50 ai stalinismului practicat de către Gheorghe Gheorghiu Dej? În mod cert ați uiat de HG 400/2003, probă de gândire europeană a guvernării PSD. Conform acestei cozmâncării, administratorii puteau intra în casele oamenilor şi erau abilitaţi să-i poată urmări pe cei care penetrau în spaţiul blocului. În plus, aşa zişii proprietari aveau obligaţia să facă cerere către administraţie şi să anunţe „ce vizitatori au”, „cine stă la ei temporar” sau „prestează activităţi gospodăreşti”. Nu era nici o problemă dacă „banditul” de aşa zis proprietar nu spunea „tot” căci, persoanele nedeclarate puteau fi „constatate şi vizual sau la sesizarea altor persoane”. Minunat trebuia să fie momentul plecării la serviciu: deschideai uşa aşa zisei proprietăţi (un moft), dezlipeai administratorul de pe uşă, cramponat, conform STAS 400/2003, cu urechea şi timpanul de vizor sau gaura cheii – să poţi introduce yala în broască, închideai uşa şi lipeai administratorul la loc, conform normativului şi-ţi vedeai de drum. Cum vă spuneam, normativul dădea puterea vizitelor la domiciliu, la orice oră, administratorului de bloc. Procurorii aveau toate motivele să pălească de invidie, unde nu puteau pătrunde ei fără mandat, putea administratorul. Cum de nu le-a dat prin minte să creeze o asociere procuror-administrator, în beneficiul aplicării justiţiei, rămâne un mister.

Dar chestia aia cu popritul lenjeriei intime pentru că cetăţeanul n-a fost capabil să achite consumul de gigacalorie, chiar că m-a dat gata. Cred că lui Adrian Năstase îi era dor de Decretul 387/1977, cel care aproba statutul asociaţiei de locatari şi care prevedea că „vizitarea apartamentelor este organizată de comitetul de locatari în vederea asigurării unei igiene corespunzătoare, luând, când este cazul, măsuri pentru dezinsecţie, dezincfecţie sau deratizarea întregului imobil”. Cred că-i era dor şi de moşul care-şi fuma ţigara proţăpit în geamul apartamentului de la parter sau cu fundul lipit de un scăunel proptit în uşa blocului, indiferent de oră, anotimp sau intemperii. Și de băbuţa care deschidea vigilent uşa de cum tropoţeai pe trepte pentru a întreba cine eşti, pe cine cauţi şi, mai ales, în ce scop: „Că, aici nu-i hotel să intre şi să iasă tot felul de golani să dea muzica tare, să se foiască pe scară şi să consume apă şi curent”.

Mie mi-e dor doar de fătuca care locuia singură (că era venită-n studenţie şi în gazdă) și la care, vorba tuturor babelor din lume: „toată ziua şi toată noaptea e foială, vin băieţi, vin şi fete, ştiu eu ce fac ei acolo”.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alba-neagra cu dosarele fostei Securități

  1. Pingback: Premiile “Sare’n ochi” pe 2010. Categoria: “Spune NU motanului Felix și păduchelui din blana sa: Petre Opriș” | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.