Prea bun, prea ca la noi în țară

de Ștefan Ciocan

Nici o surpriză la votul pentru preşedinţia Senatului. Vasile Blaga a câştigat scaunul care-l face succesorul lui Traian Băsescu în cazul vacantării postului de la Cotroceni. După alegerile, care s-au desfăşurat într-o atmosferă demnă de Wimbledon, Corlăţean şi Blaga „pupat piaţa Independenţei”şi toată lumea, PDL şi USL deopotrivă au plecat fericiţi. Chiar şi UDMR a câştigat din varianta asta postul de Secretar General al Guvernului sau în traducere liberă de mulgător al vacii numită RAPPS. Singurii care nu s-au ales cu nimic de la „pomana” lui Geoană sunt UNPR, dar ei cred că au mari şanse să pună mâna chiar pe „defunct” (în condiţiile în care va eşua revoluţia lebeniţelor de Dăbuleni).

Desemnarea lui Vasile Blaga pentru şefia Senatului naşte câteva semne de întrebare legate în primul rând de relaţiile din interiorul PDL, apoi de relaţiile din interiorul coaliţiei şi nu în ultimul rând de relaţiile din interiorul USL.

În urma alegerilor din primăvară PDL părea un partid, dacă nu scindat, măcar fisurat. Gruparea Blaga – Videanu – Berceanu, părea că stă undeva în umbră şi aşteaptă greşelile „mânjilor” grupaţi în jurul reformatorilor. Traian Băsescu, a arătat de câteva ori „pisica” spre grupul din umbră, amintind despre afacerile păguboase pentru România girate din posturi de miniştrii atât de Videanu cât şi de Berceanu. Blaga era un ghimpe în coasta lui Boc, orcând gata să preia frâiele guvernului ca un „arhanghel” salvator unanim acceptat atât de putere cât şi (mai ales) de opoziţie. Poate ca să scape de acestă fantomă, care-i bântuie mandatul, Boc l-a cocoţat pe „buldog” pe scaunul eliberat de Geoană cu largul concurs al USL. Şi aici iese din jobenul vrăjitorilor politici un alt semn de întrebare. Să fi fost Ponta, Antonescu şi mai ales tata socru Ilie Sârbu atât de cretini încât să nu-şi dea seama că odată debarcat „Prostănacul” scaunul acestuia îi va reveni lui Blaga? Personal nu cred! Toată contestarea alegerilor la Curtea Constituţională şi candidatura lui Corlăţeanu în chip de miel pascal este o mişcare de balet politic. Pedistul Vasile Blaga, pus şef al vămii de pe frontiere de vest a României de guvernul PDSR a lui Văcăroiu, ulterior ajuns în structurile politice centrale, ori parlamentar ori membru al executivului, este unul dintre personajele acceptate (mai ales) de opoziţie. Şi tocmai el, Vasile Blaga, iubit şi (mai ales) de stânga şi de dreapta, şi de est şi de vest deopotrivă, să fie tras pe linie moartă? Nu se făcea! Odată stins scandalul din vămi, unde numele său era destul de apăsat rostit de oamenii legii, Blaga apare mai „curat şi mai uscat” ca niciodată. Dar ceea ce este mai important, Blaga apare ca o alternativă acceptabilă pentru acei pedelişti care ar vota suspendarea lui Traian Băsescu în condiţiile în care interimatul la Cotroceni ar fi asigurat tot de unul de-ai lor. Şi Vasile Blaga este omul potrivit să-l dea cu curul de pământ pe marinar. În formula cu Geoană preşedinte la Senat, şefii USL nu ar fi avut nici o şansă să rupă din majoritatea actuală a parlamentului pentru aprobarea unei eventuale suspendări a lui Băsescu. Cu Blaga se schimbă lucrurile radical. Nemulţumiţii din PDL ar putea să-l trimită pe Băsescu din nou în faţa poporului în condiţiile în care al doilea om din stat este Vasile Blaga. (mai ales) Să suspendaţi bine!

Referințe:

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Prea bun, prea ca la noi în țară

 1. Culai zice:

  Să vezi, Bucurie, pe amanta fostului (ştim ce funcţii, nu le-nşirăm, că ameţim) şi con-secutiv primu-doi din Statudepomană pentru noi…
  Ea credea că se ia c-un oarecare, iar acu’, io-te-te-i maaare!

  Le doresc numai ce le-a menit Arghezi ciocoilor, da’ mai tîrziu de’907!

  Nae L. Uzăru

 2. noradamian zice:

  Salut 🙂 Sare, insul e un jolly -joker bădăran scolit la celebra scoală a vamesilor români, n-are scrupule, nici reţineri, asta-i de necontestat. Dar n-as merge, pe ideea că ponta a conspirat la readucerea lui prin mazilirea lui geoană. O să ne lămurim curând cum stau lucrurile, presupun.

  • Sare'n Ochi zice:

   eu leg totul de afirmatiile lui Lazaroiu – le gasesti la referinte – conform carora marea „asteptare” (inclusiv a lui Basescu, inteleg) ar fi o alianta „transpartinica” PSD-PDL. asta inseamna sut in gura PNL, sut in gura lui Ilieascu, dar si sut in gura lui Emil Boc. singurii de care nu mi-ar parea rau, intr-o asemenea alianta, sunt si cei de la UDMR, pe langa cei de la asa-zisul PNL si gasca lui8 Ilici Iliescu. dar de Emil Boc mi-ar parea foarte rau. iar lucrurile se leaga bine in acest sens – al aliantei – inclusiv prin prisma a ceea ce pateste Sorin Apostu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.