No, mă, pus-ai grețoșag? (USL vrea din nou mare împăcare la Cluj)

Moto (dintr-un pliant de-al PSD): În 2009, “Mircea Geoană a reușit să unească oameni și partide, a realizat o coaliție de uniune națională. Alături de președintele Geoana au venit liberali, țărăniști, germani, maghiari, alte naționalități, sindicate, patronate, etc”. Toți aceștia au umplut pînă la refuz cu zgomot mass media (mai ales tembelizoarele mogulilor) sub sloganul unei “Revoluții a bunului simț” – vă mai aduceți aminte?

Bun, acum să venim către zilele noastre. Nu Mircea Geoană este subiectul. A fost “cel mai bun”, un adevărat talent pentru câteva milioane de români, dar a murit speranță – când nu a mai corespuns intereselor de partid. De unde se vede că înteresele celor 3-4 care fac și desfac în PSD nu coincid niciodată cu cele ale românilor pe care-i prostesc de 21 de ani să-i țină cu votul în pita politicii. Subiectul nostru este alt arogant decât Adrian Năstase, arogantul nostru Ioan Rus – fostă șulfă din conducerea uaseceristă a Clujului napoc pe vremea lui nea’ Ceașcă, fost prefect, ministru de Interne în Guvernarea lui Însuși El și mare om de afaceri, multimilionar și extrem de deștept. Cum s-ar zice a făcut saltul calitativ și cantitativ de la 10 cu coroniță la marxism dialectic multilateral dezvoltat, la sumae multae cum laudae la capitalism de cumetrie… (de la, pulpa de vițel, kentana și ness-ul trimise de rudele din Urișorul natal “să facă Ucu școală la Cluj”, la marfa vândută din portbagajul Daciei, cu tot cu mașina expatriată din Polonia, la afaceri cu Ion Țiriac și viitor mogulaș de presă regională împreună cu Paszkany Arpad și Vasile Dâncu). Profitând de o gravă fisură de imagine a PDL (arestarea lui Radu Bica și Sorin Apostu), așa-zisul “Grup de la Cluj” al PSD ar vrea să reintre în cărțile politicii mari. Și cu el, încălzindu-se intens pe margine, dacă nu-l vor împiedica judecătorii printr-o bine-meritată sentință în cazul Mătușii Tamara, se pregătește Adrian Năstase.

Motiv pentru care, miercurea aceasta, cu cățel și purcel, întreaga Uniunie Social Liberală se va muta la Cluj. Liderii naționali USL, precum și toți cei cu funcții importante în PSD, PNL și PC, se întâlnesc la Cluj pentru a discuta „strategia pentru România”. De la cifra de 200 de invitați, menționată de unele surse, s-a ajuns la peste 1500 de participanți, fiind clar că opoziția face de fapt o descindere în forță la Cluj-Napoca, „la Boc acasă”, în „fieful PDL”. Deși toți liderii locali susțin că această întâlnire nu are nici o legătură cu alegerile de anul viitor, în contextul scandalului de corupție din ultimele săptămâni, numărul atât de mare de participanți, precum și secretomania din jurul acestei adunări, are cel puțin un iz electoral. De altfel zvonul că se pregătește resuscitarea lui Ioan Rus pentru a încerca să câștige fotoliul de primar al Clujului (ar fi pentru a treia oară!) prinde contur. Mai ales după gestul de total bun simț și eleganță politică al lui Vasile Dâncu de a realiza un sondaj de opinie printre clujeni cu privire la această funcție, exact în orele în care primarul în exercițiu, Sorin Apostu, aștepta un verdict de încarcerare din partea judecătorilor. De altfel, din vremea anunțului cu privire la plecarea Nokia din Cluj – când, la o zi după ce Iohannis, primarul Sibiului (!!!???) s-a băgat în seamă să comenteze incidentul, cu exact aceleași cuvinte l-a comentat și flăcăul care vorbește cu “ceilanți” și “celălant” despre adversarii politici -, pe Ioan Rus ni-l tot servesc o serie de jurnaliști de casă drept mare om de omenie, bun simț și super inteligență. Într-o scenă demnă de o relansare furtunoasă Caragiale, fostul ministru de interne al României revine în prima linie vizibilă a PSD Cluj, fiind ales în echipa de lucru ce va face strategia comună a USL pentru alegerile din 2012. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii în cadrul Biroului Județean al PSD. Pe listă se mai regăsesc președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, deputatul Cornel Itu, senatorul Alexandru Cordoș, Ioan Oleleu, liderul consilierilor județeni, Valentin Cuibus, Mihaela Rozor, Gabriel Oniga, Aurelia Cristea și Ivan Ilarie.

Și-amu’, să mai punem nițel grețoșag, să ne-aducem aminte de mai de dinainte:

 • In calitatea sa de lider al grupului de la Cluj, Ioan Rus a fost în primăvara lui 2005 vârful de lance la așa-zis înnoire a PSD. Soluția propusă de el – Mircea Geoană contra lui Ion Iliescu în lupta pentru președinția PSD – s-a dovedit câștigătoare la Congresul din 2005. Liderul clujean a avut un cuvânt important de spus și în îndepărtarea lui Năstase din fruntea PSD, în martie 2006, când imaginea partidului era afectata de scandalul de corupție „Zambaccian – mătușa Tamara”. Influența clujenilor s-a manifestat și când Miron Mitrea a fost îndepărtat din funcția de secretar general al PSD. Asta deși ascensiunea lui Ioan Rus s-a făcut pe aripa Năstase.
 • Prezența în guvernul Năstase a trei miniștri clujeni i-a facut pe jurnaliști, dar și pe unii dintre liderii PSD să-i numească “grupul de la Cluj”. Până în 2004, referirile la acest grup erau rare și neconsistente. Propriu-zis, grupul de la Cluj s-a cristalizat după alegerile pierdute din 2004, în contextul luptelor pentru putere din PSD. De la cei trei-patru politicieni clujeni, printre care și bănățeanul Ilie Sârbu și senatorul George Maior, devenit ulterior directorul SRI, grupul de la Cluj s-a extins la acea mișcare care căuta o alternativă la Iliescu și Năstase. De acolo au pornit, exact acolo s-au întors. “Grupul de la Cluj” s-a lansat în martie 2005, când 18 organizații județene ale PSD din Transilvania și Bana s-au strâns la Cluj și și-au asumat documentul intitulat „Reforma profundă a PSD”. Până la Congresul din aprilie, “grupul de la Cluj” a câștigat aderenți și în organizațiile din Moldova și sudul țării. Mișcarea a culminat cu alegerea lui Geoană președinte al PSD.
 • După acest moment, grupul de la Cluj a suferit un recul revenind treptat la statutul inițial de conclav al celor trei politicieni cu buletin de Cluj. După Congresul PSD din 2006, Mircea Geoană a început să-l asculte mai multe pe Viorel Hrebenciuc, care a împins partidul la o relație mai strânsă cu liberalii. “Grupul de la Cluj” a fost marginalizat, motiv pentru care Ioan Rus  a fost un adversar al suspendării președintelui Traian Băsescu și al instalării guvernului Tăriceanu II.
 • Până să ajungă ministru, Rus a stat în umbra șefului PSD Cluj Grigore Zanc, un fidel al lui Ion Iliescu. Accederea în guvern i-a consolidat puterea în filială. Susținut de Năstase, Rus a devenit șeful filialei și a fost promovat vicepreședinte PSD. Relația cu Năstase s-a fracturat înaintea Congresului din 2005, când Rus i-a propus lui Năstase să candideze contra lui Iliescu. Refuzul lui Năstase l-a determinat să se orienteze către o altă soluție.
 • Încă de când a intrat în PSD, Rus a fost unul dintre finanțatorii filialei PSD Cluj. Printre eșecurile sale politice se numără pierderea de două ori, în 1996 și 2004, a cursei pentru Primăria Cluj-Napoca. O latură mai puțin mediatizată a lui Ion Rus este aceea de om de afaceri. Încă din 1992 a fondat firma Autosincron SRL, unde deține 82% din acțiuni. Un an mai târziu s-a asociat cu Ion Țiriac în firma Inter-Auto, reprezentantul concernului Daimler-Crysler-Jeep și importator al mai multor mărci de automobile, printre care si Mercedez. Rus este acționar la Inter-Auto, cu 45%, prin intermediul propriei sale firme – Autosincron. De altfel, Rus este și directorul general al Inter-Auto, funcție pe care nu a deținut-o decât în perioada în care a fost ministru. Pentru a rămâne la Cluj și a se ocupa mai bine de această afacere, Ioan Rus a renunțat să candideze, în 2004, pe listele pentru parlament. Cartea de muncă a politicianului clujean se află la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, unde este profesor la Catedra de calculul și construcția autovehiculelor rutiere. Totodată, este și conducător de doctorate și foarte mulți dintre cei 300 de salariati ai firmei sale sunt foști studenți de-ai săi.
 • Punctul forte (susține mass media): Este bine văzut de Traian Băsescu care l-a și numit pe Liviu Maior șef al SRI. Are relații foarte bune cu liderii democrați din vechea gardă fesenistă, în special cu Vasile Blaga. Din acest motiv a existat premise pentru o colaborare guvernamentală PSD-PD dupa alegerile din 2008. Această presupusă apropiere de PD i-a atras însă din partea unor colegi de partid acuzația că ar fi omul lui Băsescu din PSD.
 • Punctul slab (susține mass media): Deși este un politician ardelean, a avut relații destul de reci cu liderii comunității maghiare și, în special, cu UDMR. Acest impediment a fost îndepărtat din momentul asocierii în proiectul mass media regional alături de Arpad Paszkany (nu știu cât de în cărți este acesta la liderii locali ai UDMR). Cel mai mare impediment al lui Ioan Rus – de care se poate profita și iar profita – este faptul că nu are apetență pentru comunicarea publică. Acest defect este tratat drept aroganță și face să nu fie considerat un lider de mase, capabil să electrizeze electoratul prin discursul său.
 • Arc peste timp: megalomanie de tip PSD. Suntem în mai 2004. Comunicat Organizația PSD – Cluj: Președintele Partidului Social Democrat, domnul Adrian Năstase a participat sâmbătă la Cluj Napoca la evenimentul prilejuit de lansarea candidaților PSD pentru primăriile principalelor municipii din Transilvania și Banat. Acțiunea a avut loc la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, în prezența a peste 10.000 de simpatizanți și membri care au creat o atmosferă incendiară. Cu această ocazie, au fost prezentați: Ioan Rus – Cluj-Napoca, Ioan Florea – Alba-Iulia, Dorel Popa – Arad, Mihai Bar – Oradea, Adrian Mureșan – Bistrița, Sergiu Chiriacescu – Brașov, Reti Odon – Sfîntu Gheorghe, Nelu Ardelean – Deva, Dumitru Matei – Baia Mare, Dorin Dănășan – Tîrgu-Mureș, Ioan Viman – Satu-Mare, Iuliu Nosa – Zalău, Petru Inclezan – Sibiu și Horia Ciocîrlie- Timișoara. “Prin lansarea celor mai buni candidați la alegerile locale, PSD a vrut să își arate respectul pentru locuitorii Transilvaniei”, a susținut în discursul său către clujeni, președintele PSD, domnul Adrian Năstase.
 • Suntem în iunie 2004: Rus promite să lupte cu Boc „până nu va mai rămâne piatră pe piatră”. Pe perioada campaniei electorale, candidatul PSD la Primaria Cluj-Napoca, Ioan Rus, a evitat susține el să răspundă atacurilor dure la adresa sa, majoritatea provenite din partea lui Emil Boc (Alianța PNL-PD). Cu ocazia confruntărilor televizate, miezul mesajului lui Boc a fost corupția puterii. Candidatul PSD a lăsat să se înțeleagă că dacă ar dori, ar avea cu ce să contracareze. Și a contracarat punându-și jurnaliștii de casă să scoată de la naftalină o poveste cu o rudă de-a lui Emil Boc acuzată de niște găinării prin Brașov. Tipic, în stil kaghebist-uasecerist, Emil Boc devenea vinovat de faptele altora, PSD devenea curat și necorupt. Susținea Ioan Rus că “în toată aceasta perioadă, la sediul de campanie al PSD au sunat mulți cetățeni care l-au rugat să lupte dur”. Duminică seara, după aflarea rezultatelor care-l plasau pe prima poziție, el a dat satisfacție tuturor celor ce-l îndemnau să riposteze mai puțin elegant: Ioan Rus și-a asigurat staff-ul de campanie și pe cei câteva zeci de membri PSD veniți să-l felicite că dacă Emil Boc va fi „obraznic”, va lupta, cu mijloace electorale, „până nu va mai rămâne piatră pe piatră”. Totodată, el a dat asigurări că nu-l sperie posibila mutare a cartierului general al lui Traian Băsescu și Theodor Stolojan în municipiul de pe Someș, pentru a-l susține pe Boc, deoarece „dacă iarna nu-i ca vara, nici Clujul nu e București”. „Rus nu a înțeles nimic din democrație”, a comentat Boc spusele adversarului. Ca unul care am participat la acea campanie, vă mărturisesc că nu am avut satisfacție mai mare decât să-i văd pe toți cei care se adunaseră ciopor la sediul PSD Cluj la prânz (pupincuriști, jurnaliști, membri de partid) mutându-și șandramaua spre seară către sediul Alianței D.A. Veneau călcându-li efectiv pe față, așa le căzuse!
 • Ioan Rus a povestit la intalnirea pe care a avut-o cu tinerii din Uniunea Social Liberala (PSD-PNL-PC) cum a pierdut Primaria Cluj Napoca in 2004. Atunci a fost invins de Emil Boc. „In 2004 am plecat de la Bucuresti si am discutat cu cei doi de la UBB, cu Puscas si cu Dancu, si le-am spus ca vin sa castig primaria Clujului. Dancu mi-a spus ca nu am sanse inca, pentru ca orasul inca nu este pregatit pentru mine”, si-a inceput Rus povestea. Fostul ministru de Interne a dat ca exemplu cateva dintre proiectele pe care le-a dus la indeplinire in perioada 2000 – 2004, cat a fost ministru, lucruri care ii dadeau incredere si l-au facut sa creada ca va castiga lupta cu Gheorghe Funar si „tanarul Emil Boc”. „Am pus pe picioare Aeroportul International, primul parc Tetarom pe Taietura Turcului, autostrada Transilvania. Am facut facut scoala de politie si multe alte initiative care functioneaza si acum si sunt investitii viabile care si-au dovedit utilitatea. Din toate aceste motive am crezut ca pot castiga”, a mai relatat Ioan Rus. „Ma duc in Cluj si creez un nou model de comunitate locala. Dar mi-a zis Dancu: ‘Vezi ca pierzi alegerile!’ Du-te ma cu sociologia ta, i-am raspuns. Zice: ‘Vezi ca pierzi alegerile. Clujul este pregatit sa il dea afara pe Funar, dar nu e pregatit sa te accepte!’. Pana la urma au avut dreptate sociologii”, a mai spus Ioan Rus. Fostul ministru de interne a mai dezvaluit si cum a castigat Emil Boc alagerile din 2004. „Am avut un program extraordinar. Boc nu a avut niciun program: s-a urcat intr-o bascula si a aruncat cateva lopeti de nipis si a castigat. Cu coasa a dat dupa ce a fost prin ministru, ala e alt nivel”, a incheiat Ioan Rus. Vă zic eu de ce a pierdut Ioan Rus alegerile din iunie 2004: datorită aroganţei. Clar nu a înțeles nimic
 • Suntem în mai 2009: In Bucuresti, ieri, in fata a 10 mii de membri de partid, PSD si-a lansat candidatul la presedintie. Prezentat de Iliescu, Mircea Geoana incepe oficial cursa pentru Cotroceni. La tribuna, in spatele prezidentiabilului, un alt lider al partidului veghea ca manifestarea sa se desfasoare confom planului. Marian Vanghelie: „Peste 10 ani, voi fi cel mai puternic in Romania”.
 • Suntem în iunie 2009: Fostul strateg al Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, spune că bătălia pentru preşedinţia României se va da în Transilvania şi îl dă câştigător pe acel candidat care va reuşi să “strice echilibrele” în zonă. Spectaculoase sunt previziunile lui Dâncu pentru următorii 10 ani: vom avea parte de bătălii surpriză, o “revoluţie pe Internet”, dar şi de un scenariu în care un candidat regional ar putea face şi desface jocurile politice pentru România. PDL a câştigat în Transilvania cu anticomunism şi antisistem, pe care le-a făcut-o Traian Băsescu, pe de altă parte cert a fost şi faptul că au distrus nişte tabuuri, au vorbit despre nişte lucruri de care ceilalţi se fereau să vorbească. Includ aici descentralizarea. Acum, de exemplu, Boc are şansa de a arăta că aceste discursuri pot fi aplicate.
 • Suntem în iulie 2009: Fostul strateg al PSD, retras din politica, Vasile Dancu, a admis ca dupa alegerile din toamna Adrian Nastase „este legitim sa se gandeasca la presedintia partidului”. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, considera ca partidul ar trebui sa aiba un mesaj specific pentru Transilvania, dar si unul pentru Moldova, in perspectiva alegerilor prezidentiale si ca este nevoie ca „vocile din Cluj sa fie auzite la intalnirile politice”. Biroul Permanent Judetean (BPJ) al PSD Cluj a decis, intr-o sedinta desfasurata joi, ca, pe 19 august, in organizatia Cluj-Napoca sa fie organizate alegeri. „A fost o analiza a rezultatelor pe care organizatia Cluj-Napoca le-a obtinut la alegerile europarlamentare, cu argumente pro si contra, si am ajuns la concluzia ca cel mai bun lucru este organizarea unei conferinte municipale”, a declarat, dupa sedinta BPJ, presedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus. La alegerile europarlamentare din 2008, PSD Cluj-Napoca a avut ca obiectiv 20% din voturi, insa a obtinut 15,7%. Actualul presedinte al PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, a declarat, pentru AGERPRES, ca nu va candida pentru un nou mandat.
 • Suntem în august 2009: Fostul ministru de Interne a criticat dur dezbaterile „de tip sezatoare” care nu-i ajuta cu nimic pe oamenii de afaceri. Mircea Geoana a declarat la Cluj ca este nevoie de o alta politica economica a Guvernului si un alt plan anticriza pentru a putea iesi din situatia actuala. Fostul ministru de Interne al PSD, Ioan Rus, l-a criticat aspru la Cluj pe Mircea Geoana pentru „sezatorile” pe care le organizeaza pe tema iesirii din criza si care nu-i ajuta cu nimic pe oamenii de afaceri. Rus catre Geoana: „Vorbiti despre perdelele lui Udrea si eu pierd 70.000 de euro pe zi”.
 • Suntem în septembrie 2009: Fostul presedinte al PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, nu se implica in campania electorala a lui Mircea Geoana ca raspuns la impunerea pe postul de coordonator al filialei a pitesteanului Constantin Nicolescu. Vicepresedintii PSD Cristian Diaconescu, ministru de Externe, si Constantin Nicolescu, presedintele PSD Arges, coordoneaza in prezent activitatea PSD Cluj. Social-democratii Vasile Dincu, Vasile Puscas si Ioan Rus sint curtati de PDL, dupa cum a anuntat vicepresedintele democrat-liberal Ioan Oltean. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat ca cei trei membri ai grupului de la Cluj sint doriti in PDL. Vasile Dincu si Ioan Rus, doi dintre membrii „Gruparii de la Cluj” curtati de PDLOltean a lasat sa se inteleaga ca ar fi existat discutii, cel putin la nivelul partidului din care face parte, pentru apropierea celor trei de democrat-liberali. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, ieri, ca membrii „Grupului de la Cluj”, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, sunt „printre cei mai seriosi oameni din PSD” care „s-au apropiat de PDL, marginalizati” de partidul lor, iar PDL „in orice moment ar vrea sa-i aiba alaturi”, informeaza Mediafax. Rus despre Cozmanca: „Daca nu ar fi o fantoma, as putea crede ca e un imbecil genetic”. Replica liderului „Grupului de la Cluj” vine dupa ce unul dintre ultimii „dinozauri” PSD s-a autosuspendat din partid si i-a caracterizat pe clujeni drept aventurieri. Fostul lider social-democrat Octav Cozmanca a anuntat ieri, printr-o scrisoare deschisa adresata „membrilor si electoratului PSD”, ca se autosuspenda din partid, motivand ca PSD nu mai e un partid de stanga. Presedintele PSD a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, ca social-democratia are nevoie de o relansare in Transilvania, iar „orgoliile si nemultumirile personale” nu trebuie sa o impiedice. Mircea Geoana s-a ferit sa dea o masura exacta a relatiilor sale cu membrii „Grupului de la Cluj”. in schimb, el a apreciat ca PSD trebuie sa devina „un partid de ardeleni”. Totul a inceput in 1990, cand premierul Roman a dispus infiintarea in luna martie a temutului Serviciu de Informatii 0215. De atunci au mai existat trei clujeni, generalul Rusu Stoian, generalul Virgil Ardelean si fostul ministru de Interne, Ioan Rus, care si-au legat, intr-un fel sau altul, numele de temutul serviciu care a produs astazi criza din Coalitie.
 • Suntem în octombrie 2009: Ioan Rus, liderul „Grupului de la Cluj” si ministru Internelor in Guvernul Nastase, a declarat ca formatiunea sa ar fi trebuit sa evite iesirea de la guvernare, in opinia sa cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale aducand PSD in postura de a negocia revenirea la guvernare, insa aceasta posibilitatea este conditinata de gradul de degradare a relatiilor dintre cele doua partide. Social-democratul Ioan Rus a precizat ca PSD ar fi trebuit sa-si pastreze locul in guvernare alaturi de PD-L si sa evite parasirea Guvernului Boc. „Pana la urma ce s-ar fi intamplat daca PSD nu iesea de la guvernare? Candida presedintele Senatului cu echipa sa de zece ministri impotriva presedintelui Romaniei cu echipa lui de zece ministri. Care era problema?” „Domnule prim-ministru Ioan Rus!”, asa i s-a adresat ieri, in fata unei numeroase audiente, fostul premier PSD ex-ministrului Internelor, la lansarea cartii „Interviuri”. Nastase a folosit aceasta adresare dupa ce ZIUA de CLUJ a publicat informatia conform careia la Cotroceni exista si varianta numirii lui Rus pe postul de premier.
 • Suntem in decembrie 2009: Intalnirea intre Miron Mitrea, Cristian Diaconescu si Sorin Oprescu este preambulul luptei din PSD, care s-ar putea incheia cu crearea unui nou partid de stanga.Liderii PSD Miron Mitrea si Cristian Diaconescu s-au intalnit, ieri dupa-amiaza, cu fostul coleg de partid Sorin Oprescu, primarul independent al Capitalei, intr-un restaurant din zona Aviatorilor. Ioan Rus, fost vicepresedinte al PSD, autoexilat la Cluj dupa ce, in urma cu mai bine de un an, Grupul de la Cluj a pierdut influenta in partid, a declarat, luni seara, la Realitatea TV, imediat dupa validarea alegerilor, ca, in locul lui Mircea Geoana, si-ar depune mandatul pentru „erorile strategice din campanie”. In ultimele zece zile, lucrurile s-au derulat cu repeziciune in viata politica. Mircea Geoana a fost presedinte „pentru o noapte”, Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule, PSD va ramane tot in opozitie, liberalii analizeaza varianta unei guvernari alaturi de PDL, iar liderii marcanti ai social-democratilor sunt dezamagiti de turnura pe care au luat-o evenimentele. Unul dintre liderii Grupului de la Cluj din cadrul PSD, Ioan Rus, a iesit cu o serie de declaratii ce risca sa erodeze partidul din interior. Printre altele, Ioan Rus l-a acuzat pe actualul presedinte, Mircea Geoana, ca vanghelizeaza partidul, i-a reprosat pierderea alegerilor prezidentiale si a amenintat cu ruperea partidului si formarea unui alt partid de stanga. Liderul „Grupului de la Cluj” a declarat pentru ZIUA de CLUJ ca, daca PSD nu se va restructura, e necesar un studiu serios pentru a vedea daca nu cumva este oportuna aparitia unei noi formatiuni. Ioan Rus considera ca actuala conducere a PSD trebuie sa-si depuna mandatul, iar partidul sa intre intr-un proces de restructurare.
 • Suntem în ianuarie 2010: Mircea Geoana contraataca din munti: Ioan Rus, Vasile Dancu si Madalin Voicu zboara din PSD. Urmeaza Miron Mitrea. Cristian Diaconescu si-a anuntat candidatura la presedintia partidului. Comitetul Executiv al PSD care are loc astazi, la Palatul Parlamentului, se anunta a fi o sedinta tumultuoasa a so-cial-democratilor, dupa ce, in acest week-end, partidul a avut parte de multa actiune. (2010) Fostii lideri ai Grupului de la Cluj au decis sa-l sustina pe Diaconescu pentru presedintia PSD. La scurt timp dupa ce Cristian Diaconescu si-a anuntat public intentia de a candida la presedintia partidului, Ioan Rus si-a declarat sustinerea pentru fostul sau coleg de guvern. La randul sau, Vasile Dancu s-a declarat de acord cu aceasta optiune. intre timp, Marian Vanghelie a cerut excluderea. Retrasi din prim-planul vietii politice in mod oficial, dar ceva mai vocali in ultimul timp, Ioan Rus si Vasile Dancu s-au trezit atacati, din nou, de Ion Iliescu. Acesta ii vrea pe cei doi exclusi din PSD. Ioan Rus este „arogant”, Vasile Dancu, „teoretician”, iar impreuna formeaza un cuplu de „carcotasi marginasi” de care PSD nu are nevoie. “Vă informăm, cu deosebit respect, că rezultatele Dumneavoastră, mult iubite şi stimate Preşedinte de Onoare, în judeţul Cluj sunt mult mai slabe decât rezultatele noastre, ale cârcotaşilor de mărginime. Astfel în 1996,  Ion Iliescu – Judeţul Cluj – 67.149 voturi 15,29%, Ion Iliescu în anul 2000 – 71.129 voturi 18,30%. Cu modestie, Domnule Preşedinte, eu, cel despre care spuneţi că nu ma pricep la munca politică, singura dată când am candidat pentru o funcţie publică a fost în anul 2004, la alegerile pentru Parlamentul României, am obţinut 82.558 voturi, adică un procent de 25% din voturile valabil exprimate in judetul Cluj. În municipiul Cluj-Napoca Ioan Rus, “arogantul”, a obţinut în 2004 61.584 voturi, adica vreo 44%. Îmi cer scuze domnule Preşedinte dar iată ce rezultate aţi obţinut DVS în Cluj Napoca: 1996 ION ILIESCU 22.083 voturi (11%), 2000 24.611 voturi (13,33). Toate sub 20%, pe Dumneavoastra v-au umilit toţi, Domnule Preşedinte. Vă dorim sănătate şi mult succes în munca organizatorică. Onoare muncii!”, scrie Dâncu pe blog, semnându-se “Teoreticianul”. Pesedistul clujean are şi un post-scriptum. La fel de ironic ca întreaga postare: “ Unii răuvoitori ar spune că Dumneavoastră ne trageţi în jos la Cluj. Eu nu cred, pe Dumneavoastră lumea vă iubeşte doar trădătorii de ţară şi neam au neobrăzarea să vă pună la îndoială unanimitatea.”
 • Suntem în martie 2011: Ioan Rus: Castigarea Clujului este la fel de importanta ca si castigarea presedintiei Romaniei! „Noi suntem doi divizionari B si daca vom reusi sa facem o fuziune asa cum se cuvine a eforturilor atunci de adevaratelea avem sanse sa castigam alegerile la Cluj. Va indemn sa nu precupetiti niciun efort pentru ca nu e important numai pentru Cluj ci si pentru toata Romania. Semnalul care s-ar da de la Cluj privind castigarea alegerilor locale e la fel de important ca si presedintia Romaniei”, a declarat Ioan Rus, la intalnirea cu tinerii din PNL, PSD si PC. Fostul ministru de Interne a declarat ca in acest moment, candidatii potentiali ai PDL la primaria Cluj Napoca si Consiliul Judetean stau bine in sondaje. „Sorin Apostu sta bine in sondaje, ăstalant de la Consiliul Judetean, cum il cheama, sta bine in sondaje. Dar va spun ca putem, chiar daca in Cluj PDL nu sta prost”, a afirmat Rus. „Daca reusim in acest moment ca la nivelul tuturor comunelor sa gasim candidati comuni. Sa depasim orgoliul penelistului care zice cu siguranta eu sunt cel mai bun, a pesedinstului care zice nici vorba eu ies primar aici. Pot fi cateva comune in litigiu, dar la nivelul municipiilor si al oraselor nu trebuie sa ramana niciun candidat in litigiu. Trebuie sa avem cndidat comun si fiecare sa aiba puterea de a intelege ca ne subordonam efortul unui tel de o mai mare anvergura decat satisfacerea poftei lui Popescu care vrea sa fie candidat in Huedin. Va trebui sa intelegem cu mare precizie ca PSD va trebui sa lupte pentru Consiliul Judetean si PNL -ul pentru postul de la primarie sau invers, egal. Nu trebuie sa existe disensiuni sau incercarea unuia dintre partide de a lua mai mult decat munceste sau mai mult decat se poate lua. Cand toate aceste asperitati, si am avut o discutie cu Marius si prietenii din PNl, cand aceste lucruri vor fi rezolvate atunci se poate naste ideea de a avea succes. Puteam bate PDL -ul pe toate liniile in judetul Cluj”, a mai adaugat Ioan Rus. Fostul ministru de Interne a fost intrebat de tineri daca are de gand sa candideze in numele USL, dar a evitat sa raspunda.
 • Vom fi în 30 noiembrie 2011: Ioan Rus va fi candidatul USL la Primăria Cluj-Napoca? Eu cred că da. Cu surle și trâmbițe. Ceea ce este foarte bine – a fost înfrânt de două ori, iar el nu știe să câștige decît dacă e numit în funcții. Fie că i-a trimis familia din Urișorul său natal o pulpa de vițel, un ness sau o kentană, fie că se auto-sponsorizează din “erembeu” lui Țiriac. Mai poate fi înfrânt o dată.
Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la No, mă, pus-ai grețoșag? (USL vrea din nou mare împăcare la Cluj)

 1. ribelalu zice:

  coane…sa candidezi nu inseamna nimic.
  hai sa-ti povestesc…prin anii 90, pe la primele alegeri se pomeneste taica-meu cu un prieten ce era membru intr-un partid d-asta fantoma:
  -Nicule, te pun candidat la Senat!
  Pune al batran botul si in ziua alegerilor a avut 2 voturi.

  p.s. Noi eram 4 cu drept de vot in casa 😉

 2. noradamian zice:

  Salut Sare, pieteni 🙂 nu mă bucură adunătura aia, dar, comform logicii politice era de asteptat să se-ntâmple asa ceva 😉 Clujul e un punct strategic pe harta ţării, se va da o bătălie serioasă acolo. Dintre băieţii pesedisti care au iesit la interval, l-am urmărit mai mult pe Dâncu, asta si fiindcă micul Goebbels îl depăsea în cameleonism pe Gusă ( tot clujean si el) în perioada de propagandism în serviciul lui Bombo. Pe urmă a-ncercat să se rebrenduiască, o vreme chiar l-am crezut un om de stânga mai luminat decât ponta, să zicem, dar, de fapt, sunt din acelasi aluat.

  • Sare'n Ochi zice:

   Gusa este din Campia Turzii 🙂 noi nu-l consideram clujean 🙂
   dar pe Dancu l-ai nimerit extrem de dureros: Micul Goebbels! asa si este, un intafnat caruia nu-i mai ajungi la nas numai pentru ca afost ministru. altfel un sociolog extrem de ratat ca si jurnalist.

 3. BM zice:

  clujul este o reduta importanta pe care USL vrea sa o cucereasca. mai greu, pe acolo se gandeste altfel decat la lenesi si alcolici

 4. NoKioara zice:

  FonfGusatul de Cosmin isi da cu presupusul la gazeta: “Rus, guvernator, Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, Dâncu sau Boc, primar”
  http://ziuadecj.realitatea.net/politica/rus-guvernator-tise-presedintele-consiliului-judetean-dancu-sau-boc-primar–79303.html
  Asta numai daca se face marea Alianta PDL-PSD preconizata de Sebastian Lazaroiu….

 5. Marean zice:

  PDL-istul Radu Moisin a fost ales cu 15 voturi în funcția de primar interimar. Contracandidatul său, Laszlo Attlia, a primit 5 voturi. Un vot a fost declarat nul. La ședința de astăzi au fost prezenți 21 de consilieri, lipsind cei șase reprezentanţi ai USL, relateaza CityNews.
  Votul anulat a fost al lui Moisin care a avut bunul simt sa nu se voteze, spre deoasebire de Laszlo Attila si restul de 4 consilieri UDMR. Buni „aliati” are PDL!

 6. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii) | Sareinochi's Blog

 7. Pingback: Vasile Dâncu colportor de bârfe? | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.