Pacientul liberal

Unul dintre cei doi președinți ai PNL, cred că nu Vasile, ci Bleaga, ne spune că bolnavii (inclusiv cei bolnavi de cancer) care au avut neobrăzarea să se prezinte la doctor într-un stadiu avansat al oricărei forme de boală vor trebui obligați prin lege să-și plătească nemernicia lipsei de screening prin plata a jumătate de tratamnent. La unele boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, râtanul va trebui să facă fifty-fifty nu nu numai tratamentul, ci și diagnosticul și concediul de boală – în cazul în care a refuzat să se prezinte la ceea ce pseudo-liberalii denumesc programele naționale de prevenție.

Unul dintre co-semnatarii inițiativei bleagăi este Eugen Nicolăescu, un băiat prea obișnuit cu noțiunea de fifty-fifty la para-ndărăt încât să fi lipsit și de la conceperea unei asemenea porcării. Contabilul Sănătății, ajuns prin accident și ministru, ne-a demonstrat întotdeauna că dacă sunt niște bani de aruncat în buzunarul vreunui amic poltic care să mimeze un proiect zis de prevenție în domeniul medical, el este dispus să îi arunce. Dar dacă nemernicul de român refuză prevenția (motiv pentru care banii aruncați cu dedicație să nu se justifice și să ceară procurorii DNA să fie dați înapoi), de ce să nu facă el o lege prin care să-i oblige pe acești români să-și vadă de interes. Că-i al lui, sau al amicului politic, sunt detalii neimportante, sănătatea este mai presus de orice și așa s-ar putea justifica și de ce încă se mai cer bani pentru contribuția obligatorie la acest capitol bugetar inclusiv românilor care nu au nici un venit.

Dar ce frumos sună legea pentru cei care sunt obișnuiți să stea cu mâna întinsă! Avem o fază inițială de prevenție cu analize periodice gratuite pentru toți romanii – dar nimeni nu se întreabă pe banii cui se face această prevenție și cine se ocupă de ea. Prevenția este parașutată din inima și buzunarul larg al politicienilor – vor veni ei cu banii de acasă după ce-și vor vinde viloaiele, jipanele și bijuteriile. Așa că prevenția este importantă, iar cei care refuză aceste analize periodice care se vor face “gratuit”, musai vor trebui să plătească.

Da, măi, frățică, prevenția este minunată și, poate, mai puțin costisitoare decât tratamentul în sine (n-am la îndemână statistici cu costuri și cheltuieli pe reactivi, personalul plătit pus la dispoziția prevenției, alea, alea, așa că nu mă pronunț) – o fi fiind ca un abonament gratuit la sala de fitness. Întrebarea mea este: de ce nu am alternativă, de ce nu pot să mă previn pe banii mei oriunde altundeva decât la Statul furăcios român care-și găsește disponibilitatea să arunce 100.000 de euro în WC-uri și firmă luminoasă la Spitalul de Urgență din Republica Ploiești (și câte alte mizerii), dar ar pune la plată un bolnav de cancer aflat în fază terminală? Că obligația la Sănătate e obligatorie, ca să zic așa – inclusiv de la morți dacă s-o putea. Deocamdată noi plătim pesntru pseudo-sănătatea oferită de acest stat – așa că mai ușor cu prevențiile pe scări.

PS: în 2013, pe când erau parte activă a Grupului Infracțional Organizat impropriu numit Guvern și Majoritate Parlamentară, liberalii aveau alți pitici cu privire la Sănătate. Memoria Agerpres ne arată cum, pe atunci preşedintele Comisiei de sănătate a PNL, Eugen Nicolăescu, susținea că liberalii vor să desfiinţeze complet asigurările sociale de sănătate, acestea urmând a fi înlocuite cu o taxă de solidaritate şi cu asigurări private complementare. Deci și atunci banilor li se găsea o soluție să meargă după pacient. Pacientul liberal.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pacientul liberal

  1. Mishuk zice:

    ceaușescu a fost ucis degeaba… dacă până la revoluție am fost subnugați unui singur bou, acum ne conduc turme întregi a căror înmulțire, sterilizare, euthanasiere este imposibilă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.