După steaguri suntem noi, care te taxăm pe tine

Da..., suntem pan-europeni cu toții.

Da…, suntem pan-europeni cu toții.

de Ștefan Ciocan

Când ajung prin diverse regiuni ale lumii am trei priorităţi. Cumpăr o halbă inscripţionată cu ceva specific locului, mânânc ceva tradiţional şi cumpăr un steag al ţării sau regiunii în care mă aflu. Am acasă steaguri ale câtorva state americane, ale Tirolului, Bavariei, Catalunyei, Ţării Bascilor, a Valoniei, chiar şi steagul secuiesc. Am trecut din Bavaria spre Austria prin Tirol. Pe marginea drumului era un panou publicitar bine luminat pe care scria în patru limbi „Das ist nicht Deutschland, Österreich, Italien, hier ist Tirol“ adică „Aici nu este Germania, Italia sau Austria, aici este Tirolul“. Cât ar fi protestat Ponta dacă pe Valea Oltului ar apărea un asemenea panou publicitar pe care să scrie: „Aici nu este România sau Ungaria, aici este Transilvania“. Transilvania are un steag, o stemă şi un imn, aşa cum şi Moldova sau Oltenia le au pe ale lor. Folosirea acestora nu face decât să întărească apartenenţa populaţiei la o anumită cultură regională. Faptul că pe Primăria din Sibiu, Cluj sau Braşov ar fi arborat steagul Transilvaniei, nu ar afecta cu nimic nici independenţa, nici integritatea Statului naţional român, exact aşa cum nu ar fi în pericol dacă la Iaşi s-ar abora steagul istoric al Moldovei sau la Ploieşti cel al Ţării Româneşti. Ne place sau nu, de câteva sute de ani, regiunea din interiorul curburii arcului carpatic este locuită de secui. În Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş, populaţia majoritară este de etnie maghiară. Secuii au tradiţiile lor, portul lor, limba lor, istoria lor şi în mod firesc au drapelul lor. Cu ce afectează integritatea României dacă secuii îşi arborează drapelul lor lângă tricolorul românesc şi drapelul Uniunii Europene? În fond şi pe Primăria Deva este arborat steagul Devei şi nimeni nu s-a gândit vreodată să ceară autonomie locală. Dar acest scandal al steagului secuiesc vine ca o mănuşă atât nimicilor de politicieni din țara „vecină și pretenă” (în lipsă de soluții economice), cât și autorităţilor de la Bucureşti. Îi vine atât de bine lui Ponta, încât aproape că bănuiesc că drapelul a fost pus acolo de maghiari în cârdăşie cu actuala putere. Pentru că, de ieri dimineaţă, nimeni nu mai vorbeşte despre majorarea taxelor şi impozitelor, despre lipsa de medicamente compensate, despre creşterea preţurilor. Ţăranii par a nu observa birurile pe care trebuie să le plătească până şi pe agricultura de subzistenţă. Pericolul iredentist maghiar a fost din nou scos de la naftalină, ca de fiecare dată când puterea de stânga punea jugul pe populaţie. Săriţi fraţi români, chiar şi flămânzi, să rupem steagurile secuilor! Mama lor de stegari… lipsa de proiecte naște monstruozități naționaliste.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la După steaguri suntem noi, care te taxăm pe tine

 1. dupa secu(i) sintem noi, care te facem pe tineeeee

 2. Andreia zice:

  Da iti dau dreptate, daca totul s-ar limita la ancorare steagului.

  • Sare'n Ochi zice:

   „arborarea”, banuiesc :). normal ca nu se vor opri numai la arborarea drapelului. nu se vor opri pana nu-si vor arbora intreaga prostie si ticalosie si lipsa de proiecte privind bunastarea popoarelor pe care ar trebui sa le pastoreasca, nu sa le invrajbeasca. in ambele tari la conducere sunt politicieni disperati sa ramana la putere. cand nu ai paine, dai circ. prostii mananca circ in asteptarea painii. daca nu mai vine painea, macar mor de ras – de prosti ce sunt.

 3. ceaikovski zice:

  Sunt atat de anosti, de lipsiti de originalitate… Tot pe-asta cu maghiarii au bagat-o.
  De fapt dusmanii tarii sunt Basescu si maghiarii, din cate vad eu.
  Cretinul ala de ambasador ar trebui totusi intrebat CINE l-a platit sa spuna asemenea aberatii si CAT sau ce i s-a oferit.
  Pe langa articolul dvs, domnule Ciocan, am mai citit unul la fel de bun, de Angela Tocila.
  Felicitari!

 4. Cred ca nu intelegeti sau va faceti ca nu intelegeti ce vor de fapt maghiarii ( si nu secuii, deoarece la la ultimele recensăminte s-au declarat secui 831 persoane în 1992, respectiv 532 persoane în 2002, iar in 2012 diferenta nu este prea mare).:ei vor sa iasa cu totul de sub autoritatea statului roman( nu dintr-o data, ci treptat, politica pasilor marunti).
  Iata cateva declaratii in acest sens:
  Ambasadorului ungar in Romania:
  -Daca secuii vor tinut autonom, vrea si Ungaria
  -Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a afirmat ca Ungaria sustine cererea maghiarilor din Romania, de a oficializa Tinutul Secuiesc….Acesta a explicat ca exista mai multe forme de autonomie. Una dintre forme este „autonomia teritoriala unde minoritatea este majoritate, cum este cazul Tinutului Secuiesc”
  Vicepremierul maghiar, Zsolt Semjen, a declarat in mai multe randuri ca autonomia culturala este pentru maghiarii care traiesc in diaspora, iar pentru cei care locuiesc in grupuri mari, cum este Tinutul secuiesc, este necesara autonomia teritoriala
  Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, a declarat ca autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc va fi obtinuta in mod categoric

  • Sare'n Ochi zice:

   domnule Dumitru, maghiarii de rand, ca si secuii si romanii vor sa traiasca bine. ii doare-n cur de toate povestile acestea numai bune pentru cei care nu au de lucru. politicienii, in schimb, indiferent de etnie, doresc sa aiba cat mai multi idioti utili care sa puna botul la circul lor si sa nu se mai intrebe de ce nu avem buget pentru anul 2013 IN LUNA FEBRUARIE, deja; de ce au crescut taxele, unde sunt promisiunile din campanie samd. asa ca cei care se prefac sunt cei care pun botul la ce se prefac politicieni ca muncesc – circ ca sa ascunda lipsa painii.

   • Dongolo zice:

    Sunt unguroaica si perfect de acord cu tine! Nu ma intereseaza si nici familia mea si nici prietenii mei unguri sau romani nu sunt interesati de scandalul de 2 bani ce se face din cauza unui steag.Fiecare dintre noi are o singura viata si vrem sa traim in pace si fara stresul financiar.Deci va rog ,,Domnilor,, din politica tarii noastre sa faceti ceva in acest sens!

 5. Muona Pi zice:

  Parca vad ca partidu’ lu’ Orban cashtiga alegerili sha di data asta!
  Sha doar le-am spus la aishtea doi, Ponta sha Antonescu: „Haiditz, fratzalor, sa inaltzam steagu’ romanilor pi primaria din Debretzan, terra debretzorum, ca nu sa poati sa nu fii sha pi-acolo ceava samantza di roman, ca doar i shtiut ca Debretzanu’ era romanesc inca di pi vremea lu’ Burebista”. Da’ nu, o tzanut-o langa cu pericolu’ basist sha uiti cum ni-am pus in cap toata Ieuropa.
  Bravo lor: cu cativa steaguri pot sa schimbi constitutzia di cati ori vor ei. Nu tu Basescu, nu tu Baruoso, nu tu Muonica Macovei: „Unguri! Avetz grija ca romanior li s-o pus pata pi tzinutu’ secuiesc: votatz pentru viitor sha pentru ruperea cu trecutu’ imperialist romanesc!” Ci vrei mai simplu di-atata? Uiti di-aia Ungaria-i inaintea noastra cu cel putzan cinzeci di ani! Lumina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.