Reperele morale ale României au fost aruncate în temniţe

de Ștefan Ciocan

Ieri s-au împlinit 60 de ani de la trecerea la cele veşnice a omului politic Iuliu Maniu. Niciodată de la moartea sa românii nu i-au cinstit memoria aşa cum ar merita unul dintre artizanii României moderne. Din punct de vedere istoric, Maniu rămâne un personaj controversat, un politician şovăielnic, care a luat destule decizii greşite atât pentru cariera personală, cât şi pentru destinul României. Dar ca simbol, Maniu este fără îndoială un martir al libertăţii şi o victimă a călăilor comunişti care au împins România în afara ţărilor civilizate ale Europei. În anul 1947, o întreagă generaţie de politicieni era aruncată după gratii şi eliminată prin cele mai crâncene mijloace de tortură fizică şi psihică. Locul lor a fost luat de liderii comunişti, mulţi veniţi cu tancurile sovietice, alţii răsăriţi din „pleava” unei societăţi afectate de război. Reperele morale ale României au fost aruncate în temniţe şi lagăre de muncă silnică. Societatea a rămas fără modele, iar pentru propaganda comunistă, „muncitorul şi colhoznica” erau singurul simbol al omului nou, impus cu forţa unui regim totalitar. Nimeni nu a supravieţuit dacă nu s-a înrolat în armata de propagandişti roşii. Preoţii care nu au acceptat colaborarea s-au rugat lui Dumnezeu de după gratii. Mulţi dintre ei nu au avut vocaţie de martir. Cum mulţi politicieni nu au avut vocaţie de martir. Şi mulţi ţărani nu au avut vocaţie de martir. Dar era greu să îşi asume martiriul în temniţele comuniste. Era aproape inuman să reziste torturilor psihice şi fizice pe care o minte normală nu le poate nici măcar imagina. Dar comuniştii nu aveau o minte normală. Rezistenţa a însemnat în primul rând credinţă în Dumnezeu, speranţă, şi o rămăşiţă de dragoste faţă de o ţară care şi-a uitat prea repede martirii.

Au trecut 60 de ani de când, în „zarca” de la Sighet, a murit Iuliu Maniu, singurul prim ministru al României al cărui mormânt nu este cunoscut. A fost torturat de români, a fost îngropat de români. Aceiaşi români pentru drepturile cărora a luptat până în 1918 în Parlamentul de la Budapesta şi pentru care a făcut România Mare. Românii l-au torturat şi l-au ucis şi l-au aruncat într-o groapă, undeva în cimitirul săracilor din Sighet. Nu merita oare Iuliu Maniu o cruce la căpătâi? Românii însă l-au uitat, l-au scos din cărţile de istorie, l-au omorât în fiecare zi de 60 de ani încoace. Aşa cum în fiecare zi românii îşi calcă în picioare istoria şi valorile pe care s-a clădit România modernă.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Reperele morale ale României au fost aruncate în temniţe

 1. Muona Pi zice:

  Nu dor nici luptele pierdute,
  nici ranile din piept nu dor,
  cum dor acele brate slute
  care să lupte nu mai vor.

  Cat inima în piept iti canta
  ce-nseamna-n lupta-un brat rapus ?
  Ce-ti pasa-n colb de-o spada franta
  când te ridici cu-n steag, mai sus ?

  Infrant nu esti atunci când sangeri,
  nici ochii când în lacrimi ti-s.
  Adevaratele infrangeri,
  sunt renuntarile la vis.

  Radu Gyr – Indemn la lupta

 2. Muona Pi zice:

  Si inca ceva, domnule Ciocan:
  Romanii care l-au omorat pe Iuliu Maniu ai nume si prenume. Nu s-a facut o coloana interminabila la celula batranului patriot, ca la catafalcul lui Lenin, si fiecare roman a infipt cutitul in cel care va ramane un reper moral pentru romanii de pretutindeni, nu numai pentru cei din Ardeal. Incep sa va suspectez de rea-credinta: insistati pe ideea ca romanii sunt raul absolut, dar macar de data aceasta nu i-ati mai impartit in categorii etnice, bune si rele.
  Lupta lui Iuliu Maniu trebuie sa continue pentru ca dezbinarea sa nu ne mai uneasca, ci idealul in care marele om de stat a crezut pana a inchis ochii. Acesta este rostul poeziei lui Radu Gyr, alt martir al neamului romanesc. Nu i-am uitat pe niciunul dintre ei, sunt in sufletele noastre si in recunostinta noastra.
  Si mai are un rol aceasta poezie: nicio batalie nu este dinainte castigata. Democratia nu este o reduta deja cucerita nici aici, in Romania, nici in Occident si nici aiurea. Daca vrem sa avem democratie in Romania, trebuie sa luptam pentru ea. Nu cu arma in mana, ci cu spirit civic, amendand prin vot si protest public derapajele clasei politice de la spiritul si litera legii.

  • Romanii aceia nu au avut nume si prenume. Romanii aceia ieseau pe stadioane si aplaudau un regim absurd. Romanii aceia isi turnau fratii la securitate. Romanii aceia au tst cu capul plecat cand alte popoare se revoltau impotriva comunismului: ungurii in ’56, cehii in ’68 si polonezii in ’80. Am avunt nevoie de 33 de ani ca sa facem ce au facut ungurii, timp in care i-am aplaudat si i-am acceptat pe calaii lui Maniu. Consider ca aceasta acceptare complice este egala cu crima. Dar observ ca dumneavoastra Muona 3,14 luati totul personal si va spalati pe maini de raspunderea colectiva a unui popor. Daca nu ati facut raul personal, nu inseamna ca nu l-ati acceptat sau ca majoritatea acestui popor nu l-a acceptat. Vrem sau nu sa recunoastem suntem la marginea Europei, si nu geografic ci din punct de vedere economic, cultural, spiritual, moral…
   Cine altcineva este de vina pentru asta daca nu romanii?

   • Muona Pi zice:

    Cei 300.000 de romani din puscariile comuniste nu au avut nici ei nume, sau nu le putem memora numele tuturor, cu toate ca ar trebui. Au existat si revolte armate prin muntii patriei, dar securitatea a avut grija sa nu faca prea mult tapaj pe chestia asta. Au existat si tzarani impuscati ca pe caini la marginea drumului pentru ca nu vroiau sa-si dea pamantul la CAP, au existat si muncitori care au fost bagati in puscarii pentru ca nu stiau pe de rost „Tatal nostru carele esti la Kremlin”, au existat milioane de anonimi care au suferit crunt sub regimul comunist. A existat Paul Goma, a exista Doina Cornea, au existat Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Noel Berbard si multi, multi altii. Pentru ei imi scot palaria in semn de respect si pretuire, alaturi de martirii stiuti, Maniu, Coposu, Diaconescu, Ticu Dimutrescu, Petre Tzutzea si toti ceilalti multi, foarte multi carora nu imi vin numele lor acum in minte. Noi n-am avut revolutie anti-comunista in 1956, dar n-am avut nici Republica Sovietica in 1919. Romanii erau profund individualisti inainte de sosirea tancurilor sovietice, asa ca s-au impus masuri drastice de suprimare a acestui spirit. Partidul comunist numara 1000 de membri, nu sute de mii, ca prin alte parti, care acum ni se par paradisuri de civilizatie. Betivii si puturosii satelor si oraselor patriei au devenit peste noapte conducatorii poporului. Bunicii mei, regateni prosti cum ii stie tot Ardealul, au avut de suferit in acea perioada: gospodariile le-au fost confiscate iar copiii lor nu au avut acces la scoala, pentru ca nu aveau origine sanatoasa. Tot romani erau si ei: nu tin minte sa se fi bucurat pentru ca Iuliu Maniu e in puscarie, pentru ca la un pas de puscarie au fost si ei. Daca au facut compromisuri, le-au facut pentru copiii lor, sa poata avea o viata cat de cat normala, atat cat se putea avea atunci intr-un regim comunist (stalinist).
    Au existat si turnatori anonimi si turnatori ilustri, turnatori de voie si de nevoie, au existat destine distruse de tavalugul turnatoriei. La o populatie de 15 milioane cat avea Romania dupa razboi, 300.000 de martiri in temnitele comuniste inseamna ca 2% din populatia acestei tari se afla in puscrie pe motive politice. Puteti fi de acord ca nu e putin, chiar si pentru standardele acestei tari de la marginea Europei nu numai geografic. Daca mai tineti cont (daca vreti!) si de miliardele de dolari cheltuite in cei aproape 45 de ani de comunism pentru ca poporul sa fie tinut in prostie si ignoranta, sunt chiar mandru ca in numai 17 ani Romania a ajuns tara membra NATO si a Uniunii Europene. Nu va opreste nimeni sa aveti ochi critic pentru ce a fost rau in Romania ultimilor 70 de ani, asa cum nu ma opreste nimeni sa fiu mandru ca Romania, cea mai saraca tara europeana dupa Albania, a reusit sa re-intre in Europa. Dumneavoastra sunteti inclinat sa vedeti partea goala a paharului si sa generalizati tot ce misca, eu, in schimb, sunt tentat sa fiu ceva mai optimist si sa consider ca sacrificiul lui Iuliu Maniu n-a fost in zadar.

 3. ribelalu zice:

  Nu suntem departe de vremurile alea. Observ ca multa lume s-a retras in carapace, nu apar figuri noi care sa intre in politica, opozitia se face cu fotosoape pe feisbuc la fel ca inainte prin bancuri, pe la DNA nu se mai duce nimeni sa reclame in afara de Guvern samd.

 4. EuCuMine zice:

  Iuliu Maniu a fost un fenomenal vizionar („Europa de mâine – spunea Maniu imediat după Unire – va fi cea a uniunilor, confederaţiilor, federaţiilor. Acest moment inexorabil nu trebuie să găsească poporul nostru nepregătit. Conducătorii politici trebuie să cultive calităţile profesionale şi morale ale românilor astfel ca ei să nu devină în noul context de liberă circulaţie a valorilor un fel de neoiobagi în raport cu alte popoare. Deci pregătire de specialitate, pregătire politică şi morală, pentru a face faţă concurenţei inevitabile!”) si un bun tactician, insa dezastruos ca strateg. Readucerea lui Carol in tara a fost o fatala eroare politica pentru Romania.

  • Sare'n Ochi zice:

   În contra-partidă, din învățăturile lui FELIX: candidați, demisionați, candidați și de temniță scăpați. Măcar în Justiția română s-a demonstrat că există un perpetuum mobile prin declinare de competențe. Nu ar fi mișto dacă și noi, ca popor plătitor de taxe, ne-am declina competența de plătitori, să nu mai plătim și întreține un sistem bolnav, croit hâd după chipul și asemănarea acestui regim de cumetrie?

   • EuCuMine zice:

    Pai unul din ei e om; celalalt, sobolan.

   • ceaikovski zice:

    justitia a demonstrat ca e de kkt. N-are curaj, s-a depresurizat urgent, la amenintarile lui felix securistul.
    De ce polonia a putut? de ce in alte tari s-a putut face curat si la noi nu? De ce am fost noi blestemati sa preluam esaloanele 2-3-4 ale fostei nemonclaturi si sa vibram de bucurie ca-i vedem alesi?
    De ce rezista inca structura piramidala de securei, activisti pcr, de ce ne temem de scandalul care ar putea izbucni in tara? Ca nu intram in schengen? Fass, oricum nu vom avea drepturi egale cu altii…
    Ca nu primim bani europeni?
    Extra-fasss; cati bani am avut noi la dispozitie, n-am reusit sa atragem. pe de-o parte pt ca suntem corupti, pe alta pt ca ne-am pus singuri bete-n roate si am fost mai catolici decat papa.
    Pai e normal sa-l pui sa se imprumute la banca, sa aiba contributia lui, apoi sa se imprumute si statul, sa dea contributia lui?
    Pentru ce fratilor? Pt a atrage fondurile europene, care au rolul de a ajuta pe cei care vor sa inceapa o treaba, dar n-au cu care bani!?
    Adica noi de ce vrem atragerea fondurilor? Ca sa sustinem de fapt bancile straine, prin atatea imprumuturi? Nu mai spun ca dobanzile la imprumut nu sunt recunoscute ca cheltuieli eligibile… si-atunci, firma e de fapt pe pierdere, oricum ar face…

  • Muona Pi zice:

   Aveti dreptate domnule EuCuMine, a fost o grava eroare, dar in conditile unei regentze corupte a crezut ca un rege va fi un factor esential de stabilitate politica. Cu toate ca PNT a preluat puterea in momentul declansarii crizei economce globale 1929-1933, a reusit sa faca cateva reforme importante pentru clasa de mijloc si pentru micii intreprinzatori agricoli. Ca si acum si la acea vreme au existat traseisti politici si politicieni corupti: Carol al II lea n-ar fi reusit sa-si impuna in final dictatura dezastruasa daca si clasa politica ar fi fost altfel. Iuliu Maniu, in ciuda greselii de a crede ca regele Carol II il mosteneste la caracter pe ilustrul sau tata, a fost un mare om politic care ne-a lasat mostenire caracterul sau. Nu e de mirare ca si Corneliu Coposu a fost un reper moral la fel de puternic ca si mentorul sau.

 5. ceaikovski zice:

  Astazi, ca sa nu ne mai enervam nici de Iuliu Maniu, nici de intoarcerea dosarului lui Felix la TNB, sa nu ne mai gandim ca justitia in Ro e de kkt, ca USL a pus mana pe tara, justitie si va porcai si Constitutia, ne-au bagat refrenul cu secuii vor sa arboreze steagul secuiesc. Care steag e arborat de ani de zile, nu l-a dat nimeni jos. De aici a inceput o disputa, in care ambasadorul ungra a fost chemat la „ordin” unde i s-a dat un whisky si Prosta care a facut pe durul, inflacarand prostia unora, cu nationalisme ieftine.
  Suntem terminati din toate punctele de vedere, cu acordul UE probabil si al partenerilor din sua. S-a agreat aceasta majoritate de hiene, uselista.
  Vor fi sacrificati si ultimii oameni de treaba, de bine, clasa de mijloc, toate pt un scop mai inalt: sa iasa eu din criza, sa scape voiculescu si penalii din toate partidele, sa se indeplineasca visul de aur al iliescului: doua partide, PSD si PNL, ambele comuniste.
  Intretinerea a venit foarte mare. Noi economi, alti venici vai mama lor: peste 8 mil lei/luna decembrie.
  Benzina s-a scumpit de cateva ori din dec, de 3 ori acum in ianuarie, pana pe 6 febr.
  S-a scumpit leul, apoi s-a marit acciza, apoi s-a marit acciza, apoi s-a scumpit combustib si electrica, gazul (acesta mai urmeaza si in iulie o data).
  Platim impozit pe inflatie cu taxele locale marite, DAR se maresc cu 4% pensiile.
  Ce-as putea eu sa-i urez poporului roman? Ziceti voi, ce sa fac eu, cu scarba pe care o am, cu lipsa de respect fata de fiecare cetatean care nu s-a dus la vot, sau a votat cu USL, sau care se uita fascinat la latrine?
  Ce psiholog ma poate vindeca de ura fata de fiecare cetatean al acestei tari, care condamna viitorul copilului meu?

 6. ceaikovski zice:

  Dar sa ne calmam. Din 2014 va fi mult mai bine.
  Bucurestiul are caldura subventionata 65% . Din 2014 nu va mai fi subventionata. Asa ca bucurestenii vor plati cu bani grei frigul pe care il vor avea in case.
  Traiasca partidul uselist comunist si inaintarea Romaniei spre canalizarea Europei!

 7. julia zice:

  ce bine ar fi ca romanii sa invete istorie adevarata:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gavril_Olteanu.
  ulterior D-l Maniu s-a dezis de aceasta Garda, dar a fost de acord cu functionarea ei.
  Cititi istore din cartile lui D-l Boia, Djuvara, singurii care sint bagati in seama de foruri stiintifice.

  • bun, dar până să punem mâna pe acele cărți, ce spun autorii lor, pe scurt? 🙂

   • Muona Pi zice:

    Dumnule De-a dura lex, imi permit sa raspund eu pe scurt la ceeace a trimis doamna/domnisoara Julia:
    Cica a fost odata, ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti.
    Cica a fost odata un cetatean Gavril Oltean care era seful unei miltzii paramilitare romane si care era o factiune apartinand „Garzii Maniu” si care in timpul celui de-al doilea razboi mondial se ocupa cu omorarea si deportarea ungurilor din Transilvania. Pe 26 septembrie 1944 aceasta militie a masacrat un numar de etnici magiari in satul Aita Seaca, Sandominic, Huedin, Aghires si alte localitati „around Transylvania”. Comisia Aliata de Control de dupa razboi, prin reprezentantii sai sovietici, Vishinski si Vinogradov, au cerut autoritatilor romane sa-i aresteze pe banditzi, ceeace s-a si intamplat. Oltean a murit in 1950 la Aiud.
    Aceasta este informatia transmisa de Wikipedia in limba engleza. Wikipedia nu spune ca gruparea „Garda Maniu” era condusa de Iuliu Maniu, pentru ca Iuliu Maniu nu s-a ocupat de asaceva. Alaturarea numelui Maniu de o grupare terorist-extremista poate avea doar urmatoarele scopuri:
    1. In epoca dadea bine ca Maniu sa fie balacarit pentru simulacrul de proces ce urma sa ii fie inscenat;
    2. In era noastra e bine de balacarit oricine are sau a avut coloana vertebrala pe principiul „toti sunt/suntem la fel”.
    Imi pare sincer rau ca doamna/domnisoara Julia citeste Wikipedia numai in limba engleza: exista articole interesante si in limba romana.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Maniu

    • mulțam fain de explicații, dar din Wikipedia am citit și eu 🙂
     eu întrebam ce au scris Boia și Djuvara.

     ps. doamna/domnișoara poate omite, liniștită, wp în română.
     ca și noi, dealtfel.
     nu vreau să verific dacă și acum e la fel, dar acum câțiva anișor articolul despre legionari era o preamărire a acestora.
     wp e scrisă de cine are chef să scrie, nu întotdeauna priceput și nu întotdeauna corect.
     dacă-i vorba de chestiuni sensibile, mai bine citim Boia și Djuvara.

     • Muona Pi zice:

      Va marturisesc ca de Lucian Boia nu am citit nimic, pentru ca de curand am aflat de existenta sa. De Neagu Djuvara nu am apucat sa citesc pentru ca i-am auzit cateva declaratii destul de ciudate despre Europa cea civilizata si despre invazia ne-crestinilor urmata de distrugerea civilizatiei noastre inaintate. In opinia domniei sale, Turcia nu ar trebui primita in Uniunea Europeana pentru ca nu este o tara crestina ceeace ne-ar strica bioritmul nostru de arieni crestini civilizati. Aceste declaratii mi s-au parut destul de stranii venind din partea unui istoric si diplomat de cariera si cu o vasta cultura umanista in spate. De-altfel Turcia nu mai pare atat de interesata de Uniunea Europeana pentru ca sunt si alti poli de civilizatie care nu sunt in criza economica profunda, cum ar fi China, Federatia Rusa sau India. Daca nu stiati, numai oltenii sunt 100% latinizati, restul romanilor fiind un amestec de popoare dintre cele mai diverse. Acesta este si adevarul, dar ma distreaza faptul ca, in opinia batranului istoric, numai oltenii sunt romani adevarati. Ma intreb ce sunt ardelenii, caci moldovenii cam stie toata lumea cate parale fac. In concluzie, domnul Djuvara are tot dreptul sa fie ingrijorat de amestecul musulmanilor in treburile noastre interne. Cel putin eu, in nemernicia mea, nu am aceasta apasare.
      Si aveti dreptate: Wikipedia este o mura in gura a informatiilor, nu intotdeauna obiectiva, dar am apelat la aceeasi sursa ca si Mrs/Ms. Julia pentru a infirma parerea sa proasta despre Iuliu Maniu, care nu era oltean. Telormanenii par a fi olteni, dar, din pacate, originea lor ilustra nu i-a ajutat prea mult la alegeri.

      • Sare'n Ochi zice:

       in Oltenia au ajuns civiliztii Romei – se si vede 🙂
       toti sirienii, egiptenii si auxilii Romei. din pacate asta este probat de o boala rara congenitala (o deficienta de crom in sange) pe care numai femeile siriene (si oltencele) o au. cam astia suntem toti prin zona: descalecatul unor peste muierile autohtone. daca ne cauti la sange, suntem de toate. daca macar am avea respect fata de limba si am avea ceva traditii de aratat lumii, poate am fi si o natiune – alta decat cea care are impresia ca a fost buricul pamantului de la pelasgi incoace – dar au venit raii si le-au papat timpul, banii si dorinta de-a inalta catedrale, universitati, autostrazi si alte alea.

      • Muona Pi, sigur a fost Djuvara și nu altcineva?
       poate Giurescu? 🙂

       • Muona Pi zice:

        Djuvara a fost. Giurescu are alte fixuri, mai nationalist-comuniste. Pe Neagu Djuvara il respect pentru ca este un om cinstit si foarte inteligent, dar are aceasta cutuma a pericolului strain in Europa, a sucombarii civilizatiei europene (pe care o cam fetishizeaza) daca nu ne apucam de procreat. Este singura lui ciudatenie.
        Giurescu, in schimb, e sub orice critica. De-aia nici nu ma mir ca este invitat de onoare la Antena3.

  • Sare'n Ochi zice:

   ia sa cititi si dumneavoastra un material pe aceasta tema:
   http://inliniedreapta.net/comemorare/

   • Muona Pi zice:

    „Eu ştiu că voi muri la zid sau în închisoare. Ştiu că am fost abandonaţi de puterile apusene pe mulţi ani. De aceea, nu doresc să implic pe mulţi în această luptă. Dar eu pot câştiga în realitate alegerile, obligându-i pe comunişti să le fure în văzul lumii, cu garnitura de oameni pe care o am. Sacrificiul nostru și demnitatea poporului român care nu se lasă astfel îngenuncheat fără luptă va sta la temelia ridicării lui din teroarea bolşevică.”
    Emotionant!
    Nu ma mira ca a existat o campanie atat de inversunata de-a lungul perioadei comuniste in a murdari acest nume ilustru.
    Doamna Lucia Hossu-Longin ne anunta in vara ca va face un episod despre lotul celor 5, este vorba de lotul Adrian Nastase, care sufera in beciurile dictaturii basiste fiind acuzati si condamnati pe nedrept. Urma ca distinsa doamna sa trimita, alaturi de alte OeNGeuri de la Antena3, un memoriu catre Inalta Poarta, pardon, Bruxelles, in semn de protest pentru repetatele incalcari ale dreptului omului de catre ICCJ, DNA, PG, ANI si alte institutii staliniste de presiune si tortura. A fost pomenit in treacat si numele lui Iuliu Maniu, pentru a da greutate si tragism mesajului.
    Si pentru ca PDL este la fel de rau ca USL, mai putin Emil Boc finca l-am votat noi, nu putem decat sa ne lamentam de soarta crunta si de teleormanenii prosti. Acuma lumea, ca tot s-a facut dreptate, trebuie doar sa astepte ultimele episoade din Memorialul Durerii pentru a afla intreg adevarul despre regimul Basescu de trista amintire, in caz ca nu rezista pana spre miezul noptii, sa afle de la mircea badea ce se petrece in gura cariata a presei.

   • ceaikovski zice:

    Iuliu Maniu vorbea de „sacrificiul” lor. Si de faptul ca participarea lui la lupta politica ii va obliga pe comunisti sa fure alegerile in vazul tuturor.
    Asta vara s-a intamplat acelasi lucru, s-au furat alegeri, referendum… Tipic comunisto-bolsevic. Deci inca n-am scapat de teroarea astora.
    Marsava ideologie, diabolic de perversa, prosteste pana si cele mai luminate minti, mai ales pe intelectuali.
    Doar religiile au mai fost asa de puternice.

 8. taiss zice:

  Si spaniolii cind au scapat de FRANCO,au deschis granitele si au lasat strainii sa intre in tara si cu ajutorul lor si-au reconstruit tara,strainii la rindul lor au investita in Spania,banii produsi,si-au cumparat case,s-au format asa zisele sate pe marginea muntilor,multi dintre spanioli au plecat afara la munca ,si uite asa nu au tinut scheletele comuniste in muzee,cind ii aduci aminte la un spaniol de Franco ,parca l-ai injura.Ma uit acum studentii au facut greva ca a iesit pe post ministrull invatamintului si le-a spus sa nu mai faca ce facultati le place,sa faca facultati necesare ptr viitor,si nu le-a placut studentilor,aici oricum se invata nu ca in tara sa-si cumpere diplome si apoi sa se dea mari,iar PP partidul de guvernare cica ar fi avut nu stiu ce bani din campania electorata,imediat cind presedintele partidului iesi de la anticoruptie erau oameni in strada si ii strigara cum vrura ei,la nici-o telv nu aparura ca mustele pe cacat analisti sa-si dea cu parearea ca la noi,vezi tu doamne nu sint vinovati,toata lumea astepta verdictul justitiei,sint foarte uniti cind nu le convine ceva,la noi in tara toti se incred ca ar fi cineva si pur si simplu se simt jigniti sa iese in strada,sa lupte ptr ei,copii lor si ptr tara lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.