de Ștefan Ciocan
Sub nici o formă anul 2013 nu poate fi privit cu optimism. Oricât s-ar străduit Ponta să anunţe pe un ton optimist catastrofa economică, nu va reuşit decât să dezamăgească pensionarii şi bugetarii care aşteptau pe străzile din România şuvoaiele de lapte amestecat cu miere ce urmau să se reverse dinspre sediul Guvernului. În general electoratul USL va fi dezamăgit, pe măsură ce va trece timpul şi promisiunile electorale se vor transforma în nerealizări. În fond nu va fi o mare tragedie pentru că mai bine de jumătate din electoratul român nu va fi dezamăgit. Mă refer la aceia care nu s-au prezentat la vot, tocmai pentru că nu mai aşteaptă nimic de la actuala clasă politică. Lumea e scârbită şi e firesc să fie aşa. Dar cine îşi va asuma totuşi rolul de a conduce România şi a schimba ceva în această ţară care se îndreaptă cu paşi mari spre un dezastru economic, politic şi social deopotrivă? Aşa cum stau lucrurile în prezent, nici o formaţiune politică nu îşi asumă un rol decisiv şi nişte măsuri cu adevărat radicale, care să pună România pe un făgaş normal de creştere nu numai economică ci şi educativă, culturală sau, de ce nu, morală. Stânga nu va face niciodată aşa ceva, pentru că prin definiţie stânga încurajează programele sociale, ceea ce în România echivalează cu plata leneşilor, cu susţinerea evaziunii fiscale şi a muncii la negru. Nici dreapta nu este capabilă să facă o reformă radicală în România. Şi nu pentru că doctrinar nu ar fi acoperită. Ci pentru că în prostia lor, politicienii de dreapta, de la Boc la Neamţu şi MRU, mizează tot pe voturile cumpărate uşor din bani publici de la ţigani şi puturoşi.
Partidele, care se pretind de dreapta, nu iau în calcul că în România există câteva milioane de contribuabili. De oameni care, prin taxele şi impozitele pe care le plătesc, îşi aduc aportul la dezvoltarea acestei ţări. Fiecare dintre ei duce în spate câte un asistat social, câte un ţigan cu puradeii săi trimişi la cerşit şi cu pirandele pline de aur, dar care-şi ridică conştiincioase, o dată pe lună, ajutorul social. La ei, adevăraţii truditori ai acestei ţări, nu se gândeşte nimeni?! Ei care-şi plătesc, ca nişte fraieri conştiincioşi, taxele şi impozitele, şi nu primesc înapoi nimic. Asta dacă nu sunt cumva umiliţi prin spitale sau şcoli de şleahta de asistaţi sociali cărora li se cuvine de drept banul muncit de altul. Anul 2013 ar fi al doisprezecelea ceas pentru ca în România să se statuteze în programul unui partid, în primul rând, respectul faţă de muncă. Respectul faţă de munca aceluia care contribuie la bunăstarea socială şi care trebuie să primească din partea societăţii drepturile şi respectul cuvenit celui ce plăteşte. Sloganul, poate considerat de mulţi anacronic: „Nici muncă fără pâine, dar nici pâine fără muncă”, primeşte alte valenţe în contextul actual din România.
Contribuabilul român cinstit, muncitorul, patronul sau intelectualul, cei care duc în spate ţara asta au nevoie să fie reprezentaţi şi apăraţi. În momentul de faţă, atenţia clasei politice se îndreaptă spre ţigani, leneşi şi hoţi. Apariţia pe scena politică a unui partid autentic de dreapta ar putea scoate din adormire adevăratele valori ale României. Acele valori care susţin munca cinstită, respectarea legii şi a drepturilor cetăţeneşti în măsura în care cetăţenii contribuie la rândul lor la bunăstarea socială. Parafrazând un citat celebru, în mod firesc, în România, anul 2013 va fi a contribuabililor sau nu va fi deloc.
Referințele unui dezastru anunțat:
- Premierul Victor Ponta a comentat, joi seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu, mentionand ca temele discutate le-a abordat si cu alti lideri politici. Mai mult, singurul lider politic pe care nu l-a abordat premierul este presedintele PDL, insa Victor Ponta a spus ca va urma si o discutie cu acesta. (Hotnews.ro)
- Guvernul Ponta pune azi bugetul pe masă. Guvernul Ponta discută azi bugetul pe 2013 bazat pe o creştere economică de 2%, un produs intern brut în valoare de 648,7 miliarde de lei (141,8 mld. euro) şi un deficit bugetar de 1,7% din PIB, faţă de 2,2% din PIB anul anterior. Constrângerile bugetare sunt mari pentru guvernul condus de Victor Ponta pe partea de cheltuieli: plus 15% la salariile bugetarilor pentru primele şase luni, încă 7% pe ultimele şase luni din an, un miliard de euro de rambursat la FMI de la buget, plus 4% la pensii. Toate aceste obligaţii suplimentare ar putea duce al ţinerea pe loc a cheltultuielilor de capital, adică a investiţiilor. Prognoza estimează un plus de 3,8% al exporturilor faţă de o stagnare în 2012 şi un plus de 1,9% al consumului faţă de 0,2% creştere anul anterior. Veniturile totale ar putea fi bugetate la circa 210,1 miliarde de lei, adică 32,4% din PIB, ceea ce ar însemna un plus în valoare nominală de 6%. Cheltuielile în schimb nu vor creşte în valoare nominală decât cu 4%, până la 221 miliarde de lei, conform estimărilor (Ziarului Financiar)
- Revoluţia ciolanului a izbucnit în USL. Mii de funcţionari, epuraţi până la 15 ianuarie. În goana după posturi în noul guvern, baronii liberali şi social-democraţi se faultează fără menajamente. În acest timp, mii de bugetari vor fi înlocuiţi în deconcentrate cu clientela USL. În perioada următoare vor avea loc disponibilizări la nivelul instituţiilor deconcentrate, iar, în paralel, vor fi făcute reangajări cu oameni ai USL-ului, susţine fostul deputat PDL, Gelu Vişan. „Este vorba de mii de oameni, potrivit informaţiilor pe care le-am primit din judeţe. Au fost oameni chemaţi şi puşi unii să-şi dea demisia, alţii să plece. Vom asista la un fenomen simplu de euprare politic, iar pe de altă parte la o angajare în masă”, a spus Vişan, contactat de EVZ. El a precizat că termenul dat organizaţiilor locale ale USL, pentru a întocmi listele cu disponibilizaţi, expiră pe 15 ianuarie. In tot acest timp, aliaţii din USL au început lupte dure pentru funcţiile din eşalonul doi al Guvernului. În această confruntare nu se mai ţine cont de nicio alianţă. Liberalul Relu Fenechiu l-a lichidat deja pe omul lui Dan Voiculescu de la conducerea Aeroportului Otopeni şi se pregăteşte să scape şi de pila lui Radu Mazăre la Transporturi.Premierul Victor Ponta a susţinut că, în principiu, fiecare minister va avea doar câte doi secretari de stat, dar, pentru a satisface toate pretenţiile, este posibil să nu respecte acest angajament. (EVZ)
- Suntem platiti mai prost decat bulgarii. Romania are din 2013 cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana. Romania are, din acest an, cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, fiind surclasata de Bulgaria, care pana acum ocupa ultimul loc in UE. Astfel, de la 1 ianuarie, bulgarii au un salariu minim mai mare cu 0,37 euro fata de salariul minim din Romania. De la 1 ianuarie 2013, salariul minim in Bulgaria a fost majorat cu 20 de leva, ajungand la 310 leva, echivalentul a 158,424 euro. Astfel, salariul minim din Bulgaria este mai mare decat salariul minim din Romania, care este in prezent de 700 de lei, adica echivalentul a 158,387 euro. La nivelul UE, cele mai recente date disponibile pe Eurostat, valabile la 1 iulie 2012, aratau ca Romania era pe penultimul loc din UE in ce priveste salariul minim, cu 157 de euro, iar Bulgaria era pe ultimul loc, cu 148 de euro. În România, programul de guvernare al USL prevede creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016, dar şi reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale. Majorarea salariului minim în Bulgaria este prevăzută în proiectul bugetului pentru 2013, aprobat de Parlamentul din Bulgaria în decembrie anul trecut, potrivit Novinite. În plus, în bugetul pe 2013 se prevede că pensiile bulgarilor vor creşte în medie cu 9%, începând din aprilie acest an.La capitolul “Salarizare” din Programul de guvernare al USL este prevăzută până în 2016 creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.200 lei. (Gandul)
Toate partidele de stanga sau de dreapta au gidilat asistatii si au exploatat cu cruzime contribuabilul privat. El este cel ce plateste taxele, si bunastarea tuturor politicienilor si clientilor lor. Cind vom avea oare un presedinte sau un prim ministru ce nu provine din bugetari ? Poate aceia vor fi mai receptivi.
receptivitatea vine prin amenda. inca nu am gasit modalitatea de a amenda. nici partidul cel nou, nici mentalitatea de a face altfel de politica.
Dragi romani care a-ti votat usl ul. Va rog sustineti timbrul de mediu.Platindu-l va razbunati pe taxa de prima inmatriculare impotriva careia a-ti protestat. Dragi nostri pensionari,care a-ti votat usl ul;sper ca sunteti bucurosi ca aveti cel mai tanar pm. Multumita lui in ultimele 6 luni, 12.000 de romani din mediul privat si-au pierdut locurile de munca. Dar pm a creat peste 13.000 locuri de munca in sectorul bugetar,aplicand teoria d-lui Georgescu Fl.,ca salarii mai multe inseamna bani colectati mai mult. Bravo ! Nu va lasati amagiti.Putem trai tot asa ,cu guvernul ales de Dvs.,maxim doi ani.Peste doi ani ,nu vor mai fi bani pentru nimic.Sau daca vor fi nu vor mai valora nimic.Si va fi nimic + nimic.Peste doua luni se va incepe discutia despre reducerile de salarii si pensii;prin vara ponta pleaca . Daca intram sub guvernanta fmi din toamna,pensiile vor fi reduse drastic;dar tot mai primiti ceva.Eu zic ca mai putin este mai bun decat nimic.Noi,din sectorul privat vom munci mai mult pentru mai putin.Este bine asa? Va rog nu intrati in panica.Acesta este varianta optimista.
Buna seara tuturor
Cum? Nu va ploua cu lapte si miere? Ecred ca va inselati. Asa cum bine a spus un comentator pe un alt blog: va ploua cu lapte si mierede la smecherii USL, care ni le va furniza gata procesate atunci cand se va duce la WC.
multi vor mnca rahat cu gust de lapte si miere, intr-adevar!
😀
La multi ani sarbatoritelor si sarbatoritilor !!