De la migrația cu iurta, la cea cu fabrica, Europa își rescrie frontierele

Nu sunt singurul care se întreabă care va fi viitorul Uniunii Europene. Și, legat de acest viitor, viitorul României ca țară și, firește, al meu – ca om cu familie, o viață și prieteni (și cu o dorință imensă de a nu le pierde). Vorba aia: cămașa mi-e mai aproape de piele… Săptămâna trecută, cotidianul berlinez Die Welt scria pe larg despre retragerea din România a concernului finlandez Nokia şi reluarea drumului său spre răsărit: un drum început la Bochum, în Germania, continuat la Jucu, lângă Cluj, înainte de a se încheia, eventual, în China comunistă. Și nu puteam să nu remarc cum se reiau, în sens invers, marile migrații. În trecut veneau migratorii, cu iurta, dinspre Răsărit către Apus să obțină ieftin pământ și apă. Acum se mută Apusul în Răsărit, cu fabrica, să obțină, ieftin, forță de muncă. Atât de „iefitin”, încât să nu se mire de momentul în care, îmbogățit în tehnologia copiată pe șest, Răsăritul va veni să revendice din nou spațiul Apusului.

Globalizarea ne-a lăsat în fundul gol. Apusul, inventatorul industrializării, a rămas fără industrie – fără producție, să-și câștige existența și să-și cultive bunăstarea vânzând servicii. Și uite că venim la miezul discuției: cum va arăta Uniunea Europeană, moneda sa, noile regului – atât de previzibil de ușor de încălcat în funcție de cum doresc mușchii umflați ai populismului unor politicieni buni manipulatori ai spaimelor propriilor popoare. Căci am văzut – nu? – umflare de mușchi ideologici: de la restricționarea dreptului de muncă al românilor și bulgarilor în țări comunitare precum Spania, Irlanda, Anglia, la neadmiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen și, mai nou, încălcarea Tratatului UE prin decizia BCE ca băncile centrale din zona euro să direcționeze către FMI până la 200 miliarde euro pentru a lupta contra crizei datoriilor suverane.

  • Informatia zilei pe subiectul crizei datoriilor suverane: Bancile centrale din zona euro ar putea directiona fonduri catre Fondul Monetar International, de pana la 200 miliarde de euro, pentru a lupta contra crizei datoriilor suverane, se arata intr-o propunere a oficialilor europeni citata de Bloomberg. Decizia ar insemna o „ocolire” a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale. Decizia a adus o apreciere a indicilor bursieri, dar si a sentimentului ca liderii europeni s-au decis sa faca ceva in privinta crizei care ameninta Zona Euro. Conform acestei propuneri, bancile centrale nationale vor directiona fonduri prin intermediul FMI, care poate incheia programe de asistenta financiara de tip preventiv cu Italia sau Spania, aceste tari fiind considerate cele mai vulnerabile in acest moment la criza datoriilor din zona euro. Asistăm, de fapt, la un artificiu legislativ menit să salveze Spania și Italia. Măsura ar avantaja şi statele europene bogate, precum Germania, care care nu mai vor să împrumute ţările cu datorii ridicate.
  • Decizia ar insemna o “ocolire” a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale. Acum o saptamina, BCE a decis sa cumpere obligatiunile statelor europene PIIGS, ceea ce inseamna ca BCE incalca art. 123 al. 1 din Tratatul de la Lisabona. BCE devine creditoarea directa a statelor PIIGS, lucru interzis prin Tratat. Asta inseamna, nici mai mult nici mai putin, ca BCE si UE sunt dispuse sa isi incalce propriile reguli pentru a supravietui cu orice pret. Este vorba de o incalcare a Tratatului, cu scopul pios de a pastra euro in viata. Art. 123 al.1 din Tratat: “Se interzice Băncii Centrale Europene şi băncilor centrale ale statelor membre, denumite în continuare „bănci centrale naţionale”, să acorde credite pe descoperit de cont sau orice alt tip de facilitate de credit instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, administraţiilor publice centrale, autorităţilor regionale sau locale, celorlalte autorităţi publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre; de asemenea, se interzice cumpărarea de titluri de creanţă”. (constatarea lui @Cetatean)

De aceea am să vă rog să citiți și să judecați următoarele afirmații (citiți și materialele din legătură, merită):

Pentru a nu fi luați prin surprindere atunci când, s-o citez pe doamna Merkel: “Europa va ieși (bănuiesc că din criză) mai puternică”. Dacă ați reușit să vă desprindeți de iRealitatea TV și de Antene (care au o agendă a știrilor total în afara adevăratelor probleme de care ar cam trebui să ne fie măcar puțin frică) aflați că Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy (ca un adevărat bărbat care are ultimulo cuvânt: “da, mami”) fac reclamă monedei unice şi încearcă să-i convingă pe eurosceptici de viabilitatea proiectului european, pus acum la grea încercare. Iar Merkel dorește o viteză mai mare în realizarea uniunii fiscale europene, sancţionarea celor care nu respectă regulile Eurozonei şi scepticism în legatură cu emiterea de obligaţiuni comune (acestea au fost principalele teme ale discursului pe care cancelarul german Angela Merkel l-a rostit, vinerea trecută, în faţa Bundestagului). Acest lucru va fi atins numai prin modificarea Tratatelor Europene. Ca semnatari ai acestor tratate, prin intermediul aleșilor noștri, avem dreptul de a-i trage de mânecă să-i obligăm să ne spună exact ce se întâmplă și la ce anume trebuie să ne așteptăm. Și nu să stăm să ascultăm elucubrațiile politicianiste ieftine ale liderilor așa-zisei opoziții sau discursurile despre creșteri zero ale așa-zisei Coaliții de Guvernare – până nu riscăm să rămânem, din nou, pe din-afară…

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la De la migrația cu iurta, la cea cu fabrica, Europa își rescrie frontierele

  1. Theophyle zice:

    Salut Sare 🙂
    Bun articol!

  2. victor L zice:

    Pai, e normal ca la migratia cu iurtele sa i se raspunda civilizat, acum, cu mutatul fabricilor pe locul gol de unde au plecat iurtele.
    Dar nu stiu daca la migratia moscheielor pe pamint ioropean se va putea raspunde cu mutarea bisericilor in sens invers 😛

    • Sare'n Ochi zice:

      bisericile se vor ridica la cer, impreuna cu credinciosul cu burtiera de dinamita si infidelii care se rugau inauntru. asta pentru a implini dezideratul „a lor va fi Imparatia Cerurilor”…

  3. macgregornews zice:

    fain articol.

    Dar tot nu vad cum vor reveni fabricile in Europa.

  4. bazel09 zice:

    Vor pleca până pleşneşte şi acolo balonul !
    Crezi că unchiul Sam a stat degeaba,… le-a tipărit verzişori, …şi tare îmi e că s-ar putea să plesnească mult mai repede decât s-ar aştepta analiştii 😉 .

    • Sare'n Ochi zice:

      economia Chinei este in plina implozie. partea proasta este ca daca pleaca de la ei 100-200 de milioane de oameni sa-si gaseasca de lucru, la ei nu se va simti deloc lipsa, iar noi n-o sa ne dam seama deloc ca-i avem – ca prea seamana intre ei si inca nu am vazut mormant chinezesc in Romania 🙂 (moare unul, vine altul pe acelasi buletin).

  5. baricada zice:

    Articolul e beton, dar trucajul, tizule, e magistral… Zece!

  6. observator zice:

    Breaking News VA ARDE LA BUZUNARE VERIFICAT FACTURA LA ENERGIE ELECTRICA UNDE-I PRESA DAR TELEVIZIUNILE ??????

    Căutare Google /scumpire-energie-electrica
    Aproximativ 485.000 (de) rezultate (0,09 secunde)
    Acestea sunt rezultatele pentru scumpirea energiei electrice
    Nu există rezultate pentru scumpirea energiei electrice
    INTELEGEM SI ACCEPTAM PACALELILE DE 1 APRILIE
    Teapa nu o iau coruptii o ia poporul ROMAN
    Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
    Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.
    La o productie de 65.000.000.000 x 0,02294 lei=1.491.100.000 lei 342.781.609 euro la un curs de 4,35 euro
    la un consum de 2000 KWh x 0,02294 lei/KWh = 45,88 lei deci 10,5471 euro aproximativ pe fiecare familie de Roman
    Eu stiam ca preturile sunt stabilite prin lege.

  7. noradamian zice:

    Ziua bună 🙂 Sare, vreau să sper, desi e greu, că „un tratat de fier” ar putea lua locul celor de carton, si ar proteja Europa… Inclusiv pe noi, mărginaşii 🙄

  8. Ștefan A. zice:

    Ziua buna
    Se pune de acord neamtul cu francezul ?
    Pai fa o lista a razboaielor purtate de aceste doua natiuni intre ele pentru a vedea ca de fapt tot se reduce la cine dorea sa comande in Europa .
    Acum e absolut la fel dar comandantul va fi impus pasnic . 🙂
    PS . De la imperiul roman incoace nimeni nu a reusit sa comande in Europa pe o perioada mai lunga de timp . Chiar daca mortii in batalii au fost cu milioanele . 🙂

    • Sare'n Ochi zice:

      din pacate nu au contat mortii (oricum nu cer de mancare dar sunt buni la jelit si jurat razbunari si amintiri eterne), ci numai ambitiile conducatorilor si/sau interesele economice ale celor interesati.

  9. Nae Camionagiul zice:

    Odata cu plecarea accelerata a finlandezilor de la Nokia si abandonarea muncitorilor de la Jucu, ies la suprafata smecheriile care le facea producatorul de telefoane mobile. Nu numai ca-i plateau pe sarmanii angajati cu salarii de nimic, cat si faceau o mica evaziune fiscala, ca doar suntem in Romania si spiritul de tepar e contagios. Chiar daca fabrica scotea profit si era forta de munca foarte ieftina si calificata, conducerea concernului s-a gandit sa mai scoata ceva bani in plus si din componentele din care erau facute telefoanele. Din cate se pare, pentru a iesi mai ieftin in contabilitate, bateriile pentru telefoane si alte componente erau trecute la categoria materie prima, si asta numai din cate stim noi. Daca stam mai bine sa ne gandim, poate momentul plecarii de la Cluj nu este tocmai unul aleatoriu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.