Revista Tresei: Să testăm “catindatul” de stă bine cu scăldatul

Revista Tresei-catindatul se scaldaÎntr-o vară, mult înainte de Sânt-Ilie și mult după aceea, cam pe după Sânta Mărie cea Mare, se îngrămădise, ca mai totdeauna, o mulţime de trebi pe capul Țărișoarei: niște bugete lăsate la ajustat pe mâna unui guvern de cizmari, un premier plagiator, mitoman și cu dosar penal în exercițiu funcțiunii (de râsul întregii lumi), un conflict armat la vecinul ucrainean, un Cod Fiscal care, după spusele vecinilor, ar periclita, în caz de aplicare, realizările din ultimii 7 ani, o secetă atât prelungită cât mai ce să lase-n foame întreg șeptelul de bizoni și guvizi electorali, un exod de capete învățate către zări și plăți mai bune și câte și mai câte. Treabă era acolo, nu încurcală; şi încă se cerea degrabă, căci venea cu fuga sesiunea de toamnă a Parlamentului, cu toți bezmeticii adunați acolo, ca la iarmaroc, să facă de izmeneală toate treburile țării. Și-n tot acest timp, ce-mi făcea soțul doamnei cu fabuloase rochii eclatante care eclipsează orice tapet de la orice recepție, băietul ales Președinte cu sudoarea cozii de vot în 16 noiembrie 2014? Era la scăldat. Mai fusese și înainte, avea de gând chiar să se mai ducă. Așa că, de ce să întrerupă scalda?

  • Încă mai credem că ar fi normal ca parlamentarii români să fie mândria ţării. Ca în Parlament să ajungă doar ceea ce are Țara aceasta mai bun, „fruncea”, stima și mândria, plus alte cele. Am vorbi cu mândrie și simț patriotic despre toate acestea. Dar suntem obligați să vorbim despre lene, lăcomie și să le batem obrazul de rușinea noastră care ar trebui să fie a lor. Iar ei o scaldă, zilnic, de vreo 25 de ani. Anul acesta, de exemplu, au muncit 316 ore, adică echivalentul a 36 de zile în care s-ar fi spetit vreo opt ore pe zi. Luați de avântul muncii, unii parlamentari vin și cu propuneri demne de copiii zic lucruri trăznite. Deputatul PNL de Gherla (Cluj), Radu Zlati, propune desfiinţarea examenelor naționale la sfârșit de ciclu școlar. Adică să dispară Evaluarea Naţională, examen susţinut de elevii de clasa a VIII-a, respectiv Bacalaureatul susţinut de elevii clasei a XII-a. Numai așa putem da țării câți mai mulți parlamentari. Și scuti niște camere de luat vederi pentru programul Big Brother.
  • Acest yellow Agamiță Dandanache, fost consilier al ex-președintelui PNL, celebrul Căcărău, a fost ”plantat” de către acesta, cu forța, în colegiul 6 Gherla la alegerile din 2012. Vorbim despre cel mai bun colegiu electoral al PNL Cluj, să nu care cumva să rămână acest ținghili-binghili fără de coledzi. Zlati este originar din Maramureș, unde a trăit și lucrat – acesta este și motivul pentru care în prima luare de cuvânt în fața gherlenilor i-a gratulat de “stimați sătmăreni”. S-o fi crezut în județul învecinat cu baștina nașterii sale. Cu ocazia alegerilor a promis că se va muta la Cluj. Motiv pentru care i-a găsit de lucru și soției. Aceasta a devenit, din 2013, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale Cluj. Că așa s-au obișnuit politicienii: să presteze în folos personal pe banii noștri. Să se presteze voim, dar să o știm și noi.
  • Inițial, Zlati scrisese pe blogul personal: după opinia mea, actualul sistem de evaluare la sfârșitul unui ciclu școlar din învățământul preuniversitar nu evaluează în mod pertinent cunoștințele și mai ales priceperile și deprinderile elevilor absolvenți, propun Ministerului Educației, Parlamentului României, societății civile, cadrelor didactice, părinților și elevilor o măsură radicală dar, consider eu, necesară – și anume desființarea examenelor naționale la sfârșit de ciclu școlar (clasa a VIII-a, respectiv clasa a XII-a)”. După ce propunerea i-a fost catalogată drept aiureală, Zlati și-a nuanțat poziția (știți că politicienii noștri se pot distanța de ei înșiși cu viteza cu care dau în schizofrenie: ei sunt când una, când alta, în funcție de cum se contorizează votul în dreptul numelui lor). „Nu doresc desființarea examenelor naționale, le doresc suspendate până la o nouă lege a educației. Actualul examen național verifică ceea ce nu știe elevul. Avem un examen prost. Vi se pare ca destinele elevilor vor fi afectate daca nu vom da examen national?”, a declarat, mai spre dimineața zilei de azi, deputatul PNL Radu Zlati, potrivit b1.ro. Elementar ca un castravete, chiar și pentru o loază, orice examen picat verifică ceea ce nu știe “catindatul”. Așa că v-am dori și noi suspendat mandatul de deputat.
  • Până atunci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: și-o fi făcut Carmen Iohannis rochiță de plajă fabuloasă în tonuri pastelate care să se asorteze cu marea, cerul, soarele și nispul, chiar să le eclipseze? Nu de alta dar vrem să știm dacă inflația negativă de până prin primăvara lui 2016 ne permite să angajăm și un “dizainăr” de buget. Să se confunde cu țărâna în care are să se calde PIB-ul…
Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.