Trădători cu vocație și trădători de conjunctură (Trec anii, trec lunile-n goană / Şi-n zbor mandatele trec)

de Ștefan Ciocan

Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădător! A spus cândva Iulius Cezar. Nici măcar nenea Iancu Caragiale nu a schimbat sensul cuvintelor, cu toate că în general ironiza clasa politică românească. Şi Farfuridi urăşte trădătorii, chiar dacă iubeşte trădarea. Victor Ponta demonstrează că I. L. Caragiale este „mic copil”, şi transformă celebrul citat în: „Urăsc trădarea, dar iubesc pe trădător!” Nu ştiu de ce nu-i iubeşte Ponta şi pe UNPR-işti, dacă tot îi declară trădători de câte ori are ocazia, dar s-a îndrăgostit subit de Frunzăverde, Piedone, primarul Slatinei şi alţi dezertori mai mult sau mai puţin celebri. Evident, a început marea migraţie de primăvară ante-electorală. Primari mai mari sau mai mărunţi au luat drumul useleului, vrăjiţi de o posibilă schimbare după alegerile de la sfârşitul anului, şi de imaginea proastă pe care puterea o are în ochii electoratului. Analizând profilul psihologic al trădătorilor, observăm că aceştia se împart în două categorii. Trădătorii cu vocaţie şi trădătorii de conjunctură. Prima categorie este cu „onoare” reprezentată de Piedone, de primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, sau de cel al municipiului Reşiţa, Mihai Stepănescu. Fiecare dintre aceştia trădează constant de când au intrat în politică. Ei sunt migratorii. Sunt politicienii pentru care niciun partid nu se potriveşte decât dacă este la putere. Nu am să înţeleg niciodată de ce partidele se bucură ori de câte ori asemenea personaje le calcă pragul, chiar dacă ştiu că vin de la adversarii politici şi că îşi vor schimba culoarea politică în momentul în care vor avea interesul.

A doua categorie de trădători, parcă ar avea circumstanţe atenuante, pentru gestul lor. Liderii partidelor nu reuşesc întotdeauna să comunice cu toţi primarii în egală măsură. Alocarea de fonduri de la guvern, mai ales într-o perioadă de criză, nu este întotdeauna făcută pe criterii obiective şi nu mulţumeşte niciodată edilii partidelor aflate la putere. De aici apar breşe între conducerea partidului şi primari, şi frustrări de multe ori insurmontabile. Este ciudat totuşi cum se gândesc PDL-iştii să plece din partid tocmai acum când MRU a adus un plus de imagine şi de credibilitate guvernării. Nu cred că doar refuzul Premierului de a aloca bani primarilor PDL sau de a distribui sumele stabilite prin amendamentele parlamentarilor a declanşat migraţia. Sorin Frunzăverde, Piedone sau primarul Ile din Vulcan ar fi câştigat alegerile locale indiferent din partea cui ar fi candidat, cu sau fără pomana electorală, de la Ungureanu. Cred mai degrabă că în cazul celor trei este vorba de spaima faţă de independenţa justiţiei şi de un plus de caracter mizerabil.

Notă: Această parodie a poeziei “Balada chiriaşului grăbit” scrisă de George Topîrceanu este un pamflet. Orice asemănare cu fapte sau personaje din realitate este pur întâmplătoare.

Balada politicianului călător

Trec anii, trec lunile-n goană
Şi-n zbor mandatele trec.
Rămâi sănătoas domnu’ Boc/Ponta/Băsescu/Geoană,
Că-mi iau carneţelul şi plec!

Eu nu ştiu partidul spre care
Pornesc să mă-nscriu chiar acum,
Ce interese mă pun în mişcare,
Ce sfori să mai trag, ce să spun….
Dar simt că e vremea de ducă,-
Eu sunt politruc voiajor:
Când nu mai am scaun sub bucă
Îmi iau geamantanul şi zbor.

Am fost cuminţel un mandat,
Dormind uneori, sforăit
Partidul m-a uns deputat,
Dar n-am putut sta liniştit,
Când lumea-mi venea-n cabinet,

Să-şi plângă necazul la mine,
Am lăsat la partid un bilet,
Şi-am plecat la Bruxelles, că-i mai bine…

Apoi am ajuns în Senat,
Trimis, normal, de-alt partid
Am stat cam juma’ de mandat.
Şi brusc m-am gândit s-o întind,
Spre altă doctrină mai bună,
Şi chiar m-am gândit, stând în pat,
Într-o seară frumoasă cu lună,
Să fac un partid democrat.

De-acolo, cu greu am plecat,
C-am fost dintre toţi, cel mai “prim”
Dar ca să prind din nou un mandat:
M-am înscris la ospiciu. La conu Vadim.

Ţin minte şi-acuma figura,
Cu care Tribunul vorbea…
În faţă sta coana Miţura
Şi-n spate o damă mai rea…
Vedeai cum transpiră nebunul
Când plicul din mână-ţi lua,
Şi dete, să-i numere banii,
În spate la dama cea rea.

Pierdut-am atunci un mandat,
Că n-am pus destul ban pe ban,
Dar totuşi am fost candidat,
La noi, într-un for judeţean,
Stam zile întregi pe la Vaţa
(Ce “muncă” era la partid,
Puteam să petrec toată viaţa)
Dar totuşi “am zis!”… s-o întind.

Sătul de atâtea probleme locale
Voiam cu puterea, din nou, să “dansez”…
Aşa că-am plecat mai departe,
De teamă să nu mă fixez.

Străine privelişti fugare!
Voi nu ştiţi că-n inimă ţin
O dulce mireasmă de floare
Amanta şi sticla cu vin…

Am fost şi, aşa… ca o toană,
Ţin minte… La unguri am fost!
La domnul Bela, ciudată persoană.
Cum l-am văzut am ştiut că nu-i rost…;
La domnul Gigi, chiar pe moşie
(O, cum mă ruga să revin!
Dar eu sătul de atâta prostie);
Plecai spre Partidul Creştin;
De-acolo sătul de atâta program,
Am plecat într-o seară pe “strase”
Şi-am nimerit unde nici nu gîndeam
În curte la Adi Năstase.

C-aşa mi-e viaţa – o goană,
Şi astfel mandatele trec…
Rămâi sănătoas domnu’ Boc/Ponta/Băsescu/Geoană
Că-mi iau carneţelul şi plec!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la Trădători cu vocație și trădători de conjunctură (Trec anii, trec lunile-n goană / Şi-n zbor mandatele trec)

 1. Valentin zice:

  Exact. Astia nu se tem ca o sa castige USLul, ci se tem ca nu o sa castige , de aia sar in barca lor, sa dea o mana de ajutor.
  Nu le vine sa creada ca vor trebui sa se descurce fara pomeni si fara spagi acordate pentru panselute. Un stat puternic in mintea lor este un stat pe care pot sa-l controleze ei, pentru functii si bani. Asta au inteles ei din reforma.

  hemoragia insa continua, asa cum am prevazut.

 2. ribelalu zice:

  Tradari in politica postdecembrista? Cacalau.
  PNL de nenumarate ori fata de tranisti si electoratul de dreapta, PNL-Campeanu, PNL-AT, PNL-CD, PL93, FDSN-ul lui Iliescu, APR, PC (solutia imorala), PSD-Cunescu(Athanasiu), PLD, UNPR
  Tradatori-trasesisti de frunte? Iliescu si gasca lui de FDSN-isti, Antonescu, Tariceanu si Patriciu (PNL-AT, PL93), Petre Roman (fost PD acum PNL), Radu Vasile si Andrei Marga (lideri PNTCD acum PNL), Teodor Melescanu (PDSR-APR-PNL), Valeriu Stoica si Teodor Stolojan (PNL-PLD-PDL), Adrian Severin, Liviu Dragnea, Tudor Pendiuc (primarul Pitestiului) si Valcov (PDL-PSD), Frunzaverde & co (PDL, PNL) si multi multi altii.

  • Sare'n Ochi zice:

   Tradare sa fie, ca o semnam si noi… (sau cam asa ceva) 😛

  • Legat de cei din PLD, eu am doar o observatie: prin 2003-2004 s-a facut o constructie politica avand anumite obiective. Nu a fost sustinuta de catre unii PNListi; Tradarea lui Tariceanu a aratat ca multi din PNL nu au facut altceva decat sa duca la destramare de facto a acelei coalitii. Imi pare firesc faptul ca unii au preferat sa isi urmeze principiile care ii dusesera la castigarea alegerilor. Atat.

 3. EuCuMine zice:

  Salut Sare. Geniala poza.

 4. doru cu motoru` zice:

  Cred ca prin „bucataria„ usl ului miroase a ars ( esec!).Informatii au,asa ca reactioneaza ! D.Tapalaga l-a bagat in „revizie „ pe gargarist. Inceputul sfarsitului si pentru usl. Doamne ajuta !

 5. theo- nona zice:

  ceai,
  pt. toate prostiile si lipsa de bun simtz a lui c. preda
  eu il dädeam mai de mult afarä. un om incapabil sä face ceva,
  dar numai läträturi. munca intr-un partid, e ca intr-o echipä.
  dar nu unii muncesc primesc sictireli, aleargä si tu mergi la tv
  si faci critici. alea se fac in interior, dar el este un inchipuit.

  • ceaikovski zice:

   S-a intors Mihai, ai vazut?

   Pai cica asa a facut mereu. Gica-contra peste tot. dar salariul de europarlamentar stie sa-l ia…
   Sa iti spun sincer, oferta la primaria capitalei, facuta de pdl mi se pare nasoala rau. Dar trebuie sa-ti marturisesc ca a devenit simplu cand ne-am gandit la usl. Ups, am zis noi. In nici un caz!!

  • Nu va suparati, tot se vorbeste (se injura) de intelectuali zilele astea… dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne rusinam sa scriem / vorbim corect romaneste! …”eu l-as fi dat mai demult afara”, „un om incapabil sa faca ceva, in afara de latraturi” etc.
   Daca e vorba de greseli intentionate, scuze 🙂
   Daca nu…

   • Sare'n Ochi zice:

    Mitrut :D, doamna este plecata de foarte, foarta multa vreme din tara. de acolo vin scaparile.
    iar chestia cu injuratul intelectualilor este nitel invers. ei se auto-definesc asa pentru a se victimza, a face o analogie cu 1990. si eu sunt intelectual si nu ma injura nimeni. nu cred ca se termina intelectualitatea cu Paleologu si, mai ales, cu C. Preda.

 6. Valentin zice:

  Eu il dadeam de mult afara pe Cristian Preda.
  daca nu-i convine echipa e liber sa se mute la alta. in niic un caz nu se paote spune ca nu a fost ascultat sau ca i s-a bagat pumnul in gura. 2 ani a criticat non stop, e dreptul lui. Dar dupa ce deciziile s-au luat te tii de ele. Altfel ar fi haos, e valabil in orice organizatie.
  Asta e diferenta intre cei ce muncesc efectiv si cei ce dau doar cu gura.
  daca dl Preda ar fi lucrat si el intr-o firma respectabila ar fi inteles de mult ca atitudinea lui este contraproductiva pentru toata organizatia.

 7. ceaikovski zice:

  Noi vorbim aici de preda, dar imaginea pusa de sare, e muuuult mai graitoare… 🙂
  Astia i loc sa se carabaneasca din pdl si sa-l lase sa se reformeze, fie si-n al 12-lea ceas, dimpotriva, se cocoata mai tare, Blaga este seful de campanie la Bucale. Inseamna ca pierdem?

  • Valentin zice:

   Eu nu stiu pe nici unul care sa-l voteze pe Oprescu dar trebuie sa recunosc ca nu cunosc foarte multe persoane. Si pe alea care-l voteaza pe Oprescu nici nu vreau sa le cunosc.
   O sa votez impotriva lui Oprescu, fara discutie. Cine sta mai bine in sondaje intre Prigoana si Dan Nicusor primeste votul meu. L-as fi preferat pe Nicusor, normal, dar nu-mi arunc votul.
   Eu unul votez ca sa am un primar, nu ca sa dau un semnal.
   Semnale au tot fost si lumea nu a inteles nimic, de la alegatori la politicieni.
   Lumea critica alegerea lui Prigoana dar nici de-a dracului nu ofera o alternativa.
   Sa ni se dea un candidat!
   Sarmanul Nicusor se chinuie sa stranga 35.000 de semnaturi, cred ca asta spune destul despre calitatea electoratului.
   Ei, altceva era daca ar fi facut el un pas in intimpinarea aliatilor. Ma indoiesc ca PDL l-ar fi refuzat, o victorie in Bucuresti valoreaza enorm.
   Si ca sa raspund la intrebare, da, evident ca va castiga Oprescu!

   Eu unul

 8. Valentin zice:

  Nu pot sa nu remarc atasamentul fara limite al unora pentru dreptul de a avea perpetuu o opinie separata intr-o organizatie, fara repercusiuni.
  Si nu pot sa remarc faptul ca aceeasi te expulzeaza din mica lor organizatie daca au impresia ca ai pus o virgula gresit, ce sa mai vorbim de opinii diferite.
  Ce e cu oamenii din tara asta de fapt? Doar ceilalti gresesc, nu? Noi, pe persoana fizica, suntem perfecti. Cei mai perfecti.

  • Sare'n Ochi zice:

   nu sunt de acord cu excluderile fara frontiere. in tara noastra se intampla fenomenul incrancenarii – de la atata tembelizor. iar unii au impresia ca detin adevarul, tot adevarul si numai adevarul. plus ca se supara cand meritele nu le sunt apreciate la valoarea la care considera ei ca ar fi de apreciat – si care este enorma (chiar monstruoasa).
   dar nici nu sunt adeptul inclcarii unor reguli afisate – mai ales cand cel care le incalca nu exceleaza prin nimic decat prin datul din gura. iar cand insul sustine public tampenii atunci este timpul sa plece.
   ma dau exemplu – in 22 de ani de jurnalism, indiferent unde am lucrat, din momentul in care m-am dus la locul de munca si nici macar de-o gluma nu am mai fost in stare, am plecat. iar CP cu fata aia de spalat pe jos, cu declaratiile date ca oistea in gard, putea sa plece singur. PDL l-a pus pe o lista cu ajutorul careia a ajuns in Parlamentul European. nu a castigat prin propria-i carisma.

 9. Piki zice:

  În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie, iar în spatele ei se află soţia bărbatului, spunea celebrul comic american Groucho Marx. Să fi cunoscut el viaţa politică din Vulcan? Imposibil, pentru că a murit la Los Angeles în 1977. După 35 de ani, primarul Ile şi cele două femei din viaţa lui confirmă adevărul spuselor celui mai mare dintre fraţii Marx. Gheorghe Ile are vocaţie de trădător. El a plecat de la PC în momentul în care partidul lui Voiculescu nu mai avea ce să-i ofere. A poposit în curtea PDL, şi a supt cât a putut de la „portocalii” până când a ajuns la concluzia că trebuie să schimbe barca dacă vrea să rămână în sfera puterii încă patru ani. A şi spus acest lucru la „ceremonia” de primire în echipa PSD. De fapt Ile este un personaj slab. În spatele său stă Angela Stoica, o femeie ambiţioasă, gata să facă orice pentru a-şi vedea împlinite visele şi ambiţiile politice. Ile nici nu contează în această ecuaţie. Ile este doar o păpuşă vorbitoare, mutată de Angela dintr-un partid în altul aşa cum îi cer ei interesele. Poveştile cu binele locuitorilor din Vulcan nu cred că le mai crede cineva. Poate doar oamenii care merg la vot din inerţie sau momiţi cu câte o nedeie, un mic şi o cântare „de suflet”. Angela era aproape să-şi piardă postul de viceprimar. A fost blocat Consiliul Local. Municipiul a fost în pericol de a nu putea fi administrat, doar ca Ile să-i facă hatârul Angelei. Consiliul Local nu s-a ma întrunit riscând dizolvarea, dar Angela şi-a salvat funcţia. Aceeaşi Angela, care era la un pas să păţească o „ruşine” aidoma primarului din Cluj, dacă nu era avertizată la timp. Ile ar fi câştigat alegerile în Vulcan şi dacă ar fi rămas în PDL. Dar noua majoritate formată în Consiliul Local nu i-ar fi garantat Angelei un nou mandat de viceprimar. Şi ce s-ar fi făcut prima doamnă din viaţa lui Ile, fără funcţia pe care s-a consacrat?! Popoarele migratoare schimbau periodic păşunile pentru a-şi hrăni vitele. Aşa a făcut şi primarul Ile, a migrat pentru a o hrăni pe Angela. Pentru PSD mutarea este strict statistică, organizaţia judeţeană Hunedoara bifând în 11 iunie un primar în plus, şi în mod cert alături de el un viceprimar. Niciodată însă primăria Vulcan nu va fi PSD. Vulcanul va fi, cum a fost şi până acum la picioarele Angelei. Organizaţia de partid va fi tot la cheremul Angelei, care va fi frustrată ori de câte ori nu i se vor îndeplini cele mai ciudate toane. Supărarea pe PDL îşi are rădăcini, nu în lipsa fondurilor pentru comunitatea din Vulcan – care au venit berechet – ci în neîmplinirea unor interese personale ale Angelei. Angela a vrut să fie subprefect, Angela a vrut să-l schimbe pe şeful IPJ, Angela a avut multe ambiţii personale. Poate mult prea multe şi prea personale. Şi pentru că nu s-a făcut voia ei, a ales PSD.

 10. Bună dimineața !
  Poate -mi spune și mie cineva cu ce este mai bun Prigoană dcât Oprescu ?
  Doar pentru că este membru al PDL-ului ?
  Când a plecat Frunzăverde la alt partid s-a văzut cu ochii liberi că n-a contac nici măcar doctrina în care spunea c-ar crede.
  De câștigat Prigoană n-are șanse dar în schimb electoratul a primit semnalul că la un hoț, nedovedit e drept, se propune un altul, tot nedovedit.
  Asta pentru că nu cred că vreunul dintre ei este curat ca lacrima.
  Nu-mi amintesc ca simpla dorință de afirmare, a lui Cristian Preda, este condamnabilă cu ajutorul Codului Penal.
  De fapt noi, cei care ne întâlnim la Sare, ce vrem ?
  Să se schimbe ceva radical sau doar hoții noștri să-i înlocuiască pe hoții lor ?

  • Sare'n Ochi zice:

   nu pentru ca este membru PDL. singurul avantaj este expertiza ca si om de afaceri – manager – pe asta clar o are in plus fata de Oprescu. oricum, este treaba bucurestenilor. sa se spele pe cap 😀 – ei sunt cei care stiu ce vor. oricum, Oprescu este de departe mai nociv decat Prigoana. si numai pentru asocierea cu USL.

  • Sare'n Ochi zice:

   in ceea ce priveste afirmarea lui C Preda, as fi vrut sa o vad concretizata in fapte nu in vorbe veninoase. da-mi te rog un singur exemplu de fapta in mandatul sau de eurodeputat. afirmarea este buna – afirmarea agresiva chiar este de dorit – dar afirmare pe meritul faptei, nu al vorbelor. de la Maiorescu ne tot luptam cu formele fara fond.

  • Sare'n Ochi zice:

   si, scuze, 😀 buna sa ne fie inima!

   • Bună !
    Nu trebuie să te superi pe mine. E candidatul lor, al bucureștenilor , și ei și-l vor alege. Problema pe care o văd eu este aceea de îndepărtare a PDL -ului de la susținerea unor idealuri iar tu , cred și accept că pot să greșesc, te referi doar la îndepărtarea de normele unor practici de partid.
    Eu sunt supărată pe PDL că nu l-au susținut pe președinte în foarte multe din planurile sale de modernizare a statului.
    Ei bine, viitorul ne va arăta cine are dreptate și cine nu.

    • ceaikovski zice:

     Ei… cu ce crezi tu ca e pdl foarte diferit de usl? Prin faptul ca l-a avut pe Basescu. Atat.
     In rest, tot fsn-isti. Tot copii de fosti… tot esalonul doi…

    • ceaikovski zice:

     Stai caera sa uit: ti s-a parut in anii astia ca pdl ar fi de dreapta?
     Or noi avem ceva cu dreapta, adica nu ne regasim cam nicaieri 🙂

     • Sare'n Ochi zice:

      singurele masuri de dreapta pe care le asteptam nu au fost luate nici de Tariceanu, nici de Boc. si vad ca nici MRU nu se grabeste. este vorba despre respectul fata de munca si taxarea corecta a acesteia.

      • ceaikovski zice:

       Nu-l apar pe MRU, dar cred ca nu e momentul sa faca acum o miscare de dreapta, pe principiul Basescului: nu fac campanie lunga, pierd mesajele, ci una scurta si penetranta.
       Cred ca momentul MRU inca n-a venit.
       Daca nu se va intampla nimic, inseamna ca MRU nu este decat un individ pregatit pt prezidentiale, care tre sa ia contact cu realitatile guvernarii, partidelor, economiei si atat.

       • Sare'n Ochi zice:

        😀 vezi?
        ajungem de unde am inceput. nu poti lua masuri pentru alegatorii care nu voteaza. acsta este marea prostie a celor care nu voteaza – ajung sa nu mai fie reprezentati, apoi stau si bodogane pe bloguri 😀

    • Sare'n Ochi zice:

     Doamne, Carmen!
     unde vazusi suparare?
     iar indepartarea de idealuri a PDL este fortata in primul rand de supravietuire. cand pre toate sondajele vezi ca numai pomanagii vor vota in 2012 (ca restul „are” principii insurmontabile), te repliezi.
     eu astept oferta Noii Republici. pana atunci ma concentrez pe oferta locala, cea de la kine din oras si din judet si incerc sa-mi votez persoane care sa-mi reprezinte interesele.

  • Nae Camionagiul zice:

   Cu privire la Cristian Preda, recomand acest articol:
   „Cum ar fi ca la parlamentare, 16% din membrii PDL să anunţe că votează cu UDMR şi 27% cu USL? În numele libertăţii şi diversităţii, evident. Una e să critici partidul, cu totul altceva e să anunți că vei vota împotriva partidului la alegeri. Ce sa înteleagă alegătorii? Cum să încerce PDL sa convingă oamenii să-l voteze dacă nici măcar membrii săi de frunte (Cristian Preda e europarlamentar ales pe listele PDL) nu votează pentru partid? Dacă în 2 decembrie 2009 Monica Macovei sau Elena Udrea sau Vasile Blaga anunțau public că nu votează cu Traian Băsescu la alegerile prezidențiale? Nu în partid, nu într-o discuție particulară, ci într-o declarație publică? Ce ar fi înțeles alegătorii atunci?”
   http://www.blogary.ro/2012/04/de-ce-trebuia-dat-afara-cristian-preda-si-cu-cite-zile-inainte-de-alegeri-a-fost-anuntat-candidatul-pdl-la-primarie-in-2008/

  • ceaikovski zice:

   Dictatura, ai perfecta dreptate aici: „De fapt noi, cei care ne întâlnim la Sare, ce vrem ?
   Să se schimbe ceva radical sau doar hoții noștri să-i înlocuiască pe hoții lor ?”
   Problema este ca (nu mai stiu cine a spus-o) in Bucale mahalaua hotaraste…
   Avem probleme mari, in general pt ca s-a coborat stacheta atat de jos, incat noi ar trebui sa nici nu mai mergem la vot!
   Dar nu rezolvam nimic. Castiga usl si ne ia dracu’ pe toti.
   Pana nu rezolvam problema educatiei in general si pana nu se „spala” toata clasa politica, tot astea vor fi ofertele: de kkt.
   Tu nu vezi ca am ramas din ce in ce mai putini? Cand exista o majoritate care asta vrea, circ, barfe, minciuni, noi ce pana calului sa facem?
   Ah, iar ma enervez………..

   • Sare'n Ochi zice:

    asa-i.
    in plus eu astept schimbarea care se face odata la 8 – 10 ani in partide, cea in care „Petrica” afla ca „este cel mai bun”. pierde alegerile si pleaca din partid lasand locul altora cu adevarat buni. caz concret Traian Basescu – cand l-a inlocuit pe Petre Roman.

 11. N-a contat și nu greșit cum am scris. Vă mulțumesc!

 12. Pingback: Băsist mai este și Băsescu ăsta! | Sare'n Ochi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.