Insidios, Emil Boc îşi adjudecă Centrul de Management Integrat al Deşeurilor

Plafonarea preţului la colectarea deşeurilor făcută ieri de Emil Boc, apărut pe calul alb al populismului, este, din punctul meu de vedere, un take over executat asupra CMID.

Înainte de ziua de ieri eram în situaţia de râsu’-pânsu’ în care nişte unii din municipalitatea clujeană au scris pe o hârtie, ca justificare la noua scumpire a taxelor la colectarea deşeurilor, că depozitarea și transportul acestuia la Oradea și în alte părți intra la categoria „nefezabile”. Prin urmare, anul trecut a crescut tariful de la 1 leu la 2 lei (că nu aveam CMID operabil) și se justifica creșterea prin costuri de transport a deșeurilor în Bihor și Bistrița-Năsăud. Acum că CMID a primit autorizație de mediu și judecătorii din București au decis că RADP Cluj-Napoca poate fi operator unic desemnat în perioadă de stare de urgenţă și nu mai avem costuri cu transportul, se majorează tariful de colectare la 2,6 lei și plătim pe motiv că tariful de 2 lei era NEFEZABIL?

Să facem o pauză de la surprindere, în fond politicienii pot mânca un rahat turcesc cu voluptatea cu care înghit orice broască râioasă numai să le iasă gheşefturile.

Ştim cu toţii ce reprezintă Centrul de Management Integrat al Deşeurilor – o investiţie care trenează de mai bine de zece ani, în care şi-au băgat picioarele toţi politicienii de la toate partidele care s-au perindat pe la şefia CJ Cluj.

Ştim şi ce reprezintă groapa de gunoi creată de Emil Boc pentru amicul Pantelică de la RADP Cluj-Napoca prin mici şi adăugate mici încălcări ale legii, extinderi de autorizaţie de mediu şi de suprafaţă de depozitare pe suprafeţe mici (până suprafaţa a devenit extrem de mare): un buboi mizerabil pe făţăul plin de ifose elitiste al municipiului care s-a vrut Capitală Culturală Europeană.

Este locul în care au avut loc zeci de incendii produse de “mâini criminale” neidentificate de fiecare dată când depozitul “temporar” atingea fatidica capacitate de 75% depozitare. Şi Rampa RADP Cluj-Napoca este în situaţia de a fi atins această capacitate încă de prin 2016, dar undeva, ceva se întâmplă: eu cred că Pantelică-RADP Cluj-Napoca a descoperit azvârlirea deşeurilor Clujului pe marginea Căii Lactee, altfel nu-mi explic cum de această rampă, în ciuda ilegalităţilor evidente, nu a fost închisă, cu cântec de cătuşe, de mult.

Dar a venit, izbăvitoare, pandemia de COVID-19. Cu tot cu restricţii şi situaţii de urgenţă şi de alertă.

Nu am auzit, deşi am întrebat, cum s-a rezolvat colectarea deşeurilor contaminate cu COVID-19 de la populaţie, unde s-au depozitat, cum au fost procesate, decât mucles şi tăcere.

Tăcere în care s-a auzit foşnetul hârtiilor pregătite pentru a se profita de starea de urgenţă şi a se desemna operatorul unic al CMID în persoana lui Pantelică-RADP Cluj-Napoca. Chestie legală, confirmată şi consfinţită prin decizie definitivă şi irevocabilă a instanţelor bucureştene.

De acum se punea problema nu numai cum să-l ia în porţia banilor făcuţi din deşeuri şi pe Pantelică-RADP Cluj-Napoca, ci şi cum să se preia investiţia în exploatarea directă a PDL al PNL Cluj Napoca.

Aşa că s-a pus la cale hârţogăraia cu mărirea preţului la colectarea deşeurilor la populaţie şi sceneta cu “prinţciarming” Emil Boc care vine pe calul său alb şi, generos, ia povarea banilor de pe umerii clujenilor şi-i trece la “sponsorizări”.

„Sponsorizări” din bani publici, un fleac de un milion şi douăsute de mii de lei pe lună.

Ideea e că toţi au răsuflat uşuraţi, fără să se gândească la faptul că banul public tot din buzunarul lor de amărăşteni provine şi că, împachetată în falsă generozitate, SCUMPIREA S-A PRODUS. Şi, de aceşti bani, cumpără Pantelică-RADP Cluj-Napoca utilajele pentru CMID. Din banii noștri ”sponsorizați” de Boc. Cam asta se întâmplă.

Mă întrebam ieri: ca ce chestie finanțează primăria (conform propunere aprobată) niște utilaje pentrue RADP, când Pantelică al Regiei nu e parte a CMID, dar tocmai s-a angajat să echipeze CMID cu utilaje PROPRII – până la sfârșitul anului?

Răspunsul e la îndemâna noastră: RADP este operatorul legal (prin decizie judecătorească) al CMID. Prin urmare, gata, face parte din CMID. Practic, din banii noştri (dar pe generozitatea sponsorizării mascate clamate de Emil Boc) se cumpără sculele cu care RADP echipează CMID.

Şi-atunci întrebarea cea mare este: are dreptul Emil Boc să ia din banii noștri scule pentru CMID, adică ceea ce Alin Tişe n-a fost în stare să facă deși avea bani de la UE?

Păi, dacă RADP Cluj-Napoca este operatorul legal al CMID şi în lipsa unor procurori care îşi execută somnul de frumuseţe în sediul dat de chiar Emil Boc, ei vor susţine că da.

Ce susţin eu este că, la final, cu utilajele RADP Cluj-Napoca în interior, CMID, la fel ca Cluj Arena, va fi al Cluj-Napoca, nu al județului – aşa cum s-a pornit investiţia pe fonduri europene.

Şi iar rămân conjudețenii noștri cu buzele umflate și UE cu clapa trasă.

Şi, gata!

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100%. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.