Nu-i mișto ca la tine acasă să se urle „Allahu Akbar”, să se difuzeze imagini cu genocidari, iar cei care protestează să fie definiți xenofobi și șovini?

Am lăsat să se răcească umorile în problema iscată de afișarea în public de imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS, pe fondul urletului demenților care se aruncă în aer printre civili nevinovați, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, să nu stric cu discuții sterile, când lumea este sub adrenalina chefului și cu urletul propriei satisfaceri în gât, o dezbatere care trebuie să fie serioasă. Adică luată în serios, dincolo de discuții naționalist-socialiste și isterii fascistoid-comuniste.

Strict legal, conform dispozițiilor din “Legea nr. 107/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, cei care au afișat în public “drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele” la care face referire legea, sau au permis să se întâmple acest lucru, sau au găsit justificări ipocrite și mincinoase pentru că aceste lucruri s-au întâmplat, ar trebui să aibă la această oră chemare în fața unui procuror. În fața procurorului ar trebui să se justifice, nu să o facă prin scrisorele publice în care să eludeze, ipocrit și mincinos, esența adevărului celor întâmplate, așa cum a făcut-o vicepreședintele UDMR Cluj, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath:

Este trist și impardonabil, ca televiziunea publică încearcă să recupereze piederile imense pe care le are, coborând chiar sub nivelul presei de scandal, denigrând o manifestare de renume a Clujului, manipulând opinia publică din întreaga țară. Cei ce au generat și mențin artificial această atmosferă de scandal – nu întâmplător pe ultimele sute de metri ai cursei pentru obținerea titlului Capitalei Europene a Culturii 2021 – sunt aceleași forțe oculte, care nu știu ce vor, dar sunt ferm convinsă că NU DORESC BINELE ACESTUI ORAȘ. Sunt cei, care în deceniile de coșmar ale comunismului și ale erei funariote – au otrăvit sufletele clujenilor cu teamă și neîncredere, învercând să țină în cătuse spiritul și forța sa creatoare deosebită. Am încrederea ca – cel puțin clujenii de bună credință, care au fost prezenți și s-au simțit bine an de an alături de noi, nu vor lăsa fără replică această încercare mârșavă de a ne întoarce înapoi în cea mai întunecată eră a istoriei noastre de 700 de ani! Pentru un final mai optimist, iată urarea mea aniversară pentru Cluj: Binecuvântarea Domnului să fie cu noi, cu toți clujenii de bună credință și în următorii 700 de ani!

Cert este faptul că, acum șapte zile, Zilele Culturale Maghiare au debutat cu un concert controversat al trupei Beatrice din Ungaria – controversat pentru că, în timpul spectacolului, au fost difuzate imagini cu Hitler și Lenin și a răsunat sloganul folosit de teroriștii musulmani: „Allahu Akbar”. Iar vicepreședinta UDMR Cluj, viceprimar al municipiului, încearcă, curvește, să arunce vina în cârca altora și să-și scoată organzatorii basma curată prin sloganul că cei “de bună credință” (și numai ei) “s-au simțit bine” (restul sunt niște porci xenofobi și șovini). Cu un asemenea Avocat al Diavolului, Radu Mazăre ar fi scăpat neblamat atunci când a defilat cu pruncu-i îmbrăcați în uniforme naziste. Ia citiți mizeria de comunicat de mai sus derulând imaginile cu Răducu și pruncul bătând pas nazist de defilare – nu-i așa că altfel sună: “sunt forțe oculte” “care nu doresc binele acestui oraș”, “care în deceniile de coșmar comuniste au otrăvit sufletele” bla-bla-bla-bla. În fond, cei prezenți s-au simțit bine, au fost de bună credință, ce dacă s-au (pardon!) căcat, din nou, nițel pe lege? Nu-i mișto ca pe scenă la tine să se urle „Allahu Akbar” și să se difuzeze imagini cu genocidari, iar cei care protestează să fie definiți otrăvitori de suflete, xenofobi și șovini?

Așa că, măcar procurorului care ar trebui să se autosesizeze cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Zilele Culturale Maghiare ținem să-i amintim ce zice LEGEA cu privire la ceea ce încearcă Anna Horvath și compania să minimalizeze (și de ce și ea ar trebui să beneficieze de un dosar penal):

Art. 2 a) prin organizatie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane juridice care indeplinesc cerintele prevazute la prezenta litera;

Art. 4 (1) Confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Art. 5. Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Art. 6. (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internaţional, în Statutul Curţii Penale Internaţionale şi în Carta Tribunalului Militar Internaţional înfiinţat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, şi recunoscute ca atare printr-o hotărâre definitivă a Curţii Penale Internaţionale, a Tribunalului Militar Internaţional înfiinţat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, a Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda sau a oricărui altui tribunal penal internaţional înfiinţat prin instrumente internaţionale relevante şi a căror competenţă este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 12. Se interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea infracţiunilor de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

Și organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca au transmis, printr-un comunicat, că în presă au apărut „informaţii tendenţioase şi trunchiate” referitoare la concertul susținut de Nagy Fero și de formația Beatrice în data de 16 august.

Ne exprimăm regretul că mesajul transmis în cadrul concertului nu a fost înțeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greșit. Pe ecranele din Piața Unirii din Cluj-Napoca, în timpul melodiei „Secolul XX”, au apărut imagini cu figuri care au marcat într-un mod tragic și regretabil istoria europeană și mondială. Precizăm că versurile cântecului se îndreaptă împotriva acestor figuri istorice și a ideologiilor nocive ale acestora. Versurile cântecului caracterizează actele acestora drept „teroare” și „coșmar”.

În atari situații, pusă problema așa, orice referire la lege este tendențioasă și truncheată. Mă pot plimba și eu cu steagul teroriștilor ISI prin oraș purtând un tricou pe care să scrie „teroare” și “coșmar”, fără să mă salte organele de ordine, sau e musai să mă manifest ca atare în cadrul unor zile culturale?

Poliția susține că s-a autosesizat în acest caz.

Un poliţist specializat şi un procuror analizează dacă manifestarea întruneşte elementele unor infracţiuni prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, a declarat, pentru “Adevărul”, Carmen Jucan, de la Biroul de Presă al IPJ Cluj.

Tocmai de aceea am făcut referire la Legea nr. 107/2006 care modifică după cum am indicat conținutul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, pentru că sperăm că va fi luată la întrebări și Anna Horvath pentru “justificarea sau minimalizarea în mod evident” a faptelor așa cum s-au petrecut ele.

Și, că tot arată orașul acesta de parcă ar fi administrat ca un apartament de bloc lăsat pe mâna unor adolescenți cu părinții plecați în delegație, sau în concediul circuit prin Ungaria, Cehoslovacia și RDG, ca pe vremea lui Nea’ Ceașcă, putem pune problema și așa: facem chef și invităm inclusiv pe cel care s-a mai comportat ca un porc în casa noastră când s-a îmbătat cu cuvinte și a vomitat în plină sufragerie că gazdele majoritare ar cam trebui să plece de-acasă de la ele („Clujul va fi din nou oraș maghiar!”). De câte ori îl mai invităm, știind că are potențialul de a provoca scandal și că acesta este obiceiul lui de chef, să vomite-n mijlocul sufrageriei și să invite gazdele majoritare să se care din propria lor casă?

O asemenea situație – activitate culturală – ar trebui să facă oamenii mai buni și mai înțelegători, nu să genereze ură, obrăznicie și jigniri. Transilvania este casa noastră comună, nu cocina în care să-și verse lăturile șovinii și xenofobii, indiferent de religie, sex și etnie.

Nu e treaba noastră să-i împăcăm pe toți românii cu toți maghiarii. Dar măcar e treaba noastră și a bunului nostru simț să ne înțelegem și să ne cunoaștem (și acceptăm) istoria comună. Și să le cerem proștilor să nu se bată cu cărămida isteriei naționaliste în chieptul de aramă.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100%, Viața bate câmpii și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.