V-am avertizat: obișnuiți-vă cu adevărul, acesta va fi spus!

Nu mi-am propus cu acest ziar să-mi trimit oamenii pe teren ca reporteri și să-i întorc în redacție agenți publicitari. Nu mi-am propus să fim a patra putere în stat, ci doar câinele de pază al democrației. Nu suntem nici procurori, nici judecători, ci doar observatori și scormonitori în mizeria cotidiană pe care o lasă în urma lor cei care ar trebui să nu o lase, cei care au jurat pe Biblie că vor “respecta și apăra” legile și Constituția Țării.

Din păcate pentru breasla mea, toate cele spuse mai sus s-au întîmplat și se mai întâmplă – meseria mea a fost defigurată cu bani publici aflați la îndemâna politicienilor (și a afaceriștilor care-i sponsorizează) care și-au cumpărat liniștea ispitind și cumpărând caractere slabe care nu aveau ce căuta în breasla mea. Când n-a mai fost rentabil să cumpere numai oameni din breaslă, au cumpărat, sau au creat instituții mass media. Și s-au obișnuit să spună despre alții că suferă de toate lipsurile lor.

Cine zbiară primul despre hoție? Hoțul. Cine vede în angajații care-și câștigă o pâine cinstit, slugi? Slugoiul. Parvenitul care s-a cățărat și pe cadavre ca să parvină.

Am cunoscut suficient de mulți politicieni pentru a ști, a avea proprietatea cuvintelor pentru ceea ce urmează să spun. Pe mulți i-am scos din neantul în care erau la rugămintea unor prieteni comuni. Majoritatea și-au abandonat acei prieteni, apoi au dispărut și din preajma mea. Le era mai plăcut să leviteze de la câte limbi aveau proptite în fund de la anturajul de nevertebrate cu care le-a plăcut să se înconjoare. Așa eșuează majoritatea lor, crezând că levitează prin forțe proprii. Dar asta este altă poveste. Povestea despre cum, în mod inexplicabil, niște indivizi care nu prea aveau după ce bea apă acum mai bine de un deceniu, au devenit potenți politicieni și/sau prosperi oameni de afaceri.

Majoritatea au fost buni și, câtă vreme au mai ascultat ceva, au făcut numai lucruri bune – nu mi-e rușine cu ei, așa i-am văzut; unii poate chiar mai fac lucruri bune. E datoria mea acum să văd care sunt acele lucruri bune pe care poate le mai fac și, mai ales, să-i trag de mânecă că au luat-o razna și au impresia că Lumea este la picioarele lor, când, de fapt, ei sunt la picioarele Lumii. Pe banii noștri, ei sunt servii noștri, nu noi yes-man-ii lor.

Așa că, obișnuiți-vă cu adevărul: acesta va fi spus. Și-mi cer eu scuze colegilor mei pentru fiecare neterminat care-i va acuza de partipriuri și șantaj pentru că-i pun eu să-și facă datoria de ziarist. Eu nu folosesc ziarul în interes personal. Nu am nevoie, ca cei cu care s-au obișnuit neterminații să vorbească și să se auto-mituiască reciproc, de banii lor. Când scriem despre lucruri și fapte ce au legătură cu fișa postului lor, sau foloase ce provin prin faptul că sunt persoane publice, nu o facem ca să ajungem la banii lor. Ne doare-n fund de banii lor, ne interesează să le descoperim bruma de conștiință care ar trebui să-i facă să muncească în interesul comunității care i-a ales, i-a pus în pită și le-a dat o șansă să se afirme – și nu în al lor personal, sau al găștii pe care o numesc partid politic.

Așa că relaxați-vă, băieți și fete, sunt Victor Eugen Mihai Lungu, sunt redactorul șef al Ziar de Cluj, sunt angajatul, dar nu sluga patronului meu – eu îl consider și el mă consideră partener – și n-am să-mi fac decât meseria. Dacă am să vă greșesc cu ceva, eu vă iert de pe acum.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul!, Ghinion 100% și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la V-am avertizat: obișnuiți-vă cu adevărul, acesta va fi spus!

  1. fosile zice:

    De la NU n-am văzut ziar imparţial.N-am mai văzut ziar care să relateze, nu să-şi exprime părerile.N-am mai văzut ziar care care să poată dovedi ceea ce afirmă şi care, cu nonşalanţă să se lase pe mîna avocaţilor proprii pentru tîmpeniile lor, fără, măcar să-şi ceară scuze atunci cînd era cazul.
    Să fie de acum?
    Succes!

  2. calinakimu zice:

    A fi jurnalist în Romania reprezintă o mare oportunitate, făcând jocurile puterii, sau un mare risc, fiind imparțial. A te adapta lumii noastre reprezintă o sinucidere morală și puține conștiințe rezistă tentaților sinuciderii morale, în schimbul oportunităților materiale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.