Hoție sindicală sub protecție politică

Să te numești Cozmin Gușă, sau Sorin Roșca Stănescu și să afli că sindicalistul Liviu Luca a fost reținut de procurorii DIICOT pentru fapte comise între 2005 și 2009, asta înseamnă că marția chiar are 3 ceasuri rele. Dar suntem răutăcioși, esența problemei, deocamdată, este alta. Nu că Liviu Luca a fost reținut la Ploiești, cu noaptea-n cap, pentru 24 de ore, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani, ci cum s-a ajuns ca niște lucrători cu gura să devalizeze patrimoniul fostului UGSR, fără să dea socoteală nici o secundă pentru faptele lor. Mai mult, unul doarme în funcția de Avocat al Poporului de câțiva ani, după ce a fost și prim ministru.

Istoria recentă ne învață că, odată cu desfiinţarea PCR, UTC și a anexelor acestora, toţi puturoşii şi şpăgarii din intreprinderile regimului comunist s-au refugiat prin sindicate sau prin partide. Până să se dezmeticească poporul cu ce anume se mănâncă „noua orânduire” capitalistă de cumetrie, activiştii s-au refugiat din calea muncii care prin partide, care prin sindicate, federaţii şi confederaţii. Și cum trebuiau să se îmbogățească și ei din ceva, s-au îmbogățit însușindu-și și împărțindu-și ca hienele patrimoniului fostului UGSR.

Și mai trebuie să înțelegeți ceva (mi-a deschis ochii un bun prieten care a și greșit lucrând o vreme în sistem): sindicatele sunt de fapt un fel de partide, cu singura diferenţă că liderii lor se schimbă ceva mai rar şi că au rămas la putere din 1990 până în ziua de azi”. Și că liderii sindicali şi-au tras firme, care mai de care mai profitabile, majoritatea dintre ele căpuşând societăţile, unde activează şi sindicatul – acţionar majoritar. Aşa cum conduc sindicatul după bunul plac, împărţind practic puterea în mâna câtorva ciraci, pompos denumiţi „consiliul sindical”, liderii administrează şi societăţiile comerciale după bunul plac şi în interes absolut personal.

Iar exemplele de hoție sindicală sub protecție politică avem cu duiumul: de la firma Petrom Service patronată de Liviu Luca, ex-liderul sindicatelor din Petrom, până la societatea comercială “Sfânta Varvara”, cu care Miron Cosma făcea trafic de ţigări, alcool şi carburant pe vremea embargoului cu fosta Iugoslavie sub directa oblăduire a lui Zaher Iskandarani, Ion Iliescu şi Victor Hrebenciuc. Sindicatele din minerit și-au făcut societăți comerciale prin care s-au ocupat cu căpușarea intreprinderilor de stat – de la vânzarea fierului vechi, colectat din societatea comercială, cu acordul conducerii până la aprovizionarea firmei la suprapreţ cu carburant sau alte materiale necesare procesului de producţie, şi prestarea de diverse servicii la preţuri mult peste cele ale pieţei. „Pentru a-şi cumpăra liniştea, directorii lăsau sindicatele să vândă fierul vechi al intreprinderii prin societăţile lor. Nimeni nu ştia ce se întâmplă cu banii obţinuţi. Dar vai de directorul care se opunea unei astfel de practici. În câteva zile împotriva lui se ridicau sindicatele iar şefii de la FPS sau AVAS îl schimbau urgent să scape de presiunea liderilor care urlau ca din gură de şarpe că le sunt încălcate drepturile. Care drept? Dreptul de a fura din averea statului! Deci a nimănui.

Patrimoniul sindicatelor la momentul 1989 era substanțial și, cel mai important, lăsat de izbeliște. Vorbim despre 4,7 milioane de lei (în sute din acelea cu Bălcescu pe ele), de 2,7 milioane de dolari – bani cash, aflați în conturi. Vorbim despre baze turistice aflate în 17 stațiuni, despre 54 de case de cultură, sute de clădiri, terenuri și multe altele. Toate acestea aparțineau “clasei muncitoare” în anul 1990 – erau bunuri ale întregului popor, adică ale tuturor și ale nimănui. Oricum, după cum vă ziceam, românii erau preocupați să-și ia rația de libertate, nu să fie atenți la buzunarele proprii.

O simplă evaluare la zi a acestor bunuri (unele stricate, altele pierdute) ar ajunge la 3 miliarde de euro. Atâtea bunuri nesupravegheate au atras atenția unora ca și Mitrea, Ciorbea, Hossu și compania de hiene sindicale – creatorii de confederații care au preluat, în mod abuziv, patrimoniul sindicatelor din perioada comunistă. Ei și ai lor, ca președinți ai acestor confederații, prin acte false, au susținut că acestea ar fi “moștenitoarele” patrimoniului și l-au însușit ca la carte (Codul Penal) și au început să-l înstrăineze. Președinții confederațiilor sindicale din anii ‘90, Miron Mitrea, Victor Ciorbea și Bogdan Hossu au semnat, fără să aibă această calitate, acte prin care se declarau administratorii bunurilor Uniunii Generale a Sindicatelor din România. Dar hoția nu s-a produs fără complicitatea guvernelor din acea perioadă – Roman, Stolojan și Văcăroiu (oamenii lui Ion Iliescu), care au închis ochii la această fraudă imensă. Vorbim despre patrimoniul strâns din cotizațiile oamenilor de care Mitrea, Ciorbea și Hossu au abuzat.

Față de celelalte situații când această situație a fost făcută publică, avem în plus o hotărâre a Tribunalului Municipiului Bucureşti care confirmă faptul că organizaţiile sindicale Confederaţia Sindicatelor Independente Frăţia, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România şi Confederaţia Sindicală Cartel ALFA au fost constituite illegal. Deci, dacă punem cap la cap această Hotărâre, cu rezoluţia Departamentului Naţional Anticorupţie privind preluarea patrimoniului UGSR prin comiterea infracţiunii de înşelăciune şi decizia din octombrie 2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care se anula tranzacţia generală privind împărţirea patrimoniului între confederaţiile sindicale, din punctul de vedere al legii, Mitrea, Ciorbea, Hossu și gașca lor au preluat, au administrat și au înstrăinat patrimoniul UGSR în calitate de persoane fizice şi juridice care nu aveau nicio calitate legală.

Dar ce îi ține laolaltă pe restul de lideri de sindicat care, fie vorba între noi, la ce averi au, ar trebui să aibă bunul simț să protesteze numai în frac, din limuzină și cu senvișul cu icre negre într-o mână și paharul de șampanie în cealaltă, de am fost noi răutăcioși la începutul acestui material? Asta dincolo de devalizări și de mitingurile şi campaniile mass media în care urlă după prosperitate și respect? Răsfoim “Registrul Comerţului” și-i găsim împreună, exact unde trebuie: Dumitru Costin (BNS), Liviu Luca (FSLI Petrom), Iacob Baciu (CSDR), Marius Petcu (CNSLR Frăţia), Ion Popescu (Meridian) şi Achille Duţu erau și administratori la Realitatea Media SA, companie cu datorii restante la bugetul de stat de peste 1 milion de euro.

Nici Sorin Ovidiu Vântu nu se simte prea bine. Poate ne pune un filmuleț pe contul de FB să ne vorbească despre „golănafși”…

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul!, Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.