Categoria: Să scoatem țiganul din rrom

  • UN AVERTISMENT: acest material conține expresii și cuvinte defăimătoare fără nici o legătură cu Liviu Dragnea și ai lui, chiar dacă cuvântul „hoți” se citește printre toate rândurile.
  • ȘI, IN LOC DE MOTO: Un țigan așezat la tejgheaua unui bar îi face un semn barmanului și-i zice: “un rom, vă rog!” Barmanaul, frecând la un pahar: “da, mă, te-am văzut!”

Pe noi ne izbesc politicile corecte din plin de unde nu te aștepți. Nici n-a trecut cincinalul de când cei din Academia Română anunțau că vor extirpa cuvântul “țigan” din dicționarul explicativ al limbii române (DEX) pe motiv de jignire la adresa etniei rroma. Că țigan” e legat de “țigănie” ca și comportament și apucături – de unde și motivele de defăimare și inferiorizare a mult prea huliților minoritari. La halul acesta de explicații, în curând, până și cuvântul “mamă” devine peiorativ legat de apucătura “curvă”. Iar în ce-i privește pe cei cărora le este adresat cuvântul (cică în dispreț) nu-și modifică comportamentul și nu fac nici un efort pentru a nu-l transforma în “renume”, demersul inițiat de-o serie de ONG-uri care toacă aiurea (și vom vedea mai la vale de ce) banii europeni, acesta va fi inutil. Într-un deceniu sau două, cu toate capitalele europene înțesate de copii obligați să cerșească, cu rețelele de metrou înfundate de acordeoniști și “martiri ai Revoluției române” cu mâna-ntinsă la “silvuplio” și “pliz”, cu periferiile marilor orașe îmbâcsite de șatre de indivizi puțind de ghiuluri și cruci masive din aur, infestați de “merțane” și “chiușasă”, dar fără să poată produce nici o dovadă a agonisirii palatelor cu turnulețe în care se plimbă liber herghelii de cai, până și cuvântul „rrom” va deveni peiorativ (iar invazia de imigranți ilegali degrabă detonanți în numele lui Allah nu va șterge aceste amintiri).

Din păcate devine peiorativ cuvântul “român” de care s-au lipit rromii de când până și lor le-a fost rușine să mai fie țigani. Tot respectul pentru cei care și-au depășit condiția prin muncă și efort deosebit – nici un respect pentru cei care au ales ca din confortul ONG-urilor și al diverselor “partide” ale rromilor au ales să se murdărească la buzunar și nu în folosul etniei lor. Un cuvânt nu modifică cantitatea de dispreț acumulată în contul comportamentului deviant al indiferent cui, indiferent de rasă și etnie – dacă acest comportament deviant există. Mai bine s-ar fi îngrijit să le facă co-etnicilor educație și să le găsească locuri de muncă, nu să-i buzunărească ca pe ultimul român.

După ani, ca o reparație, că nu cuvântul, ci apucăturile, denigrează, vine Direcția Națională Anticorupție și ne arată într-un dosar cât de țigani cu propriii lor rromi erau reprezentanții acestora de frunte aciuați în Șparlamentul României. Cei de la DNA au cerut miercuri încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, pentru trafic de influență, fals în declarații, deturnare de fonduri, spălare de bani și alte mizilicuri. Dosarul are 19 volume, însumand 4886 de pagini și a fost analizat într-o simplă propoziție de către Mădălin Voicu: procurorii îl scot în față ”ca pe urs”, iar interceptările sunt banale. Adică, defăimare și nimic mai mult. Că vorbitul cu unul, cu altul, să miște din urechi și să facă să fie bine nu încape în DEX-ul lui Mădălin la trafic de influență, ci la o mână spală pe alta și-amândouă pot să stea în buzunare indiferent de cât de murdari sunt banii.

Ce-i frumos la acest dosar este faptul că ne arată cât de minunat este să fii politician în România și cum instituțiile statului sunt confundate cu propria persoană – adică cum individul numit în fruntea unei instituții plătite din banii amărâților de contribuabili se identifică atât cu instituția (dai în el, dai în instituție), cât și cu interesul celui care l-a numit.

Șeful Fiscului, Gelu Diaconu, de mânuță cu adjunctul său, sunt acuzați de către procurorii DNA că au comis țigănii fiscale în ajutorul celor doi rromi. Motiv pentru care premierul Dacian Cioloș i-a cerut să-și dea demisia până la clarificarea situației. La care șeful Fiscului (despre care am mai scris cât de distrus moral este: http://www.academiacatavencu.info/opinii/anaf-ul–prostul-harnic-si-gazeta-de-perete-39099), a declarat că nu vede care ar fi graba, că “dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine”. Cică ANAF este în acea perioadă delicată a lunii în care tot contribuabilul sângerează la cont deschis și numai el i-ar putea fi tampon: “ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenței sale, fiind instituția căreia i se datorează în proporție de peste 70% relaxarea fiscală și stabilitatea macrobugetara a statului român”. Așa că rămâne pe poziție până cineva se va hotărî să-l demită. Ceea ce Cioloș tocmai ce a făcut.

De unde se vede că nu-i neaparat să fii rrom pentru a te purta ca un țigan.

  • PS: Doamne ferește să mai auzim cuvinte peiorative precum “gipsy”, „gittane”, „gittano”, „cingani”, „zigoener”, „zigeuner”… Dacă în România li se spune “rromi”, în Franța să li se spună “ffranci” (sau „ggali”), în Italia să li se spună “iitali” (sau “ttalieni”), în Spania “esspi”, în Anglia “mmajestate” (că tot e monarhie constituțională) șamd. Și propun să trecem în DEX la cuvinte peiorative și “sârmă” când ne referim la moldoveni, “boanghenă” și “bozgor” pentru ardeleni, “prazilia” pentru olteni, “mitici” pentru bucureșteni șamd. Și nu în ultimul rând „fraier” pentru noi contribuabilii care cotizăm bani pentru ca paraziții bugetari să se facă că (sic!) au de lucru.
Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul!, Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.