BiriȘuțul Statului

Biris Veta Biris

Biriș, această vetă a Finanțelor

Nici nu s-a uscat bine nominalizarea birișului în Guvernul de tenocratiță al lui Cioloș că, din băiatul care mima micul intreprinzător și inițiativa privată în Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, a ieșit la suprafață praful. Nu este nici primul și nici ultimul gurist care mimează mediul de afaceri și democrația până se trezește cu sacii pe statul de plată al Statului și care ne arată că nu aveam de a face decât cu un oportunist feroce, un mâncător cu polonicul și atât. Așa că, în așteptarea primului salariu, Gabriel Biriș și-a însușit versurile melodiei cu care ne fredonează tot timpul buzunarele Statul: „Românii e hoți și puturoși, nu vrea să-și declară veniturili, vrea să fură de la drăguțul și neprețuitul de stat”. Că, deh, are și el, Statul, obligațiile sale față de clientela sa: asistații social, dogăreii și alte categorii sociale cărora trebuie să le mărească pensiile nesimțite tăiate de infamul Boc pe vremea crizei. Și-atunci de ce să nu lovească la buzunarele propriilor săi cetățeni, pe care-i suspectează din start că ar fi borfași, și să nu vină să ne propună de nouă și benefică o lege abrogată acum vreo 150 de ani?

Zice birișul: „Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”. Aceasta este justificarea birișului ca să poată statul să scoată din pământ din piatră seacă niște CASS, un fel de impozit pe faptul că românului i se mai permite să respire și să mai vadă (dacă mai vede). Colțosul forțos civic de mai an ne spune acum că este bine și justificabil faptul că a hotărât plagiatorul mitoman, pe vremea când era prim ministru, obligația ca toți românii să contribuie morți-copți la un sistem de sănătate putred care te omoară cu zile de banii pe care ți fură. Birișul care se dădea „de dreapta” ne justifică mitocănia de stânga – care nici măcar acolo n-o poți încadra căci, pe vremea fanarioților, când se aplica “capitația” (taxa pe cetățenie), nu existau “stânga” și “dreapta” (nu că ar exista acum) ca noțiune. Nu în Țările Române

Pe text ar fi multe de comentat (inclusiv cum se face o distincție de “noblețe” între asistatul statului și buzunăritul statului – asistatul este cinstit, buzunăritul, nu), dar mă rezum să spun că acest biriș trebuie chemat să cânte la o altă masă, ca o adevărată „vetă” a politicilor fiscale care se dovedești a fi – la aia în care statul are politici concrete de ocupare a forței de muncă, cea la care Statul are politici fiscale corecte față de propriii cetățeni și nu-i tratează ca pe borfași din start și nici nu le fură din buzunare prin supra-accizări, taxe și impozite tembele. Declarația aceasta de început de an ne relevă caracterul de slugoi al sistemului și de oportunist al acestui individ înhămat la minciună și la politica de jumulire a românilor în speranța că va face purici în politică și după ce scapă de la tehnocratiță. Dar nu este nici primul, nici ultimul din mult prea cremuiții mâncători de fleică de vită Kobe de la fosta Forță Civică care s-a născut talent și a eșuat promisiune în sinecurile statului.

Ajungem la veșnica noastră problemă cu funcționarii acestui “stat” care inventează, scriu legi și norme ale acestora și le aplică fără să gândească nici o clipă că ar trebui să slujească în primul rând românilor contribuabili și abia apoi “organizației” din care fac ei parte – cea numită generic Stat, cel pe care contribuabilii îl susțin pentru a face servicii publice și atât. Ambiguitățile din legi și încâlcelile din norme sunt făcute cu intenție, de așa manieră încât să lase celor care vin în control “loc de întors”, de interpretare după cum se face comanda politică de la vârful sistemului. Așa am ajuns și am rămas la îndemâna unor biriși care se cred deștepți și îndreptățiți să se creadă ca atare numai că stau la un birou în care li se zice “șeful” sau “șefa”. Asta până când ne-om hotărî, ca majoritate, că este bine să punem piciorul în prag și să-i trimitem să cânte la altă masă. Una la care să nu mai plătim tot noi consumația.

Statul te vrea infractor

În 2016 statul vrea să ia pielea și de pe cei care nu au venit, sau nu declară că au venit. Mesajul birișilor este că nu ar fi bani la Sănătate. Căcare (sic!) Sănătate nu mai are rost să discutăm (cea care i-a ucis cu zile pe cei din #Colectiv, sau cea care fură citostaticele bolnavilor de cancer?), în schimb merită un răspuns ex-forțosul civic Gabriel Biriș (născut talent “dă dreapta”, campion al luptei micului investitor cu Statul și eșuat speranță pe statul de plată al Guvernului) la întrebarea-i retorică dacă vrem, sau nu, să avem servicii de calitate la Sănătate. Că dacă vrem, trebuie să plătim. Dar de ce să plătim noi ceea ce nu plătește Statul prin companiile sale? Că, iată ce publica oficial Consiliul Fiscal în 2015 (referitor la 2014 și 2013 – și, bănuiesc, nu există nici un motiv ca, în 2015, să se fi schimbat ceva înspre pozitiv): „cea mai mare parte a arieratelor companiilor de stat sunt către bugetul general consolidat (42% din total arierate), și în special către bugetul de asigurări sociale, spre deosebire de companiile private care au arierate în cea mai mare parte către furnizori (50% din total arierate). (…) În general, întreprinderile de stat nu îşi plătesc la timp datoriile către bugetul general consolidat (în special faţă de bugetele de asigurări sociale) şi faţă de alte companii de stat”.

Deci, birișel (ce-ar fi să demisionezi nițel!) problemele financiare ale bugetului Sănătății sunt în legătură cu companiile de stat și în nici un caz cu “fantomele” românilor fără venit pe care încerci să-i buzunărești. Mai rău, individul a declarat (ăntr-un soi de “scuze” pe contul de Facebook), că cei care au amabilitatea de a-i hrăni și îngriji pe cei fără nici un venit, să scoată din buzunar încă 40 de lei pe lună și să-i arunce în sacul fără de fund al Statului. Ar fi frumos.

Să-i amintim BiriȘuțului că totalul datoriilor restante ale companiilor de stat către bugetul general consolidat însumau 10,17 mld. lei (1,5% din PIB) în decembrie 2014, din care 5,7 mld. lei erau către bugetele de asigurări sociale (0,8% din PIB)”. Cei 3 milioane de români pe care ar vrea să-i buzunărească de înmulțit cu 40 de lei pe lună = decât 120 de milioane. De înmulțit cu 12 luni câte are anul, BiriȘuțul Statului care ești, fac decât 1,44 miliarde lei. Tot nu-ți ajung să acoperi gaura lăsată de hoții pe care cu onor îi reprezinți acum când ești pe statul lor de plată. Ce-ai să mai inventezi?

Hai, demisia!

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la BiriȘuțul Statului

 1. Sare'n Ochi zice:

  Mi-l tot lăudau în comentarii unii pe Biriș, purtătorul de cremuță al lui MRU (care și cred că l-a recomandat din funcția civică de director al SIE să fie frecător de mentă la stat), că ce băiat bun și atoate-știutor într-ale fiscalității de dreapta e acesta. Căcum (sic!) provine forțosul civic din mediul privat șamd.
  Provine din aceeași privată a celor care nu-și plătesc taxele și impozitele în România că și-au tras off shore în Cipru.
  http://prisacariu.ro/…/biris-haituieste-saracii-cu-taxe-da…/
  Plăvanul acesta buzunărește românii în numele noului Uniuni Social Liberale.
  Demisia, băi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.