Nu puteau găsi și ei la Interne un tehnocrat mai alb, mai curat?
În decembrie 2009, de Ziua Națională, ex-președintelui Traian Băsescu i s-a pus sub nas o listă cu tablagii travestiți în ofițeri superiori și el i-a avansat, ca primarul care fusese. A fost cea mai mare tură (ca număr) de avansări din istoria Ministerului de Interne: 16 comisari șefi și 15 chestori. Autorul listei: Vasile Blaga. Pe lista propusă de buldog: tot felul de dalmațieni. Adică băieți cu pete la CV, care au fost sancționați și retrogradați în trecut pentru “management defectuos, slabă pregătire profesională și implicarea în afaceri controversate”. Departamentul de Amintiri din cadrul Academiei Cațavencu nu și-ar fi amintit niciodată de această tranșă de avansări dacă pe acești băieți din listă nu i-am regăsi de atunci permanent învârtiți și rotiți în poziții cheie ale “sistemului ticăloșit” – ultimul, cu voia dumneavoastră pe listă, fiind Petre Tobă noul tehnocrat de la Interne al Guvernului Cioloș.
Carieră glorioasă, cinste cui te-a realizat!
Dar, până să batem toba, să vedem cam care ne sunt de mai bine de un deceniu băieții care cu epoleții ne apără siguranța, legea și ordinea (habar nu am în ce ordine). Cap de listă la prezență la vârful Ministerului de Interne (mai degrabă minister de afaceri) este chestorul Dan Fatuloiu. El a fost propus la avansare de către Blaga pentru meritul de a fi fost debarcat în 2007 din fruntea Poliției Române pentru „Afacerea Logan”, când a încercat să achiziționeze sute de autoturisme de acest tip la prețuri astronomice de 60 -70.000 de euro bucata. Nu se afla la prima trimitere la plimbare – în 2001 pierdea șefia Poliției Capitalei pentru “creșterea infracționalității și favorizarea activității mai multor clanuri de interlopi”. Dar a fi zburat din funcție pentru “management defectuos” constituie avantaj la avansare potrivit lui Vasile Blaga motiv pentru care, cu ocazia amintită, a fost avansat și Marian Tutilescu care numai cu câteva luni mai înainte tocmai ce fusese demis din fruntea Poliției Capitalei ca urmare a scandalului BGS-Mall Plazza.
Așa că nici măcar Departamentul de Mirări al Academiei Cațavencu nu s-a mirat când l-a găsit pe lista cu avansări pe Petre Tobă, pe atunci șef al Poliției Române, pus în funcție de (n-o să ghiciți niciodată, așa că va trebui să citiți) oportunistul ministru Gabriel Oprea – care tocmai ce trecuse de la PSD la PDL. Despre Tobă trebuie să notați că este tehnocrat din fașă – a fost numit șef al Poliției Române fără să fie ofițer de cariera, el fiind subinginer de drumuri la originile sale sănătoase. Origini completate, în 2000, prin absolvirea “Dreptulului” în cadrul Universității Ecologice București și, în 2007, cu un “mastăr” pe probleme de Siguranţă si Apărare Naţională, organizat de Uniunea Naţională de Apărare “Carol I”. “Mastăr” încununat cu un doctorat, firește, sub atenta supraveghere a unei comisii formate din general locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, rectorul Universităţii „Carol I”, chestor prof. univ. dr. Luca Iamandi, rectorul Academiei de Poliţie “Al. I. Cuza”, prof. univ. dr. Nicolaie Georgescu, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii, şi directorul Departamentului Operaţii Intrunite, Studii Strategice şi de Securitate al Universităţii „Carol I”. Printre cei care au asistat la susţinerea lucrării au fost procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, procurorul Marius Iacob, şeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, general de brgadă Florian Coldea, prim-adjunct al directorului S.R.I., generalul Lucian Pahonţu, directorul S.P.P. şi chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române.
Când ești finul controversatului general Toma Zaharia (zis în epocă “Generalul Amfetamină”), Dumnezeu îți și dă, îți și bagă în traistă. Chiar dacă cu mânuța nașului… Așa că domnul Tobă a absolvit Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, iar din 1990 este angajat ca ofiţer operativ pe linie de judiciar şi ordine publică, în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Și acolo rămâne până devine tehnocrat în Guvernul Cioloș.
“Tehnocrația” salvează Poliția
La începutul lunii noiembrie 2010, la Direcţia de Resurse Umane din IGPR, au ajuns dosarele de transfer a trei jandarmi şi a unui pompier. Dosarele aveau caracter de “urgenţă”, iar recomandarea venea chiar de la fostul şef al direcţiei de resurse umane din Ministerul de Interne – Adrian Pătraşcu. Petre Tobă a semnat rapoartele de transfer, chiar dacă pentru niciunul nu fuseseră identificate funcţiile noi pe care urmau să le ocupe. Printre ei se afla şi un “proaspăt” colonel de jandrami – Cornel Faris. Faris nu avea stagiul militar satisfăcut, dar absolvise două facultăţi pe baza unei diplome de bacalaureat falsă. Drept urmare, tehnocratului Faris i s-a găsit funcţa de şef al serviciului sistematizare din Poliţia Rutieră, iar celorlaţi – posturi în cadrul Poliţiei capitalei şi la unităţile de sector. Pentru colonelul Faris, funcţia din poliţie era una tranzitorie către direcţia economică din ministerul de Interne. Potrivit declaraţiei făcute de unul dintre funcţionarii de la Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) la Realitatea TV, fostul şef al Poliţiei comisarul Petre Tobă ştia detaliile angajărilor ilegale din Jandarmerie:“Tobă mi-a recomandat să fac ceva ca Faris să plece (din IGPR) pentru că aveam informaţii despre scandalul cu el şi pentru că Faris era doar cu împuternicire pe post”. Colonelul Faris nu a mai ajuns şef in minister, ci a fost trasferat la Serviciul de Protecţie a martorilor unde a fost pus la dispoziţie. Iar Petre Tobă a fost destituit, la scurt timp după consumarea acestui episod. Motivele oficiale au fost legate de scandalul de la Piatra Neamţ, în care şeful poliţiei judeţene a fost acuzat de implicare în reglări de conturi între două clanuri de interlopi.
Marar, Șoric, Tobă și alte porcării
Petre Tobă a fost demis, în 2010, în urma scandalului legat de asasinarea interlopului Gheorghiţă Mararu. Scandalul de la Neamţ a izbucnit după ce Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost asasinat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat. Presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric. Acesta a devenit celebru când a susținut public că nu-i nici un bai să dai camătă: „Nu am nicio legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţie cât se poate de firească. De ce este interlop (Gheorghiţă Mararu) pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Sunt procurori care dau bani“.
Pe fondul scandalului de la Neamţ, secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a dat ultimatum ministrului Traian Igaş, cerându-i să-l demită pe Petre Tobă. Coincidență, trei zile mai târziu, Dan Fătuloiu a fost „momeala“ unor mituitori. În schimbul unei mite în valoare de un milion de euro, secretarul de stat ar fi trebuit să rezolve 48 de dosare penale deschise pe numele omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu şi apropiaţilor acestuia. În urma unui flagrant delict, organizat după denunţurile lui Dan Fătuloiu şi ale fiului acsetuia, Alexandru, procurorii anticorupţie au reţinut patru persoane, printre care şi Chelu. Ulterior, cei patru au fost arestaţi. Ulterior, Dan Fătuloiu a lansat o serie de acuzaţii la adresa unor colegi, ţinta atacurilor sale fiind, însă, Petre Tobă. Pentru a calma spiritele, ministrul Igaş a decis să-i demită pe amândoi şi să-i pună la dispoziţia ministerului: „În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ, am demarat verificări, iar în urma acestor verificări, astăzi (marţi-n.r.), am prezentat primului-ministru propunerea de eliberare din funcţie pentru secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi pentru chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române“.
În 2011, Petre Tobă a fost numit printr-o altă decizie a şefului Guvernului în postul de secretar general adjunct în Ministerul de Interne. Taman bine ca numele său să apară, în 2014 într-un scandal în care au fost implicați Victor Ponta și baronul de Mehedinți Adrian Duicu. Procurorii DNA au pretins, în cazul arestării lui Adrian Duicu, fostul șef al CJ Mehedinti, că Petre Toba, s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie 2013, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu. „Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”.
Acum aflăm și că a cam plagiat. Așa că ne întrebăm, nu puteau găsi și ei la Interne un tehnocrat mai alb, mai curat?