“N-am, îmi trebuie, dă-mi”. Excesul de stat asistențial dăunează grav muncii

Rares Bogdan-replici taioaseCoreea de Nord, paradisul proletariatului, a celor care muncesc și paradisul celor mai mărețe, luminoase și omenoase măsuri de protecție socială, a dat o nouă lovitură capitalismului în putrefacție, reducând semnificativ raţiile alimentare distribuite populaţiei şi îndreptându-se, planificat, spre o nouă foamete. Raţiile alimentare distribuite populaţiei au fost reduse la 150 grame pe zi pe persoană în unele zone, în timp ce ajutorul străin pentru ţară se epuizează. La Phenian, că-i capitala țării, măritul Conducător a avut bunăvoința să lase raţiile la 200 de grame. Coreea de Nord, este paradisul clasei muncitoare unde, la ultima foamete, cea din anii 90, au murit de inaniție sute de mii de persoane. De atunci, țara care aliniază un milion de soldați, suferă de penurie alimentară cronică. Dar își realizează planul de foamete pe cap de locuitor (nu de conducător). Pentru aceia dintre voi care ați deschis mai târziu ochii în viață, cărora viitorul luminos garantat de către stat înainte de decembrie 1989 nu vă spune mare lucru, am să-ncerc să vă zugrăvesc un mic tablou al acestuia. Mai ales că sunt atâția politicieni și jurnaliști care sunt suficient de capabili în inconștiența lor nu numai să fie nostalgici după acele sinistre vremuri, ci și să le propovăduiască. Pentru care Ceaușescu a fost un președinte bun.

România anului 1989 era o ţară sumbră cu un popor subminat fizic şi mai ales psihic de anii de “alimentaţie raţională”, adus în pragul disperării de interminabilele cozi la alimentele de bază, îndobitocit de lecturarea lozincilor patriotice şi terorizat psihic de omniprezenţa poliţiei politice. Primele cozi la alimentele de bază ca uleiul şi zahărul apăruseră încă din 1974, deteriorarea vieţii cotidiene producându-se treptat pentru ca, brusc, peste noapte, magazinele să se golească, ca după un jaf, la începutul anilor ’80. Cam aceeaşi degradare avea să o cunoască viaţa cetăţeanului român în toate aspectele ei. Viaţa socială, viaţa culturală, viaţa sexuală (la cheremul și cu voia Partidului), viaţa politică a românului anului 1989 erau o jalnică caricatură. Perspective: zero, viitor: zero… Cei mai mulţi români îşi duceau traiul zilnic pe la cozi pentru a-şi procura raţia modestă de alimente. Raţia lunară pentru un adult din Cluj, prin grija “tătucului” Ceauşescu, era de 750 gr. de zahăr, 0,5 l ulei comestibil, 2 kg cartofi, 0,5 kg făină de grâu şi 1 kg macaroane. Pâinea era raţionalizată (pe cartelă) la 300 gr. pe zi; carnea era “normată” la câte 1 pui pe lună şi la câte 1/2 kg carne de vită (carnea de porc nu mai era raţionalizată dar, de obicei se găseau numai picoare, celebrii “adidaşi” şi, foarte rar, cap); produsele lactate nu erau raţionalizate, dar nu se găseau deloc. Și să fi avut bani, mai mult nu puteai să-ți procuri decât dacă aveai pile, cunoștințe și relații. S-a uitat cum stăteau bărbații și se băteau la cozile pentru pachetul lunar de vată pentru soțiile lor, cât de lungă era coada la benzină în Cluj-Napoca – de pe Feleac până în Vâlcele; de situația copiilor din orfelinate, care își mâncau propriile fecale șamd (toți idioții suferă azi și au nostalgii după Epoca Ceaușescu: aveau “siguranța zilei de mâine”…). Patron peste acest dezastru, “bun al întregului popor”: Nicolae Ceauşescu, împreună cu familia sa şi o întreagă ceată de slujbaşi care conduceau ţara după bunul lor plac (pe mulți și/sau pe urmașii lor îi vedeți și azi în fruntea bucatelor – politicieni și/sau capitaliști de cumetrie). Şi, de sus, de la Ceauşescu şi ai lui, şi până jos, la ultimul sergent major de poliţie sau funcţionar în aparatul birocratic, ţara era condusă de mici satrapi, de mici şefi absoluţi care nu aveau altă distracţie decât umilirea şi spolierea, sub orice mijloc şi pretext, a cetăţeanului de rând. Statul discreţionar inventase, perfecţionase şi aplica un nou tip de sclavagism: socialismul multilateral dezvoltat.

De aceea este bine să le batem obrazul atât politicienilor cât și slugilor lor mass media atunci când au pretenția de a ne propovădui statul asistențial, statul lui “n-am, îmi trebuie, dă-mi”. Excesul de stat asistențial dăunează grav muncii – ar trebui să le facem tricouri cu acest înscris și să-i obligăm să le poarte.

Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la “N-am, îmi trebuie, dă-mi”. Excesul de stat asistențial dăunează grav muncii

 1. calinakimu zice:

  Aşa o fi…dar pe la ţară oamenii spun că…”poamana îngraşă”…

 2. doru cu motoru` zice:

  HRISTOS A INVIAT !

  In ciuda tuturor 😀 ,acest fost presedinte ( respect !) se lupta in continuare cu oricine il provoaca.Amenintata cu trimiterea acasa din Bxlls ,iRtv a adunat o ceata de limbisti care ,au vrut sa-l atraga intr-o sedinta de linsare pe acest barbat curajos. Nu le-a iesit limbistilor ,deoarece Basescu si-a dat imediat seama ce se vrea,si i-a „batut” de unul singur ( din nou) fara menajamente,inclusiv pe „profesorul” Cosea ;care s-a facut de ras. Acord foarte putin timp televiziunii in general si si mai putin asa zis televiziunilor de stiri ,apropo de acestea , am spus si mentin afirmatia ,ca sunt televiziuni partinice ,si banul ii face pe angajati sa stea cu limbile pregatite ,la orice dos descoperit ajunge in fata lor,doar banul sa vina. Aceste televiziuni nu pot la o adica sa-si justifice existenta , cu o judecata onesta ca pentru oricare societate comerciala. Deci o mizerie ,pe care Gusa et comp. au incercat sa o faca pentru si doar fundul pontacesc. N-a iesit. Cei interesati in mazilirea corsarului sa urmeze sfatul Academiei Catavencu :
  „Ca să-i facă față lui Băse, la următoarea emisiune de la Realitatea va veni și toată Antena 3!” 😀 😀

  O saptamana reusita !

  http://www.academiacatavencu.info/actualitate/ca-sa-i-faca-fata-lui-base–la-urmatoarea-emisiune-de-la-realitatea-va-veni-si-toata-antena-3–38225

 3. doru cu motoru` zice:

  Si pentru ca ieri a fost Duminica Tomii ,celor care se mai indoiesc de linsajul pregatit la iRtv ii poftesc la articolul din gandul info :
  ” Băsescu povesteşte ce s-a întâmplat în studio, la finalul emisiunii „de pomină” de la Realitatea TV. „Am plecat acasă şi i-am cerut soţiei toate lămâile din frigider”

  http://www.gandul.info/basescu-povesteste-ce-s-a-intamplat-in-studio-la-finalul-emisiunii-de-pomina-de-la-realitatea-tv-am-plecat-acasa-si-i-am-cerut-sotiei-toate-lamaile-din-frigider-14128919.html

  • Sare'n Ochi zice:

   vazut, citit.
   o zi buna, Coane!

   • doru cu motoru` zice:

    Astazi presedintele Romaniei are consultari cu partidele la Cotroceni. Se mai bifeaza o activitate prezidentiala;va fi o poastare ,maxim doua pe FB. Pana la viitoarele consultari ,probabil inainte de vacanta parlamentara , va fi liniste si consens . Subiectul viitoareloe consultari ,va fi identic si la fel cu cel de astazi.

    Gata ,la munca ,ca din postari ,eu nu pot trai…

 4. doru cu motoru` zice:

  Sa ne traiasca sarbatoritele si sarbatoritii !! La multi ani !
  Mi-ar placea ca „scenaristul antibasist’ mare avocat ,mare gheneral , adevarata mama omida in ceea ce priveste viitorul ex presedintelui Basescu , prezenta permanenta 24/24 la a3,s-ar putea sa fi fost ( atentie ,s-ar PUTEA sa fi fost ) „consilier ” al denuntatorului Elenei Udrea. Este vorba de Gheorghe Deaconeasa, fostul director al Ocolului Silvic Voineasa ,retinut de DNA !!! . Poate ,poate…

 5. juvete zice:

  Cine nu a trait pe viu astea nu va pricepe niciodata cum a fost.Asa ca taie nadejdea sa trezesti ceva prin sufltele tinerilor. Dar nu aici e buba.Oricum roata se invarte. Si cine-i azi jos maine-i sus.Numai ca in Est se invarte mai grabit decat in Vest.Prin urmare Sare-n ochi gateste-te ca incepe … potopul.
  In Sudul Carpatilor la noi.va bantui dupa ce matura Estul.Voi veti privi de pe Carpati cum plutesc … regatenii. pe apa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.