De ce eu? Doar o opinie

Eu nu înțeleg de ce au ales să facă din Panait un erou? Adevăratul erou (și victima) este Alexandru Lele, cel care a avut tupeul să își facă datoria de procuror pe vremea justiției lui Adrian Năstase. Dupa ce Panait s-a (sau a fost) sinucis, calvarul lui Lele a continuat. A fost dat afară din slujbă, pus sub acuzare, plimbat prin tribunale, lăsat să crape de foame șamd. Iar de dat afară din slujbă a fost dat de către foști și actuali procurori care încă mai fa parte din sistem. Iar de salvat de la foame a fost salvat de către jurnaliștii de la Trustul Gazeta – care de 9 ani sunt târâți prin tribunale și acuzați (spre deliciul boschetarilor din presă) de “constituirea unui grup infracțional organizat în vederea șantajului prin presă” (dar aceasta este altă poveste).

Panait a murit – din ce motive a ales să se sinucidă nu știu -, dar cine se uita la filmările făcute în epocă, la cererea lui Lele, vede că e eroul negativ în această poveste. Dacă Lele nu chema televiziunea la perchezițiile ordonate de Panait, era săltat fără nici o mustrare de conștiință de către Panait. Și povestea la care ne uităm azi artistic nu ar fi existat.

Din punctul meu de vedere, ca om din miezul evenimentelor și participant indirect la ancheta facuta împotriva lui Lele, cred că presiunea pe Panait a fost de genul „de ce eu” nu sunt capabil să fiu deșeu ca restul colegilor. Asistăm la drama individului strâns între ciocanul ordinelor și conștiința faptului că nu le poate executa. Urme de educație, slăbiciuni personale, resturi de conștiință? Habar nu am – cică vorbim despre niște oameni care “nu au mamă, nu au tată” (ceea ce este oarecum trist).

Cam atât despre Panait. Pentru mine omul este doar victima sistemului din care nu putea face parte, dar ar fi vrut – ia să fi avut mațul și obrazul gros la fel ca Victor Viorel Ponta și alți colegi rămași în viață în sistem! Nici nu cred că m-aș fi obosit pe acest subiect, dar citesc lamentații că se fac asocieri dintre activitatea PNA de pe vremea lui Năstase și cea a DNA de acum dându-se acest exemplu. Personal nu am citit aceste asocieri (ci numai lamentațiile) și nici nu cred ca le-aș aproba așa groso modo. Dar, că există un dar: excesul de adulare nu folosește nimănui. Între procurori (doar unii au mai și fost arestați) mai există indivizi educați în spiritul borfășiei „dă-mi un nume și am puterea să-l leg”. Nu au dispărut în 10 ani de activitate acei procurori de vârsta și educația lui Panait care ar fi fost capabili să facă orice mizerie numai să rămână în pită. Nici profesorii lor. Bașca materialul de origine controlată. Că daca va uitați la CV-urile lor, cam toți sunt copilași de câte un milițian șef, prim-procuror, judecător, activist și securist din vechea gașcă educată și școlită sub Ceaușescu în spiritul „pumnului înarmat al partidului”. Cu aceste observații nu încerc să minimizeze munca nimănui, dar nici nu cad in limbă. Eu nu am uitat CV-ul nimanui. Știu cine e Kovesi de pe vremea când se mătrăseau dosarele Jimbolia, mineriadele șamd – doar e fiica lui tac-su, fost consilier de-al lui Iliescu. Este nevoie de ea să facă muncile lui Hercules în grajdurile lui Augias. Că-i mai scapă lopata și târnul și pe unde are interese personale, asta este o altă poveste – are acest drept la munca care a fost chemata să o îndeplinească. Asta nu o face erou, ci om. O calitate pe care mulți cu handicap moral au cam uitat-o.

Sănătatea unei societăți stă în legile sănătoase pe care le are și modul în care-și educă cetățenii să le respecte. Ori noi venim dintr-o societate în care omul în uniformă (milițianul) făcea ce dorea muschii lui cu Legea, iar Legea era dată în interesul unei pături sociale care își făcuse un partid și care făcea parte din elita acestuia. Vă mai sună cunoscut? După decembrie 1989, aceiași indivizi s-au cățărat și au acaparat întreaga Românie (de ce credeți că nu s-a aplicat niciodată, cu prețul mineriadelor, Punctul 8 de la Tinișoara?). Și-au recuperat legile și slugile din sistem – au avut 25 de ani la dispozitie. Ani în care noi am stat și am visat cu ochii larg deschiși.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De ce eu? Doar o opinie

  1. calinakimu zice:

    Post mortem…vom sti adevarurile ante si post „revoltionare” in mod oficial. „Neoficial” le stim…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.