Cine fură azi un bou mâine-l vezi la vreun talk-show

Este de domeniul evidenței că moderatorilor de talk-show le cam place să se audă vorbind. Așa își apără ei independența editorială, rostogolind, bolovănos și scrâșnit, cuvinte peste interlocutor, acest adevărat invadator al timpilor de antenă, cu voluptatea și frenezia cu care-și făceau valahii chisăliță dușmanii la Posada.cine fura azi un bou

Cititorii de promptere apreciază “dialogul” dezvoltat peste capul invitatului, ca într-un joc de “măgar la mijloc” dintre ei și invitații de serviciu. Victima va fi rostogolită în sos de limbă, garantându-se succesul de imagine, nu de idee, al acestor “discuţii”. Între succesul de audienţă şi succesul în argumentare, nici o televiziune nu poate ezita. Și nici un mogul nu-și poate permite să-l lase pe invitat (ha-ha-ha!) să emită inteligențe la el pe post. Dușmanul trebuie să fie inept și plat. Pe banii și interesele patronului televiziunii, dezbaterea trebuie să deraieze în sfadă ca la uşa cortului.

Dar, nimic nou sub soare, înfocarea în dezbateri e străveche la români. Paşoptiştii, de exemplu, se aprindeau atât de tare la „talk-show”-urile lor, încât cel însărcinat cu procesul-verbal abia ce mai apuca să noteze cum că “seanţele din zi în zi deveneau mai tempestuoase”. De multe ori “zapa” peste “seanță” (ședință) că nu mai pricepea nimic, consemnând pe “burtieră”: “seanţele începând a fi tulburate, dialogurile nu s-au putut însemna fiind vorbele repezi şi înfocate”. De aceea “taclagiii” moderni au un aer așa de războinic-pașoptist.

Gargara este gargară fără altă miză decât cea a tentativei de prostire a maselor. Doar nimeni nu stă să-şi ia notiţe după televizor. De aceea dialogul de televizor e o formă fără fond. Talk-show-ul nu e implicare, e doar trecere de vreme. Un monolog în care fiecare își recită propozițiile lui. Nici nu mai contează succesiunea zicerii. (Scris pentru Academia Cațavencu)

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cine fură azi un bou mâine-l vezi la vreun talk-show

  1. Hai, că-i bună expresia și are fundament! 🙂

  2. calinakimu zice:

    Cateva precizari. Moderatorii, in cazul televiziunilor de partid sunt anchetatori cu care s-ar fi mandrit si inchizitia, care au scopul de a desfinta, de a trece cu senilele peste adversarul politic al postului cu pricina. Deontologia profesionala nu poate fi invocata deoarece acesti inchizitori nu au o profesie recunoscuta in nomenclatorul meseriilor.
    „Dezbaterile”, eufemistic spus, se reduc la simple si ordinare linsaje live.
    In antiteza cu aceasta atitudine fata de adversarii politici ai sefilor postului, este discursul encomiastic, panegiric fata de sustinatorii patronilor postului impricinat.
    Cam la asta se reduce toata politica posturilor tv latrinare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.