Planul de autonomie a UDMR este praf în ochii electoratului maghiar: profitabil pentru lideri, păgubos pentru Transilvania

Niciodată nu am susținut și nici nu cred că voi susține UDMR. Nu pentru că sunt un naționalist fanatic. Din contră, aș putea spune. Vorbesc maghiara cu fiica mea de trei ani pentru că este limba pe care a vorbit-o bunica mea și mama mea și vreau neapărat să o știe copilul meu. Am fost educat în cultura maghiară, respect istoria și valorile maghiare, ca să nu mai vorbesc despre bucătăria delicioasă a ungurilor. Cu toate astea, nu sunt de acord nici cu UDMR și nici cu restul partidelor structurate pe criteriul apartenenței la etnia maghiară.

Aversiunea mea față de tot ceea ce înseamnă înregimentare politică pe criterii etnice are rădăcini și argumente istorice. Trăim de mai bine de un mileniu, români și maghiari, pe teritoriul din interiorul Arcului Carpatic, numit generic Transilvania. Includ în această denumire Ardealul, Maramureșul, Crișana și Banatul. În 1000 de ani de istorie comună, maghiarii au încercat permanent să se delimiteze atât de români, cât și de germanii, sârbii, rutenii, slovacii sau cehii, care populau, e drept că în minoritate, aceste teritorii. Ungurii au vrut să fie permanent clasa conducătoare a Transilvaniei, fără să recunoască drepturile populațiilor minoritare. Permanent românii din Transilvania au fost nevoiți să lupte pentru drepturile lor, pe care, odată cu mișcarea europeană de emancipare a națiunilor de la mijlocul secolului al XIX-lea, au început să le obțină.

Dacă aerul superior al ungurilor era de înțeles în perioada în care Transilvania se afla sub administrația maghiară și mai târziu austro-ungară, politica UDMR din perioada actuală este pe cât de profitabilă pentru liderii ei, pe atât de păguboasă pentru Transilvania. Autonomia celor trei județe pe care UDMR vrea să le includă în Ținutul Secuiesc este din punct de vedere administrativ nu numai acceptabilă, chiar demnă de a fi aplicată în toată țara. Într-o Românie ultra centralizată, în care Bucureștiul controlează aproape totul, de la politică la economie, o creștere a gradului de autonomie a tuturor regiunilor este salutară. Dar planul de autonomie a UDMR este doar un praf în ochii electoratului maghiar, o poveste frumoasă, dar aberantă care are doar rolul de a scoate secuii la urne și a ajuta partidele partenere ale UDMR să câștige electorat românesc pe exacerbarea pericolului secesionist.

Fără îndoială Transilvania are nevoie de autonomie, pentru că după aproape 100 de ani, administrația de la București nu a făcut decât să egalizeze sărăcia din toate zonele țării, în timp ce capitala prosperă. Centralizarea excesivă a făcut ca fostele regiuni ale Imperiului Austro – Ungar care aparțin acum României să sărăcească, în comparație cu ceea ce reprezentau ele înainte de 1918. Dar pentru obținerea unei autonomii financiare și economice a Transilvaniei este nevoie ca toți cetățenii cu rădăcini în această zonă să se considere ardeleni. Indiferent de limba pe care o vorbesc, români, maghiari, sași, șvabi, oamenii de aici trebuie să aibă conștiința apartenenței la Transilvania. Dar maghiarii, cu sau fără voia lor, fac jocul Bucureștiului. Ei se consideră și se declară maghiari. Din această cauză românii ardeleni sunt practic obligați să se declare români. Și din acel moment se nasc controversele dintre cele două etnii, care în loc să militeze împreună pentru marea națiune transilvană, își împart energiile și ambițiile în dispute fără sens și finalitate despre supremația uneia sa a celeilalte dintre etnii. UDMR nu face decât să încurajeze separaționismul etnic al populației din Transilvania, o politică care îndepărtează din ce în ce mai mult momentul autonomiei regionale. (Ștefan Ciocan)

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Planul de autonomie a UDMR este praf în ochii electoratului maghiar: profitabil pentru lideri, păgubos pentru Transilvania

 1. ad.rian zice:

  Clar si limpede. Merci, Domnule Stefan Ciocan.

 2. doc4free zice:

  Nu cred ca este praf in ochi. UDMR-ul este serios cand vorbeste de Autonomie. Voi vreti sa denigrati UDMR-ul, dar nu reustiti.

  • Sare'n Ochi zice:

   cred ca nu ati citit nici un rand.
   iar daca ati citit, sunt convins ca nu ati inteles nimic.
   de unde nu e, nici Dumnezeu nu da.
   mai cititi o data ceea ce este scris, poate aveti sansa sa nu fiti blond sau blonda.

 3. doru cu motoru` zice:

  Verticalitate si curaj! Felicitari maestre Ciocan si multumiri pentru limpezimea articolului! Imi vine minte si excelentul articol a lui Sabin Gherman https://sareinochi.com/2014/07/09/ma-copile-stii-cand-ne-o-fost-noua-al-mai-bine-in-ardeal-cand-or-plecat-politicienii-unguri-si-inca-nu-venisera-aia-romani/
  Coane 🙂 ,vad ca suspectezi pe un „cititor ” ca ar avea parul blond.. 😀 hm ! poate dupa 16 noiembrie iti vei schimba parerea despre persoanele cu parul blond 😀 😀
  O saptamana buna !

  • Sare'n Ochi zice:

   😀
   unele persoane umbla cu parulvopsit.
   pe acelea nu le suspectez.

   • doru cu motoru` zice:

    ceva despre „acoperitul descoperit ” ?

    • managrement zice:

     Turcescu are documente care arată că Ponta e agent acoperit.
     Dar ar face pușcărie dacă le-ar face publice.
     Așa că pretinde că a fost el însuși ofițer acoperit » auto-demascarea este ilegală » ajunge la tribunal, trebuind să arate documentele, deci făcându-le publice » documentele sunt pe numele lui Ponta, deci Turcescu nu s-a auto-demascat, doar a mințit la TV (ceea ce nu este o infracțiune) » Turcescu este scos de sub acuzare, în timp ce Ponta este demascat într-un mod legal – nu Turcescu i-a făcut publică calitatea de ofițer acoperit, ci tribunalul, în cadrul unei proceduri legale » candidatura lui Ponta la președinție va fi anulată.
     Probabil că asta se va întâmpla după expirarea termenului de depunere a candidaturilor, încât nimeni să nu-l poată înlocui din partea PSD.
     Se va găsi ceva (adică s-a găsit ceva) și pentru Iohannis, out și el.
     Vor ajunge în turul II Macovei și Udrea, dintre care doar ultima cu susținerea unui partid, având prima șansă de a câștiga.
     Sau nu 🙂

 4. observator 2 zice:

  Imnul PSD in varianta mondenilor. Viral pe internet Mondeni iterpreteaza = Mondenii – Și noi simțim la fel http://www.youtube.com/watch?v=WWlWgaLwYqo

 5. doru cu motoru` zice:

  Pentru admiratorii lui GALAXIE 😀 😀 ” Vizita premierului Victor Ponta în SUA. Puncte din program: întâlniri cu vicepremierul Chinei şi companiile Exxon şi Halliburton” ; ep. 1. Galaxie si incalzirea globala ;sediul ONU ep.2 Galaxie si chinezii ( dovada a prieteniei tovarasesti romano chineze , Galaxie se intalneste la NY cu vicepremierul Chinei) 😀 ep. 3 Galaxie ,invitat la un dejun oficial de Obama ( ca mai sunt inca 130 de invitati nici nu conteaza) ;ep. 4 Galaxie se intalneste cu companiile Exxon si Hlliburton 😀 😀 (acesta este titlul articolului din CG !! 🙂 ) ep.5 basescu este de vina !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.