Casa Domnului cu casă de marcat

Sub sloganul “Veniți să ne-nmulțiți arginții”, Casa Domnului se transformă în Casă de Ajutor Reciporc

CAR bisericesc. Doar 6% dobândă.

CAR bisericesc. Doar 6% dobândă.

Iisus Hristos a scos zarafii din Templu cu biciul. Două mii de ani mai târziu, Biserica Ortodoxă îi aduce înapoi. Că le-o fi ajuns cât au stat fără un acoperiș de-asupra capului.

Citesc de pe Mediafax o știre conform cărei Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor. Preoţii şi credincioşii sunt invitați să ia de acolo împrumuturi cu o dobândă de şase la sută. Decât șasă procente frumoase.

Până acum era să faci ce zice popa și nu ce face popa. Dar acum popa face și nici pâs nu mai zice. Căci împrumutul fără dobândă este o poruncă a lui Dumnezeu: „De vei împrumuta bani fratelui sărac din poporul Meu, să nu-l strâmtorezi și să nu-i pui camătă” (Ieșire, 22, 25). „Să nu iei de la el dobânda și spor (…) Argintul tău (banii) să nu ți-l dai lui cu camătă și pâinea ta să nu i-o dai ca s-o iei cu spor (cu dobândă)” (Levitic 25, 35-37). Camăta este un lucru de necinste și atrage mânia lui Dumnezeu: „Tu iei dobândă și camătă și cu silnicie apuci câștig de la fratele tău, iar pe Mine M-ai uitat” (Iezechiel 22, 12-14). „Să nu dai cu camătă fratelui tău nici argint, nici pâine, nici nimic din câte se pot da cu camătă” (Deuteronom 23, 19-20).

Deci preoții noștri au avut de ales între mânia lui Dumnezeu și înmulțirea Ochiului Dracului. Și-au ales – că doar Bunul și Blândul Dumnezeu nu pedepsirea păcătosului o dorește, ci îndreptarea acestuia. Și cum să te îndrepți, dacă nu greșești? O fi fiind o nouă interpretare a înmulțirii pâinilor și peștilor – se făcuse din dobândă. Sau o fi extras popimea noastră un alt înțeles cuvântului „a dobândi” – că doar există tot felul de conotații pozitive în Carte: “vor dobândi Împărăția”, “mult bine vei dobândi” șamd. Bașca parabola cu înmulțitul talanților…

Și-acuma, ce-i drept (și sper să nu intru sub incidența vreunei legi antidiscriminare), Templul acela din care i-a alungat Iisus pe zarafi cam colcăia de evrei, iar preoții ortodocși vor să aducă înapoi numai creștini de-ai noștri de cale cea dreaptă. Așa că, pentru a greși, enoriașii vor trebui să completeze o cerere de înscriere la CARCM din care să rezulte că au un venit constant și că sunt creștini-ortodocși. Totodataă se va achita o taxă de înscriere de 35 de lei și se va cotiza lunar cu câte 30 de lei – la care se adaugă doi lei pentru constituirea unui fond de ajutor.

Deocamdată, în doar câteva zile de la înfiinţare, în CARCM s-au înscris 14 persoane, între care şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Veți zice: dar cum rămâne cu regulile Băncii Naționale a României, cu restul legilor pământești, dacă cele cerești au dat chix? Că dacă eu, ca simplu plătitor de taxe și impozite (și poate catolic, musulman, budist, evreu, ateu șamd.) vreau să-mi fac o micuță societate comercială prin care să acord credite cu mici dobânzi, Statul îmi solicită să respect enjdemii de reguli, legi și regulamente.

Rugați-vă și veți primi răspunsul… Dobândă și nu cerceta!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Casa Domnului cu casă de marcat

  1. ad.rian zice:

    Bine scris, jalnica-i si cu tupeu ipocrizia.

  2. C. P. zice:

    Am vrea noi sa fie cu casa de marcat, din pacate nu va fi nici chitanta si nici bon, ca si pana acum!! Biblia si credinta sunt pentru noi. Popii s-au transformat in camatari…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.