Cât de neamț este Klaus Johannis?

Pentru electoratul din Teleorman, Olt, Gorj, Dolj și restul județelor de dincolo de Carpați, candidatul ACL la Președinția României este venit din altă lume. Un personaj zgârcit la vorbă, serios și calculat în gesturi sau atitudini, aterizat într-o parte de țară unde ”gargara” și datul cu părerea sunt trăsături fundamentale ale populației, nu poate fi considerat ”de-ai noștrii”. Cum să-l voteze pe Jonannis babele și moșii care nu au trecut niciodată Carpații și nu au văzut decât în filme Transilvania sau și-au imaginat aceast capăt de țară din poveștile vreunei rude ori vecin ajuns la băi la Tușnad sau Sovata. Este evident că disciplina germană nu poate fi pe placul unei populații pentru care totul este aleatoriu și totul se negociază. Unul dintre ultimii sași, rămași prin Transilvania, chiar dacă are cetățenie română, va fi perceput de electoratul din zona extracarpatică ca un străin. Românii din afara Transilvaniei nu vor accepta niciodată multiculturalismul și ideile cosmopolite din fostele regiuni aflate cândva în componanțe Austro-Ungariei. Reacția față de Jonahhis nu va fi mult diferită de atitudinea pe care românii din afara Transilvaniei o au față de unguri. Ei sunt mult mai înverșunați față de maghiari decât populația română din interiorul Arcului Carpatic, care conviețuiește cu ei de circa un mileniu. Ardelenii și bănățenii știu că diferența dintre regiunile în care trăiesc ei și restul României actuale constră tocmai în moștenirea culturală a fostului imperiu. Ungurii și Sașii au constituit pentru românii din Transilvania, înainte de 1918, adevărate modele. Neamțul era serios, ungurul tenace iar românul nu avea altă șansă decât să se adapteze liniei trasate de cele două etnii. De altfel diferența dintre unguri, sași și români se vede și acum în satele în care aceste minorități, la nivel național, reprezintă încă populații majoritare. Șansele candidatului ACL să obțină voturile electoratului din România din afara arcului carpatic sunt minime tocmai pentru că Jonannis este considerat un străin în România.

Dar cât de neamț poate fi Johannis pentru electoratul din Transilvania, Banat și Crișana? Aici primarul Sibiului nu pornelște cu handicapul etniei sau religiei, pentru că în centrul și vestul țării maghiarii și germanii sunt mult mai ușor acceptați. Până la urmă toate orașele și comunele mai importante din regiunile care au aparținut cândva de Imperiul Habsburgic sunt opera sașilor și ungurilor. Nici Johannis nu se poate lăuda cu altceva în Sibiu decât cu faptull că a zugrăvit clădirile ridicate de sași cu multe generații înaintea lui. Dar în Transilvania aproape toate localitățile, mai mici sau mai mari, care au scăpat de buldozerele românești coordonate de Ceaușescu, arată în momentul de față foarte bine, și ardelenii știu că nu datorită lui Johannis, ci în mare parte a banilor primiți de la Uniunea Europeană și destinați recuperării culturii occidentale, într-o țară aflată la poarta Balcanilor. Reținerea ardelenilor de a-l vota pe primarul Sibiului nu este legată de faptul că e sas sau protestant și chiar de tendința acestuia de a se adapta stilului de politician din zona extracarpatică. Pentru ardeleni Johannis riscă să devină un ”sas miticizat”. Pentru că Johannis minte cel puțin la fel de bine ca Ponta. Ultima minciună grosolană a liderului PNL este legată de relația sa cu Dan Voiculescu. Johannis susține că nu a trecut niciodată pe la GRIVCO, debaras/ndu-se astfel de povara acuzațiilor cum că ar fi fost vreodată o marionetă a lui Voculescu. Este mai mult decât evident că, Felix, care acum cinci ani manevra întreaga clasă politică de stânga, nu ar fi acceptat să-l nominalizeze pe Johannis ca premier dacă nu ar fi stat de vorbă în prealabil cu el. Și unul dintre valeții lui Voiculescu, Codruș Sereș, confirmă că a avut loc în urmă cu cinci ani o întrevedere între actualul șef al PNL și actualul deținut Voiculescu. Pe lângă acestă, nouă minciună, pe umerii lui Johannis mai stă și incertitudinea unui proces cu ANI și alte scandaluri legate de retrocedarea unor imobile din Sibiu, care au fost achiziționate de însuși edilul vechiului Hermannstadt. Aceste pete negre din trecutul lui Johannis ar putea să îndepărteze de lângă el tocmai electoratul pe care se bazează, electoratul serios din Transilvania și Banat, același care l-a înscăunat de două ori la Cotroceni pe Traian Băsescu. (Ștefan Ciocan)

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la Cât de neamț este Klaus Johannis?

 1. managrement zice:

  Este Iohannis, nu Johannis 🙂

  • Mihail Lungu zice:

   De obicei nu mă leg de greşeli minore, mai ales dintr-un text în mare parte bun. Aroganţa unui autor, care scrie, voit sau nu, un nume de familie de vreo cinci ori în cinci feluri diferite, şi care, în loc să-şi corecteze greşelile, se scuză prin faptul că şi Wikipedia acceptă două modalităţi de a-l scrie, mi se pare însă absurdă. Ea-l va împiedica, cred eu, pe cititorul onest, tocmai de la rezultatul dorit de autor, acela de a-i fi acceptate tezele enunţate.

   • Sare'n Ochi zice:

    😀 ei, nici chiar asa! chiar se deturneaza intelesul materialului de la un I sau un J? doar a insista in discutie pe aceasta tema ar putea duce la acest nedorit efect.
    in rest, sa nu devenim nazistii gramaticii sau ai proceselor de intentie.
    care-i deranjul din moment ce exista ambele posibilitati si, oricum, in presa romaneasca fiecare i scrie dupa cum i se pare ca-i suna mai bine?
    toata lumea stie despre cine vorbim.
    la fel ca atunci cand scriu Plagiator Mitoman, Infantilul samd si toata lumea stie ca e vorba despre Ponta.

    • Mihail Lungu zice:

     Oameni buni, voi chiar nu ştiţi să citiţi? Am scris eu că se deturnează înţelesul materialului? Nu m-am referit nici la cele două modalităţi acceptate de a scrie un nume, decât în măsura în care acest argument a fost folosit pentru a combate critica. Realitatea este că autorul articolului stâlceşte, voit sau nu, numele lui I(J)ohannis nu mai puţin de trei ori, aşa după cum a mai spus şi d-na sau d-l none. Dacă astea sunt nişte scăpări, ce naiba vă împiedică să le corectaţi, dacă vi se atrage atenţia în mod cât de cât politicos? Dar dacă sunt jocuri de cuvinte, atunci eu le consider deosebit de ieftine. Ca să iei în derâdere numele cuiva, consider că respectivul trebuie să fie (dovedit) un mare rahat, ca de pildă Antenescu, lucru care în cazu lui I(J)ohannis nu mi se pare chiar atât de clar. De unde şi până unde reproşul de nazist gramatical sau al proceselor de intenţie?
     Naiba s-o ia de gramatică, eu mă refer la respectul reciproc care ar trebui să existe între autor şi comentatori.
     În acest sens, salutări.

     PS
     Între noi fie vorba: alegătorul român are, în ultimă instanţă, de ales între un neam prost şi un neamţ prost. Rezultatul e previzibil.

   • http://www.turnulsfatului.ro/25539/iohannis-sau-johannis-turnul-sfatului-tv.html
    Aici explica insusi Johannis cum se scrie numele lui. Pentru cine stie putina germana, in cazul substantivului propriu Johann si a derivatelor sale prima litera se citeste „I” se scrie „J”. Vezi Johann Sebastian Bach, Johann Strauss, Johann Wolfgang von Goethe etc. In general nu comentez articolele scrise de mine, dar nu e rau sa puneti mana pe carte inainte sa va dati cu parera. Cat despre restul greselilor din numele lui Johannis sunt din cauza vitezei si a tastaturii care nu este foarte „docila”.

    • Mihail Lungu zice:

     Mulţumesc pentru lecţia de limba germană, deşi, ca bilingv, nu prea aveam nevoie de ea. Îmi pare însă rău că sunt silit să vă dau aici lecţii de lectură în româneşte: comentariul d-vs. se potriveşte la ceea ce am scris eu ca şi nuca-n perete. Am afirmat eu că forma Iohannis ar fi cea corectă? Pe naiba. Am afirmat doar faptul că răspundeţi în mod arogant comentatorilor şi bagatelizaţi bârna din proprii ochi, adică greşelile destul de penibile din text. Sper că această afirmaţie este suficient de clară, chiar dacă o citiţi în viteză. Atât şi nimic mai mult. Prin aceasta mi-am atins limitele retoricii.
     Vă doresc mult succes în mânuirea tastaturii.

     Încerc şi cu germana, poate vă descurcaţi ceva mai bine.

     Danke für die Lektion in Deutsch, obwohl ich, da zweisprachig, sie nicht unbedingt nötig hatte. Es tut mir aber leid, daß ich gezwungen bin, Ihnen hier Nachhilfe in Sachen Leseverständnis in Rumänisch zu geben: Ihr Kommentar paßt zu dem, was ich geschrieben habe, wie die Faust aufs Auge. Habe ich etwa behauptet, daß die Schreibweise Iohannis die richtige sei? Mitnichten. Ich habe lediglich behauptet, daß Sie den Kommentatoren auf eine arrogante Art antworten und den Balken im eigenen Auge, d.h. die ziemlich peinlichen Textfehler, verniedlichen. Ich hoffe, daß dieses Statement klar genug ist, auch wenn Sie es schnell lesen. So viel und kein Deut mehr. Damit habe ich die Grenzen meiner Rethorik erreicht.
     Ich wünsche Ihnen viel Erfolg beim Bedienen der Tastatur.

     PS
     Bevor von Ihnen die Retourkutsche kommt, ich verwende die alte deutsche Rechtschreibung.

 2. doru cu motoru` zice:

  Fratilor este groasa de tot! Cum bine intuiau atlantistii,europenii si basistii , Pesedeul vireaza usor,usor de la „traseu”. Scapat din chingile rigurozitatilor europene si nord atlantice ,Ponta si-a pus din nou cipilica che guevaristica si ofera chinezilor proiecte energetice importante, chiar strategice.Acolo,departe in Asia,nu intreaba nimeni de respectarea statului de drept,de MCV si alte chestiuni basiste,n`asa?Vreau sa-l vad si sa-l aud pe PM cand se reintoarce acasa cum solicita trupe americane permanente pe pamant romanesc,care sa apere in caz de nevoie ( Doamne fereste ) investitiile chinezesti de aici!. Chiar asa de ……naivi ii vedem pe americani?Cumva se forteaza o iesire de sub umbrela UE si/sau NATO? Daca acum doi ani si jumatate ,asa ceva era imposibil de acceptat , in prezent ,guvernul Romaniei da semnale ca „s-ar putea”. Daca maurul de la Cotroceni mai reprezinta ceva speranta ,din decembrie liber la dezastru!Oricum ,Junker este necrutator cu „smecheriile socialiste ” care nu respecta statul de drept,iar un presedinte republican in state ,s-ar putea sa insemne sfarsitul parteneriatului strategic cu americanii,pe fondul „derapajelor guvernantilor”; simultan sau chiar mai repede, UK care tot vrea sa paraseasca UE,ne va impune vize,model ce va fi urmat de olandezi,finlandezi,norvegieni,suedezi si tot asa.Vom ramane doar noi ,mandrii!!!
  Sunt prea alarmist ? As ! Un pas mic….Ce Ciolos ? Vax !
  http://www.realitatea.net/corina-cretu-colin-powell-noi-mailuri-publicatre-de-hacker_1240709.html
  si mai multe
  http://www.revistatango.ro/celebritati/interviuri/corina-cretu-daca-pui-un-barbat-sa-aleaga-intre-doua-femei-ramane-cu-aceea-care-inghite-mai-mult-906.html
  Fac efortul de a nu cataloga…
  Buna ziua.

 3. mannixg zice:

  @ doru cu motoru, pana in 2018, nu vom mai avea ce sa sarbatorim la 1 decembrie. Oricum, ziua asta de luna de iarna nu-i buna de niciun fel, asa ca trebe ….. desfiintata. Si desfiintat tot ce-i legat de ea!

 4. Așteptăm de ceva ani apocalipsa după maiași, ei bine, este posibil ca după alegerile din iarnă să asistăm la ea. 😦

  • doru cu motoru` zice:

   Sarut mana..
   aceiasi „maiasi” 😀 care au ucis pe cei care si-au dorit libertate in 89,”maiasii” care au comandat impuscarea a doi dictatori in ziua de Craciun , si care acum prin tot felul de zombii doneaza bani locasurilor de cult ,batand palma cu asa zisi clerici ,care au uitat ca „donatorii” de astazi , erau in comandamentele de distrugere a bisericilor,clerici care atunci au tacut cu foarte mici exceptii,care tac si acum indesandu-si banii manjiti cu sange nevinovat in buzunarele sutanelor ,Doamne iarta-ma.
   Citeam despre tot felul de proiecte si intelegeri pentru constructii etc,semnate in China.
   Sa fie in regula? Pai sunt o gramada de bani europeni cu care am putea face minuni in doi trei ani. Doar ca pentru folosirea respectivilor bani europeni ,trebuie in primul rand sa fim corecti,cinstiti si sa respectam niste reguli. Reguli europene,capitaliste,pe care „maiasii” ce compun delegatia din China le-a „uitat”. Vor reveni in tara si ne vor explica sfatos ca UE ne cere sa nu colaboram cu chinezii,ca FMI este bau bau ,ca americanii nu sunt buni ,ca justitia este „represiva”etc. Iar cei ce mai credem ca speranta n-a fost ucisa ,ca desi sunt multe de reprosat presedintelui,acesta reprezinta deocamdata legatura cu vestul. Cand citesc si aud ca este balacarit ,nu de „maiasi”,ci de persoane de pe partea dreapta ,ma gandesc la Tutea…
   PS va admir si va sustin in lupta contra „maiasilor”de aici si de la Dvs.de pe „glie” 🙂

 5. ad.rian zice:

  Intre cineva care a zugravut cladirile neamului sau – ceea ce este absolut onorabil, de n-ar fi si cazuri in judecare pentru cladiri obtinute ilicit, ceea ce nu mai este onorabil, ci, eventual, memorabil – si cineva care a „construit” doua realitati juridice care functioneaza, apreciate pe plan politic euro-atlantic (regretabil ca inca nu si pe plan euro-asiatic), prefer ultima varianta.

 6. doru cu motoru` zice:

  Buna dimineata 🙂
  a inceput dansul migrarii . Somn usor Ciorbea !!!
  Declaratia „celebrului dogar de pe 01.09.2014 ,ca suport la declaratiile din vizita in China ale maoistului.
  Ponta nu participa la CSAT?! Posibil ? Am auzit in casti stirea de la Digi 24.

 7. doru cu motoru` zice:

  Coane,ti-am pus un link la 10:28 , idee pentru un mic „aranjament” .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.