Liviu Dragnea – de la Bulă la Lukaşenko

Alegerile suflă rece, Procentele mă dor...

Alegerile suflă rece,
Procentele mă dor…

Ordonanţa asta cu dreptul primarului de a alege traseismul arată şi altceva decât gâlceavă politică:

În primul rând, e un barometru al puterii baronilor din PSD. La fel ca în majoritatea partidelor, oricât s-ar screme unii lideri naţionali să pară europeni, în teritoriu tot trocul medieval e la putere. Şi dacă nu mă crezi, încearcă să-ţi aduci aminte de vreun director – de şcoală, de spital, de pomi fructiferi, na – care să nu fi fost numit politic.

Or, chestiunea a evoluat: baronilor nu le mai ajung pâinea şi cuţitul deconcentratelor, acum vor la guvernare. Şi asta nu pentru politici publice, ci pentru dosarele pe care le au la DNA-ul central: cred că Duicu de Mehedinţi înţelege mai bine.

În al doilea rând, e de chibzuit la comunicatul Ambasadei SUA. În mod curent, oficialii europeni dispun(eau) de pârghii şi ai noştri aleşi, mârâind, acceptau că nu pot să iasă din contextul unor valori euro-atlantice.

Însă în momentul de faţă nici măcar poziţia Statelor Unite nu mai e luată în considerare – miza alegerilor din toamnă e extremă: ea ţine şi de libertatea personală a unora, dar şi de oportunităţile uriaşe de îmbogăţire – o să auzim despre modelul ăsta rusesc.

Faptul că Liviu Dragnea a ţinut conferinţa de presă spune încă ceva: ori că Victor Ponta vrea să se “protejeze” vizavi de şmecheria cu traseismul, (după ce tot de la Ponta aflam în 10 iunie 2013: “Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie”), ori că premierul e sufocat chiar de teritoriul pe care nu-l mai poate controla – şi semnalul l-a dat Radu Mazăre de la Constanţa.

De aici, un alt semnal: că Liviu Dragnea a preluat masa de manevră – cu care îi poate pune la punct atât pe Ponta la o adică, cât şi pe cei de la Ambasada SUA. Dragnea nu are nicio obligaţie faţă de oficialii euro-atlantici, e cunoscut ca alunecos, nu e deci şocant să-l vezi pe baronul de Teleorman dezbrăcat de scrupule.

Însă: dacă baronetul a avut curajul să ducă o ordonanţă de urgenţă mai presus de o lege organică, imaginaţi-vă ce va fi la vot. Va fi pe viaţă şi pe moarte, nu o să-i intereseze niciun context intern sau extern, n-o să conteze că la câteva sute de kilometri bubuie tancurile sau că suntem în recesiunea cea mai adâncă din Uniune. Nu cred că şoferii de autocare vor sta ascunşi în tufişuri, ba mă gândesc şi la săracii gropari care vor mâna morţii către secţia de votare.

Nici pe timpul lui Năstase n-a fost aşa: existau presiuni, se făceau măgării, ţi se părea uneori că se gată ţara – dar nu eram în halul ăsta. Nici pe vremea lui Văcăroiu, Ciorbea, Boc – cine vrei tu. Diferenţa e esenţială, aproape istorică: ceea ce înainte era grupare penală astăzi devine program de guvernare,

Ce era înainte Bulă azi e Lukaşenko. Și baronii toleraţi prin teritorii, azi-mâine-or spune că de fapt România e cea tolerată pe moşia lor. (Sabin Gherman)

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Liviu Dragnea – de la Bulă la Lukaşenko

  1. E bună de tot imaginea! 😀

  2. doru cu motoru` zice:

    ”Este unul din obiectivele fundamentale ale României, cu ocazia summitului NATO din Ţara Galilor, şi este un punct de vedere care a fost stabilit în cadrul tuturor instituţiilor statului, şi anume dorinţa României de a avea o prezenţă militară NATO permanentă pe teritoriul României”, a spus Ponta.
    Vedeti de ce nu a iesit pontache sa scoata limba la americani si la pus pe sotul bombonicii s-o faca ? Ce a zis don chihote de teleorman : „OU nu are nimic nedemocratic” . Si ce mai spunea cu mandrie al nost pm :”Dacă se va lua această decizie – şi sper că se va lua – implementarea acesteia se va face cu siguranţă anul viitor, peste doi ani. Acum la summit merge domnul Băsescu, care nu va mai fi preşedinte, şi atunci eu am vrut să arăt foarte clar sprijinul Guvernului şi al autorităţilor române care vor fi şi anul viitor la conducerea ţării pentru acest proiect strategic pentru România”, a spus Ponta.
    Vedeti de ce nu a iesit pontache sa scoata limba la americani si la pus pe sotul bombonicii s-o faca ? Ce a zis don chihote de teleorman : „OU nu are nimic nedemocratic” .Si cu asta basta ! Ce se tot baga americanii si englejii astia in seama,n`asa?
    Putintica rabdare ,sa vedem ce va zice ponta la reintoarcerea din vizita tovaraseasca pe care o va efectua in China.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.